cover_wielki 28.09.05, 22:10 Bierze sie jajo i odziela żółtko od białka, potem do żółtka sypie się cukier i się uciera. Pytanie ile cukru się sypie do jednego zółtka ? Ile toto ucierać ? Na co to pomaga, jeśli wogóle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urszulka_ma Re: Kogel Mogel 29.09.05, 00:01 ..utarte żółtka.. to chyba śpiewacy na polepszenie głosu?:) lubie takie słodkie ucierane jajko..:) ale dziś ...mi cosik po języku chodzi smaczek .. na takiego(gdzieś tu czytałam) kwaskowego grzybka:) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Kogel Mogel 29.09.05, 20:19 Grzybek na zakaszlone gardło nie pomoże , jajko trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
cyria Re: Kogel Mogel 29.09.05, 20:44 Znalazłam taki przepis na kogel-mogel: "Pożyteczny kogel-mogel" 2 żółtka 30g miodu 20g rodzynek ewentualnie 2 krople rumu Żółtka zmiksować z miodem na najwyższych obrotach na masę. Podczas miksowania dodać 2 kropelki rumu (jeśli jest pod ręką), potem dorzucić rodzynki (też nie koniecznie). Takie słodkości sycącą ale mają dużo mniej kalorii niż kogel-mogel przyrządzony z cukrem czy czekoladą. 290 kcal No to smacznego:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Kogel Mogel 06.10.05, 18:47 cyrio :0) witaj niestraszne nam kalorie gdy w gardle miętko letko koglo-mogelne glorie radośnie niech odetchną (tereferekuku szczylo baba z łuku) OLDCHRYPŁY Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Kogel Mogel 29.09.05, 23:10 na gardło to płukanko z roztworu soli.. pojadłam sobie dziś ostry kogel mogiel.. znaczy kapusta kiszona z grzybkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Kogel Mogel 30.09.05, 20:39 No, mnie się ten kogel z rumem podoba. Zaraz chyba sprawdze... jak to było zółtko utrzec z cukrem i dolac sete rumu ? No proszę, jakie to łatwe. Kocham kuchnie kawalerską. P.S do pułkanek żadne tam roztwory domowej roboty, tylko zółta tableteczka aptecznie zwana "Chinoksyzol" medycznie 8hydroksychinolini sulfas + acidum boricium... polecam, rewelacja po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
yoanna Re: Kogel Mogel 30.09.05, 20:47 Ten Chinoksyzol mnie interesuje Coverze..., poważnie całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Kogel Mogel 01.10.05, 21:03 W każdej aptece bez recepty, kiedyś sprzedawali tabletki na sztuki teraz 10 w plastikowym pojemniczku. ja stosuje jedna na kubek ciepłej wody. Duży oddech, łyczek , głowe odchylić i pogulgać ile się da. Nie połykać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarownica_ma Re: Kogel Mogel 02.10.05, 20:36 kołek osiłkowy i warkocz czosnkowy? planowany jakiś koniec czarownicowy? nie tak łatwo złapać czarownicę! ona szybko zadziera spódnicę na miotle siada i zaklęcie wypowiada: "Płot nie płot las nie las wieś nie wieś biesie nieś" i już zmienia okolice! Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Kogel Mogel 04.10.05, 21:50 sok z jednej cytryny łyżka miodu dwa/trzy utarte ząbki czosnku razem wymieszać podobno dobre na kaszel:) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Kogel Mogel 04.10.05, 22:04 he he he podobno ?! to liczysz że poeksperymentujesz na kimś ? Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Kogel Mogel 05.10.05, 15:23 No czosnek lubie ale tak nie eksperymentowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Kogel Mogel 05.10.05, 20:57 ja dziś sobie posmakowałam i...jeszcze żyje:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoanna Re: Kogel Mogel 06.10.05, 08:23 I oby sto lat;) P.S. Dlatego masz nowe perfumy...?:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Kogel Mogel 09.10.05, 09:44 jeszcze tylko białka utrzepać wymieszać z żółtkami.. dodać trochę mąki i.. ..można upiec niedzielne biszkopty:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Kogel Mogel 11.10.05, 08:53 w uświęconej tradycją oktawie Bożego Narodzenia taaak, rytuały dodają smaczku nawet wiśnióweczce OLDTRADYCYJNY :0) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Kogel Mogel 26.10.05, 22:04 i ani, ani.. jednej wisienki wcześniej?:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Kogel Mogel 27.10.05, 23:27 mogą być rożki z dżemem wiśnowym a z a 10 minut będą z powidłami śliwkowymi tak mnie cosik na pichcenie wzięło OLDKUCHCIK :0) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Kogel Mogel 28.10.05, 01:50 No taaaaa, jasne a ja juz po kolacji... Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Kogel Mogel 28.10.05, 08:45 hhehe pieczenie ciata o tej porze, to jedyny sposób, by przetrwało do jutra OLDŚNIADANIOWY :0) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Kogel Mogel 28.10.05, 13:52 pewnie już wszystko zjedzone..:( a tu orkiestra gra.. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Kogel Mogel 29.10.05, 12:00 raz dwa.. dwa..raz! śniadania nadszedł czas! ups.. ..a może już obiadu?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Kogel Mogel 29.10.05, 23:17 a tuż za nim deser - kogel mogiel:) kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1668 Odpowiedz Link Zgłoś