noida 11.04.06, 18:04 Może byśmy w coś pograli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
formaprzetrwalnikowa Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 18:04 na przykład w co? Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 18:06 Na przykład w "pięc kroków do Kevina Backona" :) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 18:12 a co to? a kto to? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 18:07 Moze w zgadywanie cytatow? Kiedys na FK to bylo, fajnie sie gralo. Albo w pytania o szczegoly z ksiazek (filmow)? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 18:12 wolalbym filmy :) moj osrodek czytania ksiazek niedlugo mi uschnie i odpadnie :/ kiedys ona forum kino gralismy w to z kilkoma osobami, tutaj namiastka :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=24869597&s=0 tylko nie zrazajacie sie pierwszym wpisem, jakas dziewczynka wymyslila jakies bzdurne zasady, a my potem sobie to zmienilismy - po prostu trzeba dac kilka podpowiedzi dosyc charakterystycznych dla filmu, ale tez nienazbyt oczywistych a reszta sie meczy jezeli nic nie wymeczy, dorzuca sie jakies nowe info dotyczace fabuly, obsady, tworcow, czy samej historii danego filmu (typu nagrody, cenzura, obiekt kultu, "półkownik", itp) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 18:15 Może być, chociaż w coś podobnego już kiedyś graliśmy, tylko bardziej abstrakcyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 18:38 tzn jak? a propos Twojej sygnaturki, czy znasz parodie Wladcy pierscieni autorstwa French & Saunders? bo ja na haslo "A wizard is never late" mam od razu przebitke na Jennifer Saunders wystylizowana na Grandalfa :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 19:04 fgraliśmy, graliśmy gdzieś w jesieni. Zapomniałam tytułu wątku, coby linka wkleić. Chyba trzeba było zgadywać, co to za film, z zapodanego krótkiego i faktycznie często abstrakcyjnego streszczenia. Ale możemy wymyśleć coś innego, a filmowego. Bo ja o filmach b. lubię też. Ech, w tym momencie nie przychodzi mi do głowy sensowna koncepcja, idę myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 19:07 To było to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28749&w=33315675&v=2&s=0 Co by tu cosik fajnego jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 19:08 Mozna podawac jakis charakterystyczny szczegol (zdarzenie, cos w wygladzie postaci, element dialogu). Np. W jakim filmie wystepuje Miranda wygladajaca jak aniol Boticellego? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 19:10 W "Pikniku pod Wiszącą Skałą"! Stauo, dobry pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 19:13 Mozna zwiekszac stopien trudnosci. Teraz Twoje kolej, jesli przyjmiemy, ze osoba udzielajaca dobrej odpowiedzi zadaje nastepne pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 19:18 Gdzie i kto do kogo wypowiada komentarz "boska dekadencja" pokazując niedbale wymanikiurowane paznokcie w kolorze mocno zielonym? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 19:49 No tak, to dla mnie za trudne, ale zaryzykuje zgadywanie: "Pulp Fiction"? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 19:58 Nienienie! Film nakręcony znacznie wcześniej, niż "Pulp...", w latach 70-tych, akcja przed II wojną światową, środowisko artystyczno-inteligenckie. I trochę międzynarodowe. Parę osób gra do dwóch bramek. No, tacy zepsuci dekadenci :) Duża, europejska metropolia. Bardzo głośny film, już klasyka :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 19:59 Tło polityczne w tym filmie ma duże znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 20:14 Kabaret, Łajza Minelli do Michaela Yorka? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 20:31 Tak, brajnie drogi, jak najbardziej tak! :) To był stały motyw począteku podrywu facetów stosowany przez Łajzę M., czyli fimową Sally Bowles. Najpierw do Yorka tak zastartowała, potem do bogatego i niestałego hrabiego (a może to był baron, nie pamiętam). Twoja kolej, prosimy o pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 20:50 też dialog: On: To pani jest *****. Pamiętam pania z niemych filmów. Była pani wielka. Ona: Ja JESTEM wielka. To dzisiejsze filmy są małe. Kto do kogo i w jakim filmie? podpowiedź: arcydzieło:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 21:08 Gloria Swanson jako Norma Desmond w "Bulwarze Zachodzącego Słońca"? Ale nie pamiętam, jak nazywał się rozmówca, moment... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 21:10 To był scenarzysta Joe Gillis, tak? Zgadłam? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 21:21 bravissimo:) jur tórn:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 21:33 Zadam 2 pytania, ok? 1. Kto przybijał służbowe pieczątki nie na stosownych dokumentach tylko na wdzięcznym damskim tyłeczku? 2. Kto wygłosił publicznie takie mniej więcej credo: "im bardziej jesteśmy sztuczni, tym bardziej zbliżamy się do ideału"? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 21:34 ... tylko gdzie kubissima wcięło, on tak filmowo lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 21:50 Ja juz wysiadlam, jestescie dla mnie za dobrzy, ale czytam poznawczo, a nuz bede cos wiedziala... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 21:57 Nie przesadzaj, wszystkiego nikt nie wie, ale sporo na pewno pamiętasz! Podpowiedam, że oba filmy są znane, nagrodzone, też w kanonie klasyki. Pierwszy nakręcony w latach 60-tych 20 wieku, 2-gi pod koniec tegoż wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:00 1) oczywiście Pociagi pod Specjalnym nadzorem, Milośek i jego metody podrywu 2) sorry, zero echa, jedynie Robocop mnie sie kojarzy:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:02 no chyba, że 2jeczka, to Idol? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 01:18 ad 2. Agrado we "Wszystko o mojej matce"? a kubu sie rozkoszowal dobrym towarzystwem, drugim odcinkiem cudnego serialu "Statysci" na habeo (habere, habui, habitum) oraz Campari Mixx Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 01:31 aha wlasnie doczytalem, ze zagadka juz jest rozwiazana wiecie, utrzymywanie ukladu drzewka bardzo pomaga w kwestii zagadek i odpowiedzi :P niemniej rozwiazalem na bazie samego cytatu i od razu czuje jak na mnie splywa gloria (swanson) i chwała :) moja propozycja na dobranoc/dzien dobry: I don't know about you, Miss Kitty, but I feel so much... yummier. sorry za wersje oryginalna, ale z wyjatkiem telewizji filmy angielskie (sensu largo) i wloskie ogladam raczej w oryginale i czasem wole nie zgadywac jak pewne kwestie potraktowali nasi tlumacze :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 01:34 no i oczywiscie gramy sportowo, bez wklepywania cytatu do googla, prawda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:06 ten film ze stempelkami na pupie to chyba "Pociągi pod specjalnym nadzorem" Mentzla, a o ile się nie mylę to stempelkowana była przyszła (a w tej chwili juz była) pani ambasador Słowacji w Polsce pozdrawiam Kwiecienka Strzelająca Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:15 1. Tak, "Pociągi pod specjalnym nadzorem", ale pani ambasador Słowacji (Magda Vasayrova chyba się zwie)w nim nie występowała. Nie pamiętam, jaka aktorka grała Zdeniczkę telegrafistkę, której pupę stemplował babiarz Hubiczka. Kwiecieńko, prosimy o pytanie!!! Ad 2). Podpowiedź: głośny film hiszpański głośnego i "jazzi" reżysera. Osoba wygłaszajaca ten pogląd zastępuje inną osobę, która z pewnych względów nie mogła wystąpić :) Cieplej? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:14 kurczę, wysyłało mi tę odpowiedź z pięć minut i oczywiście w międzyczasie brain sam odpowiedział... a tak się cieszyłam :( lajf is brutal Pozdrawiam Kwiecienka Komputrem Rozczarowana Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:25 Brain trochę się pomylił, "Pociągi..." tak, ale nie Miłoszek, skromne i niewinne chłopię. Pupę Zdeniczki stemplował donżuan dyżurny ruchu Hubiczka (w polskim tłumaczeniu Całusek). Krakowskim targiem uważam, że oboje powinniście zadać pytanie. A hiszpański folm odgadł kto? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:26 Takt i charme mnie przekonuje bym Kwiecieńce nie był (ch)(zb)ójem Tedy też kolejkę mą daję Madam w rękę Twą:) P:) offtopicowo: ksiązki spoczęły w ałer sikret plejs of schadzkas, więc możesz po nie jutro wpaść:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:29 W hiszopańskim filmie pełno tranwestytów, ludzi o mocno zakręconym życiorysie, tło-inna europejska metropolia na literę B. Chyba nawet za dużo napisałam! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:48 "Wszystko o mojej matce"? moje pytanie: młoda, sympatyczna kelnerka żyje sobie spokojnie w jednej z europejskich metropolii... pewnego dnia znajduje interesujący album ze zdięciami, który postanawia oddać proste takie, nie chce mi się myśleć :) pozdrawiam Kwiecienka Musi Iść Weg Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 22:55 "Amelia" . Takie proste, akurat dla mnie. Ten hiszpanski to myslalam tez ze albo "Wszystko o mojej matce", albo "Zle wychowanie", ale chyba na pewno to pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 23:05 Tak, Kwiecieńko to to! Pytanie teraz, staua takoż :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 11.04.06, 23:21 Idę spać, dobranoc! Licze na to, że inni TWAcze ładnie rozwiną wątek :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 10:32 a to się wątek ładnie rozwinął :))) kontynuując: młoda, bardzo wrażliwa dziewczyna zostaje sprzedana jarmarcznemu siłaczowi, który bardzo źle ją traktuje... kiedy jednak pojawia się szansa odmiany życia rezygnuje z niej zostając przy nim... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 10:43 "La Strada" Felliniego z Giuliettą Massiną. Moja zagadka: "-Nie rozumiesz?? Jestem mężczyzną! -Nikt nie jest doskonały". W jakim filmie i kto do kogo wypowiedział te słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
gorgonzola1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 10:46 Strasznie łatwe te Wasze zagadki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 10:53 finał "pol zartem pol serio" lopatologicznie pokaze, ze tam powyzej, w kumulacji moich wpisow, jest jedna zagadka :P Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 11:57 kubissimo napisał: > finał "pol zartem pol serio" > lopatologicznie pokaze, ze tam powyzej, w kumulacji moich wpisow, jest jedna > zagadka :P Trudna..., a moze mała podpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 12:30 ta sama osoba za kazdym razem wchodzac do domu mowi: Honey, I'm home. Oh, I forgot... I'm not married. Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 12:33 Nietoperz-facet i Kot-kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 12:39 powrót batmana coś tak czuję ale kumam ze to zbyt proste więc zaguję PAN TADEUSZ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 12:39 bingo :) chociaz obydwa cytaty to kwestie Catwoman (uwielbiam ta scene, gdzie Selina robi rozpierduche w swoim slicznym rozowiutkim mieszkanku, a uroczy neon HELLO THERE redukuje do HELL HERE) a tak generalnie skoro wiemy, ze Batman i Catwoman, to chodzi o "Batman Returns", tak? :) Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 12:38 wiem wiem pamiętam!!!! ale nieapmietam tytułu filmu coś jak Zemsta skorpiona? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 12:40 what the hack is Zemsta skorpiona?? Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 10:56 "Polzartem Polserio" Nobody is perfect! mowi Daphne do Osgoodaa Fielding III- ego. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: next one 12.04.06, 16:14 nie, nie i nie :) ciag dalszy dialogu X: Dead? That's serious. Can I help? Y: Will you marry me? X: I would gladly, but I'm afraid my ankle is twisted. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: next one 12.04.06, 16:29 czy tam Czarna Zmija, wszystko jedno. (zartuje, tak naprawde to nie mam pojecia, dla mnie te zagadki sa za trudne, filmowo jestem widac do niczego, a najgorsze, ze na pewno okaze sie, ze ten film kiedys ogladalam) Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: next one 12.04.06, 16:36 Ja też nie wiem, dialog super. Filmu pewnie nie widziałam. A można się pobawić w skojarzenia? Może to sfilmowany mit o śpiącej królewnie? Albo jakas surrealistyczna wersja Romea i Julii? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: next one 12.04.06, 17:10 jeszcze jeden dialog, jezeli nie zgadniecie nastepna podpowiedz bedzie dopiero wieczorem :) Y: You are mine! Z: On what ground? Y: Beacuse.... I adore you! Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: next one 12.04.06, 21:09 nie-e aczkolwiek jest juz blizej niz np. Gnijaca panna mloda :) nastepny cytacik, z duza podpowiedzia :) She has lived for 400 years and hardly aged a day, but because this is England, everyone pretends not to notice. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: next one 12.04.06, 21:15 No dobra, ale to mi sie kojarzy z ksiazka, chyba, ze byla sfilmowana (nawet nie wiem, musze sprawdzic, ale teraz musze na pare godzin odejsc od kompa, wiec na pewno ktos rozwiaze przede mna) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: next one 12.04.06, 21:18 skojarzenie z ksiazka jak najbardziej sluszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 12.04.06, 21:29 bingo :) przeciez ten pierwszy zacytowany dialog (czesc 1 i 2) to perelka z serii ONE IN A MILLION. tego nie mozna nie pamietac :) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 13.04.06, 16:54 No, chociaz przez ksiazke zgadlam :-) Ale filmu nie widzialam, wiec sie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 12.04.06, 21:44 Był taki film gdzie młody dr. Strossmayer został potraktowany korkociągiem. Kto ten film wyreżyserował i kto tak pięknie śpiewał???:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 13.04.06, 06:54 hesus, kino czeskie to dla mnie terra incognita strzelam pierwszy i ostatni raz: Lemoniadowy Joe? :D Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 13.04.06, 08:41 Wygrał pan wyjazd do Bagdadu w ramach misji szkoleniowej. Broń i chełm otrzyma odpowiadacz znający reżysera i pieśniarza. Piesniarz jest o tyle ważny, że "L.J." to "Końska opera" a śpiewak jest chodzaca ikoną. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 13.04.06, 08:43 Oczywiście HEŁM, ale ja dziś za wcześnie wstałem... Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 13.04.06, 19:59 Mówi się: Cudowny Karel (Oh, My God) Gott. Ale bez jaj, naprawdę lubię Karela. Na swój sposób to fenomen. I piękny głos. Wygrała pani wycieczkę do Legolandu z talonem na watę cukrową.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 13.04.06, 20:01 Ja go juz kiepsko pamietam, skojarzylam tylko, ze legendarny czeski piesniarz... Ale rezyser to caly czas zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 13.04.06, 20:07 Wiecie, ze Karel Gott spiewal po niemiecku "Pszczolke Maje" w dobranocce? Dowiedzialam sie o tym wczoraj od mojego ukochanego, ktory wychowal sie w Austrii i tamze ogladal "Pszczolke Maje" na dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 13.04.06, 20:48 Oldrich Lipsky, obok Mentzla i Formana twórca szkoły czeskiej... A Hogo Fogo z korkociągiem w plecach zawsze skreca mnie za śmiechu. (pada trzy razy z zezem) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 14.04.06, 01:37 w jakim filmie jedyna kwestia padajaca z ekranu jest gromkie NIE? (od razu dodam, ze chodzi o film pelnometrazowy) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 14.04.06, 11:48 hmmm, niewykluczone, bo zupelnie nie pamietam, czy tam sie przypadkiem nie trafilo jakies glosne i wyrazne NIE, ale mi chodzi o inny film :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 15.04.06, 10:47 no to mala podpowiedz: w tym filmie Sally Bowles zmaga sie z rycerzami, pani Robinson tanczy na stolach, a Butch Cassidy bierze udzial w wyscigu na wozkach inwalidzkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 15.04.06, 11:44 Silent Movie??? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 15.04.06, 12:31 łi :) jedyna kwestia wypowiadana w tym filmie to soczyste NIE powiedziane przez Marcela Marceau :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 15.04.06, 13:30 To moze i ja sie przylączę:) W jakim filmie padają slowa: "Jesli kogos/czegos nienawidzisz, musisz najpierw odpowiedziec sobie na pytanie, dlaczego" Ps. Moze odrobine zmienilam slowa,ale tresc pozostaje ta sama:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 15.04.06, 13:48 hmmm, jakas podpowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 15.04.06, 14:10 Te slowa wypowiada głowny bohater filmu, ktory...nie ma włosów na glowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 15.04.06, 14:27 To moze jeszcze jedna podpowiedz: rzecz dzieje sie w Nowym Jorku:) No, prosze Szanownych Panstwa-szybciutko, bo mam w zanadrzu jeszcze jedna zagadke...:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 15.04.06, 16:32 spokojnie jak masz, to raczej nie zapomnisz lysy w nowym jorku z niczym mi sie nie kojarzy albo lysy, albo nowy jork, to tak, ale w takiej kombinacji chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 15.04.06, 18:52 zestaw łysy+NY zdecydowanie kojarzy mi sie z filmem Shaft... Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 02:18 Pudło...Próbujcie dalej:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 02:38 to Ty probuj dalej podpowiadac Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 12:05 Hm...imie bohatera wypowiadajacego te slowa, rozpoczyna sie na litere "D"( w filmie to imie pada dosc czesto), a ponadto aktor ten gral jeszcze w filmie "Tytani"... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 19:21 Może "Żona pastora"? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 19:31 Niestety, znow pudło:( Moze kolejna podpowiedz: w tym filmie gra tez Billy Zane,a rezyser ma cos wspolnego z Jasiem Fasolą... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 19:49 :((( Chyba nie znam tego filmu albo b.b. dawno oglądałam. Może dorzucisz jeszcze jakąś podpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 19:55 Film powstal w 2001 roku, gra w nim tez Summer Phoenix,ponadto zdobył pierwsza nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Moskwie, otrzymał również nagrody na Festiwalach w Toronto, Monachium, Jerozolimie oraz na Warszawskim Festiwalu Filmowym... Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 21:07 po tylu podopowiedziach... Fanatyk z tym ze ja akurat tego nie widzialam Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 21:32 Bravo blue.berry!:) To moze kolejna zagadka: w jaki szeroko rozumianym filmie padają slowa: "no money, no hamburgers" ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 23:22 Trio z Belleville :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 23:26 Ho ho, nie sadzilam, ze ktos tak od razu zgadnie,ale wobec tego bravo Kubissimo! Mam kolejna zagadke, ale nie chcialabym po raz trzeci zabierac miejsca komus, kto moze tez cos ma, wiec jak macie to dawajcie, kto pierwszy ten lepszy, ja ustepuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 23:40 no halo generalnie zagadke zadaje osoba, ktora rozwiazala poprzednia :) a trio z belleville widzialem pierdyliard razy, wiec ciezko mnie zagiac na tym tytule :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 16.04.06, 23:44 No to czekamy na zagadke. Jakos wczesniej wprosilam sie na zadanie II raz, za co bardzo wszystkich przepraszam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 17.04.06, 00:02 "Mit kersek, en itt? Azt mondjok, hogy a hires lakem lefogta a ferjemet en meg lecsaptam a fejet. De nem igaz, en artatlan vagyok. Nem tudom mert mondja Uncle Sam hogy en tettem. probaltam a rendorsegen megmayarazni de nem ertettek meg..." jak mowilem wierze w wersje oryginalne :) wbrew pozorom jest to dosyc latwa zagadka :D Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 17.04.06, 00:12 Mhm, jak Ty tak, to ja sobie poczekam, co inni maja do powiedzenia, bo ja raczej odpadam:( Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 17.04.06, 00:22 wguglałam sobie i już wiem, ale to się chyba nie liczy, no nie? pozdrawiam Kwiecienka i Malutkie Oszustwo Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 17.04.06, 01:12 nie liczy sie :P poczekam z nastepna podpowiedzia moze ktos sam sie domysli :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 17.04.06, 01:18 :) wiem, że się nie liczy (dlatego nie napisałam) teraz to już i tak wszyscy śpią... a Ty -> @ pozdrawiam Kwiecienka Nocną Porą Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 17.04.06, 01:27 wiem, ale odpowiedz bedzie jutro mam w sobie +/- o,5 litra Finlandii i to nie jest dobry stan na pisanie maili ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 17.04.06, 01:32 ok, nie spieszy się :) ja nie wiem ile mam bo nie widziałam ile Aneta lała... poza tym ja już prawie od śniadania (trzeba było popić jajeczko...) pozdrawiam Kwiecienka i Noc przed Komputerem (bo spać mi się nie chce) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 00:51 neeee :) ok, nastepny cytat z tego filmu: Who says that murder's not an art? :) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 09:23 uuuuuuuuuuuuuuuuu wiem CHICAGO:))))) "From just some dumb mechanics wife I'm gonna be Roxie Who says that murder's not an art? And who in case she doesn't hang Can say she started with a bang? Roxie Hart!" Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 09:29 dokladnie a teraz przyznaj, ze wegierski tekst wlasciwie byl prosta zagdką :))) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 09:30 czy ja wiem - zalozylam ze jest to cytat z jakiegos filmu z nowej fali i nie interesowalam sie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry nowa zagadka 18.04.06, 09:31 "I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die." Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: nowa zagadka 18.04.06, 09:52 hmmm, rozumiem, ze to jakies kosmiczne łubudubu nie moja bajka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: nowa zagadka 18.04.06, 10:22 Toż to największy film, mega ważna muza, najlesza kreacja aktora wypowiadajacego i najlepszy pisarz z którego ksiązki zrobiono niejeden film i nie schrzaniono. Ta rąbanka SF to ściema bo PKDick zawsze pisał o tożsamości człeczej: gdzie jest różnica pomiedzy człowiekiem a maszyną - doskonały film. "Łowca Androidów" - najlepsza scena Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: nowa zagadka 18.04.06, 10:24 dziekuje obly to jeden z najwazniejszych, jesli nie najwazniejszy film sf w historii kina. Kubi - normalnie za to kosmiczne lubudubu masz u mnie zolta kartke:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: nowa zagadka 18.04.06, 10:56 ok, moze byc najwazniejszy film sf, co nie zmienia faktu, ze sf mnie wali :) a czy macie juz ulubiony film o mrowkach, gdzie pod plaszczykiem mrowiska ukazano kondycje wspolczesnej ludzkosci? ;))) a Łowca Androidów czeka grzecznie na plytkach (wersja rezyserska), ale mialem go ogladac z przyjaciolmi i juz od roku sie umawiamy na wspolny seans :/ Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: nowa zagadka 18.04.06, 11:49 hehe nie przekonam cie, a z tym nastawieniem jakie masz jestem pewien ze ci sie nie tylko niespodoba film ale (chociaz muzyka na pewno) gdyz przy całej swojej sf - teatr wyłazi z niego nawet bardziej niz sf. do tego harrison ford. niemniej ti nei jest strzelanka sf ani filozoficzne dzieło. jest to film o miłosci jak najbardziej i o uczuciach i nie da sie tego lepiej przestawic w tym momencie. PKDick nie bardzo ufal rzeczywistosci i dla niego nei było oczywistym aby polegac na schematycznym podaniu tego tematu jak w Love Actually czy Wichrowe Wzgórza. niemniej rozumiem dystans ja se do tego filmu nie dałem przekonac przez 10 lat kumpel mnie wział w końcu na bok i powiedział zebym sie nie wygłupiał. obejrzałem i załuje tych 10 lat bo jak na 20 lat fim mimo wszystko sie nie postarzal to jednak ja juz tak. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry off topic 18.04.06, 11:52 bo to sa konsekwencje ulegania stereotypom narzuconym zreszta samemu sobie. nie obejrze bo nie lubie sf, musicali, filmow wojennych, komedii romantycznych... a tam wlasnie mozna stracic BladeRunnera, Kabaret, Pluton czy Cztery wesela... chociazby... Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: off topic 18.04.06, 11:59 eeee, no wiesz wrzucanie Czterech wesel do jednej kategorii z Kabaretem i Plutonem to jednak przesada teraz Ty dostaniesz zolta kartke :P Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: off topic 18.04.06, 12:16 uprasza sie o czytanie ze zrozumieniem podalam 4 przyklady gatunkow filowych i do nich "reprezentatywnych reprezentantow" bo jesli chodzi o komedie romantyczne to Cztery wesele jest po prostu klasa sama w sobie. i o ile komedii takowych nie trawie to ten film widzialam ze cztery razy. bynajmniej nie chodzilo to o wrzucanie do jednego worka. wystarczylo przez chwile sie zastanowic zeby to zauwazyc. >skoro ten film sciagnalem, to znaczy, ze chce go obejrzec nie mam jakichs dziwnych uprzedzen :) a muzyke akurat znam i uwazam, ze niestety sie zestarzala :/ zreszta taki patos a la Vangelis to ja lubilem we wczesnym liceum ;) no zaiste - argumentacja powalila mnie na kolana meritum sprawy "hmmm, rozumiem, ze to jakies kosmiczne łubudubu nie moja bajka :/" to topic z zagadkami wprawdzie a nie dyskusja o wyzszosci nad nizszoscia. ale mimo wszytsko przydalo by sie minimum kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
obly zagadek ciag dalszy: 18.04.06, 12:38 taki film, polski, "...to nie jest zły chłopak, trzeba mu pomóc wrócić na łono spoleczeństwa. Choć Alduś, łono czeka!" oraz: "tutaj trzeba swoją wódkę pić i o nic nie pytać" Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: zagadek ciag dalszy: 19.04.06, 10:36 "Siekierezada"?? A może "Baza ludzi umarłych"?? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: zagadek ciag dalszy: 19.04.06, 14:04 no Siekierezady westernem bym nie nazwal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: zagadek ciag dalszy: 19.04.06, 14:19 Formuła westernu rozsadza swoje ramy i jest pojemna jak RUDY 102. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Wilcze echa 19.04.06, 10:43 To jest jedyna poprawna odpowiedź. :-) Zagadki nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: Wilcze echa 19.04.06, 11:08 tak!!! piekny to film gdy główny bohater głosem bilewicza ale urodzie amanta radzi sobie ine gorzej ze wszystkim jak Chuck Norris polecam ten film z dwóch względów: - Bieszczady - przez ten film jade tam w maju - to jest naprawdę western pełna gębą krecony w polsce PS nie wiedziałem ze jest to aż taka wierna kopia Hollywoodu ale kilka tekstów jest niezłych. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Wilcze echa 19.04.06, 14:05 co to znaczy "zagadki nie bedzie"? sami mamy sobie zadac? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater P.O. Mamarceli 19.04.06, 15:52 (a co, kto mi zabroni:) se zadam Wam zagadkę łatwą, lekką i przyjemną: W jakim filmie, będącym parafrazą Alicji w Łonderlendzie pojawia sie Grecki Chór złozony z wspólczesnych naukowców i przewodników duchowych? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: P.O. Mamarceli 19.04.06, 21:10 eeee, chodzi o ta "dziwną" wersje Alicji z Meryl Streep? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: P.O. Mamarceli 19.04.06, 21:17 nieeeeeee. podpowiedź nr 1: elementy wykorzystane w filmie: paradokument spektakl animacja fabuła gadające głowy i kilkanascie innych:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: P.O. Mamarceli 20.04.06, 23:01 nic nie dzwoni w zadnem kosciele pewnie nie widzialem, nie slyszalem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: P.O. Mamarceli 21.04.06, 19:14 A rzeczywiscie, przegapilam...A moze jakas podpowiedz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: P.O. Mamarceli 21.04.06, 20:12 Film z roku 2004, aktualnie krążący w poszerzonej wersji, z tytułem juz mocno nawiązującym do Alicji. chyba nie doczekał się dystrybucji w Polsce, mimo, iż Polska się wn im poniekąd pojawia:) Dotyczy Teorii Wszystkiego:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: P.O. Mamarceli 21.04.06, 21:18 "Alice's Misadventures in Wonderland"? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: P.O. Mamarceli 21.04.06, 21:35 nie:) nie az tak bezpośrednio i bez alicji w tytule:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: P.O. Mamarceli 21.04.06, 21:43 "What the f*** do we know?!" ? Ale przyznaje, ze srednio uczciwie zgaduje... Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: P.O. Mamarceli 21.04.06, 21:48 TADAM The Puchar goes to Chichiro!!! Film jest przecudny, jak dla mnie po prostu zjawisko i własnie poluje na tą poszerzoną wersje pt Into the Rabbit Hole. I oczywiście Twoja kolej Madame myslę, że dla jasności wątku będzie wygodniej, jak zadasz swoją zagadkę na dole. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: P.O. Mamarceli 21.04.06, 21:47 "What the bleeep do we know?!" jest prawidlowa wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: off topic 18.04.06, 17:21 hesus marija, co to jest? nieznosna cierpkość bytu? zdejmij te koturny, bo jeszcze sie przewrocisz Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: nowa zagadka 18.04.06, 11:58 oj no troche sobie robie podsmiechujki skoro ten film sciagnalem, to znaczy, ze chce go obejrzec nie mam jakichs dziwnych uprzedzen :) a muzyke akurat znam i uwazam, ze niestety sie zestarzala :/ zreszta taki patos a la Vangelis to ja lubilem we wczesnym liceum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 11:59 Kubi, zanim wymienią Ci kolor kartek na czerwony i ostatecznie odeślą do szatni to, plis, sprawdź @ pozdrawiam Upierdliwa Kwiecienka z Cytrynowym Ptasim Mleczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 12:01 gwoli scislosci formą skroconą od kubissimo jest oczywiscie kubu, a nie zadne kubi kubi brzmi jak imię dla pudla :/// na maila odpowiem dopiero po 17 [bicie sie w piersi] Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 12:01 cytrynowe ptasie mleczko??? zolta kartka!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 12:11 nie żółta! cytrynowa najwyżej :( ale za Kubiego mogę przyjąć żółtą po 17?! :(((((((((((((( chyba za późno już będzie... ok, dam sobie radę sama pozdrawiam Kubu i wszystkich Kwiecienka i Fura Ptasiego Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 12:14 A wlasnie, w kwestii ptasiego mleczka...jedliscie "alpejskie mleczko"?Z czekolada Milka? Mi smakuje bardziej niz oryginalne "ptasie";) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 17:19 to chyba jestes pierwsza sposorod wszystkich moich szeroko rozumianych znajomych alpejskie mleczko = syf :/ Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 18:11 kubissimo napisał: > to chyba jestes pierwsza sposorod wszystkich moich szeroko rozumianych znajomyc > h > alpejskie mleczko = syf :/ Ja wole Milke od Wedla, moze dlatego bardziej smakuje mi alpejskie... A tak w ogole, to najchetniej jadam zwykla czekolade, a ubostwiam wręcz Alpen Gold "z okienkiem":))) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 18:25 ja np. bardzo lubie takie oldschoolowe wyroby czekoladopodobne dla mnie to smak dziecinstwa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 18:43 kubissimo napisał: > ja np. bardzo lubie takie oldschoolowe wyroby czekoladopodobne > dla mnie to smak dziecinstwa :))) Mam tak samo,stąd sentyment do Alpen Gold z "okienkiem". I jeszcze kalendarze adwentowe przywozone na Boze Narodzenie przez tatę z Niemiec i zjadane w 1-2 wieczory:) * jak juz wyjadlam caly taki swoj kalendarz,cichaczem wyjadalam tez "okienka" z takich kalendarzy Chihirce,ale cicho-sza... :))) PS. Cos chyba mam z tymi "okienkami"-hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
froydis Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 22:32 Czekajcie, czekajcie - a kto teraz zadaje zagadke? Bo ja jedna mam ale nie wiem czy moge sie wtracic, w pasjonujaca poniekad, dyskusje o czekoladzie z okienkiem... Dobra, podjelam decyzje - wtracam sie. Zagadka brzmi: Konstatynopol... Madagaskar... Wiem, proscizna! ;-) Czesław Miłosz - forum wielbicieli Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 22:46 Prościzna!!! "Klątwa skorpiona"!!!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
froydis Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 22:53 Mowilam, ze proscizna. Ale w ten sposob udalo mi sie szczesliwie przerwac dywagacje o wyrobach czekoladopodobnych! ;-) Nastepna prosimy! Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 23:01 Nie moge zadac zagadki, bo..wciaz trwa poprzednia, z Aldusiem:) Chyba nikt jeszcze nie zgadl,jest wyzej, gdzies pomiedzy postami. Odpowiedz Link Zgłoś
froydis Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 18.04.06, 23:15 Fakt, przegapilam Aldusia :-) Nie wiem, ale strzelam - "Szczesliwego Nowego Jorku"? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 19.04.06, 15:43 Milka rządzi w temacie czekolady, ale alpejskie mleczko to excuse le mot smakuje jakby je śfistak wyrzygał... P:) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 19.04.06, 22:24 jak już jesteśmy w temacie czekolady... należę do wyznawców wedlowskiego Ptasiego Mleczka odkąd pamiętam z tego uzależnienia nie zamierzam się leczyć :) najczęściej wchłaniam to cytrynowe albo waniliowe na alpejskie skusiłam się tylko raz i wystarczy - jakoś mi nie podchodzi... za mdłe... pozdrawiam Kwiecienka Czekoladowa (choć teraz bardziej winna, tak po chilijsku) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudia1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 20.04.06, 00:38 przykro mi, ale w dzieciństwie wbiłam sobie do głowy, że ptasie mleczko jest efektem dojenia wróbelków i nie byłam w stanie sie przełamać. I tak mi zostało. Obsesje moje to hanczyne michałki i kasztanki. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 20.04.06, 10:16 Kiedyś uwielbiałem takie białe okrągłe pastylki o smaku miętowym, co miały kolor i konsystencję sprasowanego gipsu. Teraz ze słodkich brewerii została jeno gorzka czekolada. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 15:36 Chyba powinnismy zalozyc osobny watek o slodyczach;), a tymczasem moze wrócimy do zagadek?Jakas trwa, czy ktos, kto odgadl moze zada kolejną?:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 15:52 tu trwa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28749&w=40135066&a=40497354 P:) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 21:51 W jakim filmie bohaterka mowi do swojego partnera (mniej wiecej tak): "Mam dwie wiadomosci: dobra i zla. Dobra to ta, ze jestes sparalizowany od pasa w dol. Zla to ta, ze od tej pory bede sie toba opiekowac" ? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 21:54 Misery! Kathy Bates rządzi! P:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:01 buuuuuuuuuuuuuu no to siem popisałem:) ale łeb bym dął sobie przy samych posladkach urwać, że to z txt z Misery:) Próba druga, Marysi: Forest Gump Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:02 Tez nie. Podpowiedziec cos? Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:11 Aktorka grajaca glowna role jest od lat zona rezysera filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:13 Czy to aby nie "Gorzkie gody" Polańskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:14 Zgadlas, zgadlas!!! Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:17 Nie chwalacy się wpadłam na to tuż przed Twoją podpowiedzią, o którą zresztą sama poprosiłam... zaraz zagadkę obmyślę.... W którym filmie odchodzą ostre targi o instrument muzyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:20 Pewnie to nie chinski film "Together with you"? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:23 A nienie. Podpowiedź: akcja nie w Azji się rozgrywa, tylko na Antypodach Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:25 Nie ma dużo osób targujących się. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:31 Ano! :))) Twoja kolej na wymyślenie zagadki! Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:36 Skojarzenia z filmem: San Remo - Coldplay - Capote - amerykanski uniwersytet - Zyd i prawo Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:41 "Utalentowany Pan Ripley":) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:45 Brawo!!! Kurcze, na przyszlosc musze wymyslac trudniejsze zagadki... Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:48 Zagadka na zasadzie skojarzen z filmem: male sklepiki - klimat - Amelia - ślimaki i żaby ... Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 22:54 trio z belville próba druga?:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 23:06 moze dam jeszcze jdna podpowiedz - kartkowy system żywnościowy... Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 21.04.06, 23:59 woracjac do cytatow: "Jolu, zdejm kapelusz!" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudia1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 11:07 to nastepna zagadka o dwóch takich, co przed filmem niemal ich nie było, w filmie zaistnieli, ale do samego końca nie wiedzieli po co ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 11:12 "O dwoch takich, co ukradli ksiezyc"? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudia1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 11:21 nie:))) podpowiedź: teatr w teatrze Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 11:29 To moze byc bardzo luzna interpretacja... Moze "Zet i dwa zera"? Chyba jednak nie, choc mi sie kojarzy z teatrem w teatrze i "dwoma takimi" (co w pewnym momencie staja sie jednym, a potem niczym...) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudia1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 11:38 nie:) podpowiedź: tytuł filmu jest cytatem z tragedii sławnej bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 11:53 "Rosencrantz i Guildenstern nie zyja"? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudia1 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 12:01 chihiro zadawaj:)) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 12:05 W ktorym filmie: - bohater szykujac sie do pierwszej nocy z ukochana pozycza czysta bielizne od wspollokatora, bo wlasnej nie zmienia przez tydzien - wystepuje motyw wkladania wlasnych wierszy do pudelek platkow sniadaniowych w supermarkecie? Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 20:05 Wspaniale, Monikate :))) Twoja kolej! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 20:58 Wiadomo, że ma w swojej garderobie co najmniej 500 par markowych pantofli i ubrań, ale nie przeszkadza jej to w byciu królową ludzkich serc. Biedni poddani czczą ją niczym bóstwo do aktów zbiorowej histerii włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 21:14 Cos o ksieznej Dianie? Chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 22:34 Evita, dawaj swoją zagadkę! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 22.04.06, 23:04 Nieregulaminowo, ale mnie naszło, żeby przed spaniem przypomnieć taką oto sytuację: dwie koleżanki z pracy idą na basen, w szatni jedna drugiej kradnie majtki. W jakim filmie, kto komu, dlaczego? A mamamarcela jest nam winna zagadkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 23.04.06, 19:01 To moza mała podpowiedz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 23.04.06, 21:30 Film produkcji węgierskiej, ale dwie główne role grają znane polskie aktorki. Jedna z nich dostała za tę rolę Złotą Palmę w Cannes. Tłem jest rzeczywistość po 1956 r., na nim dramaty i życie osobiste. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 23.04.06, 21:58 Jankowska-Cieslak i Graza Szapolowska a tytul zaraz sobie przypomne :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 23.04.06, 22:01 Inne spojrzenie? tylko nie pytaj o tytul oryginalny :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Film Marty Meszaros... nt 24.04.06, 16:37 Oczywiście, "Inne spojrzenie"! Kubissimo gratuluję i proszę o zagadkę. Nie wypominając, mamamarcela też niech zadaje! Ma prawo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Film Marty Meszaros... nt 24.04.06, 16:38 A "Inne spojrzenie" reżyserował Karoly Makk. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 24.04.06, 20:26 "Po święcie pracy nie nosimy białych butów" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 27.04.06, 20:03 już nie gramy? łeee Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 27.04.06, 20:10 Prosimy o podpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 27.04.06, 22:47 Otóż to, bo myślałam i myślałam i nic! Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 27.04.06, 23:30 hehehe, zgodnie z wytycznymi Hitchcocka film zaczyna sie od dramatycznego polowania na muchę, a potem napiecie rosnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 28.04.06, 10:37 Chodzi o "Polowanie na muchy"? To moze byc kompletnie zly strzal, bo filmu nie ogladalam... Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 28.04.06, 10:40 Jak na początku polowanie na muchę to może "Upadek"? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 28.04.06, 13:35 nie i nie w ramach pozniejszych narzedzi zbordni wystepuja m.in. zabytkowy pogrzebacz, szynka (z kością) oraz słuchawka od publicznego telefonu Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Jakoś tu tak cicho i spokojnie... 28.04.06, 13:35 niemniej upadek (znaczy sie ten z Douglasem) BARDZO lubie Odpowiedz Link Zgłoś