Dodaj do ulubionych

dobre&tanie szampany (PRIVATE)

07.03.06, 12:15
Mam zaszczyt organizowac u nas uroczystosc z okazji Dnia Kobiet. Musze zatem
kupic m.in. jakis dobry&tani szampan (tj.wino musujace). Sam nie pijam win
musujacych i nie wiem, kltore sa niezle. Pomozcie, prosze, licze na Was.
Jestem w kropce.
Obserwuj wątek
    • dr.krisk Proszę bardzo! 07.03.06, 12:25
      Hiszpański Freixenet: ten ze srebrną nalepka jest łagodny, z czarną to brut
      (jak kto lubi, ja akurat lubię zdecydowane nielandrynkowe smaki). Dla kobiet
      wyrafinowych.
      Włoskie Martini Asti - białe, słodkie, deserowe. Dla pań kapryśnych i lubiących
      słodycze....
      Można także niemieckie musujące białe wina (np. Henkel Trocken), ale dla mnie
      zawsze smakują rieslingiem nabombionym bąbelkami...
      Unikać: czinczinów, dorato, rozmaitych igristoje (podróbki!!!) - gorsze od
      ptasiej grypy!!!
      • dr.krisk Aha, jeszcze jedno... 07.03.06, 12:26
        Tanie - tzn. do około 30 zł za butelkę :((( Niestety,nie znam nic tańszego a
        dobrego...
        • braineater Re: Aha, jeszcze jedno... 07.03.06, 12:30
          www.winehouse.com.pl/
          Wejdź na Listę win, w słowach kluczowych wpisz musujące i pojawi się lista,
          która chciałem wkleic ale link zajmuje półtorej ekranu:)

To w sumie reklama jest, ale ja z najszczerszej konsumenckiej miłości polecam
          ten sklep:)

P:)
          • itek1 Re: Aha, jeszcze jedno... 07.03.06, 13:42
            Fajnie, ale podaj swoj typ (na tym mi bardziej zalezy niz na liscie- nie chce
            myslec bo nic madrego z tego nie wyniknie).
            • braineater Re: Aha, jeszcze jedno... 07.03.06, 13:51
              to, jesli kluczem jest relacja cena/jakość:
              www.winehouse.com.pl/detail.pl.php?id_p=260
              a to jesli kluczem ma byc zachwyt i ochachy:
              www.winehouse.com.pl/detail.pl.php?id_p=296
              z tym, ze tego drugiego hiszpana piłem w zyciu jedna lampkę, bo wiecej chamy
              nie dali:)

• itek1 Re: Proszę bardzo! 07.03.06, 13:43
        thnx1e2
    • eeela Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 13:27
      Sowietskoje igristoje!!!
      • itek1 Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 13:39
        Mow mi jeszcze...
        • eeela Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 13:41
          Ja nie zartuje. To jest dobry szampan. Oraz tani.
        • brunosch Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 13:41
          igristowym chcesz je otruć, potworze?
          śmierć w męczarniach im szykujesz?
          • eeela Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 13:54
            Chyba macie rasowe uprzedzenia. Wsrod wszystkich szampanskich podrobek (bo
            przeciez nie mowimy o prawdziwym szampanie za 275023641650 zl.) sowietskoje jest
            w pierwszej dziesiatce.
            • itek1 Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 18:39
              > Chyba macie rasowe uprzedzenia.
              Chyba zartujesz.

To jest gorsze od ptasiej grypy (ze zacytuje drkriska), wiem bo probowalem i
              malo sie nie...
              • eeela Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 18:44
                Hmmm, jestes pewien, ze probowales wlasnie tego, a nie jakiejs podrobki? ;-P
            • diffie Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 20:51
              Sowietskoje to tzw. generyk, czyli ochrony patentowej brak. Wytwórni które je
              pędzą, jest multum, z jakością nie mają nic wspólnego. Również super i
              hipermarkety zamawiają je jako marki własne, czyli można sobie kupić eleganckie
              Sowietskoje wyprodukowane w Niemczech, niekiedy jako owocowe wino musujące.
              Zdecydowanie potwierdzam typy doktora KrisKa.
              • eeela Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 21:07
                Bo to trzeba z tych branczy:
                Moskowskoje, Russkoje, Moldawskoje, Zolotoje, Carskoje, Kremlowskoje,
                Jantarnoje, Staroruskoje, Sewastopolskoje

