23.08.06, 12:52
dzisiaj! bożżżżżz
dawno nie widziane, dawno nie słyszane...

pierwszy raz ogladałem w czasach szalejącego po polsce wideodromu.
staliśmy dwie godziny w dusznej,pełnej sali,podczas pokazu na dwóch
telewizorkach marki RUBIN
w Brodnickim Ośrodku Kultury (Muzyczny Camping)
ach...to były dzikie czasy...
Obserwuj wątek
    • romy_sznajder Re: THE WALL 23.08.06, 14:31
      ale co dzis? cale The Wall? gdzie, kiedy, o ktorej?
      • romy_sznajder sciana:)) 23.08.06, 14:31
        Ściana Pink Floyd The Wall
        środa 23.08.2006 TVP 1 23:00
        Bohaterem "The Wall" jest fikcyjny muzyk rockowy o pseudonimie Pink (Bob
        Geldof). Poznajemy go u szczytu kariery, kiedy artystycznie i emocjonalnie
        wypalony usiłuje w hotelowym pokoju w Los Angeles dokonać rozrachunku ze swoim
        życiem. Wspomnienia Pinka oglądamy w retrospekcjach. Przewija się przez nie
        motyw trudnych i niejednoznacznych relacji z matką, traumatyczne doświadczenia w
        represyjnej szkole, dziecięce lęki i obsesje, a później kompromisy i pułapki
        związane z szybko rozwijającą się karierą w przemyśle muzycznym. Najważniejszym
        doświadczeniem, które wpłynęło na osobowość Pinka wydaje się być tęsknota za
        ojcem - żołnierzem poległym podczas II Wojny Światowej, człowiekiem, którego
        bohater nigdy nie poznał. Naznaczony bolesnymi przeżyciami artysta jest
        neurotykiem, który nie potrafi tworzyć bez pomocy narkotyków, a wokół siebie
        buduje tytułową "ścianę" - psychiczną barierę, za którą chowa się przed światem,
        w nadziei, że ów świat już nigdy więcej nie zdoła go zranić. Fabuły "The Wall"
        nie sposób rozpatrywać w oderwaniu od muzyki i przesłania Pink Floyd. Film łączy
        sceny zrealizowane z udziałem aktorów z sekwencjami animowanymi, a narracja jest
        bez reszty podporządkowana muzyce, rytmowi i tekstom piosenek; w tym sensie "The
        Wall" znacznie bliżej do formuły rock opery niż musicalu. Film Parkera nie
        poddaje się jednak prostym klasyfikacjom gatunkowym. To projekt jedyny w swoim
        rodzaju - pierwsza (i jak dotąd na dobrą sprawę ostatnia) poważna próba
        zekranizowania albumu rockowego. Chodzi oczywiście o legendarną płytę "The
        Wall", jedno z najważniejszych dokonań w historii muzyki rockowej. "Pink Floyd
        The Wall" jest dziełem trzech artystów reprezentujących różne specjalności i
        temperamenty. Pierwszym z nich jest reżyser Alan Parker, późniejszy twórca
        znacznie bardziej konwencjonalnych, a jednocześnie głośnych filmów, by wymienić
        "Ptaśka", "Harry'ego Angela" czy "Missisipi w ogniu".
    • forumowicz_pospolity Re: THE WALL 23.08.06, 23:18
      melduję że oglądam
      a tak naprawde to bardziej słucham
      • drzejms-buond Re: THE WALL 24.08.06, 09:40
        ciaaaaaaaaaaromania! nic sie ten film nie zestarzał! po tylu latach.
        zawsze najbardziej mną targa gdy na scenę wchodzi Floyd pod postacią Giertycha
        uuuuuuuuuch!
        • around_the_sun Re: THE WALL 24.08.06, 21:35
          melduję, że z letkim poslizgiem, ale oglądałam,
          słuchałam też.
          Jutro mogłabym obejrzec znowu :)
          • drzejms-buond Ca Ira 25.08.06, 09:35
            jutro, znaczy dziś..się ogląda Ca Ira..a to ci ciekawostka...?
            • drzejms-buond Re: Ca Ira 25.08.06, 13:14
              ca-ira.wp.pl/spektakl3.html#trzypl
              • drzejms-buond Re: Ca Ira 28.08.06, 10:56
                ojej! mam nadzieję,ze nie dofinanosywaliśmy tej akademii?
                • drzejms-buond Re: Ca Ira 28.08.06, 15:51
                  ale wam powiem ze jak zobaczyłem na wejściu Rika Łejkmena to mię ciary przeszły..
                  a o czytance Wodniaka "po polsku" a la papież , to nie wspomnę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka