Dodaj do ulubionych

szkoły dyscyplinarne

11.10.06, 07:20
Powstaną dyscyplinarne szkoły dla młodzieży "niedostosowanej"
90% tej młodzieży, gdyby miała normalnie funkcjonujace domy i wydolnych
wychowawczo rodziców byłaby "dostosowaną".
Obserwuj wątek
    • alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 07:44
      Takie szkoły już były kiedyś, tak zwane szkoły z internatem, w których dzieci z
      różnych powodów przebywały cały tydzień, a do domu jechały w piątek po
      lekcjach. Wiec pomysł jakby odgrzewany, ale chyba nie taki zły.
      • alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 07:47
        Dyscyplinarne.... nazwa niezbyt udana
    • tercybiades Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 08:26
      justysbytomianka napisała:

> Powstaną dyscyplinarne szkoły dla młodzieży "niedostosowanej"
      > 90% tej młodzieży, gdyby miała normalnie funkcjonujace domy i wydolnych
      > wychowawczo rodziców byłaby "dostosowaną".

90% tej młodzieży, to chyba z 60% młodzieży uczącej się. To jakaś bzdura z tymi
      szkołami. Karać dzieci za błędy wychowawcze rodziców i ten
      termin "niedostosowanej". Kolejne pojęcie przypominające worek z gumy.
      Justysiu, to nasz minister od edukacji coś takiego wymyślił? Przyszły mi na
      myśl getta.
    • yetq Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 09:34
      Piękna perspektywa. Dyscyplinarne żłobki, przedszkola, szkoły a później co?
      Dyscyplinarna praca, osiedla...Jednym słowem getto.
      Według takiego toku myślenia, problemów nie będzie się rozwiązywało, będzie się
      je "odosabniać" przed "dostosowanym społeczeństwem"
      • justysbytomianka Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 09:47
        to nie jest pomysł "nowy", takie szkoły juz od dawna sa np. we Francji. W
        szkołach tych głównie ucza sie dzieci emigrantów, odrzucone przez społeczenstwo
        jako gorsza kategoria;)
        problem pojawił sie w szkołach wraz z reforma Pana H., który utworzył gimnazja.
        Mysle,że to było bardzo niefortunnym posunięciem. W szkole 8 latce dzieci były
        przez 8 lat pod tym samym nadzorem pedagogicznym. Nauczyciele znali uczniów ,
        uczniowie kadrę nauczycielską, póxniej 4-5 letnia szkoła srednia. Obecnie
        wrzuca sie dzieciaki na 3 lata do Gimnazjum, a szkoła średnia wyrównuje
        zaległosci gimnazjalno- podstawówkowe zamiast realizowac swój program nauczania.
        Jesli idzie o dyscypline to wiem,że w gimnazjach jest najgorzej i nie wiadomo
        co robić. Czasami grupa 2-3 osob rozwala cala lekcje.
        • tercybiades Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 10:18
          A co ze zdolnymi, ale "niedostosowanymi"? Będzie dla nich osobna kategoria
          szkół, dla "niedostosowanych inaczej"? Z drugiej strony, taki podział już jest,
          są lepsze i gorsze gimnazja, licea, są też domy poprawcze. Trudno za to spotkać
          psychologów szkolnych, co to nie tylko wpadną do szkoły, ale i zajmą się
          problemami ucznia wspomagając, tym samym, pedagoga - nuczyciela.
    • alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 11:25
      Nie wiem jaki zamysł mają pomysłodawcy tej inicjatywy. Rodziny mające problemy
      wychowawcze ze sowimi dziećmi nie muszą być koniecznie rodzinami
      patologicznymi.
      Jak ktoś już wspomniał to nie dzieci lub młodzież jest niedostosowana, a
      rodzina niewydolna wychowawczo lub środowisko, w którym dziecko dorasta,
      toksyczna.
      Czasami to całkiem porządne rodziny, w których rodzice nie maja zdolności,
      pedagogicznych. Popełniają błędy, lub nie potrafią zapanować nad zbuntowanymi
      nastolatkami, nie potrafią ich słuchać lub z nimi rozmawiać. Czasem powodem
      problemów jest zwyczajna bieda w domu i brak akceptacji przez środowisko
      takiego małolata. W tych przypadkach bezsilność rodziców jest jeszcze większa,
      bo maja poważniejsze problemy niż radzenie sobie dzieciaka w środowisku
      szkolnym.
      Jeśli tak spojrzeć na problem dzieci niedostosowanych, to mała izolacja od
      źródła zatrucia może mieć na nie tylko dobry wpływ. Oczywiście nie chodzi tu o
      izolacje całkowita, raczej na taki krótki okres. Jeżeli do tego opiekę przejmie
      nad takim nieco zatrutym podrostkiem zdolny pedagog, to małe ma szanse na
      rozwój w dobrym.
      • alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 11:53
        kierunku*
    • magdajeden Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 12:02
      najlepiej małpę zrzucić z pleców i przerzucic na kogos innego (w tym przypadku
      specjalnych wychowawców)
      • justysbytomianka Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 15:29
        a co z małpą zrobić? do zoo ?
        • magdajeden Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 16:33
          hodowac. tresowac. mieć. dbac. kochać. jak to małpę.
          a tak serio. boję sie takich szkół, bo to dosc szybko moze stac sie getto dla
          tzw "nieprzystosowanych" jednostek, albo niewygodnych w "normalnej" szkole. od
          tego ma byc szkola, zeby wraz z rodzina wychowywac i ksztalcic a nie wywalac co
          bardziej niepokorne jednostki.
          a szkoły dla nieprzystosowanych i szkoły specjalne (dwa odmienne rodzaje szkól)
          były od dawna i jakos nie widze potrzeby mnozenia tego typu placówek. wystarczy
          sie bardziej przyłozyc - zarówno rodzice jak i nauczyciele i caly personel
          wychpwawczy szkoł.
          a małpy - na drzewo :)))
          • justysbytomianka Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 16:53
            mielismy na poletatu psychologa swietna babka.Zredukowli jej etet ...
            • magdajeden Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 17:02
              własnie...
      • alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 15:43
        Magdziu wyobraź sobie że nie wszyscy rodzice sa zdolnymi pedagogami, niektórzy
        bładzą. Mozesz sobie TO wyobrazic? Czy taką formę pomocy rodzinie uwazasz za
        niedopuszczalną? A moze uważasz, że jak bachor przyszedł na świat to niech ma
        za swoje ?
        • magdajeden Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 16:34
          cio?? alinko, cio ty mówisz???
          plosie cie ,psiestań
          • alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 17:04
            Madziu jedyna, chyba potrzebny Ci logopeda dziecino ;)

Nie martw sie tobie nie grozi pobyt w szkole dyscyplinarnej Gertycha.
            Jesteś doskonale dostowana, powiedziałabym nawet giętka ;)
            ps ile Ty masz lat?
            • magdajeden Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 17:35
              alinko, chodzi mi o to, zebys zrozumiała moją wypowiedz, czy oczekuję zbyt wiele?
              sądzisz, ze jestem dostosowana? bardzo sie cieszę, jesteś pierwszą osobą od 33
              lat, ktora mi to mówi/pisze
              • alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 17:40
                Magdziu mów do mnie całymi zdaniami słaba jestem w kodach i szyfrach, mogę nie
                zrozumieć ;)
                kurczę starość wredna mnie dopada ;)
                • tercybiades Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 21:30
                  Alinko, ja się pocieszam, że starość to stan przejściowy;)
                  • miia1 Re: szkoły dyscyplinarne 11.10.06, 21:39
                    Przeciętny Polak nosi kapelusz i zna się na wszystkim. Na pedagogice oczywiście,
                    poza sportem i polityką, również. A ja się zastanawiam, czy są jakieś badania
                    dotyczące skuteczności wychowawczej szkół z internatem. Czy giertychowe pomysły
                    edukacyjne są w ogóle konsultowane z jakimiś środowiskami eksperckimi.
                    Sama nie wiem, czy to pomysł dobry, czy zły. Ale moje przeczucia plus
                    doświadczenie podpowiada mi szeptem, że rozwiązania zewnętrzne, odgórne,
                    polegające na wprowadzaniu drylu nie są w stanie zastąpić prawidłowo
                    funkcjonującej rodziny. I w miarę normalnej szkoły, w której dziecko ma
                    alternatywy rozwoju, gdzie ucznia traktuje się indywidualnie, wspomagając jego
                    zainteresowania lub podsuwając nowe. Zwykłej szkoły, która nie zgnoi.
                  • alinka64 Re: szkoły dyscyplinarne 12.10.06, 10:18
                    Tercy w tej kwesti nie jestem optymistka jak TY ;)
    • ja-sama Re: szkoły dyscyplinarne 13.10.06, 08:59
      I powstanie znowuz cos na kształt OHP, ktore jest kojarzone jeno z zamierzchłymi
      czasami, a w wyrokach sadowych do dzis pojawia się zapis: "skazany na OHP"...o
      tempora, o mores...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka