Dodaj do ulubionych

Relikty minionej epoki :)

26.03.15, 11:38
jeden z nich posiadam na stanie.
A ściślej mówiąc Altusy 110-tki.

Może ktoś jeszcze pamięta, a jeśli nie to prezentują się tak:
http://i57.tinypic.com/6dxw95.jpg

Technicznie są w bardzo dobrym stanie, soprany przewinięte, basowe wymienione,
skrzynki do renowacji.

Mam do nich sentyment, a jednak chciałabym coś nowego.
Myślę nad tym

www.jbl.info.pl/p154,jbl-studio-580.html

Warto zmieniać ?, co mi fachowcy doradzą ?

Obserwuj wątek
    • facet699 Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 12:41
      miałem takie dawno temu :)

Przed kupnem nowych kolumn zwróć uwagę na charakterystykę dźwięku do jakiej jesteś przyzwyczajona. Altusy mają bardzo soczystą górę i jeśli to lubisz szukaj kolumn o podobnej charakterystyce. Pomimo tego, że kupiłem kolumny zachwalane przez wszystkich nie do końca jestem zadowolony z ich dźwięku. Nie jest źle ale jednak czegoś brakuje, może tez słuch nie ten i to co pamiętam z młodych lat jest już nieosiągalne dla mnie do usłyszenia obecnie.
    • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 12:53
      I to jest właśnie to, o czym piszesz. Czegoś już potem brakuje.
      Nie pierwsza opinia z którą się spotykam.

Ucho się przyzwyczaja to określonej dynamiki, wysokich ćwierkających "gór",
      miękkiego aksamitnego basu i to one mi zapewniają.

A jestem - mówiąc może trochę na wyrost, audiofilem.
      I mogłabym już nie znaleźć tego brzmienia na nowym sprzęcie.
      Cały czas się waham, bo nie sztuką jest wydać tysiące i słuchać muzyki ze skrzywioną miną,
      że to już nie to.
      • flirting.shadow Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 13:38
        Tęsknota za ćwierkającą górą Altusów to jak tęsknota za pochodzącymi od 2 cylindrowego silniczka drganiami w maluchu :) Basy też z tego co kojarzę nie mają dobrej opinii. Nic w Altusach chyba nie ma dobrej opinii ;) Nawet obudowa chyba była marna (chodzi o konstrukcję, nie estetykę).

Myślę, że każda zmiana, a już szczególnie w budżecie jaki chcesz, sądząc po tych JBLach, będzie zmianą na plus. Fakt, że przyzwyczajenie drugą naturą człowieka i początki mogą być trudne, ale potem już z górki :)
        • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 13:57
          Oj Flirtek, nakręcasz mnie na ten zakup. ;)
          I co ja biedny miś mam teraz zrobić ? :)

Jeszcze kwestia, czy amplituner czasem nie będzie przy nich zbyt cieńko śpiewał.
          • flirting.shadow Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 14:09
            arogancka_agrafka napisała:
            > Oj Flirtek, nakręcasz mnie

tak juz mam ;)

> I co ja biedny miś mam teraz zrobić ? :)

Poszukać alternatyw, albo przekonać się ostatecznie do wyboru, przygotowac odpowiednią ilość szelestu i udać się do sklepu :) Albo bez szelestu - udać się posłuchać tylko.

• arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 14:23
              flirting.shadow napisał:

> tak juz mam ;)

heh, kusiciel jeden ;)

> Poszukać alternatyw, albo przekonać się ostatecznie do wyboru, przygotowac odpo
              > wiednią ilość szelestu i udać się do sklepu :) Albo bez szelestu - udać się po
              > słuchać tylko.

Zrobię tak - tuner zostawię, a do niego dobiorę odpowiednie głośniki,
              tak aby nie było przerostu formy nad treścią.

Jak ja lubię kupować takie zabawki :), aż wypieków dostałam na samą myśl ;)
            • facet699 Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 14:23
              też jestem za wymianą bo poza przyzwyczajeniem do syczącej góry to altusy grają marnie.
              zerknij na:
              www.hdtv.com.pl/forum/
              zapytaj fachowców, które kolumienki zagrają tak jak lubisz.
              Ja przed zakupem odsłuchałem swoje w sklepie ale podkręciłem głośność i byłem zachwycony. Niestety w domu tak się nie słucha, no i w studio mieli dobry wzmacniacz a tak nie zagra żaden budżetowy amplituner.
              • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 14:28
                Dzięki, z chęcia sobie poczytam co tam radzą :)
          • flirting.shadow Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 14:19
            A i oczywiście żadnych czarnych klocków, tylko i wyłącznie drewienko ;)
            • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 14:26
              flirting.shadow napisał:

> A i oczywiście żadnych czarnych klocków, tylko i wyłącznie drewienko ;)

A to, to już muszę podpasować pod resztę gromadki, która jest w drewnie :)
    • carol-jordan Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 20:52
      Jejkuś... miałam podobne........ :D
      Asz, obudziłaś we mnie wspomnienia..... nie tylko minionej epoki..... ;)
      • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 14:45
        carol-jordan napisała:

> Jejkuś... miałam podobne........ :D
        > Asz, obudziłaś we mnie wspomnienia..... nie tylko minionej epoki..... ;)

A widzisz moja droga ? jednak do czegoś się przydaję :P :D
    • czarny.onyks Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 21:20
      aaa....

myślałam, że to o nas mowa :D :D
      • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 14:31
        czarny.onyks napisała:

> aaa....
        >
        > myślałam, że to o nas mowa :D :D

My to zabytki klasy zerowej :P :D
    • uny Re: Relikty minionej epoki :) 26.03.15, 23:04
      bierz te: Transmission Audio Ultimate
      https://s3.techshout.com/img/30-1-2013-212.jpg
      jeśli nie najlepsze to na pewno najdroższe -cena 2 mln $
      • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 14:33
        uny napisał:

> bierz te: Transmission Audio Ultimate
        > jeśli nie najlepsze to na pewno najdroższe -cena 2 mln $

No czekaj czekaj, półtora miliona się znajdzie, ale te pół to muszę jeszcze doskładać ;)
    • robert.83 Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 12:33

Wow... wygląda na to, że się na tym chyba znasz... (sądząc po tym jak piszesz).
      Ja niestety zupełnie nie.

Ale wiem jedno: miałem wieżę tak chyba 15 może 20-letnią sony'ego. Służyła wiernie, czasem dzień i noc... aż do czasu. Padł pilot, po długim czasie CD... ostatecznie nawet radio:). Wtedy zmieniłem na jakiegoś nowego taniego Samsunga. PADAKA.
      Wszystko, każdy element, pod każdym względem było lepsze w poprzedniej wieży. Jakość wykonania, dźwięk, wytrzymałość:)...
      W tym Samsungu słyszę silniczek CD z odległości 5-7 metrów.

Moim zdaniem teraz jakość, która kiedyś była obecna w średniej półce, zarezerwowana jest dla melomanów fanatyków. Cała reszta dostaje plastikową taniochę naćkaną gadżeciarskimi opcjami.
      • witamina_b12 Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 12:54
        No i teraz nic już nie jest projektowane na lata... moi rodzice na prezent ślubny dostali lodówkę SILESIA, która służyła im blisko 30! lat (później na działce). Obecnie producenci wszelkiego sprzętu RTV AGD nastawieni są na to byś po 5 (no może 8 jak dobrze pójdzie) latach musiał kupić nowy sprzęt.
        • flirting.shadow Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 13:06
          witamina_b12 napisała:
          > ). Obecnie producenci wszelkiego sprzętu RTV AGD nastawieni są na to byś po 5 (
          > no może 8 jak dobrze pójdzie) latach musiał kupić nowy sprzęt.

Nikt juz nie mysli o singlach. Wszyscy tylko o malzenstwach ;)
          • witamina_b12 Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 13:15
            > Nikt juz nie mysli o singlach. Wszyscy tylko o malzenstwach ;)

o szybko rozwodzący się małżeństwach ;)
            • flirting.shadow Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 13:55
              witamina_b12 napisała:
              > > Nikt juz nie mysli o singlach. Wszyscy tylko o malzenstwach ;)
              >
              > o szybko rozwodzący się małżeństwach ;)

E tam. 8 lat to chyba mediana czasu jaki obecnie malzenstwa przezywaja.
        • tdf-888 Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 13:39
          to jest półprawda, bo jeśli chodzi o lodówki, to co ma się tam zepsuć? po wymianie silesii w międzyczasie czy nowa się zepsuła? pewnie działa.
          półprawda, bo kiedyś rzeczy się naprawiało i o pojedynczej awarii zapominało, a teraz się kupuje nowszy model.
          w pralce no cóż.. najczęściej przepala się grzałka albo dziurawi bęben, można sobie to naprawić, jak ktoś ma sentyment.
          • flirting.shadow Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 13:54
            tdf-888 napisał:
            > to jest półprawda, bo jeśli chodzi o lodówki, to co ma się tam zepsuć? po wymia
            > nie silesii w międzyczasie czy nowa się zepsuła? pewnie działa.

a na przyklad kompresor
            albo... jakies gowienko (termopara czy cos tam) pakowane na tyl lodowek Amiki, ktore lubilo sie psuc i naprawa kosztowala kupe kasy (albo wymiana lodowy). Dawalo sie to naprawic w nieutoryzowany sposob przez rozmemlanie pleckow lodowki i zastapeinie tego cuda jakims rezystorkiem czy inna popierdolka za pare zloty.
            • robert.83 Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 14:08

Albo filtr cząstek stałych w nowoczesnych dieslach. Bez niego nie ma mowy o spełnianiu Euro 6, ale dla użytkownika to same kłopoty.
              Po pierwsze na krótkich trasach się zatyka szybko (samochód wymusza przepalanie sadzy co mniej niż 1000 km, czasem dużo mniej), a po drugie jest po prostu drogi.
              Nie służy niczemu poza wywiązaniem się producenta z ekologicznych norm.
          • robert.83 Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 13:58

No nie wiem czy półprawda czy cała prawda a tylko przykład lodówki wzbudził Twoje zastrzeżenia.

Moim zdaniem sprawa jest raczej jasna:
            Firma robi badania rynku, z których wynika jakie zmienne decydują o zakupie w jakim procencie... a w ramach tych zmiennych jakie wartości rzeczywiście działają na klienta a jakie są pomijalne czy nieakceptowalne.
            Dalej, zestawia te wartości z kosztami jednostkowymi i ze swoim celem strategicznym (walka o rynek, optymalizacja rentowności lub wartości rynkowej firmy).

I wychodzi im z tego (patrząc po tym co produkują), że nie opłaca się dbać o długą żywotność produktu. Lepiej urwać parę złotych na kosztach lub dodać jakiś extra pipsztyczek supergadżetowy:).
            Znany był przypadek Samsunga właśnie, który w TV użył tanich kondensatorów (chyba), które wytrzymywały 3 lata. Użycie dobrych podniosło by cenę TV o 15$ i wydłużyłoby jego życie do 10-15 lat. Ale lud porównuje ceny i lud woli 15 dolców w kieszeni.

Zauważ co mówią reklamy.
            Czy są reklamy samochodów, w których zachwala się niewysilony silnik, albo zarąbistą powłokę antykorozyjną? Albo genialną odmianę stali zmniejszającą tarcie?
            Albo nie płowiejące materiały? Albo prostotę zawieszenia, która obniży koszty utrzymania (szczególnie w Polsce). Albo stabilne napięcie instalacji elektrycznej?
            Nie.
            Reklamuje się pipsztyczki: samochód gada, sam włącza światła, sam włącza wycieraczki, poczeka ze zgaszeniem świateł parę sekund aż dojdziesz do drzwi domu, ściszy radio jak telefon dzwoni i takietam. To się dobrze sprzedaje i to się reklamuje.
            • tdf-888 Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 14:08
              nie wiem, nie wiem.. w sumie.. :P
              ale w temacie to słyszałem, że z żarówkami to celowo zrobili, by wytrzymywały ileś tam a nie dużo więcej, bo np. gdzieś tam jest żarówka działająca już ponad 100 lat.
      • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 27.03.15, 14:44
        robert.83 napisał:

>
        > Wow... wygląda na to, że się na tym chyba znasz... (sądząc po tym jak piszesz).
        > Ja niestety zupełnie nie.

Znawcą żadnym nie jestem, orientuję się ogólnie na tyle na ile mi wpojono.

> Ale wiem jedno: miałem wieżę tak chyba 15 może 20-letnią sony'ego. Służyła wier
        > nie, czasem dzień i noc... aż do czasu. Padł pilot, po długim czasie CD... osta
        > tecznie nawet radio:). Wtedy zmieniłem na jakiegoś nowego taniego Samsunga. PAD
        > AKA.
        > Wszystko, każdy element, pod każdym względem było lepsze w poprzedniej wieży. J
        > akość wykonania, dźwięk, wytrzymałość:)...
        > W tym Samsungu słyszę silniczek CD z odległości 5-7 metrów.

Ja pamiętam swoją pierwszą "wieżę" z przodu imitacja oddzielnych elementów,
        w rzeczywistości wszystko odlane w całości, z tyłu zabudowane pażdzierzem :D
        Nazwa też była wyszukana Crown, czy Claun raczej heh.
        Ale to było sto lat temu i nie należało wtedy wybrzydzać.

> Moim zdaniem teraz jakość, która kiedyś była obecna w średniej półce, zarezerwo
        > wana jest dla melomanów fanatyków. Cała reszta dostaje plastikową taniochę naćk
        > aną gadżeciarskimi opcjami.

Nie lubię gadżeciarskich, upstrzonych sprzętów. Jak najbardziej surowy wygląd,
        mnie nie oczarują pływające zielono - różowo - czerwono - zielone światełka.
        A tak po prawdzie to meloman nigdy nie słucha w 5.1 ch tylko w stereo,
        tak mnie uczono :)
        No ale do oglądania filmów przestrzenny się przydaje.

• flirting.shadow Re: Relikty minionej epoki :) 02.04.15, 00:23
      Melduj jaka decyzje podjelas :)
      • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 03.04.15, 12:36
        flirting.shadow napisał:

> Melduj jaka decyzje podjelas :)

Moja decyzja poszła w..... no wiesz w co ;)
        Zawsze tak mam, plany się krzyżują jak już witam się z gąską.

Młodemu trzeba auto kupić, okazało się, że nie odpowiada mu to co mamy,
        bo nie jest coupe. :/
        Także trzeba szykować trochę większe pieniążki.
        Ech..... co za młodzież.. :>
        • witamina_b12 Re: Relikty minionej epoki :) 03.04.15, 12:45

> Młodemu trzeba auto kupić, okazało się, że nie odpowiada mu to co mamy,
          > bo nie jest coupe. :/

nie chcesz adoptować córeczki? :> moje też mi już coraz mniej odpowiada ;)
          • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 03.04.15, 12:51
            Witka, w moim przypadku muszę rozglądać się za chłopczykiem ;)
        • flirting.shadow Re: Relikty minionej epoki :) 03.04.15, 13:12
          arogancka_agrafka napisała:
          > Młodemu trzeba auto kupić, okazało się, że nie odpowiada mu to co mamy,
          > bo nie jest coupe. :/

Kup mu malucha. 2 drzwiowe coupe z konstrukcja przypominajaca klasyczne Porsche 911. Benzynowy silnik umieszczony z tylu, tylny naped. Manualna sportowa skrzynia biegów. Żadnych pedalskich systemów kontroli trakcji, stabilizacji jazdy itp. Fotele ze zintegrowanymi zagłówkami.

> Także trzeba szykować trochę większe pieniążki.
          > Ech..... co za młodzież.. :>

Jakieś sielskie życie ma z tego co widzę...
          • arogancka_agrafka Re: Relikty minionej epoki :) 03.04.15, 13:26
            flirting.shadow napisał:

> Jakieś sielskie życie ma z tego co widzę...

Flirtek, to nie o to chodzi.
            Ojciec, jeszcze za życia mu obiecał, że jak już zda prawko i będzie miał
            wyniki w nauce to dostanie jeździdło.
            Męża już nie ma, a mnie wypada dotrzymać obietnicy.
          • witamina_b12 Re: Relikty minionej epoki :) 03.04.15, 13:30
            no i najlepsze wyciszenie pracy silnika! własnymi kolanami ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka