kochanica-francuza 07.04.05, 19:48 żółto-czerwona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochanica-francuza Re: Co to za flaga 07.04.05, 20:02 isma napisała: > warszawska? Wiesz,czy przypuszczasz? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Co to za flaga 07.04.05, 20:05 Wiesz Kochanico, pomogłoby, jakbyś opisała WZÓR tej flagi :) Bo czerwono - żółta to jest chociażby flaga ChRL... )) PS. Ismo, napisz czasem do mnie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Na górze żółte,na dole czerwone 07.04.05, 20:09 jak flaga Polski,tylko żółć zamiast bieli. W całej Warszawie teraz ją widzę,zwisa nad ratuszem opuszczona do połowy masztu. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: Na górze żółte,na dole czerwone 07.04.05, 20:12 jest to zdecydowanie flaga Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Na górze żółte,na dole czerwone 07.04.05, 20:13 pereop napisał: > jest to zdecydowanie flaga Warszawy > > Nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 20:18 ale ta warszawka niezorientowana w swoich miejskich symbolach ;)) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedziczka Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 20:25 Szczerze mówiąc, znam herb Krakowa, nawet wiem, jaką flagę ma AGH, ale czy Kraków ma jakąś flagę ???? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:00 hehehe, ludki, opamiętajcie się. Jak można nie znać flagi SWOJEGO miasta!!! Oto Warszawa: um.warszawa.pl/techn/warszawa/ Oto królewskie miasto Kraków: pl.wikipedia.org/wiki/Krak%C3%B3w A oto moje miasto: pl.wikipedia.org/wiki/Gdynia Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:01 a000000 napisała: > hehehe, ludki, opamiętajcie się. Jak można nie znać flagi SWOJEGO miasta!!! Flagę to ma PAŃSTWO.A Warszawa ma Syrenkę. Kochanica trójkolorowa Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:02 Kochanico, a jakie jest godło Francji? Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:07 pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Francji Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:17 Niestety, Kraków ma nawet i flagę i sztandar. A HERBEM Warszawy jest syrenka na czerwonej tarczy z koroną na górze. Posąg Syrenki stoi, bodajże na starym rynku i nad Wisłą? Dobrze kojarzę warszawiacy? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:18 Duża Syrenka jest nad Wisłą. Mała Syrenka jest obok Barbakanu. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:20 A co stoi na Starym Rynku pośrodku? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:21 Zaraz zaraz, faktycznie coś niewielkiego tam stoi... Ale nawet jeśli jest to Syrenka, to raczej nie jest ta, z którą zwykle Warszawę się kojarzy. Ta najbardziej znana to moim zdaniem ta przy Barbakanie. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:26 Stoi Syrenka którą miejscowi huligani bardzo niekulturalnie traktują - czytałam o tym gdzieś, nawet kamery ustawiono aby ocalić cześć tej rybnej panienki. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:28 chuligan, rzecz jasna, chociaż z angielska powinno być samo h. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:29 Hmmmm, no nie wiem... Tę na Barbakanie też demolują... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Oj, Stephen 28.04.05, 17:56 A kiedy ty ostatnio byłes na starówce? lata temu, co?Bo przy barbakanie nie ma juz Syrenki. To jest własnie ta z Rynku - przeniesiono ja juz ładny kawałek czasu temu! (ze względu na chuliganów własnie) Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:06 a mój szczecin jaką piękną ma flagę :) pl.wikipedia.org/wiki/Szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:19 hehehe, a czemu ten Gryf ma takie złe oko? Moje dorsze (lub śledzie jak kto woli) ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:21 złe? :))) pewnie się zdenerwował w końcu Szczecin często wbrew pozorom zmieniał właścicieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:25 Szczecin jest miastem NIEMIECKIM od urodzenia, czyli założony przez Niemców. Jeśli Pereopie jestem w błędzie, to wyprostuj. Stamtąd pochodzi Katarzyna Wielka caryca Rosji, księżniczka niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:30 Pruskie droga azerko(taka forma jest bardziej poprawna niż niemieckie która to de facto zaczęło obowiązywać dopiero w XIX wieku) ale Szczecin miał w sobie również okresy szwedzkie duńskie francuskie (za czasów podbojów Napoleona) - no i oczywiście polskie :)) - caryca Rosji jest najsłynniejszą szczecinianką - mniejsza z tym że niezbyt pozytywną ;) - nawet dom w którym mieszkała w dzieciństwie jeszcze stoi (cud bo starówka praktycznie przestała istnieć) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:44 Faktycznie Pruskie, chociaż naród zawsze o sobie mówł, że niemiecki: weź pompatyczne Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego! Cuś pięknego! Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:55 oczywiście że pięknie brzmiało choć faktycznego znaczenia nabrało dopiero po zjednoczeniu w XIX w. wcześniej to były raczej pobożne życzenia Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: My mamy flagę??? (n/t) 09.04.05, 21:00 Nieprawda!!Pomorskie!! W czasach powstania Szczecina słowo Prusy obejmowało tereny zamieszkałe przez Prusów, póżniej znane pod nazwą Prus Wschodnich. Szczecin do 1648 r. należał do książąt pomorskich, potem dopiero stracił niepodległość i zaczął przechodzić a rąk do rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 10.04.05, 11:42 Drogi grzespelcu - Pruskie napisałem celowo jako że dopiero od okresu o którym wspomniałeś miasto Szczecin ukształtowało się w wyrazisty sposoób.(dlatego jest to miasto niemieckie - i nie jest ono odzyskane jak mówią polskie podręczniki historii ale uzyskane). Wcześniej oczywiście było uznawana za miasto Pomorzan - którzy jednak jako nacja nie przetrwali bo poddawani byli ciągle silnym wpływom Niemieckim(pruskim), Szwedzkim, Duńskim i Polskim. Poza tym Szczecin jako taki nie miał niepodległości - bo trudno obecne pojęcie niepodległości przenieść na sytuację jaka chociażby panowała w średniowieczu gdzie granice i wpływy zmieniały się jak w kalejdoskopie Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: My mamy flagę??? (n/t) 10.04.05, 13:49 Przez niepodległość rozumiem podleganie wyłącznie książętom pomorskim. A co do ukształtowania - już we wczesnym średnoiwieczu Szczecin był, jak na ówczesne warunki - sporym miastem, nie bez powodu Krzywousty chciał tam umieścić biskupstwo. Już od XII w. był stolicą Pomorza, a wielkością prawie dorównywał Poznaniowi. A że póżniej go rozbudowano - to już inna sprawa. Zresztą, po co się spierać o etykietki..... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 10.04.05, 14:05 A co było ab urbe condita? Zadałam sobie niewiele trudu i oto wynik: www.szn.pl/historia/historia.html czyżbyśmy wszyscy w błędzie trwali? Prasłowiańskie korzenie? Prawdali to, czy polityka? Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 10.04.05, 21:05 Szczecin nie zaczął się ani nie ma korzeni w VII w p.n.e - ten wpis jest tylko na siłę żeby ciekawiej wyglądało to z historią tego miasta nie ma nic wspólnego - prasłowiańskie korzenie? to czysta polityka - bajeczka mająca na siłę powiązać przeszłość z teraźniejszością która nie ma żadnych podstaw Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: My mamy flagę??? (n/t) 11.04.05, 16:25 Na pewno już w X w. Szczecin był znaczącym osrodkiem, więc jego powstanie w ok. Vii w. nie jest wykluczone. Natomiast z tego co wiem, to "Schinesgne" odnosiło się raczej do Gniezna. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 12.04.05, 10:22 w linku podanym przez azerke nie ma mowy o VII wieku ale o VII P.N.E :) - a gwarantuje ci że to nie były początki Szczecina:) a co do słynnego Schinesgne spory toczą się do dziś i pewnie tego historycy nie rozstrzygną:) Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedziczka Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:39 Ale mamy ładną flagę! A ja zawsze myślałam, że biało-niebieskie flagi zawieszane podczas wizyt Papieża były związane z kultem Maryjnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 20:52 Hm, w ogóle nie wiedziałem, że miasta mają flagi... Myślałem, że mają tylko herby... Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Na górze żółte,na dole czerwone 07.04.05, 20:14 Jakby było odwrotnie (na górze czerwone, na dole żółte) - to by była wrocławska. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza a ja przeczytałam 08.04.05, 18:17 " a co stoi na starym rynku pośrodku?" - "chuligan rzecz jasna"hihihihiih Odpowiedz Link Zgłoś