Dodaj do ulubionych

Spis lokatorów

20.07.15, 21:19
tam mnie ostatnio zafrapowało.....
dawniej wchodziło się do bloku...i wywieszona był lista z nazwiskami osób mieszkających....

a teraz ........czasem jedna osoba na kilkadziesiąt osób zgadza się ujawnić swoje dane....
tak chronimy swoją prywatność?

u Was tez tak jest?
Obserwuj wątek
    • witrood Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:19
      Nie. :P
      • czarny.onyks Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:23
        a cos taki lakoniczny?:>:P
        • witrood Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:29
          Bo mieszkam sam w chałupie, a pod obcymi blokami się nie pętam, to i nic nie wiem. ;)
          • czarny.onyks Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:32
            aa zapomniałam, żeś pan na włościach :P

kurcze ...tyle metrów się marnuje...trzebaby Cię wyswatać:P
            • witamina_b12 Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:51
              a jaki jest akceptowalny współczynnik zagęszczenia na metrze kwadratowym? bo może trzeba będzie kilka żon znaleźć ;)
              • czarny.onyks Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:55
                mówisz....?
                nie, jednak chyba 1:1 jest najbardziej akceptowalny;)
    • marisella Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:27
      Teraz jest ustawa o ochronie danych osobowych z przepisami doprowadzonymi do granic absurdu i takie coś nie ma prawa sobie ot tak wisieć. Nawet jeśli masz głupiego prywatnego bloga i rozsyłasz newsletter (ludzie z własnej woli zostawiają Ci do tego adres e-mail i jeszcze go potwierdzają), musisz zarejestrować bazę danych w GIODO, wyznaczyć administratora danych osobowych i spełnić zylion innych warunków.

Poza tym w czasach, gdy wynajmuje się na krótko i w wielu mieszkaniach jest duża rotacja, te listy szybko by się dezaktualizowały. Gdyby w ogóle miały prawo ot tak wisieć z inicjatywy dozorcy czy kogo tam ;)
      • czarny.onyks Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:29
        ale wisi...spółdzielnia pyta o zgodę...
        i mieszkańcy wyrażają zgodę bądź nie...

i jednak większość mieszka od lat, nie wynajmuje....
        i nagle poznikały nazwiska....
        • marisella Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:51
          Może spółdzielnia zgłosiła bazę do GIODO, kto ją tam wie (jeśli gromadzi dane, to musi, że mieszkańcy muszą wyrazić na to zgodę i mogą ją w każdej chwili cofnąć to inksza inkszość). A może nie i nie wie, że przy kiepskich wiatrach ktoś może pójść za to siedzieć, albo dostanie mandat w wysokosci 10% rocznych przychodów (nie dochodów...) czy co tam jeszcze.

U mnie listy mieszkańców nie ma, bo futra nie wyraziły zgody na publikację ;) ale w blokach które kojarzę, listy poznikały zupełnie, nie że same nazwiska. Tabliczki w starych blokach wiszą nadal, ale nie sądzę, żeby teraz ktoś je zmieniał, pewno wiszą ciągle te same, "po dziadkach".
          • czarny.onyks Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:58
            no widzisz, a u mnie inaczej...
            jak wracam wstecz pamięcią...to listy się zmieniały....

a teraz niektóre świecą pustkami..na innych pojedyńcze nazwiska, a wcześniej były pełne...

i nie, ludzie nie poumierali, nie przeprowadzili się, mieszkają tam nadal...

a wracając do tematu...zastanawiałam się dlaczego ludzie się nie godzą, bądź wykreślają...a nie co robi spółdzielnia....
          • kama265 Re: Spis lokatorów 21.07.15, 08:39
            Mari, spółdzielnia tak czy inaczej gromadzi dane osobowe i musi je zgłosić w GIODO - czy ma listy na klatkach, czy nie
            • marisella Re: Spis lokatorów 21.07.15, 09:41
              A to też prawda... Moje myślenie nie tak przenikliwe ;) Niemniej jednak zawsze to dodatkowy zbiór.

Generalnie to mam nerwa na te coraz głupsze zapisy prawne, które uprzykrzają życie i sprawiają, że prowadzenie firmy to więcej energii w rozgryzanie kolejnych ustaw niż w rozwój działalności właściwej, że już nie wspomnę o wszystkich hienach, które tylko czekają, żeby to wykorzystać (patrz: afery z Lexusami i podobnymi pseudokonsumenckimi stowarzyszeniami).
              Toteż siem lekko irytuję, jak jestem na świeżo w temacie po kolejnym rozgryzaniu przepisów, a ktoś mi (nieświadomie) przypomni ;)

Słowo daję, gdybym miała coś do powiedzenia w temacie, nie dopuściłabym do pracy w urzędzie nikogo, kto choć rok nie prowadził firmy, a do pracy w rządzie kogoś, kto nie prowadził choć z 5 lat, wykazując przy tym oczywiście stosowny dochód. Może ktoś by wtedy zaczął myśleć, co proponuje, co podpisuje, co doradza i jak informuje, bo już mi skóra nie przestaje cierpnąć na te coraz to nowsze pomysły i interpretacje.

No. :D
              Czas się wyluzować przy koglu moglu, myślę ;)
            • jovian Re: Spis lokatorów 21.07.15, 10:14
              True, ale nie wywieszając tych list za przeproszeniem publicznie, nie musi się pieprzyć z uzyskiwaniem zgód od lokatorów, ich pilnowaniem, aktualizowaniem i całym tym szajsem. :)
              Listy? Nie ma, nie było i nie potrzeba. Unia zakazała. :D
    • witamina_b12 Re: Spis lokatorów 20.07.15, 21:29
      kiedyś to takie tabliczki z nazwiskiem na drzwiach były...
      u mnie nie ma listy, tabliczki są na niektórych lokalach sprzed x lat, sądzę, że większość nie aktualna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka