25.06.05, 22:04
Właśnie zrobiliśmy sobie w domu pizzę od początku do końca, łącznie z ciastem
itd. Pyszna była :)

Eksperyment chętnie bym powtórzył, ale z innymi składnikami... I tu pytanie:
czy macie jakieś przepisy na pizzę, względnie pomysły na kombinacje
składników? Jeśli macie, to chętnie poznam...
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Pizza :) 26.06.05, 10:02
      No, steph, jeszcze kilka równie fajnych wątków i wystawię Ci zaświadczenie, że
      jesteś fantastycznym kandydatem na męża
      • stephen_s Re: Pizza :) 26.06.05, 10:38
        > No, steph, jeszcze kilka równie fajnych wątków i wystawię Ci zaświadczenie, że
        > jesteś fantastycznym kandydatem na męża

Wiesz, to, że PLANUJĘ eksperymentowanie z pizzą, nie znaczy, że UMIAŁBYM ją tak
        naprawdę upiec, żeby była zjadliwa :))))

Aczkolwiek mam ochotę spróbować, a jakże... Tylko jakiś przepis by się przydał.
        Znasz jakiś pomysł na mięsną pizzę?
        • mamalgosia Re: Pizza :) 27.06.05, 15:27
          Tak. Mój przepis jest niezawodny: wziąć do ręki słuchawkę telefonu i zamówić
    • maria421 Re: Pizza :) 27.06.05, 16:29
      Nie mam przepisu na pizze, gdyz pizze jadamy zawsze w pizzerii, probowalam
      robic w domu z zamrozonego ciasta, ale to nie jest to samo.

Ja zawsze zamawiam klasyczna : tylko z mozzarella i pomidorami, zadnych innych
      skladnikow na pizzy nie lubie. Z salami jest za tlusta , z papryka za pikantna,
      z tunczykiem i owocami morza zle sie komponuje. No, zostaje jeszcze ewentualnie
      z szynka i z pieczarkami.

Pizza miesna (z mielonym miesem?) to juz nie pizza...
    • cechatehace Re: Pizza :) 29.06.05, 19:12
      Heh, tu mozesz eksperymentować do woli:) cokolwiek lubisz: szpinak, czosnek,
      pieczarki, szynka, boczek, mięso mielone, ogórek kiszony, pomidor, brokuły
      itakdalejitakdalej cokolwiek, a zawsze będzie smaczna, zwłaszcza domowej roboty.
      Narobiłeś mi smaka i chyba zrobie całą wielka blachę mmmmmmmmniaaaammm pamiętaj,
      że największą rolę odgrywa ciasto! musi być dobre!
      • stephen_s Re: Pizza :) 29.06.05, 19:40
        No dobrze, ale to chyba jednak trzeba trochę z głową eksperymentować..? Chyba
        nie każde zestawienie składników będzie dobre. Nie wiem, czy jak zrobię pizzę z
        pomidorami, pieczarkami, kiełbasą i salami, to mnie nie skręci :)

BTW. Przypomniała mi się "hardcore'owa" ;) pizza, jaką jadłem trzy lata temu
        nad morzem. Same pikatne składniki: pikatna wędlina, ostra papryka,
        pepperoni... W połowie jedzenia czułem się jak smok - mój oddech mógł
        rozpuszczać metal :))))) Gorzej, że potem kiszki mi nie wytrzymały i przez
        następny dzień ciągle latałem do łazienki :)

Ale pizza smakowo była boska. Taki pizzowy odpowiednik Pangalaktycznego
        Gardłogrzmota z książek Douglasa Adamsa... (jeśli nie czytałaś: taki
        makabrycznie ostry drink, po którego wypiciu mozna potrzebować specjalistycznej
        medycznej pomocy ;)))
        • cechatehace Re: Pizza :) 29.06.05, 20:34
          No, to czy tolerujesz dwa rodzaje wyrobów mięsnych w jednej pizzy zależy tylko
          od Ciebie, od Twojego podniebienia, słowem od Twoich preferencji kuchennych (
          hehe, ale mi się powiedziało/napisało/pomyślało); ja np. nie lubię mieszania
          kiełbasy z boczkiem czy salami, albo (o zgrozo!) z mięsem mielonym tudzież
          kurczakiem.Wiesz przecież, że kiełbasa czy nawet szyneczka nijak miałaby się do
          ryby i odwrotnie. Chodzi o uchwycenie granicy, o równowagę, ale niekoniecznie,
          czasem przewaga czegoś nad czymś innym jest wskazana,a zdrowie to juz zupełnie
          inna bajka, jeżeli nie możesz jeść ostrych, kwaśnych czy jakichkolwiek innych
          dań, to przecież wiesz o tym. I tak wszystko jest kwstią metody prób i błędów,
          więc życzę miłego i smacznego delektowania :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka