Dodaj do ulubionych

Media a wizerunek kobiet

10.02.07, 11:16
Coraz bardziej zaczyna mnie wkurzac kult pieknych, szczuplych, idealnych
kobiet. Zwlaszcza ze widze coraz bardziej konsekwencje tych wszystkich
wymagan i presji. Mlode dziewczyny chorujace na anoreksje i bulimie,
umierajace by ktos je zauwazyl.
Co bedzie dalej? Operacje plastyczne sa coraz powszechniejsze, kazda z nas
zacznie sie upiekszac i coraz ostrzejsze stana sie wymogi piekna? Czyzbysmy
wpadly w sidla przymusu wymyslonego piekna?
Obserwuj wątek
    • siula5 Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 11:31
      Głupoty tych dziewczyn się nie wyleczy. Sama mam trochę nadwagi i uważam że
      szczupłym dziewczynom jak i chłopakom żyje się lżej. No ale nie mam zamiaru się
      katować dla tych paru kilogramów. Dla M. podobam się właśnie taka więc po co się
      zmieniać?
      • nerri Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 11:43
        Siula - całkowicie się z Tobą zgadzam:))

Ale aż się pienię,jak widzę,że odchudza się nawet moja 11 letnia
        kuzynka...chuda jak szczapa;)
        • kruszynka_85 Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 13:16
          Kurcze, nie nazwalabym tego glupota. My po prostu jestesmy juz na tyle stare (;-
          )) ze potrafimy w pewnych sprawach wyluzowac i opierac sie naciskom, umiemy
          powiedziec "jak cos sie nie podoba to spadac". A dziewczyny ktore maja nascie
          lat sa bardziej sklonne do poddawania sie powszechnym naciskom i popadaja w
          rozne choroby.
    • trocineczka Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 18:13
      To tylko cos w rodzaju substytutu. To tylko zludzenie, ze dziewczyny odchudzaja
      sie, by 'byc jak modelka'. One sie odchudzaja, by ZYC jak modelka. Chca tym
      sposobem 'kupic' sobie lepsze zycie... Zycie, w ktorym swiat kreci sie wokol
      nich, w ktorym sa piekne, podziwiane, zauwazane, LEPSZE. To zludzenie, ze
      wystarczy byc szczupla i piekna, aby zycie stalo sie latwiejsze.
      Czy kupujemy ciuchy badz kosmetyki danej marki, bo sa najlepsze? Czasami...
      Znacznie czesciej jednak kupujemy nasze wyobrazenie o nich. "L`Oreal- jestes
      tego warta"; kup krem, a bedziesz wygladac jak dziewczyna z reklamy. Kup tusz
      do rzes, a staniesz sie Adriana Lima. Kobiety na okladkach kolorowych pism maja
      jedna wspolna ceche- sa szczuple, ale sa tez usmiechniete i szczesliwe. Nawet
      jesli opowiadaja o zakretach swojego zycia, to w tonie 'poradzilam sobie i
      jestem teraz silniejsza', 'mialam problemy, ale to juz za mna'. Chcemy ogladac
      zywklych ludzi, jak my? To dlaczego za przykladem Dove nie poszly inne
      koncerny? BO TA REKLAMA SIE NIE SPRAWDZILA. Nie chcemy byc przecietni, zwykli..
      Chcemy byc wyjatkowi.
      I medialna presja ma tu niewiele do rzeczy, bo przyklad Dove dobitnie pokazuje,
      ze wcale nie chcemy kupic tego, co daje nam wyobrazenie przecietnosci. Chcemy
      byc ponad.
    • mroofka2 Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 18:53
      dlatego bardzo podobała mi się akcja dove;)
      • trocineczka Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 19:08
        Jasne, tylko ze marketnigowo sie nie sprawdzila... Bo nie chcemy kupowac
        czegos, co pozwoli nam byc przecietna, zwykla kobieta. Chcemy cos, co sprawi,
        ze kazdy zwroci na nas uwage, a napotkanym facetom szczeki opadna na nasz
        widok ;)
        • nerri Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 19:33
          Taaa...tylko wiara w takie reklamy które obiecują wszystko(m.in. to opadanie
          szczęk),nakręca pogoń za tym wyyślonym dzisiejszym ideałem...i kółeczko się
          zamyka:/
          • mroofka2 Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 19:37
            ktoś lansuje tę modę...
            • trocineczka Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 19:38
              Moda modą, ale kto nie chcialby byc wiecznie piekny, mlody i bogaty? ;)
              • nerri Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 19:57
                Tylko piękno to rzecz względna;)
          • trocineczka Re: Media a wizerunek kobiet 10.02.07, 19:37
            Dokladnie. Dlatego napisalam wyzej, ze to pewien rodzaj substytutu. Tonacy
            brzytwy sie chwyta, znaczy kremu lub nowej cud diety w tym przypadku. Klopot w
            tym, ze wiekszosc problemow, ktore chcemy przy takiej pomocy rozwiazac, ma
            swoje zrodlo zupelnie gdzie indziej. No ale to juz chyba temat na inny watek ;)
            Reasumujac- nie doczekamy sie czasow popytu na reklamy typu 'Dove' raczej, bo
            sa one po prostu malo skuteczne. Nie sprzedaja nam 'idealnego zycia' ani nie
            zaspokajaja zadnej z potrzeb. No ale nie bede sie tu rozwodzic nad
            marketingiem ;)
            • guapisima Re: Media a wizerunek kobiet 12.02.07, 15:10
              Z wrodzonej ciekawosci - jestes pewna, ze reklama Dove sie nie sprawdzila? Tzn.
              chodzi mi o to, czy moze dla nich pracujesz badz rozmawialas z kims z firmy,
              kto powiedzial, ze nie przyniosla ona oczekiwanych rezultatow?

Mnie osobiscie ona sie nie podoba, ale podziwiam odwage. Ponadto z tego co
              czytalam wynika, ze zostala ona bardzo pozytywnie przyjeta przez mezczyzn i
              cala kampania dostala pare nagrod. Poza tym wydaje mi sie (choc nie jestem
              pewna czy rzeczywiscie bylo to tak niedawno) ze nadal pojawiaja sie tego typu
              reklamy Dove, a wiec nie zrezygnowali z tej kampanii.
              • trocineczka Re: Media a wizerunek kobiet 12.02.07, 18:52
                Ze sie nie sprawdzila- pewna jestem. Dla nich nie pracuje, ale znam wyniki
                badan (taki kierunek studiow).
                Fakt, nie kazda reklama ma na celu zwiekszenie sprzedazy (np. reklamy Plusa z
                Mumio, mialy przywrocic zaufanie i dobre imie marki), Kampania Dove
                sprowokowala do dyskusji na temat stereotypow i ukazywania kobiet w reklamach,
                ale czy to mogl byc cel producenta? Jakos nie chce mi sie wierzyc...
                Skutek kampanii? No coz... w niektorych krajach sprzedaz wzrosla, ale...
                zdarzalo sie, ze kobiety obrazaly sie i nie chcialy kupowac produktu, ktory
                przypomina im o niedoskonalosciach.
                Generalnie, nie mozna powiedziec, zeby kampania byla super trafiona i
                rewelacyjna. Chyba zapomniano nieco o roznicach kulturowych, no ale to temat na
                inny watek :D
                A Dove rzeczywiscie postawilo na konsekwentne kreowanie marki w oparciu
                o "zwykle" kobiety. Taka strategia firmy. Sukces w Wlk. Brytanii murowany (tam
                kampania przyniosla najlepsze efekty), ale w innych krajach.. niekoniecznie.
                Chcemy byc idealne i wyjatkowe, a nie kupowac produkty dla 'zwyklych' kobiet ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka