julia_uk 14.11.06, 17:44 Mam juz recepte na ten lek.Mam lekkie obawy,dlatego chetnie zaczerpne informacji jak sie czulyscie po tym i jakie sa efekty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babunowa Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 15.11.06, 02:13 masz maila na gazetowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 15.11.06, 14:34 Moi rodzice stosowali. Tata zrzucil jakies 18 kg. Mama, w kg nie wiem ale widze ze jej boczki zniknely i od tylu jest duuuzo drobniejsza. Kurde az sie zazdrosna robie jak na nia patrze;) Rodzice dwiedzieli sie od znajomego o tym leku, który schudl tez cos kolo 19 kg. Moj tata dostal ecepete d swojego lekarza na ten lek, i kupuje go w Czechach bo taniej;) Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 15.11.06, 17:24 dobra, już wiem co to za lek... to już chyba wolalabym iść na stół operacyjny, niż faszerować się jakimiś świństwami... ja nie wiem, jacy ludzie są naiwni... Odpowiedz Link Zgłoś
julia_uk Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 15.11.06, 17:38 Dlaczego twierdzisz,ze naiwni skoro nawet nie wiesz dokladnie na co i jak dziala ten lek? Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 15.11.06, 21:26 Sorry, umiem korzystać z googli, a wpisując nazwę leku wyskoczyło mi wystarczjaco dużo informacji na jego temat. No i dla mnie, jak ktoś do zrzucenia 10kg nadwagi sięga po takie specyfiki, to jest naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
julia_uk Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 15.11.06, 23:16 Do naiwnych to raczej nie naleze,informacje sprawdzilam we wszystkich mozliwych zrodlach.Nie wiesz ile kg.mam do zrzucenia,wiec wypraszam sobie robienie ze mnie naiwniaczki,bo tak nie jest.Naiwna bym byla gdybym kupila specyfik niewiadomego pochodzenia przez internet.Ja inwestuje gotowke i to niemala w cos sprawdzonego z pewnego zrodla. Odpowiedz Link Zgłoś
babunowa Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 15.11.06, 23:39 naiwni? znaczy kto? endokrynolodzy? endokrynolodzy-ginekolodzy? dietetycy? oni naiwni i durni sa, ze ludziom to przepisuja?Czy ludzie, ktorzy lecza sie tymi lekami? A poza tym dla Twojej informacji.Tego leku nie zapisze zaden lekarz, jesli czlowiek ma tylko nadwagi 10 kg i bez zrobienia dodatkowych badan. Durni to sa ludzie, kupuja na wlasna reke na allegro i w internecie adipexy,lindaxy,meizintagi. Ryzykuja zdrowiem i zyciem.Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 11:43 No tak, bo zamiast powiedzieć pacjentowi : Jedz mniej i zdrowiej, więcej się ruszaj, chodź na basen, masaże, joge itp., pij dużo wody, nie pal i nie pij alkoholu", to lek przepisują na otyłość. No chyba, że ten lek jeszcze na coś pomaga, ale raczej chyba nie... Bo co to za lek, po którym się jeść nie chce? Albo drastycznie zmniejsza się zapotrzebowanie na pokarm? Taki lek MUSI oddziaływać na mózg. A ktoś, kto stosuje taki lek (lub go przepisuje) jest - lekko mówiąc - niespełna rozumu... A co po kuracji? Efekt jo-jo? Czy może trzeba kurację powtórzyć, dla utrzymania wagi? Pewnie tak, bo przy okazji się uzależnisz tego "leku". Bierzcie sobie co chcecie, ale może najpierw poczytajcie, co inni sądzą o tym : f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1619465 users.nethit.pl/forum/read/ajgor/3445077/ www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul=802&poddzial=Leki www.drugs.com/meridia.html A to z portalu gazety : "Zarówno zonisamid i topiramat nie są pierwszymi preparatami, które działają odchudzająco. Od dłuższego