isma 28.07.05, 12:42 Z grubej rury: co to jest, wedlug Was, ta "nasza" Europa? Jakie sa jej granice? Jakie wartosci - ktorych nalezy bronic, i jak to robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tom1111 Re: Europa Nostra 28.07.05, 13:04 jako człek o wizji kosmopolitycznej, nie widzę "naszej" Europy , a zwłaszcza jej granic , pewnie ,że powinny zostać zachowane kultury regionalne (język , stroje , muzyka , itd...- jako ciekawostka i urozmaicenie) lecz marzy mi się świat bez granic (utopia ?) a wartości których należy bronić , to przedewszystkim wartości uniwersalne , poszanowanie godności drugiego człowieka , jego poglądów a jak to robić ? hm ,chyba poprzez dialog , była taka piosenka "dezertera" : wszyscy walczą o pokój , aż się leje krew .... niestety taka pacyfistyczna wizja świata jest chyba utopią :-((( i konieczność istnienia jakichś tam sił zbrojnych jest nieunikniona . Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Europa Nostra 28.07.05, 15:00 Poszanowanie poglądów drugiego człowieka. Mam problem. Nie wszystkie poglądy są godne poszanowania. Owszem, mogę szanować PRAWO do odmiennych poglądów, ale nie poglądy. No i jestem za wspólnotą ojczyzn. Niech każdy zachowa swoją tożsamość i usiądzie przy wspólnym stole. Czyli różnorodność, nie globalizacja rozumiana jako ujednolicenie. Nie lubię klonów. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Europa Nostra 28.07.05, 15:56 Pytanie uscislajace: gdzie sa granice Europy, te zewnetrzne? Izrael to Europa (chi, chi, w Eurowizji spiewaja)? Ukraina, Bialorus - to Europa? A, w innym kierunku, i z innych powodow - Islandia to Europa? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Europa Nostra 28.07.05, 17:33 Granice Europy? Tam, gdzie geografowie je na mapach zaznaczyli. A mentalnie??? Zupełnie się nie pokrywają z geograficznymi. I znacznie bliżej niż na Uralu. Islandia to Europa. Israel geograficznie - nie, mentalnie - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Europa Nostra 28.07.05, 21:16 na przykład BRAK W KULTURZE rytualnego okaleczania kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Europa Nostra 28.07.05, 23:53 Kiepsko z tą Europą, skoro musi się samookreślać przez negację;) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Europa Nostra 29.07.05, 22:57 herbarium napisała: > Kiepsko z tą Europą, skoro musi się samookreślać przez negację;) równość kobiet i mężczyzn Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Europa Nostra 28.07.05, 23:55 Ja w ogóle jestem nieufna wobec naszości i cudzości - szczerze, wszystko mi jedno, czy wartości będą europejskie, czy azjatyckie, byle respektowanie ich przynosiło dobre owoce:) Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Europa Nostra 29.07.05, 09:33 herbarium napisała: > Ja w ogóle jestem nieufna wobec naszości i cudzości - szczerze, wszystko mi > jedno, czy wartości będą europejskie, czy azjatyckie, byle respektowanie ich > przynosiło dobre owoce:) Jakie wartosci azjatyckie masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Europa Nostra 29.07.05, 09:46 Cóż, Jezus był, jakby nie patrzeć, Azjatą:) Z innych systemów: ot, chociażby zasady Ahimsy i Satyagrahy... Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Europa Nostra 29.07.05, 09:32 Zjednoczona Europa to byl najlepszy pomysl i najwieksze przedsiewziecie XX wieku. W zjednoczonej Europie mial panowac pokoj i przyjazn miedzy narodami. I wierze ze kiedys ta idea calkowicie sie spelni. Zjednoczona Europa nie musi byc drugimi Stanami Zjednoczonymi z jednym rzadem federalnym, moze byc po prostu zwiazkiem panstw majacych te same naczelne interesy. Na jakich wartosciach ma sie opierac Europa? Pokoj, demokracja, prawa czlowieka. To sa naczelne wartosci ktorych nalezy bronic. Jak bronic tych wartosci? Pokoj miedzy roznymi krajami EU juz jest wlasciwie zagwarantowany przez przynaleznosc tych krajow do NATO, pozostaje wiec problem chronienia pokoju wewnetrznego, likwidowanie sil destabilizujacych obecna sytuacje. Gdzie sa granice Europy? Wystarczy spojrzec na mape. Czy to znaczy ze wszystkie kraje europejskie maja sie zjednoczyc? Dobrze by bylo, ale pewne kraje potrzebuja jeszcze duzo czasu na przyswojenie sobie wartosci europejskich, no i na dogonienie europejskich norm. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Europa Nostra 02.08.05, 13:06 Gdyby ktos chcial troche pobronic (niekoniecznie anonimowo, chociaz zapewne tak jest bezpieczniej - ale przynajmniej, na skale pojedynczego czlowieka, w miare skutecznie) europejskich wartosci: www.amnesty.org.pl/index.php/ai/content/view/full/2066 wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/120920.html Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Dzięki Ismo :) 03.08.05, 13:24 Ten link dla mnie jest niemal bezcenny :) Pierwsa refleksja - ktoś tu mówił o ummie... Cosik mi sięto nie sprawdza.. amnesty.org.pl/index.php/ai/content/view/full/74 Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Dzięki Ismo :) 03.08.05, 14:01 Drobiazg. Wzajemne dzieki za mieszkaniowy zasob. Nabieram przekonania, ze jednak pojdziemy do sadu jako interwenient uboczny ;-))). Smiesznie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Dzięki Ismo :) 03.08.05, 14:06 Żeby sobie zasłużyć na Twoją wdzięczność;) podrzucam jescze link do Fundacji Helsińskiej, zwłaszcza na stronę z innymi linkami. Skądinąd Fundacja Helsińska też wystosowała apel w sprawie Związku Polaków na Białorusi. Nawiasem mówiąc - we Wrocławiu byli dwa lata rdzenni Białorusini z Mohylewa, delegacja tamtejszych działaczy społecznych, zobaczyć, jak się prowadzi działalność społeczną w "ludzkich warunkach" - jakie są możliwości, sposoby, nawiązać kontakty z NGO-sami z Polski itp. - bardzo perspektywicznie pomyślana inicjatywa. www.hfhrpol.waw.pl/index.html? www.hfhrpol.waw.pl/index_pliki/linki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
isma Zubr europejski 03.08.05, 14:27 No, to ja jeszcze dodam taki hotlink: www.zubr-belarus.com/index.php?lang=2 To sa ludzie, wyrosli z Oporu!, a zacheceni skucesem Pora! na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Dziękuję Wam obojgu:) 03.08.05, 22:22 A tak co do tych mieszkań: więc jest proces, hmm....Napisz coś na priv, jak się będzie coś działo ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś