Dodaj do ulubionych

My ludzie dorośli

26.10.06, 18:39
media mają uzywanie, kuratorium przyjmuje dymisje, politycy nagle stają sie
troskliwi i skutecznie szybcy, chłopcy sa w schronisku i zapewne powędruja do
poprawczaka...a ja jestem pełna róznych myśli
Dorosli ponosza odpowiedzialnośc za to zdarzenie, Rodzice którzy nie
wykształcili w swoich dzieciach odpowiednio silnych norm społecznych i
wrazliwości, media - w których epatuje agresja i erotyzm, chory system
oświatowy i kompletnie pozostawione bez pomocy gimnazja z nieprzygotowana
kadra , która nie potrafi poradzic sobie z chamstwem bezkarnych nastolatków
oraz całe dorosłe spoleczenstwo zezwalajace na wulgaryzmy i chamstwo.A propos
polecam by Rodzice przeszli sie do najblizszego gimnazjum i zobaczyli jak
ubieraja sie 14-15 latki :) jak sie malują i jakie sa wulgarne.My ludzie
dorosli ponosimy wine .
Obserwuj wątek
    • magdajeden Re: My ludzie dorośli 26.10.06, 19:23
      owszem, to my, dorosli ponosimy winę za tę tragedię. ponoszą ją nauczyciele
      winni zaniedbania (bo komu sie chce za te pieniądze wysilać), ponosi ją dyrektor
      szkoły (bo chciał pozamiatac pod dywan), ponoszą ją rodzice chłopców (bo nie
      wpoili w swoich synów podstawowych zasad szacunku dla drugiego człowieka),
      ponoszą ją również rodzice dziewczynki (bo nie nauczyli córki rozmawiac ze sobą,
      bo nie potrafili odczytac ewidentnych sygnałów wysyłanych przez dziewczynkę, bo
      nie byli tak naprawdę zainteresowani), ponoszą ją też dzieci z klasy i ich
      rodzice (bo nikt w nich nie wykształcił aż takiej empatii, zeby odwazyły sie
      zareagowac) i ponoszą winę również chłopcy, sprawcy całego zdarzenia (bo .....
      wiadomo)
      nie ma większego znaczenia to, jak ubierają sie dziewczynki (szczególnie, ze ta
      ponoc ubierala sie "normalnie") w szkole (no moze ma, ale nie w tym przypadku),
      bo niezaleznie od tego jak wygladasz powinnas wymagać szacunku dla własnej osoby
      i ten szacunek nalezy ci sie bezsprzecznie.
      takie mamy społeczenstwo niestety, rodzice gonią za kasą a wieczorami siadają
      przed telewizorami i ogladają seriale, dzieci wychowuje telewizja, gry
      komputerowe i kumple na podwórku.
      a nauczyciele są sfrustrowani z powodu marnych zarobków i niemoznosci
      realizowania swoich programów (jesli w ogóle chce im sie takie opracowywac),
      sfrustrowani sa z powodu spadającego na łeb na szyję szacunku dla ich zawodu.
      i tak dalej i tak dalej.
      • justysbytomianka Re: My ludzie dorośli 26.10.06, 23:11
        i co dalej ? madziu:-/ kurcze do emerytury mam kupe czasu :O mnie to wszystko
        zaczyna dobijac:(
        • magdajeden Re: My ludzie dorośli 27.10.06, 01:38
          heh, co ja mam powiedziec, jedno dziecko juz mam w gimnazjum, drugie zaraz też.
          to od nas zalezy wszystko, nie ma co sie dobijac tylko robic swoje.

ale na jakiekolwiek zmiany to potrzeba lat, dziesiątek lat, teraz nie ma co sie
          spodziewac jakiejkolwiek poprawy
    • ka_tona Re: My ludzie dorośli 27.10.06, 00:45
      Rodzice innych dzieci siedzą całymi godzinami na czacie, ubliżają innym
      czatującym. Obelgi,wyzwiska , pomówienia,bo to tylko czat.W życiu realnym jesteś
      przecież inni. To samo dotyczy się czatujących nauczycieli ...Kto ma dbać o
      wychowanie dzieci? Ulica?Telewizja?
      • ja-sama Re: My ludzie dorośli 27.10.06, 00:56
        Ksiązki...hehe
        • magdajeden Re: My ludzie dorośli 27.10.06, 01:40
          co to było z tym źdźbłem i belką w oku............
      • magdajeden Re: My ludzie dorośli 27.10.06, 01:39
        jakbym sie miała zastanowic głębiej, to chyba wole czatujacych nauczycieli niz
        ogladających "swiat według Kiepskich" czy inne cuda na kiju
        • justysbytomianka Re: My ludzie dorośli 27.10.06, 06:21
          obok czatujących nauczycieli sa tez przedstawiciele innych zawodów;)
      • gagatka8 Re: My ludzie dorośli 27.10.06, 07:15
        Ka_tony mają dbać. One w ogóle nie czatują.
    • chlodnym_okiem Re: My ludzie dorośli 28.10.06, 02:53
      justysbytomianka napisała:

> oraz całe dorosłe spoleczenstwo zezwalajace na wulgaryzmy i chamstwo.
      (...)
      > My ludzie dorosli ponosimy wine .

Rośnie nowe pokolenie Procesów.
      • valmont79 Re: My ludzie dorośli 28.10.06, 17:16
        O wychowanie dzieci powinni zadbać przede wszystkim rodzice. Tutaj nie ma zasady - nie masz kultury wrodzonej, wyniesionej z domu to w szkole ją nabędziesz. Szkoła w tym zakresie nie jest w stanie wyręczyć rodzicieli tych bezstresowo chowanych nastolatków. To rodzice powinni dziecku wpoić pewne zasady. Nie jeden raz dostałem od ojca w skórę ale czegoś mnie to nauczyło, m.in. szacunku do starszych. Kiedyś było nie do pomyślenia odezwać się do nauczyciela w nieodpowiedni sposób. Przepychanki między dzieciakami były zawsze ale nie przypominam sobie by (przynajmniej w mojej szkole) ktoś ucierpiał z tego powodu i miał traumę na całe życie. Gdzieś to dzisiaj czytałem, że pośrednio wina leży także w podziale szkół. Do gimnazujm trafia przemieszane towarzystwo z różnych szkół, które zaczyna ze sobą walczyć o prestiż. Myślę, że to dość trafna diagnoza. O tragedię wtedy nietrudno.
        • gagatka8 Re: My ludzie dorośli 28.10.06, 17:19
          Dodajmy, że to przemieszane towarzystwo jest w najtrudniejszym wychowawczo
          wieku.
    • proces7 Re: My ludzie dorośli 28.10.06, 17:41
      Idźcie sobie na manifestację, którą tu też urządzacie. Z całą pewnością
      manifestacje obniżają poziom agresji i powodują wzrost dochodu narodowego.
      Wasza dyskusja niewątpliwie przyczyni się do spadku samobójstw pośród młodzieży.

Wiecie, że kobiety prawie wcale nie popełniają samobójstwa z użyciem broni
      palnej? Kurde, nigdy bym na to nie wpadł, jaki jest powód. Estetyka.
      Widzieliście na filmach pewnie trupa z roztrzaskaną głową.
      • pajacyk_kultury Re: My ludzie dorośli 28.10.06, 17:55
        proces7 napisał:
        > Wiecie, że kobiety prawie wcale nie popełniają samobójstwa z użyciem broni
        > palnej? Kurde, nigdy bym na to nie wpadł, jaki jest powód. Estetyka.

Widzieliście estetycznie wyglądające ciało wisielca? Szczególnie wypchnięty
        język i wytrzeszcz oczny, są gratką dla estetów. Pudło proces, powód jest
        banalnie prosty. O linę jest znacznie łatwiej, niż o broń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka