panisiusia 11.06.06, 16:48 Co prawda o 24(trwa 155min), na 1. Czy jest tu ktoś jeszcze, kto się z tego cieszy(tzn. z tego, że w ogóle jest, a nie z tego, że nad ranem się skończy:) )? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romy_sznajder Re: Jutro Asoka 11.06.06, 19:48 a. aha. nawet nie wiedzialam, co to jest. lubisz takie ..... bajki? dla mnie godzina idealna, moze lukne;) dzieki. opis z prog.: Asioka Ashoka the Great wtorek 13.06.2006 TVP 1 00:00 Osnuta wokół hinduskiej legendy historia losów wojowniczego imperatora Asoki Wielkiego panującego na terenie dzisiejszych Indii w III wieku p. n. e. Główne role w tym wielkim fresku kostiumowym zagrały gwiazdy indyjskiego kina: Shah Rukh Khan i Kareena Kapoor znani także polskim widzom z filmu "Czasem słońce, czasem deszcz". Książę Asoka, dziedzic królestwa Magadha, przekonany przez matkę, że toczące się na dworze walki o sukcesję stanowią dla niego śmiertelne niebezpieczeństwo, postanawia opuścić kraj na jakiś czas i udaje się na wygnanie do sąsiedniego królestwa Kalinga. Tam wiedzie żywot prostego człowieka. Pewnego dnia poznaje księżniczkę Kaurwaki, która również przebywa na wygnaniu w Kalindze wraz ze swoim bratem, księciem Aryą. Rodzeństwo musiało uciekać z kraju po tragicznej śmierci zdradziecko zamordowanych rodziców. W Kalindze oboje przebywają pod opieką generała Bheemy. Asoka, który zakochuje się z wzajemnością w pięknej dziewczynie, przedstawia się jej jako Pavan, nie chcąc ujawnić swej prawdziwej tożsamości. Wkrótce młodzi pobierają się. Ale zaraz po ślubie Asoka musi opuścić ukochaną i jechać do Magadhy, dokąd wzywa go ciężko chora matka. Obiecuje jednak wrócić jak najszybciej. W Magadha Asoka przekonuje się, że rzekoma choroba matki to tylko wybieg: w rzeczywistości młody książę został sprowadzony do kraju, aby stłumić rebelię. Kiedy Asoka przybywa z powrotem do Kalingi, Bheema oświadcza mu, że Kaurwaki i Arya nie żyją. Zdruzgotany młodzieniec rusza do domu. Po drodze on i jego ludzie zostają zaatakowani. Ciężko rannym księciem opiekuje się młodziutka, łagodna i dobra Devi, wyznawczyni Buddy, którą książę następnie poślubia i przywozi do ojczyzny. Jego ojciec nie akceptuje jednak wybranki syna. Kiedy Devi zachodzi w ciążę, przyrodni bracia Asoki postanawiają ją zabić, w obawie, że potomek Asoki przekreśli ich nadzieje na przejęcie tronu. Zbrodnię udaremnia matka księcia, ale sama przypłaca to życiem. Tymczasem okazuje się, że Kaurwaki żyje i próbuje odnaleźć ukochanego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
romy_sznajder Re: Jutro Asoka 11.06.06, 19:49 po prostu uwielbiam, jak ktos tu poleca cos dobrego. z racji programowego nie ogladania tivi, specjalnie pilnuje programow poleconych. Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: Jutro Asoka 11.06.06, 20:29 Hmmm. Moja miłość do Bollywood jest przeogromna. Oczywiście nie traktuję tych filmów jako dzieła sztuki. Ale po latach spędzonych na zakuwaniu teorii filmu, cudownie jest znaleźć tak doskonałe realizacje "przepisów na film idealny".Czasem widać konwencję, czasem zabawę nią. JAk to określił mój kolega: gdybym oglądał tylko takie filmy, byłbym innym człowiekiem. I coś w tym jest: w tych filmach zawsze zwycięża dobro, nie ma epatowania seksualnością(choć niektóre sceny są tak erotyczne...), rodziny się kochają, a wszyscy razem są patriotami i szanują tradycję. Do tego niesamowita scenograia, monumentalne sceny zbiorowe, ciekawe potraktowanie czasu(kto mi wytłumaczy Kal ho naa ho?) I TAK DALEJ :) Najlepiej oglądać zbiorowo i na wzajem podkręcać się do płakania :) a potem do śmiechu, a potem do tańca... P.S. Jeszcze nigdy nie widziałąm bolly filmu kostiumowego. Cieszę się zatem. Od dawna przymierzałam się do Asoki. P.S. Jakby ktoś pytał, to moim bożyszcze jest Shak Rukh Khan :) Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: Jutro Asoka 13.06.06, 12:16 I jak wrażenia? Ja co chwilę musiałam się zbierać spod biurka, bo naprawdę śmiechowy był. Orety rety:) Choc nie tak rasowo bollywoodzki był... Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Jutro Asoka 13.06.06, 12:59 nie dałem rady, choć barrrrdzo się starałem... :-{ Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: Jutro Asoka 13.06.06, 13:06 No to wpisywać adresy i będę dvd kolportować :) w końcu fajnie by było mieć wspólne doświadczenia telewizyjne :) Odpowiedz Link Zgłoś