maruda2 01.08.15, 10:49 w sensie medycznym - badania, konieczne wizyty, zabiegi itp. Czy raczej do lekarza idziecie, gdy naprawdę nie da się już inaczej :-> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilith70 Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 11:46 kontroluję tylko krew, gina i stomatologa, a reszta jak jest już źle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 12:05 Mam tak samo. Powinnam jeszcze się za kręgosłup wziąć, bo w końcu będzie kiepsko. Ale jakoś tak zawsze brakuje czasu :-> Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 13:58 No to idź, ja tak samo lekceważyłam biodro, mialam problemy przy wstawaniu i rozchodzeniu, przy tym codziennie biegałam pół godziny i wiedziałam że to od tego, w końcu skończyło sie tak, że trafiłam do lekarza, bo nie mogłam już biegać, a nawet przy chodzeniu odczuwałam momentami dyskomfort, skończyło sie lekami ale też rehabilitacją, na którą czekałam 3 miesiące. Teraz jest dobrze, ale od tamtego czasu minęło ponad pół roku i znów próbuję biegać ;) Idź do lekarza bo kręgosłup to poważna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 21:34 Co Ci się z kręgosłupem dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 22:57 w zasadzie "od zawsze" miałam problemy, a teraz przy dłuższym staniu, czy chodzeniu boli i robię się sztywna :-/ siedząca praca też nie pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: dbacie o siebie ? 02.08.15, 00:45 Ja regularnie dygam na rehabilitację - dyskopatia szyjnego. I polecam, choć trza regularnie rzucać kabzami luidorów to jednak możliwość poruszania się bez jęczenia z bólu jest tego warta. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: dbacie o siebie ? 02.08.15, 19:17 Nie myślałaś żeby sobie z kijkami pochodzić? Mnie się zdarza po moich górkach i pagórkach i powiem Ci nordic walking bardzo mi pomaga ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 21:30 Hmm... staram się być na bieżąco z ginekologiem i cytologią oraz dentystą. A poza tym to tak średnio. Ale też muszę przyznać, że w dbaniu o zdrowie wcale nie pomaga mi moja lekarka rodzinna :>. Jak ją prosiłam o skierowanie na rtg kręgosłupa to mi nie dała, bo stwierdziła, że nie trzeba. Musiałam prywatnie robić :>. A potem jak z satysfakcją jej pokazałam, że nie jest dobrze to mnie przepraszała i skierowanie do neurologa dawała i w ogóle taka niby zainteresowana nagle. Jak ją prosiłam o skierowanie na morfologię, niby dała ale baaardzo niechętnie i to takie najtańsze badania :>. Chyba ją zmienię :P No i z okulistą się zaniedbałam. Dawniej chodziłam na kontrolę co rok, a teraz... wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 21:42 bo niestety u nas profilaktyka nie jest w cenie...... ...a leczy się, gdy często jest za późno.... Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 21:49 Profilaktyka właśnie jest w cenie i rodzinni dobrze o tym wiedzą. Dlatego tak trudno jakiekolwiek skierowanie od nich dostać. Bogacą się oszczędzając na pacjentach. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 22:14 Nom, dlatego nie podoba mi się to, że tyle kasy mi z pensji ściągają na służbę zdrowia. Ja nie pamiętam kiedy na NFZet u doktora byłam (nie licząc wizyt u rodzinnej). Nawet jak na konsultację do kliniki szczękowej pojechałam, to mnie wyrzucili bo nie można mieć skierowania od dentysty, który nie ma kontraktu z NFZetem :/. No to leczyłam prywatnie... A teraz jak chciałam do okulisty na cito bo mnie zapalenie spojówek dorwało to na 30 września najszybciej :> Chore to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 21:49 Średnio raz na rok, bo tyle się czeka na wizytę u specjalisty. ;) A jak nie chodziłem do tego specjalisty, to kiedyś przez pięć lat nie byłem u lekarza, czym lekarkę rejonową (jeszcze nie było rodzinnych) oburzyłem wielce. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 21:54 Aaa, na zwolnienie lekarskie chodzę też średnio raz na pięć lat. W ciągu trzynastu lat pracy miałem raz cztery dni od internisty i raz siedem od chirurga stomatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: dbacie o siebie ? 02.08.15, 08:05 no to ładnie... ja jak pracowałem, to miałem średnio na rok 2-3 min. tygodniowe (na katar) z czego jedno się przedłużało, po wizycie kontrolnej (bo jakiś uparty bakcyl ;))... a tak to badań jakichś to tak samo wcale. bo niby co mam robić? lekarz ci co najwyżej przepisze na krew, bo reszty ot tak dla kontrolowania, to się u nas w polsce nie praktykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 21:56 Ginekologa (cytologia) i dentyste to staram sie regularnie. Reszta od przypadku do przypadku.... jak cos dolega. Ale u rodzinnego to nie bylam od hmmmm kilku lat... nawet nie pamietam czy sie zapisalam po przeprowadzce ;) nie mam zdrowia leczyc sie na kase chorych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 21:59 Wlasciwie to czesciej chodze z psem do weta niz z soba do lekarza... Z dzieckiem tez lekarzy zaliczam ale tfu tfu umiarkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: dbacie o siebie ? 01.08.15, 22:19 Nie chodzę jeśli nie muszę. Odkąd pracuję nie byłem też na zwolnieniu. Raz jedyny chciałem zwolnienie gdy mnie coś użądliło i kopyto mi spuchło tak, że w żaden but się nie mieściło, ale lekarz nie widział takiej potrzeby. Ostatni raz u lekarza byłem parę lat temu po receptę na szczepionkę przeciwko wzw. Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: dbacie o siebie ? 02.08.15, 00:40 W zasadzie to regularnie tylko dentysta. Reszta w miarę potrzeby, to znaczy jak już nie mogę wytrzymać. :> Odpowiedz Link Zgłoś