kochanica-francuza 03.12.05, 23:48 jest ustrojem z założenia złym.* Kto się zgadza, niech dorysuje wagonik: www-verimag.imag.fr/~caspi/PHOTOS/INDIA/wagon-lit.jpg * Proszę mnie nie wyzywać od komunistek - wcale nie to miałam na myśli, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Uważam, że kapitalizm... 04.12.05, 11:08 Zgadzam się, jest ustrojem złym. W kapitaliźmie silny zwycięża, słaby ginie. Nie po chrześcijańsku. Ale socjalizm jest ustrojem jeszcze gorszym, bo deprawuje swoim rozdawnictwem i urawniłowką - nie daje zachęty do wysiłku. Miałam nadzieję, że JPII wskaże jakąś trzecią drogę dla świata, która by wykorzystała egoistyczny charakter człowieka a jednocześnie uwzględniła tych słabych i głodnych. Mnie nic do głowy nie przychodzi. Chętnie bym żyła w świecie, w którym ten zaradny i pracowity ma się bardzo dobrze, ale jednocześnie nikt nie jest głodny i upokorzony. Już kiedyś o tym pisałam: bezdomni i głodni to grzech śmiertelny świata. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Uważam, że kapitalizm... 04.12.05, 11:12 I jeszcze jedno. Nie wiem jak i gdzie mam dorysować ten wagonik. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Wagonik - instrukcja 04.12.05, 20:06 a000000 napisała: > I jeszcze jedno. Nie wiem jak i gdzie mam dorysować ten wagonik. Wchodzisz w mój link. Zaznaczasz adres na górze. Prawą myszą klikasz, naciskasz "Kopiuj" Wracasz do naszego wątku. Piszesz posta. Naciskasz "Wklej" Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm ????????????????????????????????? ????????????????? 04.12.05, 20:45 kochanica-francuza napisała: > a000000 napisała: > > > I jeszcze jedno. Nie wiem jak i gdzie mam dorysować ten wagonik. > Wchodzisz w mój link. > > Zaznaczasz adres na górze. > > Prawą myszą klikasz, naciskasz "Kopiuj" > > Wracasz do naszego wątku. > > Piszesz posta. > > Naciskasz "Wklej" ==================================== No tak... ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: ????????????????????????????????? ??????????? 04.12.05, 20:49 > No tak... ale po co? > A000000 zgadza się ze mną, więc chce dorysować wagonik. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: ????????????????????????????????? ?????????? 04.12.05, 20:49 kochanica-francuza napisała: > > > No tak... ale po co? > > > A000000 zgadza się ze mną, więc chce dorysować wagonik. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25822&w=32966441&a=32966441 Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: ????????????????????????????????? ?????????? 05.12.05, 09:57 www-verimag.imag.fr/~caspi/PHOTOS/INDIA/wagon-lit.jpg www-verimag.imag.fr/~caspi/PHOTOS/INDIA/wagon-lit.jpg www-verimag.imag.fr/~caspi/PHOTOS/INDIA/wagon-lit.jpg Tak to ja umiem, myślałam że to nie o adres chodzi tylko o konkretny wagonik. Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Uważam, że kapitalizm... 04.12.05, 11:26 a000000 napisała: > Zgadzam się, jest ustrojem złym. W kapitaliźmie silny zwycięża, słaby ginie. Ni > e po chrześcijańsku. > Ale socjalizm jest ustrojem jeszcze gorszym, bo deprawuje swoim rozdawnictwem i > urawniłowką - nie daje zachęty do wysiłku. wydaje mi sie, ze popelniasz blad polegajacy na identyfikacji 'ustroju' z 'zadaniami panstwa' i jeszcze przyjmujesz, ze jak nie panstwo to nikt nie pomoze. w tzw. kapitalizmie chodzi tak naprawde o wolnosc, oczywiscie zakladajac ze mylismy o wspolczesnym, 'liberalnym' zachodzie (szczegolnie ze nie ma wolnosci bez prywatnej wlanosci). w takim spoleczenstwie slaby nie ginie. to ze nie dostaje wszystkiego na piekne oczy, to inna sprawa, ale przeciez sama krytykowalas za to socjalizm (i czy wspolczesnie nie mamy do czynienia z pewna forma syntezy k. i s.?). > Miałam nadzieję, że JPII wskaże jakąś trzecią drogę dla świata, która by > wykorzystała egoistyczny charakter człowieka a jednocześnie uwzględniła tych > słabych i głodnych. ta droga jest znana od dawna i papiez o niej mowil: to cywilizacja milosci. dac ludziom wolnosc i zachecac do milosci. > Mnie nic do głowy nie przychodzi. Chętnie bym żyła w świecie, w którym ten > zaradny i pracowity ma się bardzo dobrze, ale jednocześnie nikt nie jest głodny > i upokorzony. Już kiedyś o tym pisałam: bezdomni i głodni to grzech śmiertelny > świata. dlaczego swiata? czy ja jestem winien temu, ze sa ludzie glodni lub bezdomni? pomagam na tyle ile moge (lub troche mniej). inni pomagaja wiecej, a jeszcze inni - mniej. a wszystkim przeszkadza panstwo. zlikwidowac polityke socjalna i pozwolic ludziom pomagac sobie nawzajem. pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Do licha, w historii było więcej ustrojów niż te 04.12.05, 20:04 dwa! > Zgadzam się, jest ustrojem złym. W kapitaliźmie silny zwycięża, słaby ginie. Ni > e > po chrześcijańsku. > Ale socjalizm jest ustrojem jeszcze gorszym Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm Re: Uważam, że kapitalizm... 04.12.05, 20:48 a000000 napisała: > Zgadzam się, jest ustrojem złym. W kapitaliźmie silny zwycięża, słaby ginie. Ni > e > po chrześcijańsku. ========================================= Wydaje mi się że właśnie po to Bóg wyposażył nas w sumienie i zdolność ematii by łagodzić skutki kapitalizmu. PS Wydaje mi się że kryterium dobra i zła nie jest najlepsze w stosunku do ustrojów społecznych. Lepiej mówić o skuteczności. === ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Uważam, że kapitalizm... 04.12.05, 13:25 Nie wiem, czy kapitalizm jako taki jest ustrojem złym. Jednak wiem, że to wydanie kapitalizmu, które obecnie obserwujemy, jest ustrojem dość nieprzyjemnym - promującym komercję, przeciętność, ogłupianie ludzi, manipulację, materializm, egoizm, tandetę itd. Inna sprawa, że nie wiem, jaki inny ustrój mógłby być lepszy :) Może żaden? Może po prostu, niezależnie od ustroju, świat skazany jest na bycie złym i chorym? Jesteśmy zgubieni? :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Uważam, że kapitalizm... 04.12.05, 20:08 stephen_s napisał: > Nie wiem, czy kapitalizm jako taki jest ustrojem złym. Jednak wiem, że to > wydanie kapitalizmu, które obecnie obserwujemy, jest ustrojem dość > nieprzyjemnym - promującym komercję, przeciętność, ogłupianie ludzi, > manipulację, materializm, egoizm, tandetę itd. > > Inna sprawa, że nie wiem, jaki inny ustrój mógłby być lepszy :) Może żaden? > Może po prostu, niezależnie od ustroju, świat skazany jest na bycie złym i > chorym? > > Jesteśmy zgubieni? :)))))) > Haha, steph, czyżbyś był katastrofistą? Jak ja? Tacy jak my się nie rozmnażają, a mimo to występują w każdym pokoleniu. Jak homo. Może dlatego tak lubisz homo? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Lynxie 04.12.05, 20:18 a mógłbyś przedstawić zasady cywilizacji miłości? Tzn. jako ustroju? Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Lynxie 04.12.05, 20:57 kochanica-francuza napisała: > a mógłbyś przedstawić zasady cywilizacji miłości? > > Tzn. jako ustroju? tzn. nie :) chodzi o to, ze - jak pisalem przy innej okazji - ustroj to w sumie narzedzie. mlotkiem mozesz wbijac gwozdzie a nozem kroic chleb, ale mozesz takze miazdzyc stawy i obcinac uszy. najwazniejsze sa wartosci, ktore w danym ustroju dochodza do glosu. i wlasnie dlatego demokracja bez wartosci przeistoczy sie w swoje przeciwienstwo. kapitalizm (czy tez liberalizm) to przeciez nic innego jak nieodbieranie ludziom wolnosci. co z nia zrobia, to juz zalezy od wartosci, ktore w spoleczenstwie przewazaja. pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Lynxie 04.12.05, 21:08 lynx.rufus napisał: > chodzi o to, ze - jak pisalem przy innej okazji - ustroj to w sumie narzedzie. > mlotkiem mozesz wbijac gwozdzie a nozem kroic chleb, ale mozesz takze miazdzyc > stawy i obcinac uszy. najwazniejsze sa wartosci, ktore w danym ustroju dochodza > do glosu. i wlasnie dlatego demokracja bez wartosci przeistoczy sie w swoje > przeciwienstwo. aaaaa widzę że koledze bardzo się miło TEORETYZUJE na temat wartości - ale w jakimś systemie trzeba żyć, prawda? i jakieś narzędzie mieć? widzę, że równie miło koledze się nabija z - jak by nie było - bliźniego swego? to też wartość cywilizacji miłości? Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Lynxie 04.12.05, 23:57 kochanica-francuza napisała: > aaaaa widzę że koledze bardzo się miło TEORETYZUJE na temat wartości teoretyzuje? naturalnie, przeciez to forum. > - ale w jakimś systemie trzeba żyć, prawda? i jakieś narzędzie mieć? tak jest - narzedziem niech bedzie liberalna demokracja, wartosciami na ktorych jest zbudowana - chrzescijanstwo. to moj ideal. > widzę, że równie miło koledze się nabija z - jak by nie było - bliźniego swego? > to też wartość cywilizacji miłości? Kochanico - przechodzilismy to juz pare razy, prawda? nie nabijam sie. nie wiem nawet o co Ci w tym momencie chodzi. z checia rozwieje Twoje watpliwosci, zanim sie poklocimy. pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Lynxie 05.12.05, 00:22 > > > - ale w jakimś systemie trzeba żyć, prawda? i jakieś narzędzie mieć? > > tak jest - narzedziem niech bedzie liberalna demokracja, wartosciami na ktorych > jest zbudowana - chrzescijanstwo. to moj ideal. ale tak naprawdę to jest piękna teoria i do ustroju ma się tak, jak platońska idea młotka do młotka samego. A gwoździe wbijamy młotkami - choćby niedoskonałymi - nie zaś ich ideami. MNie w tym wątku chodzi o to, żeby zastanowić się nad SKONSTRUOWANIEM MŁOTKA,nie zaś DOCIEKANIU, JAK WYGLĄDA IDEA MŁOTKA. Dlatego piszę, że teoretyzujesz. > > Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Lynxie 05.12.05, 00:25 widzisz lynx, ty (a często także steph i fnoll) zachowujecie się jak ludzie, którzy nie umiejąc wbić gwoździa, stoją nad wbijającym gwóźdź i pouczają go, że młotek ma stary, a gwóźdź wbija krzywo... Natomiast jeśli ich poprosić, żeby - zamiast niego - sami wbili młotek, wykręcają się i nadal teoretyzują... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza poprawka 05.12.05, 00:25 > Natomiast jeśli ich poprosić, żeby - zamiast niego - sami wbili GWÓŹDŹ Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Lynxie 05.12.05, 01:01 kochanica-francuza napisała: > widzisz lynx, ty (a często także steph i fnoll) zachowujecie się jak ludzie, > którzy nie umiejąc wbić gwoździa, stoją nad wbijającym gwóźdź i pouczają go, że > młotek ma stary, a gwóźdź wbija krzywo... coz, za pozostalych dwoch forumowiczow nie bede sie wypowiadal, ale jesli o mnie chodzi, to zapewne masz racje: tak, nie potrafie dac odpowiedzi na wiekszosc - nurtujacych nie tylko Ciebie, ale przede wszystkim mnie samego! - pytan. tak naprawde, najczesciej da sie tylko powiedziec: to nie bedzie dzialalo, ale czy cos innego bedzie dzialalo dobrze - mozna tylko zgadywac. :) w sumie, to jednak podalem Ci jakis dosc szczegolowy przepis: jak najwiecej wolnosci przy jednoczesnym przestrzeganiu moralnosci chrzescijanskiej. to kierunek, w ktorym nalezy isc, wiedzac tez, ze do celu nie dojdzie sie nigdy. pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Lynxie 05.12.05, 16:14 epis: jak najwiecej > wolnosci przy jednoczesnym przestrzeganiu moralnosci chrzescijanskiej. tzn. młotek z instrukcją "PROSZĘ UŻYWAĆ TEGO MŁOTKA WYŁĄCZNIE W ZGODZIE Z MORALNOŚCIĄ CHRZEŚCIJAŃSKĄ" a jeśli ktoś jest buddystą? ładne hasło: wolność - a jak by wyglądało np. prawo karne? kodeks pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Lynxie 05.12.05, 23:34 kochanica-francuza napisała: > epis: jak najwiecej > > wolnosci przy jednoczesnym przestrzeganiu moralnosci chrzescijanskiej. > > tzn. młotek z instrukcją "PROSZĘ UŻYWAĆ TEGO MŁOTKA WYŁĄCZNIE W ZGODZIE Z > MORALNOŚCIĄ CHRZEŚCIJAŃSKĄ" no, jesli uznamy, ze mlotek symbolizuje wolnosc (z czym mozna by dyskutowac, ale ok...), to - tak. zreszta i samego mlotka nie nalezy uzywac w sposob sprzeczny z moralnoscia chrzescijanska. > > a jeśli ktoś jest buddystą? pytalas o stan idealny... > > ładne hasło: wolność - a jak by wyglądało np. prawo karne? kodeks pracy? wolnosc, nie - anarchia. nie pytaj mnie teraz, prosze, o to gdzie dokladnie lezy ta granica, gdyz takiej odpowiedzi (znowu!) dac nie potrafie. wiem tylko, ze daleko nam do niej, oj daleko... pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Lynxie 06.12.05, 14:48 > > no, jesli uznamy, ze mlotek symbolizuje wolnosc (z czym mozna by dyskutowac, al > e > ok...) młotek symbolizuje ustrój, w tym wypadku - kapitalizm wyobrażasz sobie takie młotki w sklepach? , > > pytalas o stan idealny... nie rozumiem - w stanie idealnym nie ma buddystów? > > > > > ładne hasło: wolność - a jak by wyglądało np. prawo karne? kodeks pracy? > > wolnosc, nie - anarchia. nie pytaj mnie teraz, prosze, o to gdzie dokladnie lez > y > ta granica, gdyz takiej odpowiedzi (znowu!) dac nie potrafie. więc może po prostu twoje myślenie to takie rozważania akademickie "Jak By Wyglądała Babcia Na Kółkach" - w innej dziedzinie, ale równie "praktyczne" i "skuteczne"? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza To może tak, Lynxie, w ramach cywilizacji miłości 06.12.05, 19:55 dorzucisz się do wspomagania biednego? Niestety nie jest on dzieckiem, zwłaszcza nienarodzonym ,to dorosły chłop po wypadku, któremu państwo wypłaca trzy grosze na krzyż renty... Więc zgodnie z twoimi wypowiedziami o pomocy wzajemnej... Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: To może tak, Lynxie, w ramach cywilizacji mi 06.12.05, 20:08 kochanica-francuza napisała: > dorzucisz się do wspomagania biednego? > > Niestety nie jest on dzieckiem, zwłaszcza nienarodzonym ,to dorosły chłop po > wypadku, któremu państwo wypłaca trzy grosze na krzyż renty... > > Więc zgodnie z twoimi wypowiedziami o pomocy wzajemnej... a skad wiesz, ze ja juz sie nie dorzucam tam gdzie moge? pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: To może tak, Lynxie, w ramach cywilizacji mi 06.12.05, 20:20 > > a skad wiesz, ze ja juz sie nie dorzucam tam gdzie moge? na dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm Z kapitalizmem jest tak jak z demokracją 04.12.05, 20:52 Są to rzeczy okropne ale nikt nie wymyślił lepszych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Z kapitalizmem jest tak jak z demokracją 04.12.05, 21:09 hiperrealizm napisał: > Są to rzeczy okropne ale nikt nie wymyślił lepszych. > Pozdrawiam. Drogi hiperku, Nie ja pierwsza na tym forum krytykuję bez przedstawienia pozytywnej alternatywy. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś