Dodaj do ulubionych

osy i pszczoły...

25.07.06, 13:23
wiecie co - wczoraj użadliło mnie cos, chyba osa. nawet jej nie widziałam, bo
zrobiła to przez spódnice ktora wzięłam do ręki i natychmmiast rzuciłam.
palec mi spuchł trochę i boli...
A kilka minut później dowiedziałam sie że umarła Ewa Sałacka. Jakos mnie to
przybiło. wstrząs anafilaktyczny - jedna głupia osa i nie masz szans...
Obserwuj wątek
    • isma Re: osy i pszczoły... 25.07.06, 14:46
      Kup jakis antyhistaminik - Zyrtec, Claritine. W opakowaniach po 7 sztuk sa bez
      recepty. Do tego wapno obowiazkowo. Miejsce ukaszenia posmaruj fenistilem.
      Sprawdz, czy zadlo nie zostalo w ranie.

A co do wstrzasu anafilaktycznego - no, tak calkiem bez szans to sie nie jest,
      o ile posiada sie w torebce (dosyc niestety kosztowna) rzecz pod nazwa anapen,
      zas w otoczeniu znajdzie sie osoba przytomna i umiejaca go uzyc, o ile sie
      samemu nie zdazy.
      • mamalgosia Re: osy i pszczoły... 25.07.06, 15:22
        ismo, ale żeby takie coś kupić, to trzeba by było coś wiedziec o sobie. Mnie
        np. nie raz użądliła osa i nic mi nie było (choć niestety miałam boreliozę, ale
        to przez innego stwora). Ale nie wiem, cyz jak kogoś nigdy nic nie użądliło, to
        on własnie nie wie, co mu może się stać? Ale jak to możliwe, żeby przez 49 lat
        nic nie użądliło?
        A w ogóle po czym poznać jakąś nadzwyczajną reakcję? Dusi sie ten człowiek?
        Gorączki dostaje? Oświeć mnie
        • mamalgosia Re: osy i pszczoły... 25.07.06, 15:23
          szukajcie a znajdziecie:

Anafilaksja to zjawisko i objawy ostrej reakcji alergicznej wyzwalanej przez
          interakcje określonych alergenów z przeciwciałami IgE. Gwałtowna reakcja
          anafilaktyczna w swej najcięższej ogólnoustrojowej postaci zwana jest wstrząsem
          anafilaktycznym. Wstrząs anafilaktyczny charakteryzuje się bardzo dramatycznym
          przebiegiem i zagraża naszemu życiu.

Do klasycznych objawów reakcji anafilaktycznej należą:

świąd

rumień całego ciała

pokrzyka o różnym nasileniu

gwałtowny spadek ciśnienia tętniczego do wartości nieoznaczalnych

przyspieszenie lub co rzadziej zwolnienie czynności serca

duszność,- świsty oddechowe

trudność w wydechu

świst krtaniowy

trudność w nabieraniu powietrza w wyniku obrzęku krtani

kurczowe bóle brzucha

wymioty

biegunka czasami krwista

Wystąpienie pełnego zespołu objawów poprzedza często uczucie lęku.

Wstrząs anafilaktyczny powoduje zatrzymanie krążenia i oddychania. Spowodowane
          to jest obfitym wydzielaniem substancji, jaką jest histamina i zwiększoną z
          tego powodu przepuszczalnością ścian naczyń krwionośnych w całym organizmie
          oraz obkurczeniem dróg oddechowych.
          Jeżeli alergen zostanie przyjęty drogą doustną lub poprzez iniekcję, w ciągu
          sekund lub minut może dojść do wystąpienia zagrażającej życiu reakcji
          ogólnoustrojowej. Nagle występujący skurcz i obrzęk oskrzeli, upośledzenie
          czynności innych narządów ważnych dla życia może spowodować nawet śmierć.
          Lista czynników mogących wywołać reakcję anafilaktyczną coraz bardziej się
          wydłuża:
          Do najczęstszych należą: skorupiaki i mięczaki, orzechy, warzywa strączkowe,
          seler, ryby, jajka, produkty zbożowe, mleko, aspartam, glutaminian sodowy,
          insulina, penicylina, aspiryna, leki do znieczulania miejscowego i ogólnego
          oraz użądlenia owadów ( 0,5 - 5 % populacji ).Anafilaksja spowodowana wysiłkiem
          jest szczególną i stosunkowo rzadką postacią występującą szczególnie u osób z
          astmą, katarem siennym i wysypkami uczuleniowymi.
          Postępowanie profilaktyczne:
          konsultacje z alergologiem lub immunologiem,

absolutne unikanie czynników, które w przeszłości spowodowały gwałtowny
          anafilaktyczny odczyn ogólnoustrojowy,

konieczne jest noszenie wisiorka lub bransoletki z informacją na jakie
          substancje uczulony jest właściciel,

w portfelu lub torebce zamieszczenie karty zawierającej informacje na temat
          choroby,

dokładne czytanie składu spożywanych produktów i przyjmowanych leków,

jeśli to możliwe przeprowadzić odczulanie.