:-)))

Nie znam ich wszystkich of cors. Moi dziadkowie (stare komuchy) ciesza
                podniebienie russkoje (stad znam i ja), ale mowia, ze to nie to co niegdysiejsze
                prawdziwe sowietskoje :-D
                • diffie Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 21:55
                  eeela napisała:

> Bo to trzeba z tych branczy:
                  > Moskowskoje, Russkoje, Moldawskoje, Zolotoje, Carskoje, Kremlowskoje,
                  > Jantarnoje, Staroruskoje, Sewastopolskoje
                  >
                  > :-)))
                  ----
                  Te brancze to wymyślają ludzie z naszych przetwórni owocowo-warzywnych. Eeelu,
                  wspomniane przez Ciebie gazowane kwachy koło wina nawet nie stały. Tak na boku,
                  przedwczoraj miałem okazję obejrzeć wiodący niemiecki zakład produkcji win
                  owocowych i soków. Produkty klasy premium, znakomite, smaczne. Na dodatek
                  bardzo zdrowe, bo są wśród nich np. soczki z rokitnika. Toż to jakaś genialna
                  roślina ! W Polsce mało znana, po świecie ceniona ze względu na walory
                  zdrowotne. Mamusie TWA-czowe, pamiętajcie, aby swoje drogie dziatki poić
                  rokitnikowym sokiem. Co za jeden ten rokitnik, można sprawdzić w necie. Po
                  niemiecku zwie się Sanddorn. Czyli taki Dorn piaskowy, po naszemu rokitnik. Co
                  poniektórym fatum nie przepuści, takie uparte.
                  Wracając do owego wiodącego zakładu, otóż gdyby polski kierownik produkcji miał
                  zarządzać takim szrotem, to by się utopił w kadzi z pulpą śliwkową. Małe,
                  ciasne, przestarzałe, ludzie ręcznie podają butelki i pakują kartony. Niemcy
                  nawiązali współpracę z pewną firmą polską i od razu wpadli w kompleksy. Polskie
                  zakłady, proszę bardzo, technologie XXI wieku, skomputeryzowane linie
                  produkcyjne, magazyny zarządzane przy pomocy komputerowej myszki. I po staremu
                  robią kwachy. Czyli jabole.
                  • beatanu Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 22:20
                    diffie napisał:
                    > Mamusie TWA-czowe, pamiętajcie, aby swoje drogie dziatki poić
                    > rokitnikowym sokiem. Co za jeden ten rokitnik, można sprawdzić w necie. Po
                    > niemiecku zwie się Sanddorn. Czyli taki Dorn piaskowy, po naszemu rokitnik.

Dziatki moje za duże, żeby im coś na siłę wciskać :)
                    Ale teraz - dzięki Twojemu wtrętowi o roślince cudownej - uświadomiłam sobie,
                    jak ładnie trzy nazwy - rokitnik, "kolec piaskowy" (niem.) i "kolec morski"
                    (szw.) oddają istotę tej rośliny. Bo zdrowa to może ona jest ale cholernica
                    szatańska kolczasta :( I na jałowych (piaszczystych) glebach nad morzem sobie
                    rośnie i pomarańczowieje owocami. Ale kto zechce je zebrać, temu rękawic
                    grubych trzeba. Próbowałam kiedyś uzbierać trochę rokitnika, coby z owoców
                    marmoladę zrobić (ponoć bardzo dobra) ale się zniechęciłam kolcami Rokity? Dorna
                    (mi)? Faktycznie, o czymkolwiek się nie zacznie, to o politykę zahacza, błe:(

Ps. Teraz rozumiem, dlaczego napisałeś wcześniej, że bawisz w NRD :)

• diffie Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 22:47
                      Istna cholernica z tej roślinki. Rokitnika zbiera się tak: trzeba ścinać
                      gałązki, potem z gałązkami lecieć do chłodni. W tunelu chłodniowym, w
                      temperaturze minus 18 stopni Celsjusza strzepuje się z gałązek owoce. Acha,
                      trzeba uważać, żeby nie popękały, bo smak się psuje. Beatko, marmoladki z
                      rokitnika są boskie. A JAK SMAKUJE SANDDORNLIKOER TO W GŁOWIE SIĘ NIE MIEŚCI !
                      Krew mnie zalewa, bo na półce mam takie trzy, jeden classic, drugi mit Mango,
                      trzeci mit Vodka, a wszystko to próbki do badań. A jutro jadę do Pragi :)
                  • eeela Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 22:20
                    Jak stoi napisane, gdzie jest rozlewane, to trudno, zeby wymyslal je pan
                    Kowalski z Kozich Gorek.
                    Szlachetnosc mozna znalezc takze w prostocie, ale nie wszyscy sa tego swiadomi ;-P
                    • dr.krisk A jednak obstaje przy swoim... 07.03.06, 22:35
                      eeela napisała:

> Szlachetnosc mozna znalezc takze w prostocie, ale nie wszyscy sa tego
                      > swiadomi
                      Ale akurat igristoje (oraz inne cyryliczne wynalazki) są zaprzeczeniem
                      prostoty... raczej tryumfem technologii nad smakiem.
                      Lubię Tanie Alkohole i bez żadnych dąsów opijam się rozmaitymi tanimi wińskami
                      z hipermarketów, jak też moją ulubiona Tanią Whisky. A takie albańskie brandy
                      Skandenberg?????? Węgierski Budafok??? Samo zdrowie!
                      Ale z prostych i tanich win musujących polecałbym choćby włoskie Lambrusco
                      Frizzante, a także rozmaite spumante - nawet te z plastykowym korkiem! Oprócz
                      nieznośnych landryn czasem spotkać można naprawdę sympatyczne sikacze. Dobrze
                      smakują z lodu w gorący letni wieczór, gdy zachodzące słońce tak ładnie
                      oświetla ożywione twarze kobiet.
                      No a igristoje? Piłem wiele razy, i za każdym razem smak był inny. Od miłego
                      szprycera do okropnego kwasobójcy. A nie lubię takich niespodzianek - a więc
                      unikam.

• eeela Re: A jednak obstaje przy swoim... 07.03.06, 22:42
                        > Ale z prostych i tanich win musujących polecałbym choćby włoskie Lambrusco
                        > Frizzante, a także rozmaite spumante - nawet te z plastykowym korkiem!

A no widzisz, ja z kolei nie trawie tanich lambrusco, smierdzi mi od nich
                        sztuczna lemoniada na kilometr, i jak kupuje, to tylko te z wyzszej polki
                        cenowej. Do igristoje widocznie mialam szczescie, albo moj dziadek ma jakies
                        tajne dojscia, bo ilekroc probowalam - smakowalo mi wielce.
                        • eeela Re: A jednak obstaje przy swoim... 07.03.06, 22:46
                          I jeszcze kilka dni temu odkrylam hiszpanskie Segura Viudas polslodkie babelkowe
                          - tez niezle! Ale nie wiem, czy w Polsce do kupienia.
    • brunosch Musi być na mus - musujące? 07.03.06, 13:32
      w cenie podanej przez Dottore można kupić całkiem dobre wino chilijskie, że o
      reńskich nie wspomnę.
      • itek1 Re: Musi być na mus - musujące? 07.03.06, 13:40
        Na winach to sie troche znam, ale wlasnie chodzi mi o szampan.
      • stella25b Re: Musi być na mus - musujące? 07.03.06, 18:35
        ale renskie to sa wina a nie musujace sekty.
        • stella25b Pytanie prywatne do Itka 07.03.06, 21:47
          W zwiazku z Twoja sygnaturka: cos Ty sie taki germanofil zrobil?
          • itek1 Re: Pytanie prywatne do Itka 07.03.06, 22:10
            > W zwiazku z Twoja sygnaturka: cos Ty sie taki germanofil zrobil?
            Od dawna nim jestem:) - troche sklonnosci, bardziej przypadki zyciowe (osoby,
            ktore znam i ich inspiracja), wiem, ze to doskonaly temat na wieksze udsloniecie
            sie, ale ja niestety taki nieco skryty jestem i staram sie pilnowac, zeby nie
            powiedziec za duzo.

A ten cytat to moja aktualna mantra.
            • stella25b Re: Pytanie prywatne do Itka 07.03.06, 22:49
              Moze po pijaku kiedy zaczniesz mowic...;)
              • stella25b Prosecco 07.03.06, 22:53
                A wymienil juz tu ktos Prosecco?
                • dr.krisk O tak! Maschio! 07.03.06, 22:55
                  Jakże mógłbym zapomnieć!
                  Znakomite!
                  • stella25b Re: O tak! Maschio! 07.03.06, 22:57
                    dr.krisk napisał:

> Jakże mógłbym zapomnieć!
                    > Znakomite!

Dochtór, za malo pijesz jesli o takich rzeczach nie pamietasz.
                    • dr.krisk Zgadzam się. 07.03.06, 23:00
                      stella25b napisała:

> Dochtór, za malo pijesz jesli o takich rzeczach nie pamietasz.
                      Chyba masz rację. Muszę się poprawić...
                      • stella25b Re: Zgadzam się. 07.03.06, 23:05
                        dr.krisk napisał:

> stella25b napisała:
                        >
                        > > Dochtór, za malo pijesz jesli o takich rzeczach nie pamietasz.
                        > Chyba masz rację. Muszę się poprawić...

Ja sie wpraszam na te impreze, no chyba ze nie lubisz towarzystwa, to wtedy
                        pozostawie Cie z lustrem. A tak w ogole to ja mam za niedlugo urodziny i w
                        zwiazku ze zwiazkiem organizuje sieciowe party.

• kwiecienka1 Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 07.03.06, 23:25
      ooooooo, to ja się na to party pierwsza wpraszam :)
      nawet prezencik własnej roboty mogę dostarczyć - w tym sezonie nieźle udały mi
      się konfiturki, że się tak pochwalę
      niektóre nawet z alkoholem...
      pozdrawiam
      Kwiecienka Wpraszalska
      • stella25b Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 08.03.06, 10:28
        Zapraszam, zapraszam!!!

Bedziemy popijac i zagryzac alkoholem;)
        • beatanu Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 08.03.06, 10:30
          stella25b napisała:

> Zapraszam, zapraszam!!!

Wpraszam się od razu i zapytowywuję:
          kiedy?
          :)
          • stella25b Re: dobre&tanie szampany (PRIVATE) 08.03.06, 11:14
            Za tydzien w czwartek.
            • beatanu urodziny Stelli :) 16.03.06, 09:29
              stella25b napisała:

> Za tydzien w czwartek.

O ile coś zupełnie mi się nie pokręciło, to właśnie dzisiaj jest "za tydzień w
              czwarek" czyli... jak najwięcej powodów do radości i jak najmniej powodów do
              nie-radości życzę Ci Stello. Twoje zdrowie! Nie tak rano i też nie wieczorem
              (pracuję) - ale przy najbliższej okazji!

Serdeczności i wiosenne kapanie z dachu :)

• stella25b Re: urodziny Stelli :) 16.03.06, 10:22
                Dziekuje Beato! Trzymam Cie za slowo, ze mnie w tym roku odwiedzisz i juz nie
                wirtualnie tylko osobiscie wypijemy butelke Dornfeldera.
                • beatanu Re: urodziny Stelli :) 16.03.06, 11:31
                  stella25b napisała:

> Dziekuje Beato! Trzymam Cie za slowo, ze mnie w tym roku odwiedzisz i juz nie
                  > wirtualnie tylko osobiscie wypijemy butelke Dornfeldera.

Plany (mgliste na razie) jesienne mam :)
              • stella25b Re: urodziny Stelli :) 16.03.06, 10:23
                A tak wogole to dziele dzisiaj tortem i wszelkimi trunkami.
                • braineater Re: urodziny Stelli :) 16.03.06, 10:31
                  szto lat Sztellu, szczeńścia i wógle wszyszkiego:)
                  braineater z szczękościskiem:)
                • eva.68 Re: urodziny Stelli :) 16.03.06, 10:32
                  Ukryte te Twoje urodziny trochę ale coś mnie tknęło i zajrzałam. :)
                  Dołączam z życzeniami. Dużo Dobrego!
                  Toast spełnię wieczorem.
                  Teraz pozdrawiam.
                  :)
                  • stella25b Re: urodziny Stelli :) 16.03.06, 11:17
                    Dziekuje bardzo:)

Brajan, a coz Ci tak szczeke sciska?
                    • dr.krisk Re: urodziny Stelli :) 16.03.06, 11:24
                      Do pozdrowień dołącza się dr.krisk, który Szanownej Solenizantce przesyła
                      najserdeczniejsze życzenia szczęscia w życiu osobistym oraz sukcesów w pracy
                      zawodowej.
                      KrisK z życzeniami
                    • braineater Re: urodziny Stelli :) 16.03.06, 11:26
                      perszpektywa rze jeszcze czy tygodnie do wioszny...tak szekło radjo dzisz...:(
                      • beatanu o wiośnie jeszcze raz 16.03.06, 11:30
                        braineater napisał:

> perszpektywa rze jeszcze czy tygodnie do wioszny...tak szekło radjo dzisz...:(

A prawomyślnego programu słuchałeś?
                        Przecia mogli Cię jak nic okłamać ;)

Przeczytaj o 15 tysiącach bocianów w sąsiednim wątku i... głowa do góry!
                        U mnie cały czas kapie z dachu = odwilż! (przynajmniej przed kolejnym
                        zmrożeniem)
                        • braineater Re: o wiośnie jeszcze raz 16.03.06, 11:33
                          Czytałem, nie wierzę w bociany:) Ja bym się tam z Izraela nie ruszał, a bocian
                          mondry zwirz jest i swój rozum ma - zobaczysz, ze nie przylecą. Program chyba
                          prawomyslny, bo radjo państwowe - 3 znaczy się. A odwilż to w okolicy panuje od
                          jakiego tygodnia - w dzień - bo w nocy jest nawilż i wszystko zostaje jak było:)

• stella25b Re: o wiośnie jeszcze raz 16.03.06, 11:59
                            Dziekuje:)

Wy tu o wiosnie. A ja wybieram sie pojutrze na narty i to calkiem niedaleko
                            Mainz- i to jest wlasnie piekne.
                            • brunosch Stello! Gwiazdo! 16.03.06, 12:47
                              Wolne rzeźbienie w poezji Mistrza Ildefonsa przyjmij jako prezent:

Schował się księżyc za chmurkę
                              pisze zza chmurki laurkę.
                              Pisze laurkę dla Stelli.
                              "Od dziś do niedzielli
                              Niech u niej zabawa trwa.
                              hej hop i hopsasa!"
    • kwiecienka1 dla Stelli 16.03.06, 13:13
      Zum Geburstag recht viel Gluck
      immer vorwarts nicht zuruck
      wenig Arbeit recht viel Geld
      grosse Reisen in die Welt
      jeden Tag gesund sich fuhlen
      sechs richtige im Lotto spielen
      ab und zu ein Glaschen Wein
      dann wirst du immer glucklich sein!

uff, nie dość, że szczere to jeszcze po niemiecku :)
      mam nadzieję, że nie zrobiłam zbyt wielu błędów, ale to wierszyk z pamięci
      hmm, głupia wymówka, powinno się dobrze pamiętać
      no, w każdym razie życzę Ci wszystkiego najlepszego
      i żeby wszytkim, na których Ci zależy
      zależało również na Tobie
      pozdrawiam
      Kwiecienka i Wirtualne Buziaki
      • monikate Re: dla Stelli 16.03.06, 17:52
        Droga Stello wszystkiego najlepszego!!!
        • stella25b Re: dla Stelli 17.03.06, 09:16
          Dziekuje Wam bardzo za zyczenia i poezyje.

Kwiecienko, wzruszylam sie, gdyz "Zum Geburtstag und Hoch soll er leben" to juz
          prawdziwe dinozaury i nikt ich tu nie uzywa. Zastapiono je happy birthdayem, a
          szkoda bo pieknie brzmia;)

Mistrz Konstanty Ildefons Gala (jak mawiala kolezanka) zawsze jest piekny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka