kamilar 12.04.06, 00:52 do ateistów należy cała reszta pustej ściany. Czyli dochodząc do sedna, dlaczego w podlaskich szkołach, w salach nie ma krzyzy prawosławnych?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekroskop88 Re: Katolicy mają krzyże 12.04.06, 07:48 A mi się nasuwa pytanie - dlaczego w polskich szkołach są jakiekolwiek krzyże? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Katolicy mają krzyże 12.04.06, 07:52 nekroskop88 napisał: > A mi się nasuwa pytanie - dlaczego w polskich szkołach są jakiekolwiek krzyże? > > ja myślę że godło Polski by w zupełności wystarczyło...nie tylko w szkołach,ale i w urzedach Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Katolicy mają krzyże 12.04.06, 08:21 ja bym jeszcze tablice wywalił i zostawił absolutnie poprawne politycznie puste, białe ściany. Dopiero wtedy będzie gites i wszystkim będzie pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Katolicy mają krzyże 12.04.06, 09:24 Szkoła to szkoła. Powinna być wolna od symboli kultu religijnego lub powinny być w niej symbole kultu tych wyznań, do których należą dzieci chodzące do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Katolicy mają krzyże 12.04.06, 13:51 a co z obrazkami przedstawiającymi uśmiechnięte dziecko, tatę i mamę? Niedługo również przestaną być poprawne politycznie wobec różnych modeli "rodziny".... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Katolicy mają krzyże 12.04.06, 14:48 Wracjać do pytania, czemu nie ma krzyż y prawosławnych. Mi nigdy krzyż nie przeszkadzał, miałem pustą ścianę. Ale prawosławni są dykrymonowani. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Katolicy mają krzyże 12.04.06, 14:50 Są, zwłaszcza u nas, gdzie w samym Białymstoku stanowią ok. 26% mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Katolicy mają krzyże 13.04.06, 07:57 ja się nie znam, ale może żadnemu do tej pory do głowy nie przyszło, żeby powiesić swój krzyż, może nie mają takiej potrzeby? A Ty zdaje się chciałbyś ludzi na siłę uszczęśliwiać... najpierw niech ktoś wyjdzie z taką inicjatywą, a potem zobacyzmy jaki będzie efekt, na razie nie ma co zanosić lamentów o rzekomej dyskryminacji. Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Katolicy mają krzyże 13.04.06, 08:57 grat.nowy napisał: > ja się nie znam, ale może żadnemu do tej pory do głowy nie przyszło, żeby > powiesić swój krzyż, może nie mają takiej potrzeby? A Ty zdaje się chciałbyś > ludzi na siłę uszczęśliwiać... najpierw niech ktoś wyjdzie z taką inicjatywą, a > > potem zobacyzmy jaki będzie efekt, na razie nie ma co zanosić lamentów o > rzekomej dyskryminacji dokładnie gracie ot socjalistyczne zapędy w imię uszczęśliwania "wszystkich" przez państwo, i to najczęsciej na siłę w imię ideologii - w tym przypadku równości, tolernacji i takich tam haseł a spytam jeszcze brutlanie co z satanistami? jest ich dwóch w szkole...a co jedną niewiastą co wierzy w magiczną moc kręgów w zbożu i czeka na ladowaniu UFO? a pan od fizyki bawi się laleczkami voodoo...to też są "mniejszości" Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Katolicy mają krzyże 13.04.06, 09:03 makbrajd napisał: > grat.nowy napisał: > > > ja się nie znam, ale może żadnemu do tej pory do głowy nie przyszło, żeby > > > powiesić swój krzyż, może nie mają takiej potrzeby? A Ty zdaje się chciał > byś > > ludzi na siłę uszczęśliwiać... najpierw niech ktoś wyjdzie z taką inicjat > ywą, > a > > > > potem zobacyzmy jaki będzie efekt, na razie nie ma co zanosić lamentów o > > rzekomej dyskryminacji > > dokładnie gracie > ot socjalistyczne zapędy w imię uszczęśliwania "wszystkich" przez państwo, i to > > najczęsciej na siłę w imię ideologii - w tym przypadku równości, tolernacji i > takich tam haseł > > a spytam jeszcze brutlanie co z satanistami? jest ich dwóch w szkole...a co > jedną niewiastą co wierzy w magiczną moc kręgów w zbożu i czeka na ladowaniu > UFO? a pan od fizyki bawi się laleczkami voodoo...to też są "mniejszości" Otóż to maku, dlatego uważam że szkoła czy urząd publiczny powinhny być wolne od symboli kultu religijnego. Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Katolicy mają krzyże 13.04.06, 09:16 ale mamy tzw. demokrację, gdzie większość ustanawia prawo i decyduje o porządku społecznym (oczywiście z uwzględnieniem praw mniejszości) (ufff...ale "mądre politycznie poprawne zdanie") więc katolicka większość ustanwia prawo jakiej jej się podoba; czy symbol Chrystusa wiszący w szkole narusza czyjeś prawa??? sorry, ale jest proste jak budowa cepa i aż mi głupio to wyjasniać Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Katolicy mają krzyże 13.04.06, 10:17 1.Ale większość gdzie? W kraju? W mieście? W klasie? Bo skoro tak, to może w niektórych szkołach czy klasach powinno się zdjąć krzyże katolickie z Jezusem a zawiesić prawosławne z belką, albo protestanckie beż żadnych figurek? 2. Słusznie piszesz, że większość decyduje, ale zaprawdę powiadam Ci, osoby wieszające krzyże w klasie nie decydują się na uprzednie zaciągnięcie opinii wiekszości osób, które będą uczęszczały do tej klasy. Decyduje mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Katolicy mają krzyże 13.04.06, 10:28 szkoły są państwowe więc decudyje polityka większości na poziomie kraju Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Katolicy mają krzyże 13.04.06, 11:52 Mylisz się Mak. Szkoły nie są państwowe, tylko publiczne. Prowadzą je samorządy - gminy i powiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 09:26 na jedno wychodzi tak czy inaczej, niższe szczeble podlegają wyższym. Wracając do meritum - skoro niższe szczeble nic z tym nie robią to chyba nie ma takiej potrzeby i albo jest to wszystkim obojętne, poza kilkoma pieniaczami, którzy wszedzie znajdą problem, albo tak naprawdę w ogóle nie ma żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 10:08 Własnie nie podlegają:-). Jak sama nazwa mówi samorząd rządzi się sam. Podległości żadnej nie ma. Ani między władzą samorządową i rządem, ani pomiędzy poszczególnymi stopniami samorządu. Poza tym to nie samorząd ma coś robić w sprawie krzyży, bo to nie samorząd wiesza te krzyże. Nie wieszają też krzyży uczniowie. Wieszanie krzyży to przeważnie inicjatywa pań katechetek, które w ten sposób ozdabiają sale szkolne. Według mnie szkoła powinna być wolna od ideologii. Szkoła ma uczyć, a nie nawracać. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 11:31 nich Ci będzie, że pani katechetka powiesiła krzyż (co nie zmienia faktu, że ktoś jej mógł tego zabronić, ale tego najwyraźniej nie zrobił). Tym niemniej jednak krzyż sobie wisi, nikomu nie przeszkadza, nikogo nie nawraca (bo chyba samym wyglądem nie nawróci) i nie obraża, niektórym jest wręcz raźniej gdy go widzą... o co chodzi, w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 11:46 zewsi napisał: > Według mnie szkoła powinna być wolna od ideologii. Szkoła ma uczyć, a nie > nawracać. sorry, ale powyższe twierdzenie jest bałamutne oczywiscie zadaniem szkoły jest edukować człowieka, obywatela ale edukacja to nie tylko tabliczka mnozenia, prawo newtona czy bitwa pod grunwaldem edukacja ma dać dziecku świadomość i zdolność poruszania się w świecie, a jak ma ją zdobyć nie orientując się w kulturze? której sercem jest przecież religia jak słusznie pisał Eliot? i to nie ma nic wspólnego z nawracaniem chodzi o kontekst kulturowy a nasz kontekst jest europejski, katolicki jakkolwiek by się komuś to nie podobało Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 12:36 Nie jestem przeciwko nauce religii przez dzieci. A jeśli już uczy się religii w szkole, to krzyż powinien być powieszony jeno w sali, w której naucza sie tego przedmiotu. Najlepszym miejscem do nauki zasad savoire-vivre'u, kultury osobistej jest dom. Najlepszym miejscem do nauki religii jest kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 13:02 to są w szkołach specjalne sale do religii??? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 13:04 Są, a coś taki zdziwiony? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 13:12 dawno nie byłem to się pytam :) ja miałem religię w sali od polskiego, fizykę w chemicznę a chemię w zpt... Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 13:14 Ja miałem religię w sali religijnej już od podstawówki, potem w gimnazjum i teraz w liceum. Właściwie to teraz mam każdy przedmiot w odpowiedniej sali (oprócz fizyki) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 13:18 do elitarnych szkół uczęszczałeś bracie... ech ta dzisiejsza młodzież, która wszystko ma "na gotowe"... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 13:20 Taaaak, bardzo elitarne ;-) Szkoła Podstawowa nr 6 przy Wesołej Publiczne Gimnazjum nr 2 przy Legionowej Liceum Ogólnokształcące nr 4 przy Zwierzynieckiej ot i cała elitarność ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 13:18 Myslałem maku, że jesteś zwolennikiem jak najmniejszej ingerencji państwa w wychowanie młodego człowieka i tworzenie jego światopoglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
makbrajd Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 23:55 kamilar napisał: > Myslałem maku, że jesteś zwolennikiem jak najmniejszej ingerencji państwa w > wychowanie młodego człowieka i tworzenie jego światopoglądu oczywiście, że tak ale rozmawiamy w warunkach systemu jaki mamy a nie o tym jak się go pozbyć:) na szczęscie szkołom niepublicznym pozwolono w miarę swobodnie się rozwijać (co ciekawe to szkoły wyznaniowe są najlepszymi placówkami gdzie krzyze wiszą nawet w szatni... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Katolicy mają krzyże 13.04.06, 11:17 Większość nie zawsze ma rację i nie zawsze prezentuje prawo. W sumie większość mająca ponad 1,7 m wzrostu może uchwalić, że podatki płacą ci poniżej dwóch metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 09:35 a mi się zdaje, że większość zawsze ma rację, taka jest demokracja, czy Ci się to podoba czy nie. Kojarzysz "O dwóch takich co ukradli księżyc"? Król był garbaty = poddani byli garbaci. Analogicznie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Katolicy mają krzyże 14.04.06, 09:46 W demokracji większość nie zawsze ma rację. Niesprawiedliwe zapędy większość są hamowane przez prawo lub poszczególne instytucje: Trybunał konstytucyjny, rzecznik praw obywatelskich:) Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 09:55 czego hamować wobec tego, skoro nikt nie hamuje? Tak czy nie? Mam wrażenie, że to jakiś sztuczny problem, coś jak przyłączanie Białegostoku do Białorusi czego podobnież domaga się cała rzesza obywateli..., ale o czym nikt do tej pory nie słyszał... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 09:57 Co jest sztucznym problemem. Ja tylko stwierdzilem, że większość nie zawsze ma racje. Dlatego wiekszość powołana odpowiednie instytucje, na wypadek gdyby sama znalazła się kiedyś w mniejszość i musiała obawiać się niesprawiedliwego traktowania przez nową większość. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 11:37 wracając jednak do meritum - w czym to komukolwiek przeszkadza? Po co w ogóle o tym dyskutujemy? Czy to jest właściwy kontekst do rozważania problemu racji większości? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 12:12 Nie, nie jest to własciwy kontekst. Stosując jednak, starą metodę dzieci, to nie ja zacząłęm pisanie o większości:) Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 12:29 Ale skąd wiadomo, że tego chce większość? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 12:35 Zewsi przestań, bo jeszcze się okaże, że my to się w rewizjonizm bawimy:) Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 12:36 w kółko to samo powtarzacie czy jak? skoro jest znaczy, że chce. proste. gdyby nie chciała, to by nie było. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 12:37 Przecież większość to "motłoch" (cytuję), motłoch jest zbyt głupi, żeby wiedzieć czego chce. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:01 kogo cytujesz? bo raczej nie mnie. Nie żongluj wygodnymi cytatami bo się przejedziesz któregoś dnia. Poza tym cytat chyba nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:17 Nie twierdziłem, że jest to Twój cytat, ale jest to fraza często ponawiana na Forum Gazety. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30277&w=40089433&a=40153723 Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:20 cytat kogoś jako riposta przypięty do wypowiedzi kogoś całkiem innego? jaki to ma sens? do końca świata można tak się przerzucać frazesami bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:29 Tak to ja jestem winny. Nie wiem w jakim kontekście by tą wypowiedź rozpatrywać, będzie znaczyla to samo. Ale ja już kończę temat, bo to faktycznie bez sensu:) Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:34 a to było akurat zdanie makbrajda i naprawdę nie wiem co jego prywatne zdanie ma w tym momencie to mojej wypowiedzi. O to się rozchodzi kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 12:45 To podobnie jak kiedyś. W szkołach wisiały portrety Największego Człowieka z sumiastym wąsem (chodzi mi o Stalina, żeby nie było) i oczywiście nikt ich nie zdejmował. Na dodatek 93% społeczeństwa w każdych wyboprach popierało jedynie słuszną ideologię, której Najwiekszy Człowiek był ikoną. A więc większość chciała, żeby wizerunki tego człowieka wisiały po klasach. A że ktoś się na to nie zgadzał? Być może robił po prostu problem, tam gdzie go nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:02 mylisz pojęcia i prawdę mówiąc jestem mocno zdziwiony, że tego nie dostrzegasz. Porównujesz sprawy nieporównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:15 Tu i tu jest ideologia. Tu i tu występuje jakaś nieokreślona "większość", która się "zgodziła" na wieszanie symboli, ewnetualnie która nie chce by te symbole zostały zdjęte. Tu i tu głosy, że może szkoła powinna być wolna od tego typu symboli, są brane "z pewną taką nieśmiałością". Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:21 no ja nie wiem, uważam że mieszasz pojęcia i tyle, odrobinę też naginasz rzeczywistość, żeby sprostała Twoim teoriom. Ale to tylko moje wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:25 Ale którą rzeczywistość, obecną czy przeszłą? I w którym miejscu ją naginam? Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:32 obecną naginasz równając ją z przeszłą, robisz to w miejscu zastępowania jednej ideologii przez drugą. Ta pierwsza obowiązywała przez cirka 50 lat, druga istnieje od 2000 i nie można tych spraw tak prosto porównywać, bo moim zdaniem wychodzi się odrobinę na, przepraszam za słowo, ignoranta przekonanego o własnej wszechwiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:35 Nie rzecz w długości istnienia danej ideologii, Gracie. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:38 nie udawaj że nie rozumiesz na czym polega różnica, bo w Ciebie zwątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: wygląda no to, że nie ma 14.04.06, 13:50 Jesteś tylko człowiekiem, masz prawo we mnie zwątpić. :-) Przywołując sytuację z przeszłości chciałem pokazać, że 1. Nie można narzucać komuś swojej ideologii. 2. Nie można powoływać się na jakąś większość, w momencie gdy większość nie wypowiedziała się w sprawie wieszania symboli w klasach. 3. Nawet gdy ktoś będzie przeciwny wieszaniu takich symboli, to może nie będzie chciał protestować, może będzie się bał, bo narazi się na jakąs nieprzyjemność. Tylko tyle chciałem pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy w ogóle to wątek nie jest żadną miarą 14.04.06, 13:24 kopytkowy! ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: w ogóle to wątek nie jest żadną miarą 14.04.06, 13:30 Na kopytku nie ma ograniczeń tematycznych, kopytkowe jest wszystko:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: w ogóle to wątek nie jest żadną miarą 14.04.06, 13:30 Jednak nie chciałbym, aby ktoś mi się tu obraził przez taką dyskusję. Tyle ja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: w ogóle to wątek nie jest żadną miarą 14.04.06, 13:33 Ja się na nikogo nie mam ochoty obrażać. W moim pytaniu nie chodziło, o zaczepianie nikogo, ani sugerowanie by wieszać krzyże prawosławne w salach, czy też zdejmować katolickie. Ja się zastanawiałem, dlaczego prawosławni nie czują takiej potrzeby, dlaczego im na tym nie zależy. Taki był sens mojego pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: w ogóle to wątek nie jest żadną miarą 14.04.06, 13:37 sens być może w zamyśle był inny, natomiast ton cokolwiek napastliwy z nutką pretensji w głosie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: w ogóle to wątek nie jest żadną miarą 14.04.06, 13:41 :) I to by było na tyle:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Zapomniałem 14.04.06, 13:42 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30277&w=40156104&a=40183427 Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Zgadzam się 14.04.06, 13:33 Kopytko powstało, żeby każdy forumowicz mógł odetchnąć po czytaniu dyskusji na Forum Białystok. Nie powinniśmy się tu spierać na tematy polityczne czy religijne. Odpowiedz Link Zgłoś