czasu są na rynku siburtamine (nazwa handlowa Meridia) i orlistat (Xenical) - pierwszy lek redukuje uczucie głodu, drugi blokuje enzymy odpowiedzialne za wchłanianie tłuszczów pokarmowych. Mają jednak mniejszą skuteczność. Meridia powoduje utratę średnio 6-7 kg w ciągu pół roku, Xenical - 7 kg podczas rocznej kuracji (według badań dr Stevena B. Heymsfielda z St. Luke's-Roosevelt Hospital w Nowym Jorku). Na domiar złego w większości wypadków waga pacjentów z powrotem podskakuje, kiedy tylko odstawią leki." Powodzenia w zrzucaniu kilogramów! :P Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 11:46 A ja na Twoim miejscu zainwesotowała bym tę gotówkę w fitness 5 razy w tygodniu, basen, masaże odchudzające i fachową poradę dietetyka (jeśli sama nie jesteś w stanie dojść do tego, co powinnaś jeść), zamiast mieszać sobie w mózgu jakimś lekiem psychotropowym... Boszzz.... Odpowiedz Link Zgłoś
julia_uk Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 11:57 Bardzo dziekuje za rady,ja juz decyzje podjelam wczesniej,chcialam sie tylko dowiedziec od dziewczyn,ktore to braly jak sie czuly. Odpowiedz Link Zgłoś
siula5 Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 12:08 Ile kosztuje ten lek na receptę i bez recepty? Odpowiedz Link Zgłoś
siula5 Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 14:09 O Matko Boska! to faktycznie przedmówczyni miała rację, o wiele mniej wydasz na aerobik czy basen itp. A przy tym nie rozwalisz sobie żołądka. Ja uwielbiam aerobik, ale mnie nie stać żeby chodzić :( Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 15:55 Moj tata ma nadwage poniewaz prowadzi siedzacy tryb zycia. Prace ma siedzaca przed komputerem. Jest ciagle w rozjazdach duzo stresów, biega z miejsca na miejsce. Tata ma slabe stawy i serce, cisnienie stosowal rozne diety itp. Na sport nie ma czasu bo rano wyjezdza do pracy, w nocy ok22 wraca z pracy. W weekendy tez jezdzi do pracy. Pomimo tego jednak lubi te prace. I co on jest naiwny? Nie sadze. Diete stosuje, inwestuje nawet w drozsze margaryny, zeby od podstaw, nie je duzo. Wiem bo siedze duzo u niego w pracy i widze ze nic nie je, moze jakis jogurt, wraca z pracy to zjada jeden normalny wielkoscia posilek i to wszystko, rano nawet nie ma czasu na sniadanie. Glupota jest generalizowanie. Niektorzy maja takie a nie inne uwarunkowania genetyczne, inni nie maja czasu (naprawde a nie tylko tak gadaja). Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 16:05 No i właśnie sęk w tym, że nic nie je :P Trzeba jeść, małe porcje i najlepiej 5 razy dziennie, wiem, to trudne zwłaszcza jak się pracuje, jednak możliwe. No i śniadanie to podstawa! Poza tym, jak się dietę tylko stosuje to sobie ją można stosować i do śmierci i rzeczywiście 1000 diet wypróbować i nie będzie efektów. Żeby schudnąć i być zdrowym, trzeba zmienić nawyki żywieniowe. A te droższe i że niby lepsze margaryny to pic na wodę - fotomontaż ;) Z tej margaryny to powinien na początku zrezygnować, bo to sama chemia jest, i zacząć oliwy z oliwek używać. No ale oczywiście jak tylko tak sobie gadam, bo przecież jak ktoś czasu nie ma, to nic nie zrobi, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 16:24 Otóż te droższe margaryny to nie jest pic na wode, ponieważ są inaczej utwardzane i w tym tkwi sęk. Nie znam się na chemii wiec ci dkładnie nie napiszę o co chodzi, wczoraj czytałam o tym ale że mam slaba pamieć do nazw które w zasadzie dla mnei nic nie znacza no to cóż. Zwróc uwage ze moj ojceic nie prowadzi takiego trybu zycia,który by mu pozwalał odywiac sie regularnie. Z reszta ja tak jadam i postepow nie widze. Mam stala wage a nie nizsza. no i oliwa z oliwek kanapki nie posmarujesz. Ale fakt oliwa z oliwek w jadlospisie u nas w domu tez jest. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 16:26 aha dodam ze moj ojciec bierze to juz ktorys miesiac. Inna sprawa ze nie dla kazdego bedzie to odpowiednia metoda. Tyle sposobow ile ludzi i tak ajest prawda. Nie ma co generalizowac, wszystko moze byc skuteczne i zdrowe pod warunkiem ze sie tego uzywa w odpowiedni sposob i po nadzorem osoby kompetentnej, tutaj lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 16:09 Jeśli tylko tego chciałaś się dowiedzieć, to poczytaj sobie to, co w linkach podałam, tam dziewczyny mówią, jak się czuły po tym psychotropie. Szkoda, że podjęłaś już tę decyzję... Mam nadzieję, że za bardzo Ci ten lek nie zaszkodzi i że się od niego nie uzależnisz... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Meridie-stosowala ktoras z Was? 16.11.06, 16:14 moja mama brała toto i niedawno przestała. źle na nią działały, kiepsko się czuła, nie mogła się wyleczyć tygodniami z banalnego przeziębienia. cieszę się, że porzuciła te tabletki, bo jednak maszyna tak skomplikowana jak ludzki organizm nie może dobrze działać bez paliwa moim zdaniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
babunowa do maddie 17.11.06, 13:14 Stwierdze, ze prezentujesz tutaj postawe ignorantki. Nie wiem czy masz swiadomosc tego, ze oprocz grupy ludzi ,ktorzy maja nadwage badz otylosc z powodow zlych nawykow zywieniowych, nieeuregulowanego trybu zycia,sa jeszcze 2 grupy. I w przypadku 1 grupy owszem pomaga ruch,dieta, zmiana nastawienia do zycia etc. Jest takze grupa ludzi, ktorych nadwaga/otylosc jest spowodowana przez inne choroby lub tez ma to podloze genetyczne. I w tym przypadku sam ruch i dieta niestety nie pomagaja. W dodatku pewnie bys byla w szoku, gdybys mijajac osobe z nadawaga pomyslala sobie 'ale gruba' i po chwili bys sie dowiedziala, ze dziewczyna cwiczy po 2 h 4 razy w tygodniu etc., jest na diecie i nie moze schudnac. Czy jej tez bys powiedziala, ze potrzeba jej fitnessu? Niestety nadwaga i otylosc to takie same choroby jak wrzody,czy tez migrena. W kazdym z tych przypadkow mozna powiedziec ' kup karnet na fitnes, jedz zdrowo, poloz sie i odpocznij'. I w kazdym z tych przypadkow to by bylo ignorowanie sprawy. Bardzo dobrze, ze dziewczyna szukala pomocy u lekarzy, bo podejrzewam, ze na diecie i na fitnessie tez juz byla... A co do 'psychotropow' to czy Ty w przypadku mocnego bolu glowy bys zrezygnowala z Apapu czy innego tego typu leku, tylko dlatego ,ze kto by Cie uswiadomil, ze dziala podobnie do 'psychotropow'? Od 6 klasy podstawowki (tak wiec juz wiecej niz dekade) chodze na fitnessy,silownie,tennis.Odzywiam sie bardzo zdrowo i dietetycznie.Mam bardzo wysportowane,umiesnione i rozciagniete cialo.Jednak w pewnym momencie i ja po odwiedzinach wielu lekarzy i wielu badaniach, takze bralam meridie przez pewien czas. I byl to jeden z lekow, ktory uregulowal moja gospodarke hormonalna i moj metabolizm. Wierz mi, ze nie bralam tego leku z proznosci czy dla zgubienia 2 cm w talii. To nie guma do zucia i nie sprawialo mi to przyjemnosci. Z perspektywy czasu stwierdzam jednak, ze byl to bardzo dobry krok ,bo nie wiem co by sie ze mna dzisiaj dzialo, gdybym wtedy nie zdecydowala sie na leczenie. Bardzo Cie prosze maddie, nie ulegaj schematycznemu mysleniu w kwestii odchudzania i w zadnej innej kwestii... Odpowiedz Link Zgłoś