Pierwsza pomoc, gdy ma miejsce gwałtowna reakcja anafilaktyczna

musi być udzielona bezzwłocznie - każda minuta się liczy - natychmiast wzywać
          pomoc lekarską, zabezpieczyć substancję podejrzaną o wywołanie reakcji
          anafilaktycznej

ofiary nie pozostawiać bez intensywnej opieki - gdyż utrata przytomności może
          wystąpić nagle i niespodziewanie,

lekiem z wyboru jest epinefryna (adrenalina), która musi być podana
          natychmiast - osoby podatne na występowanie anafilaksji nie powinny się
          rozstawać z zestawami pierwszej pomocy,

z zawartością i sposobem posługiwania się zestawem powinna się zapoznać cała
          rodzina chorego.

Zestaw Ana-Kit - strzykawka z igłą a w niej gotowa do użycia podwójna dawka
          epinefryny ( tłok blokuje się po podaniu pierwszej dawki), lek
          przeciwhistaminowy w tabletkach, gaziki nasączone alkoholem i opaska uciskowa.
          Zestaw Epi-Pen - podobny ale zamiast strzykawki jest sprężynkowy wstrzykiwacz
          uruchamiany przez silne przyciśnięcie do skóry.

lek. med. Marta Wysocka

• isma Re: osy i pszczoły... 25.07.06, 15:35
          To juz wszystko wiesz.

Generalnie alergicy powinni sobie o anapenie pomyslec, jeszcze intensywniej
          powinni pomyslec ci uczuleni na jad owadow (ja np. nader wdziecznie puchne,
          zarta przez mrowki). Ale poniewaz uczulenie na jad owadow moze nie
          wspolwystepowac z zadnymi innymi uczuleniami, to rzeczywiscie, w jakims
          procencie, mozna zostac niemile zaskoczonym ;-(((.

Nawiasem mowiac, jak jeszcze anapenow nie bylo, to moja ukochana alergolog
          zalecala drastyczna profilaktyke wzgledem os i pszczol: ubrania w jasnych,
          niekrzykliwych kolorach, zero jedzenia slodyczy i picia sokow na swiezym
          powietrzu, do picia tylko woda, a i to w kubkach z przykrywka i slomka, zero
          perfum i zapachowych dezodorantow, unikanie gwaltownych ruchow, ajk juz gad
          zaatakuje. U mnie sie sprawdza, choc anapen mam.

A moje dziecko dostaje slicznej anafilaksji po mleku oraz czekoladzie ;-(((.
          Szyja mu zaczyna zanikac ;-(((.
          • isma Re: osy i pszczoły... 25.07.06, 15:37
            Aha - no i oczywiscie mozna zrobic, podejrzewajac uczulenie na jad owadow,
            badanie na IgE swoiste z krwi. A jesli IgE okaze sie podwyzszone, to mozna
            odczulac, podobno z dobrym skutkiem.
          • nauma Re: osy i pszczoły... 25.07.06, 17:10
            Tak szczerze mówiąc Twoja alergolożka nie ma racji - jechałem kiedyś tramwajem,
            w bezruchu, z zamkniętymi oczami i wyłączony ze świata za pomocą walkmana - i
            wtedy użądliła mnie znienacka w szyję osa. Nie byłem słodki, nie miałem nic
            słodkiego, nie przygniotłem jej... Wniosek: owad może użądlić / ugryźć tylko na
            zasadzie własnego widzimisię...
            • tom1111 Re: osy i pszczoły... 25.07.06, 18:14
              Naumo , a skąd wiesz , czy ktoś jej nie pacnął za twymi plecami ,
              spadła na szyję i się broniła ...
              • mamalgosia Re: osy i pszczoły... 27.07.06, 11:54
                tak, mógł też jakiś pasazer ją po prostu złapać i specjalnie naumie połozyć na
                szyi. na przykład kochanica:)
            • mamalgosia naumo 27.07.06, 11:53
              na pewno byłeś ubrany w odzież o krzykliwym kolorze
              • nauma Re: naumo 28.07.06, 11:18
                Tom, siedziałem na ostatnim siedzeniu w tramwaju, za mną nikt nie stał.
                Mamałgosiu, w upały chodzę w białych t-shirtach i koszulach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka