justysbytomianka 11.10.06, 07:20 Powstaną dyscyplinarne szkoły dla młodzieży "niedostosowanej" 90% tej młodzieży, gdyby miała normalnie funkcjonujace domy i wydolnych wychowawczo rodziców byłaby "dostosowaną". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 07:44 Takie szkoły już były kiedyś, tak zwane szkoły z internatem, w których dzieci z różnych powodów przebywały cały tydzień, a do domu jechały w piątek po lekcjach. Wiec pomysł jakby odgrzewany, ale chyba nie taki zły. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 07:47 Dyscyplinarne.... nazwa niezbyt udana Odpowiedz Link Zgłoś
tercybiades Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 08:26 justysbytomianka napisała: > Powstaną dyscyplinarne szkoły dla młodzieży "niedostosowanej" > 90% tej młodzieży, gdyby miała normalnie funkcjonujace domy i wydolnych > wychowawczo rodziców byłaby "dostosowaną". 90% tej młodzieży, to chyba z 60% młodzieży uczącej się. To jakaś bzdura z tymi szkołami. Karać dzieci za błędy wychowawcze rodziców i ten termin "niedostosowanej". Kolejne pojęcie przypominające worek z gumy. Justysiu, to nasz minister od edukacji coś takiego wymyślił? Przyszły mi na myśl getta. Odpowiedz Link Zgłoś
yetq Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 09:34 Piękna perspektywa. Dyscyplinarne żłobki, przedszkola, szkoły a później co? Dyscyplinarna praca, osiedla...Jednym słowem getto. Według takiego toku myślenia, problemów nie będzie się rozwiązywało, będzie się je "odosabniać" przed "dostosowanym społeczeństwem" Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 09:47 to nie jest pomysł "nowy", takie szkoły juz od dawna sa np. we Francji. W szkołach tych głównie ucza sie dzieci emigrantów, odrzucone przez społeczenstwo jako gorsza kategoria;) problem pojawił sie w szkołach wraz z reforma Pana H., który utworzył gimnazja. Mysle,że to było bardzo niefortunnym posunięciem. W szkole 8 latce dzieci były przez 8 lat pod tym samym nadzorem pedagogicznym. Nauczyciele znali uczniów , uczniowie kadrę nauczycielską, póxniej 4-5 letnia szkoła srednia. Obecnie wrzuca sie dzieciaki na 3 lata do Gimnazjum, a szkoła średnia wyrównuje zaległosci gimnazjalno- podstawówkowe zamiast realizowac swój program nauczania. Jesli idzie o dyscypline to wiem,że w gimnazjach jest najgorzej i nie wiadomo co robić. Czasami grupa 2-3 osob rozwala cala lekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
tercybiades Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 10:18 A co ze zdolnymi, ale "niedostosowanymi"? Będzie dla nich osobna kategoria szkół, dla "niedostosowanych inaczej"? Z drugiej strony, taki podział już jest, są lepsze i gorsze gimnazja, licea, są też domy poprawcze. Trudno za to spotkać psychologów szkolnych, co to nie tylko wpadną do szkoły, ale i zajmą się problemami ucznia wspomagając, tym samym, pedagoga - nuczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 11:25 Nie wiem jaki zamysł mają pomysłodawcy tej inicjatywy. Rodziny mające problemy wychowawcze ze sowimi dziećmi nie muszą być koniecznie rodzinami patologicznymi. Jak ktoś już wspomniał to nie dzieci lub młodzież jest niedostosowana, a rodzina niewydolna wychowawczo lub środowisko, w którym dziecko dorasta, toksyczna. Czasami to całkiem porządne rodziny, w których rodzice nie maja zdolności, pedagogicznych. Popełniają błędy, lub nie potrafią zapanować nad zbuntowanymi nastolatkami, nie potrafią ich słuchać lub z nimi rozmawiać. Czasem powodem problemów jest zwyczajna bieda w domu i brak akceptacji przez środowisko takiego małolata. W tych przypadkach bezsilność rodziców jest jeszcze większa, bo maja poważniejsze problemy niż radzenie sobie dzieciaka w środowisku szkolnym. Jeśli tak spojrzeć na problem dzieci niedostosowanych, to mała izolacja od źródła zatrucia może mieć na nie tylko dobry wpływ. Oczywiście nie chodzi tu o izolacje całkowita, raczej na taki krótki okres. Jeżeli do tego opiekę przejmie nad takim nieco zatrutym podrostkiem zdolny pedagog, to małe ma szanse na rozwój w dobrym. Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 12:02 najlepiej małpę zrzucić z pleców i przerzucic na kogos innego (w tym przypadku specjalnych wychowawców) Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 15:29 a co z małpą zrobić? do zoo ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 16:33 hodowac. tresowac. mieć. dbac. kochać. jak to małpę. a tak serio. boję sie takich szkół, bo to dosc szybko moze stac sie getto dla tzw "nieprzystosowanych" jednostek, albo niewygodnych w "normalnej" szkole. od tego ma byc szkola, zeby wraz z rodzina wychowywac i ksztalcic a nie wywalac co bardziej niepokorne jednostki. a szkoły dla nieprzystosowanych i szkoły specjalne (dwa odmienne rodzaje szkól) były od dawna i jakos nie widze potrzeby mnozenia tego typu placówek. wystarczy sie bardziej przyłozyc - zarówno rodzice jak i nauczyciele i caly personel wychpwawczy szkoł. a małpy - na drzewo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 16:53 mielismy na poletatu psychologa swietna babka.Zredukowli jej etet ... Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 15:43 Magdziu wyobraź sobie że nie wszyscy rodzice sa zdolnymi pedagogami, niektórzy bładzą. Mozesz sobie TO wyobrazic? Czy taką formę pomocy rodzinie uwazasz za niedopuszczalną? A moze uważasz, że jak bachor przyszedł na świat to niech ma za swoje ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 16:34 cio?? alinko, cio ty mówisz??? plosie cie ,psiestań Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 17:04 Madziu jedyna, chyba potrzebny Ci logopeda dziecino ;) Nie martw sie tobie nie grozi pobyt w szkole dyscyplinarnej Gertycha. Jesteś doskonale dostowana, powiedziałabym nawet giętka ;) ps ile Ty masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 17:35 alinko, chodzi mi o to, zebys zrozumiała moją wypowiedz, czy oczekuję zbyt wiele? sądzisz, ze jestem dostosowana? bardzo sie cieszę, jesteś pierwszą osobą od 33 lat, ktora mi to mówi/pisze Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 17:40 Magdziu mów do mnie całymi zdaniami słaba jestem w kodach i szyfrach, mogę nie zrozumieć ;) kurczę starość wredna mnie dopada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tercybiades Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 21:30 Alinko, ja się pocieszam, że starość to stan przejściowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 21:39 Przeciętny Polak nosi kapelusz i zna się na wszystkim. Na pedagogice oczywiście, poza sportem i polityką, również. A ja się zastanawiam, czy są jakieś badania dotyczące skuteczności wychowawczej szkół z internatem. Czy giertychowe pomysły edukacyjne są w ogóle konsultowane z jakimiś środowiskami eksperckimi. Sama nie wiem, czy to pomysł dobry, czy zły. Ale moje przeczucia plus doświadczenie podpowiada mi szeptem, że rozwiązania zewnętrzne, odgórne, polegające na wprowadzaniu drylu nie są w stanie zastąpić prawidłowo funkcjonującej rodziny. I w miarę normalnej szkoły, w której dziecko ma alternatywy rozwoju, gdzie ucznia traktuje się indywidualnie, wspomagając jego zainteresowania lub podsuwając nowe. Zwykłej szkoły, która nie zgnoi. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 12.10.06, 10:18 Tercy w tej kwesti nie jestem optymistka jak TY ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja-sama Re: szkoły dyscyplinarne 13.10.06, 08:59 I powstanie znowuz cos na kształt OHP, ktore jest kojarzone jeno z zamierzchłymi czasami, a w wyrokach sadowych do dzis pojawia się zapis: "skazany na OHP"...o tempora, o mores... Odpowiedz Link Zgłoś