Dodaj do ulubionych

Czy warto?

20.10.05, 18:44
Bardzo nieslusznie wysmiewa sie marzenia jako mrzonki, zludy i w ogole strate
czasu. Dobrze zbudowane i dobrze ukierunkowane - po pierwsze lecza.W sytuacji
gdy tak wiele lekarstw jest do kitu, skuteczne lekarstwo zasluguje na cieple
slowa. Po drugie - odcinaja od rzeczywistosci, a jaka jest rzeczywistosc
kazdy wie; w koncu trzeba umiec ja znosic, gdy nie umie sie jej zapobiec. I
po trzecie- marzenia, jesli tylko sa piekne, sa rodzajem wielkiej
artystycznej tworczosci, jak dziela van Eycka czy van Gogha- za
glupie "Irysy" van Gogha pewien Japonczyk wylozyl na licytacji ponad 80 mln
dolarow. Warto wiec marzyc i realizowac marzenia?

Obserwuj wątek
    • agent006 Re: Czy warto? 20.10.05, 18:51
      Myślę, że czasami warto uciec od rzeczywistości, puścić wodze wyobraźni, poszybować...Wziąć kogoś ze sobą, pokazać niewidzialne, podarować kilka uśmiechów. To tak niewiele kosztuje a tak wiele można dać.
      Warto. Zdecydowanie warto.
      • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 18:54
        Obawiam sie jedynie, ze w tym spauperyzowanym swiecie, gdzie dominuja wyscigi
        szczurow, wzajemne podgryzania sie, niezauwazanie drugiego czlowiega, a wrecz
        jec jego chociazby czesciowego unicestwienia, taka postawa nie zyska wielu
        zwolennikow, ale masz racje- warto probowac, chciazby dla uzyskania odrobiny
        owego leku o ktorym pisalem. Dla wlasnego dobra i spokoju wlasnej duszy.
        • timoon Re: Czy warto? 20.10.05, 18:58
          Tak. Jako pierwsza zasade proponuje wprowadzic zasade znana medykom " przede
          wszystkim nie szkodzic" :o)
        • agent006 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:10
          Zjawisko konkurencji zawsze towarzyszyło rodzajowi ludzkiemu :). Dzięki temu możemy toczyć dziś wirtualne rozmowy. Reszta to kwestia wrażliwości. Wszystko ma swoje dobre i złe strony. Znaleźć środek - to chyba jest recepta na wszelkie bolączki. Pozwolić ponieść się marzeniom , ale umieć tez twardo stąpać po ziemi.
          • perla35 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:13
            bardzo dobrze powiedziane:)brawo!!!
          • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 19:15
            Zgadzam sie calkowice. Bo ponoc w zyciu chodzi tylko o jedno. O to, by zwalczac
            w sobie te mala swinie, ktora jest w kazdym z nas. Niektorym sie to udaje...
    • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:06
      Hej!!warto..napewno warto..ja to robię ..bo bez marzen mnie nie ma ..jestem
      romantykiem.taka moja natura..a przed chwilą negowałes to..kazdy ma marzenia
      one pozwalają przetrawc..:)
      • perla35 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:09
        marzenia to najpiękniejsza rzecz jaka mnie w życiu spotyka:)są one różne,toczą
        się na różnych płaszczyznach.Uwielbiam ten stan kiedy marzę,najgorzej jest się
        zniego wyrwać i wrócić do rzeczywistości:(
        • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 19:22
          A mozna miedzy pojeciem "marzenie" a pojeciem "romantyzm" postawic znak
          rownosci? Pojecia owe sie nie wykluczaja, ale czy zawsze sa tozsame?
          • agent006 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:31
            Wszystko zależy od tego, kto marzy.
            • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:33
              i jak marzy..i co te marzenia dla niego znacza;))Dla mnie wiele;)i tak trzymać;)
              • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 19:37
                Dla mnie najwazniejsze to to- o czy marzy. A jakosc marzen? Czy to ma
                znaczenie. Ktos wymarzy sobie wille i jest szczesliwy, ktos inny kromke chleba
                na kolacje i chyba jest szczesliwszy...?
                • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:39
                  To w jednym chociaż się zgadzamy..Różna jest miara szczescia..kazdy ma swoja;)
                  Ale wszystko zmierza do jednego..;)
                  • agent006 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:43
                    Do uśmiechu ? :)
                    • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:45
                      choćby nawet,bo człowiek szcześliwy to człowiek usmiechnięty..o
                      tak;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                    • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 19:46
                      To byloby nader optymistyczne. Idac tym tokiem mozna dojsc do wniosku, ze
                      wszystko zmierza do postawy hedonistycznej. A ja glupi zawsze myslalem, ze
                      altruizm tez jest potrzebny. O swieta naiwnosci.
                      • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:48
                        To chyba ja jestem głupia..czy nie mozesz pisac tak normalnie...
                        • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 19:49
                          No przeciez napisalem normalnie. Mam przejsc na hiszpanski? :)
                          • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:51
                            Doceniam Twoje wykształcenie ale ja nie rozumię Ciebie chociazmowisz po
                            polsku..Po hiszpansku chyba też nie potrafię..czyżby powinnam do fatalnej dodac
                            głupia;((
                            • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 19:55
                              Na pewno nie jestes glupia. O to moge sie zalozyc. A co do tego wszystkiego ma
                              moje wyksztalcenie? Pisze jak potrafie.
                              • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 19:59
                                A ja odczytuję jak potrafie i dochodzę do wniosku ze nie potrafie;(((
                                • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 20:02
                                  To ja moze sie postaram i zaczne pisac drukowanymi?
                                  • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 20:03
                                    dobry pomysł Ty dokuczliwa Bestio;))
                                    • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 20:05
                                      NIE JESTEM DOKUCZLIWY. PRZECIWNIE! JESTEM ZYCZLIWY!
                                      • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 20:09
                                        ..tak..a swistak siedzi i zawija w sreberka;)))Wiem ze jesteś taki
                                        milutki..taki kochany i taki .....naj naj naj...)))))
                                        • pazerny Re: Czy warto? 20.10.05, 20:10
                                          widzisz jak szybko i pozytywnie na Ciebie zadzialalo, kiedy napisalem
                                          drukowanymi? Widze wyrazny postep! :)
                                          • kobietafatalna2 Re: Czy warto? 20.10.05, 20:30
                                            szybko się ucze;)
                                            • to-wlasnie-ja Re: Czy warto? 20.10.05, 20:58
                                              To nie do konca tak. Przewrotnie mozna i tak pomyslec, ze to prowadzi do postawy hedonistycznej, ale to chyba dobrze, gdy i innym zyje sie lepiej z nami? A juz gdy czlowiek sie z tego cieszy, to tylko kroczek od altruizmu, prawda?
                                              • pazerny Re: Czy warto? 21.10.05, 18:46
                                                Niestety zazwyczaj konczy sie na konformizmie. Tak juz jestesmy skonstruowani.
                                                I nikt nie jest temu winien- oprocz sekwencji molekul kwasu
                                                dezoksyrybonukleinowego
                                                • to-wlasnie-ja Re: Czy warto? 21.10.05, 18:55
                                                  Kiedy wszedles miedzy wrony....???? Nie kazdy i nie zawsze, ale do tego potrzeba odwagi.
                                                  • pazerny Re: Czy warto? 21.10.05, 19:01
                                                    Tak, a najnowsza teoria o powstaniu gatunkow mowi o tym, ze malpa pochodzi od
                                                    czlowieka. Zastanawiam sie jaka malpa chcialaby pochodzic ode mni.
                                                    Widzisz, tak jak kosmos jest metafora wiecznosci, pustynia metafora ciszy, a
                                                    skorka od banana metafora pecha - tak lustro jest metafora "alter ego" dla
                                                    tych, ktorzy stojac przed lustrem tocza ze soba dialektyczne dialogi. Staram
                                                    sie wiec, by te dialogi byly na tyle produktywne, by lutro moc sie golic bez
                                                    wyrazu obrzydzenia w oczach
                                                  • to-wlasnie-ja Re: Czy warto? 21.10.05, 19:20
                                                    I jak widze nie zawsze sie udaje, czy tez to tylko "gorszy " dzien?
                                                  • pazerny Re: Czy warto? 21.10.05, 19:23
                                                    Dlaczego uwazasz, ze sie nie udaje? Dzien moj nie jest lepszy ani gorszy od
                                                    innych. Absolutne szczescie to tylko hipostaza- zdaje sobie z tego calkowicie
                                                    racje. Ale tez daleki jestem od wyznawania zasady : carpe diem
                                                  • to-wlasnie-ja Re: Czy warto? 21.10.05, 19:30
                                                    " Zastanawiam sie jaka malpa chcialaby pochodzic ode mni."-dlatego sie zastanawiam...ale to pewnie nadinterpretacja.A absolutne szczescie jest nudne-nie sadzisz?
                                                  • pazerny Re: Czy warto? 21.10.05, 19:33
                                                    Zawsze staralem sie byc samokrytyczny i dlatego uwazam, ze malpy musialyby sie
                                                    zastanowic, czy chcialyby pochodzic ode mnie- gdyby dano im mozliwosc wyboru.
                                                    Niestety wyboru nie mialy.
                                                    Absolutne szczescie nie istnieje, wiec trudno mi osadzic, czy jest nudne.
                                                    Kiedys przeczytalem, ze dla niektorych brak nieszczesc, to juz jest szczescie
                                                  • agent006 Re: Czy warto? 21.10.05, 19:39
                                                    pazerny napisała:
                                                    > Absolutne szczescie nie istnieje, wiec trudno mi osadzic, czy jest nudne.

Przy odrobinie wyobraźni....
                                                  • pazerny Re: Czy warto? 21.10.05, 19:43
                                                    Bycie czlowiekiem polega na unikaniu szukania doskonalosci ( a wiec i
                                                    absolutnego szczescia) i niepraktykowaniu moralnego ascetycyzmu- Orwell

A poza tym coz ma do tego wyobraznia? To tylko projekcja zachcianek ukrytych
                                                    gleboko w naszej podswiadomosci. Tyle ze wyobraznia moze zapladniac wyobraznie
                                                    marzeniami...
                                                  • to-wlasnie-ja Re: Czy warto? 21.10.05, 19:42
                                                    Nikt nie ma wyboru w tej kwestii, prawda? Nie tylko biedne malpy.:)Moze jednak jestes nazbyt krytyczny?
                                                    Tak naprawde istnieje niewiele nieszczesc, ktore sa nimi naprawde. Reszta to tylko kolejne przeszkody do pokonania.
                                                  • pazerny Re: Czy warto? 21.10.05, 19:44
                                                    Kiedy kiedys odeszla ode mnie kobieta- cierpialem. Nie poszedlem sie upic.
                                                    Poszedlem na oddzial onkologii dzieciecej. Tam zaplakalem...
                                                  • to-wlasnie-ja Re: Czy warto? 21.10.05, 19:47
                                                    tam poznales to nieszczescie, ktore jest czasem ostateczne. Ty przecierpiales i zyjesz. A one?
                                                  • pazerny Re: Czy warto? 21.10.05, 19:55
                                                    Musze powiedziec, ze czasem, pozniej im zazdroscilem. Teraz powoli przeszlo,
                                                    ale pamieci nie da sie wykastrowac
                                                  • to-wlasnie-ja Re: Czy warto? 21.10.05, 20:20
                                                    Tak Ci mowic nie wolno. A pamiec to czesc Ciebie, i ta dobra i ta zla. Jestes bogatszy o to doswiadczenie i bol. I wspomnienie milosci.
                                                    Do widzenia, na dzis.
                                                  • pazerny Re: Czy warto? 21.10.05, 20:26
                                                    Zawsze wolno mi mowic to, co mysle i czuje. Gdyby mozna bylo miec pamiec
                                                    selekcyjna....

Do widzenia
    • liluniek Warto..... 20.10.05, 21:04
      Warto...... Człowiek bez marzeń jest "pusty"
      • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 18:47
        A gdy marzenia sie nie spelniaja, a czlowiek ciagle czeka na ich realizacje?
        Czyz to nie prowadzi do samowypalenia?
        • agent006 Re: Warto..... 21.10.05, 19:08
          Nie czekaj. Działaj.
        • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 19:10
          Alez mnie nie chodzi o ma skromna osobe. Usiluje wysondowac jak sie rzecz na w
          tzw spoleczenstwie. Czyz nie na doswiadczeniach i przemysleniach innych
          winnismy sie uczyc?
          • agent006 Re: Warto..... 21.10.05, 19:14
            Chyba wiesz jak sie rzeczy mają. Wystarczy się rozejrzeć ;)
            • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 19:15
              Kazesz mi przestac wierzyc w swoj wlasny gatunek? To tak, jakbys ucial mi reke,
              noge, albo cos wiekszego, np. siusiaka :)
              • agent006 Re: Warto..... 21.10.05, 19:22

Nigdy nie przyłożyłbym do tego ręki ;)
                • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 19:23
                  Rozumiem Twoja aseksualnosc w stosunku do mojej osoby :)
                  • agent006 Re: Warto..... 21.10.05, 19:39

No widzisz :) Zawsze można znaleźć jakies plusy ;)
                    • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 19:45
                      Cale szczescie, ze dwa plusy maja to do siebie, ze sie odpychaja. Strach
                      pomyslec co by bylo, gdybym mial u Ciebie minusa :)
                      • agent006 Re: Warto..... 21.10.05, 19:53
                        Podziękuj matce naturze ( Choć przy "pazerny" stoi : "napisała" ;) )
                        Zauwżełeś/aś?
                        • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 19:56
                          Toz to prowokacja ze strony GW! Trzeba ich zapodac za streczycielstwo do
                          homoseksualizmu! :)
                          • agent006 Re: Warto..... 21.10.05, 20:30
                            Podpisze się pod petycją.
                            • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 20:32
                              A moze oni postepuja wedlug slow Singera ze "swiat to skrzyzowanie rzezni z
                              burdelem" i zaczynaja tu od tego drugiego? :)
                              • agent006 Re: Warto..... 21.10.05, 20:36
                                Etyka? Na forum? :)))))
                                • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 20:38
                                  Ja wiem, ze to tylko termin filozoficzny, ktorego ni na forum ni w zyciu nie
                                  uswiadczysz. Anachronizm znany jeno filozofom starozytnym, ale jaks mnie pcha w
                                  tym kierunku :)
                                  • agent006 Re: Warto..... 21.10.05, 20:43
                                    Zgodzę się, że odbierasz subiektywnie (inaczej nie dasz rady - jak każdy zresztą), nie zgodzę się zaś z tym, że:

>to tylko termin filozoficzny (etyka), ktorego ni na forum ni w
                                    >zyciu nie uswiadczysz.

A optymizm?
                                    I własnie w takim momencie Mam ochotę zacytować Jacka Nicholsona z filmu :
                                    " Lepiej być nie może" : "A zaufanie"
                                    Nawiasem mówiąc film kapitalny :)
                                    • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 20:44
                                      Optymizm jest karma frustratow, wiesz o tym?
                                      • agent006 Re: Warto..... 21.10.05, 21:06
                                        Ejże? Masz monopol? ;)
                                        • pazerny Re: Warto..... 24.10.05, 18:25
                                          Nie, ale bardzo sie o to staram. Moze kiedys mi wyjdzie, ale do tego czasu moze
                                          jeszcze duzo wody w Wisle uplynac :)
          • neita33 Re: Warto..... 21.10.05, 19:17
            Najlepiej uczyć sie na własnych doświadczeniach i wysnuwać
            wnioski również z własnych przemyśleń,w końcu stanowimy sami o sobie i
            kieryjemy się swoją /jednak nie zawsze słuszną/ filozofią
            • pazerny Re: Warto..... 21.10.05, 19:20
              Ale gdy doswiadczenia ludzi sie sumuja, a jeszcze do tego potrafi sie sluchac
              bliznich- pomysl jak przyspieszony moglby byc proces samodoskonalenia sie.
    • loopeczka Re: Czy warto? 21.10.05, 20:58
      czy warto marzyc? to zalezy czy marzenie ma szanse na spelnienie, czy jest
      realne - jesli tak, to wypadaloby chociazby sprobowac, a nie czekac na to, co
      los przyniesie

a o czym to marzy pazerny, hm?
      • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 18:33
        Zle jest jesli w podroz wyrusza sie bez marzenia. Sciezka winna byc
        zaprogramowana w czlowieku, nim rozpocznie sie podroz, jesli nie jest, bedzie
        jalowa. Niczego sie na niej nie napotka, a juz najmniej siebie samego. Jesli
        niczego sie od niej nie oczekuje nalezy odkrywac to, co czlowiek juz nosi we
        wnetrzu. Prawdziwa podroz to tworzenie rzezby z bryly posiadanego marmuru-
        jesli go nie ma, nawet najznakomitsze dluto uderzy w pustke. Kolumb plynac na
        zachod niosl w sobie cala Ameryke.
        • bettina75 Re: Czy warto? 24.10.05, 18:37
          Masz racje. Sciezka powinna byc bardzo urozmaicona, przede eszystkim kreta, bo
          za kazdym zakretem czeka niespodzianka:)
          • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 18:40
            To jest fascynujace, kiedy sie ma 30 lat. Recze, ze pozniej prosisz stworce o
            to, by sciezka nie wila sie za bardzo, a jej kres byl widoczny z daleka. Po co
            niespodzianki, po co przezywanie zawodow, po co wiara w niemozliwe?
            • bettina75 Re: Czy warto? 24.10.05, 18:45
              Wydaje mi sie, im wiecej mamy marzen, tym wiecej przezyjemy zawodow.
              Byc moze nie powinnismy od zycia zbyt duzo wymagac?
              • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 18:52
                A sprobuj sobie zycie bez marzen wyobrazic. Wyobraz sobie, ze nie potrafisz
                pomarzyc przed snam, ze nie potrafisz snic, ze nie potrafisz myslec o czyms
                przyjemnym. Przeciez przez to zycie staloby sie puste. poza tym marzenia sa
                pewnym motorem napedowym naszego postepowania. Bo przeciez spelniaja sie tylko
                te, ktorym w spelnieniu sie usilnie pomagamy.
                • bettina75 Re: Czy warto? 24.10.05, 19:06
                  Zgadzam sie z Toba w zupelnosci, tylko w realizacji tych marzen powinnismy
                  potrafic znalezc "zloty srodek".
                  • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 19:09
                    Nie ma zlotego srodka w realizacji marzen. Albo cos sie spelnia (udaje)- i
                    wtedy jestesmy szczesliwi, albo sie nie spelnia, wtedy zalegamy w smutku
                    zlozeczac i zaczynajac wierzyc w spiskowa teorie dziejow, lub wyjatkowa
                    perfidie doswiadczajacego nas losu.
                    • bettina75 Re: Czy warto? 24.10.05, 19:10
                      Zycie byloby okropnie nudne, gdyby wszystko czego sobie zyczymy sie sprawdzalo:(
                      • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 19:19
                        Zgadza sie, ale to nie powod, by przestac marzyc :)
                        • bettina75 Re: Czy warto? 24.10.05, 19:30
                          Wszyscy mamy marzenia i to jest cudowne!!
                          • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 19:35
                            Tak, powtorze jeszcze raz slowa ktore juz tu cytowalem:

jedyne co mam to marzenia
                            ze spelnia sie moje pragnienia
                            jedyne co mam to marzenia
                            ze moge je miec
                            • bettina75 Re: Czy warto? 24.10.05, 19:36
                              Fajnie powiedziane:)
                              • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 19:50
                                Raczej zaspiewane. Przypomniano mi te piosenke podczas jednej z ostatnich
                                imprez. Ma w sobie wiele madrosci :)
                                • bettina75 Re: Czy warto? 24.10.05, 19:51
                                  Znasz cala?
                                  • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 19:53
                                    Jedyne co mam to złudzenia,że moge mieć
                                    Własne pragnienia...
                                    Jedyne co mam to złudzenia,że moge je mieć..
                                    Własne pragnienia...

Miałam siebie na własność ktoś zabrał
                                    Mi moją prywatność...
                                    Co mam zrobić? bez siebie jak żyć..?
                                    Miałam słowa własne ktoś stwierdził,że zbyt ciasne ..
                                    Co mam zrobić? Bez słów jak żyć?

Własne pragnienia...
                                    Własne pragnienia...

Miałam serce dla wszystkich,ktoś klucz do niego obmyślił ...
                                    Co mam zrobić bez serca, jak żyć? Bez serca jak życ...?
                                    Miałam myśli spokojne,lecz ktoś wywołał w nich wojne ..
                                    Co mam zrobić teraz, jak żyć? Jak teraz żyć...?

Własne pragnienia...
                                    Własne pragnienia...
                                    • bettina75 Re: Czy warto? 24.10.05, 19:56
                                      Dziekuje:)
                                      • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 19:58
                                        Alez nie ma za co. Pieknem i wzruszeniami nalezy sie dzielic :)
                                        • bettina75 Re: Czy warto? 24.10.05, 20:00
                                          Jeszcze lepiej jest dzielic ciezar zycia z druga osoba...
                                          • pazerny Re: Czy warto? 24.10.05, 20:12
                                            Tez tak kiedys myslalem, ale juz przestalem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka