Dodaj do ulubionych

Co to za flaga

07.04.05, 19:48
żółto-czerwona?
Obserwuj wątek
    • isma Re: Co to za flaga 07.04.05, 19:59
      warszawska?
      • kochanica-francuza Re: Co to za flaga 07.04.05, 20:02
        isma napisała:

> warszawska?
        Wiesz,czy przypuszczasz?
        • stephen_s Re: Co to za flaga 07.04.05, 20:05
          Wiesz Kochanico, pomogłoby, jakbyś opisała WZÓR tej flagi :)

Bo czerwono - żółta to jest chociażby flaga ChRL... ))

PS. Ismo, napisz czasem do mnie... ;)
          • pereop Re: Co to za flaga 07.04.05, 20:06
            opis byłby bardzo pomocny :)
    • kochanica-francuza Na górze żółte,na dole czerwone 07.04.05, 20:09
      jak flaga Polski,tylko żółć zamiast bieli.
      W całej Warszawie teraz ją widzę,zwisa nad ratuszem opuszczona do połowy masztu.
      • pereop Re: Na górze żółte,na dole czerwone 07.04.05, 20:12
        jest to zdecydowanie flaga Warszawy
        • kochanica-francuza Re: Na górze żółte,na dole czerwone 07.04.05, 20:13
          pereop napisał:

> jest to zdecydowanie flaga Warszawy
          >
          >
          Nie podoba mi się.
          • pereop Re: Na górze żółte,na dole czerwone 07.04.05, 20:15
            co ja poradzę ;))
          • stephen_s My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 20:15

• pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 20:18
              ale ta warszawka niezorientowana w swoich miejskich symbolach ;))

hehe
              • niedzwiedziczka Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 20:25
                Szczerze mówiąc, znam herb Krakowa, nawet wiem, jaką flagę ma AGH, ale czy
                Kraków ma jakąś flagę ????
                • a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:00
                  hehehe, ludki, opamiętajcie się. Jak można nie znać flagi SWOJEGO miasta!!!

Oto Warszawa:

um.warszawa.pl/techn/warszawa/

Oto królewskie miasto Kraków:

pl.wikipedia.org/wiki/Krak%C3%B3w
                  A oto moje miasto:

pl.wikipedia.org/wiki/Gdynia

• kochanica-francuza Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:01
                    a000000 napisała:

> hehehe, ludki, opamiętajcie się. Jak można nie znać flagi SWOJEGO miasta!!!
                    Flagę to ma PAŃSTWO.A Warszawa ma Syrenkę.

Kochanica trójkolorowa
                    • stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:02
                      Kochanico, a jakie jest godło Francji?
                      • pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:07
                        pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Francji
                    • a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:17
                      Niestety, Kraków ma nawet i flagę i sztandar. A HERBEM Warszawy jest syrenka na
                      czerwonej tarczy z koroną na górze. Posąg Syrenki stoi, bodajże na starym rynku
                      i nad Wisłą? Dobrze kojarzę warszawiacy?
                      • stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:18
                        Duża Syrenka jest nad Wisłą. Mała Syrenka jest obok Barbakanu.
                        • a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:20
                          A co stoi na Starym Rynku pośrodku?
                          • stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:21
                            Zaraz zaraz, faktycznie coś niewielkiego tam stoi...

Ale nawet jeśli jest to Syrenka, to raczej nie jest ta, z którą zwykle Warszawę
                            się kojarzy. Ta najbardziej znana to moim zdaniem ta przy Barbakanie.
                            • a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:26
                              Stoi Syrenka którą miejscowi huligani bardzo niekulturalnie traktują - czytałam
                              o tym gdzieś, nawet kamery ustawiono aby ocalić cześć tej rybnej panienki.
                              • a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:28
                                chuligan, rzecz jasna, chociaż z angielska powinno być samo h.
                              • stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:29
                                Hmmmm, no nie wiem... Tę na Barbakanie też demolują...
                                • monikaannaj Oj, Stephen 28.04.05, 17:56
                                  A kiedy ty ostatnio byłes na starówce? lata temu, co?Bo przy barbakanie nie ma
                                  juz Syrenki. To jest własnie ta z Rynku - przeniesiono ja juz ładny kawałek
                                  czasu temu! (ze względu na chuliganów własnie)
                  • pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:06
                    a mój szczecin jaką piękną ma flagę :)

pl.wikipedia.org/wiki/Szczecin
                    • a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:19
                      hehehe, a czemu ten Gryf ma takie złe oko? Moje dorsze (lub śledzie jak kto
                      woli) ładniejsze.
                      • pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:21
                        złe? :))) pewnie się zdenerwował w końcu Szczecin często wbrew pozorom zmieniał
                        właścicieli :)
                        • a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:25
                          Szczecin jest miastem NIEMIECKIM od urodzenia, czyli założony przez Niemców.
                          Jeśli Pereopie jestem w błędzie, to wyprostuj. Stamtąd pochodzi Katarzyna
                          Wielka caryca Rosji, księżniczka niemiecka.
                          • pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:30
                            Pruskie droga azerko(taka forma jest bardziej poprawna niż niemieckie która to
                            de facto zaczęło obowiązywać dopiero w XIX wieku) ale Szczecin miał w sobie
                            również okresy szwedzkie duńskie francuskie (za czasów podbojów Napoleona) - no
                            i oczywiście polskie :)) -

caryca Rosji jest najsłynniejszą szczecinianką - mniejsza z tym że niezbyt
                            pozytywną ;) - nawet dom w którym mieszkała w dzieciństwie jeszcze stoi (cud bo
                            starówka praktycznie przestała istnieć)
                            • a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:44
                              Faktycznie Pruskie, chociaż naród zawsze o sobie mówł, że niemiecki: weź
                              pompatyczne Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego! Cuś pięknego!
                              • pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:55
                                oczywiście że pięknie brzmiało choć faktycznego znaczenia nabrało dopiero po
                                zjednoczeniu w XIX w. wcześniej to były raczej pobożne życzenia
                            • grzespelc Re: My mamy flagę??? (n/t) 09.04.05, 21:00
                              Nieprawda!!Pomorskie!!
                              W czasach powstania Szczecina słowo Prusy obejmowało tereny zamieszkałe przez
                              Prusów, póżniej znane pod nazwą Prus Wschodnich. Szczecin do 1648 r. należał do
                              książąt pomorskich, potem dopiero stracił niepodległość i zaczął przechodzić a
                              rąk do rąk.
                              • pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 10.04.05, 11:42
                                Drogi grzespelcu - Pruskie napisałem celowo jako że dopiero od okresu o którym
                                wspomniałeś miasto Szczecin ukształtowało się w wyrazisty sposoób.(dlatego jest
                                to miasto niemieckie - i nie jest ono odzyskane jak mówią polskie podręczniki
                                historii ale uzyskane). Wcześniej oczywiście było uznawana za miasto Pomorzan -
                                którzy jednak jako nacja nie przetrwali bo poddawani byli ciągle silnym wpływom
                                Niemieckim(pruskim), Szwedzkim, Duńskim i Polskim. Poza tym Szczecin jako taki
                                nie miał niepodległości - bo trudno obecne pojęcie niepodległości przenieść na
                                sytuację jaka chociażby panowała w średniowieczu gdzie granice i wpływy
                                zmieniały się jak w kalejdoskopie
                                • grzespelc Re: My mamy flagę??? (n/t) 10.04.05, 13:49
                                  Przez niepodległość rozumiem podleganie wyłącznie książętom pomorskim. A co do
                                  ukształtowania - już we wczesnym średnoiwieczu Szczecin był, jak na ówczesne
                                  warunki - sporym miastem, nie bez powodu Krzywousty chciał tam umieścić
                                  biskupstwo. Już od XII w. był stolicą Pomorza, a wielkością prawie dorównywał
                                  Poznaniowi. A że póżniej go rozbudowano - to już inna sprawa. Zresztą, po co
                                  się spierać o etykietki.....
                                  • a000000 Re: My mamy flagę??? (n/t) 10.04.05, 14:05
                                    A co było ab urbe condita? Zadałam sobie niewiele trudu i oto wynik:

www.szn.pl/historia/historia.html
                                    czyżbyśmy wszyscy w błędzie trwali? Prasłowiańskie korzenie? Prawdali to, czy
                                    polityka?
                                    • pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 10.04.05, 21:05
                                      Szczecin nie zaczął się ani nie ma korzeni w VII w p.n.e - ten wpis jest tylko
                                      na siłę żeby ciekawiej wyglądało

to z historią tego miasta nie ma nic wspólnego - prasłowiańskie korzenie? to
                                      czysta polityka - bajeczka mająca na siłę powiązać przeszłość z
                                      teraźniejszością która nie ma żadnych podstaw
                                    • grzespelc Re: My mamy flagę??? (n/t) 11.04.05, 16:25
                                      Na pewno już w X w. Szczecin był znaczącym osrodkiem, więc jego powstanie w ok.
                                      Vii w. nie jest wykluczone. Natomiast z tego co wiem, to "Schinesgne" odnosiło
                                      się raczej do Gniezna.
                                      • pereop Re: My mamy flagę??? (n/t) 12.04.05, 10:22
                                        w linku podanym przez azerke nie ma mowy o VII wieku ale o VII P.N.E :) - a
                                        gwarantuje ci że to nie były początki Szczecina:)

a co do słynnego Schinesgne spory toczą się do dziś i pewnie tego historycy nie
                                        rozstrzygną:)
                  • niedzwiedziczka Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 21:39
                    Ale mamy ładną flagę! A ja zawsze myślałam, że biało-niebieskie flagi zawieszane
                    podczas wizyt Papieża były związane z kultem Maryjnym :)
              • stephen_s Re: My mamy flagę??? (n/t) 07.04.05, 20:52
                Hm, w ogóle nie wiedziałem, że miasta mają flagi... Myślałem, że mają tylko
                herby...
      • herbarium Re: Na górze żółte,na dole czerwone 07.04.05, 20:14
        Jakby było odwrotnie (na górze czerwone, na dole żółte) - to by była wrocławska.
    • abstrakt2003 Re: Co to za flaga 07.04.05, 23:15
      Warszawy
    • kochanica-francuza a ja przeczytałam 08.04.05, 18:17
      " a co stoi na starym rynku pośrodku?" - "chuligan rzecz jasna"hihihihiih

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka