Dodaj do ulubionych

Rady mojej babci

31.03.07, 23:04
Nie mów do mnie tak ciepło, gdy za oknem luty usypia
w śniegu ptasie gniazda, nie przyzwyczajaj że jesteś
w odległości znikomej zaledwie na zmrużenie oczu.
Zatrzaśnij drzwi, wyłącz światło i wyjedź. Gdziekolwiek.
W Tatrach jest teraz pięknie – mówi rudowłosa góralka
w szytym na miarę kożuszku i że zaprasza, bo warto.
Wyjedź, tak ci ładnie beze mnie ze śniegiem we włosach,
wcześniej tylko nakarm żółwia, papugę i węża, wyrzuć
śmieci, numer telefonu i zapasowy klucz. I nic nie pisz.

W starym kufrze nieczytelny prawie Przepis na przeżycie:
kiedy brakuje oddechu, a koncert Rachmaninowa na cztery ręce
nie chce być ratunkiem, zgub klucz do bramy i wyjedź do wód.

Obserwuj wątek
    • fantka Re: Rady mojej babci 01.04.07, 11:39
      Witaj Wika2810 na tym forum :)
      Miło że podzieliłaś się z nami radami swojej babci.
      • helga1970 Re: Rady mojej babci 01.04.07, 18:16
        bardzo to fajne
        a kto to wydumał?
        • wika2810 Re: Rady mojej babci 01.04.07, 21:21
          helga1970 napisała:

> bardzo to fajne
          > a kto to wydumał?
          Fajnie, że się podobało:-)
          Pozdrawiam wieczornie

PS. A mogę czasami, by nie zanudzać, coś jeszcze?
          • helga1970 Re: Rady mojej babci 01.04.07, 21:31
            jak dla mnie, koniecznie
            • wika2810 Re: Rady mojej babci 01.04.07, 23:27
              fajnie, obiecuję nie nadużywać:-)
              • helga1970 Re: Rady mojej babci 01.04.07, 23:34
                to ja Ci tez cos napisze

spotkał ją, gdy nie miała nic
                na prostej drodze, byli całkiem sami
                nie mógł jej nie zobaczyć, wyminąć

wpadł na nia jak nadjeżdżający pociąg
                od uderzenia zaczęła żyć
                • wika2810 Re: Rady mojej babci 02.04.07, 00:48
                  Cholera:-) podoba mi się. Proszę o następny
                • wika2810 Re: Rady mojej babci 02.04.07, 01:00
                  i jeszcze na chwilę, jeśli pozwolisz:-) Proszę, pozwól...
                  zapisałabym to krócej, tekst zyskuje wtedy jeszcze bardziej:-)))))))):

spotkał ją, gdy nie miała nic
                  na prostej drodze, byli całkiem sami
                  nie mógł nie dostrzec, wyminąć

wpadł jak nadjeżdżający pociąg
                  od uderzenia zaczęła żyć
                  • helga1970 Re: Rady mojej babci 02.04.07, 08:33
                    moze byc
                    chociaz wiesz jak to jest
                    autor przywiazuje sie do kazdego Wyrazu
                    • wika2810 Re: Rady mojej babci 02.04.07, 19:49
                      wiem, wiem, mam podobnie.
                      Ale z drugiej strony mam także w głowie słowa Ryszarda Kapuścińskiego, żeby
                      pozbywać się słów, a już najbardziej przymiotników. Niestety jestem cholernie
                      rozgadana, a już przymiotnikowa niemożebnie.
                      No to daj coś jeszcze albo niech były odsyła priorytetem:-))
                      • wesola_kicia Re: Rady mojej babci 02.04.07, 19:52
                        ciekawe :)
                        • wika2810 Re: Rady mojej babci 02.04.07, 20:04
                          wesola_kicia napisała:

> ciekawe :)
                          Lubię koty, kicie także:-)
                          • wesola_kicia Re: Rady mojej babci 02.04.07, 20:08
                            Czy czasem moge te mądrości wypożyczyć?

Miło mi
                      • helga1970 Re: Rady mojej babci 02.04.07, 21:02
                        były jak przystało na filozofa teraz cieciuje
                        nie wiem czy smiac sie czy palakac
                        nie mamy ze soba kontaktu, tak jest lepiej
                        • wika2810 Re: Rady mojej babci 02.04.07, 22:14
                          wow, jesteś esencją myśli, przymuszasz do wielokrotnego czytania trzech wersów
                          zaledwie. Zazdroszczę.
                          Próbowałaś haiku? Miałam kiedyś kumpla, pisał haiku, pewnie pisze do dzisiaj,
                          odpadłam przy pierwszej próbie, zadławiłam się zbędnymi słowami.
                          Idę poszperać do siebie, niestety z góry przepraszam za natłok wersów,
                          ruda
                          • wika2810 Re: Rady mojej babci 02.04.07, 22:31
                            Na fasadach czerwień zmierzchu blednie

W zakolu świętej rzeki ciekawość świata
                            wspiera zmęczone stopy o plecak.
                            Na nic miłość wykuta w kamieniu,
                            w południe wieczność
                            niczym diament rzadkiej próby
                            kładzie się na powiekach.
                            Ciężar urody Khurram przymyka oczy.
                            Śnisz strzeliście,
                            dlatego z wysokiego brzegu nie dojrzysz
                            ani wrót południowych, ani tego że jestem
                            szkiełkiem o symetrycznym kształcie
                            wybielonym łzami ślepych architektów.

Nie dotykaj, boli.
                            • fantka Re: Rady mojej babci 03.04.07, 17:41
                              :-)))
                            • helga1970 Re: Rady mojej babci 03.04.07, 17:59
                              hmm, niech pomyśle
                              :)
                              • wika2810 Re: Rady mojej babci 03.04.07, 23:15
                                helga1970 napisała:

> hmm, niech pomyśle
                                > :)
                                ha:-)
                            • helga1970 Re: Rady mojej babci 04.04.07, 08:04
                              bardzo mi sie podoba to : dlatego z wysokiego brzegu nie dojrzysz
                              fajnie sie komponuje
                              ale!! wers wczesniej zrobilabym przerwe i wywaliłabym snisz strzeliscie
                              napisalabym tak:

-Kurram przymyka oczy-

W zakolu swietej rzeki ciekawosc swiata
                              wspiera zmeczone stopy o plecak

an nic milosc wykuta w kamieniu
                              niczym diament w poludnie
                              wiecznosc, kladzie sie na powiekach

dlatego
                              z wysikoego brzegu
                              nie dojrzysz ani wrot poludniowych, ani tego ze jestem
                              szkielkiem o symetrycznym ksztalcie
                              sucha łzą architektów

boli
                              teraz, nie dotykaj
                              • helga1970 Re: Rady mojej babci 04.04.07, 08:05
                                na koncu, bez teraz
                                oczywiscie to jest moja inerpretacja
                                pyszny wiersz
                                podoba mi sie
                              • wika2810 Re: Rady mojej babci 05.04.07, 01:39
                                cholera:-)
                                Twoja wersja świetna, dlatego jestem zdecydowanie za cięciem tekstu.
                                Dzięki, dzięki bardzo a i wielkanocnie z barszczem białym koniecznie i babą
                                drożdżową. Rankiem wyjeżdżam, a tam gdzie będę dzielić się jajkiem, dostępu do
                                internetu żadnego.
                                Miej ciepłe dni,
                                ruda
                                • helga1970 Re: dziekuje, wzajemnie 05.04.07, 08:17

• majka7310 Re: dziekuje, wzajemnie 10.04.07, 02:19
                                    No to co, maznęłaś przez śweta cuuuuś, czy tylko błogie obżarstwo?
                                    :-))

ruda
                                    • helga1970 Re: ciotka to Ty?? 10.04.07, 08:14
                                      jesli to do mnie to nie pisałam nic
                                      chociaz duzo poezji, dobrej, przeszlo mi przez rece w te swieta
                                      • wika2810 tak, kochana helgo, to ja - ciotka Twa:-) 10.04.07, 17:33
                                        Szkoda, myślałam, że coś wkleisz.
                                        Przez święta czytałam Charlesa Bukowskiego - to znaczy bardziej o nim & ciut
                                        jego poezji i nadal nie umiem odpowiedzieć na pytanie - ile w Bukowskim było
                                        Bukowskiego z krwi i kości, a ile pozerstwa. I wciąż nie wiem czy go lubię czy
                                        nie. Skłonna byłabym powiedzieć, że nie lubię, ale wtedy przyznałabym się
                                        natychmiast jak bardzo chwilami jestem do niego podobna. Więc może go lubię
                                        jednak...
                                        A Ty, co Ty o Buku?

----
                                        ruda
                                        • helga1970 Re: tak, kochana helgo, to ja - ciotka Twa:-) 10.04.07, 18:51
                                          jezu, musze cos przeczytac zeby miec zdanie
                                          wiesz, przy mojej trojce dzieci, mam ogrniczony dostep do żródeł
                                          ok, cos wyskrobie Buka i dam Ci znac
                                          ja nie pisze teraz, tak od reki, jak Ty
                                          jednak potzrebuje na to chwili odosobnienia, a z tym u mnie krucho

pozdrawiam
                                          • wika2810 Re: tak, kochana helgo, to ja - ciotka Twa:-) 10.04.07, 19:02
                                            Gdybym ja umiała (mogła?) pisać od ręki... Nigdy mnie taka łaska nie dotknęła:-)
                                            Wiersz albo przychodzi i pisze się sam, albo nie ma go wcale. Tak mam:-)
                                            Dziecinnego triumwiratu zazdroszczę. Na coś o Buku poczekam.
                                            Jakiej muzyki słuchasz? Lubisz jazz?
                                            • fantka Re: tak, kochana helgo, to ja - ciotka Twa:-) 10.04.07, 19:18
                                              podziwiam tych co to wierszem pisać potrafią...
                                              no bo ja to ani w ząb ....
                                              • wika2810 Re: tak, kochana helgo, to ja - ciotka Twa:-) 10.04.07, 19:29
                                                fantka napisała:

> podziwiam tych co to wierszem pisać potrafią...
                                                > no bo ja to ani w ząb ....
                                                Ale jeśli ząb perłowy..., więcej wart niż niejeden wers:-)
                                            • helga1970 Re: tak, kochana helgo, to ja - ciotka Twa:-) 10.04.07, 22:46
                                              kocham Komede i Milesa Davisa
                                              Uwielbiam polska muzyke filmowa z lat 50-tych
                                              Ewe demarczyk, Łobaszewska, Zauche, Kaczmarskiego
                                              troche spiewam sama..ale kiedy to było, hehe
                                              • wika2810 ciotka do helgi 11.04.07, 01:09
                                                dzisiaj w polskiej tv film Polańskiego "Dziecko Rosemary" z muzyką Krzysia
                                                Komedy. Ta Kołysanka przyniosła mu światowy rozgłos, ale tak naprawdę kochanką
                                                Komedy był jazz, pisanie muzyki do filmów i piosenek uważał za coś gorszego,
                                                pozagatunek, a los z taką perfidią odwrócił kolejność... Kalina Jędrusik, ech,
                                                ona tak śpiewała Komedę, że wciąż słyszę.
                                                Trąbki tak naprawdę nie lubię, ale jej chłodne brzmienie u M.Davisa w "Windzie
                                                na szafot" baaaaardzo:-).
                                                Zagarnia mnie za to sax i Charlie Parker.
                                                Kocham skrzypce, w jazzie ich jednak mało.
                                                Śpiewasz?? Rany, cholera, gdy wydobywam z siebie głos, nawet mój kot gotów
                                                ukryć się w mysiej dziurze. Więc dbając o kota...
                                                Za to ostatnio w radiowej "trójce" usłyszałam Ewę Demarczyk i jej Groszki i
                                                róże.
                                                • fantka Re: ciotka do helgi 11.04.07, 17:53
                                                  Demarczyk to także wspaniałe Madonny
                                                  • wika2810 Re: ciotka do helgi 11.04.07, 21:24
                                                    fantka napisała:

> Demarczyk to także wspaniałe Madonny

Jasne:-), ale które radio puszcza teraz Demarczyk, no które???
                                                    Taki nieduży chłopak:-) śpiewa teraz tamte piosenki Demarczyk, ale zapomniałam,
                                                    kurcze, jak on się nazywa. No jak?
                                                  • fantka Re: ciotka do helgi 12.04.07, 19:30
                                                    Jacek Wójcicki śpiewa Madonny w Piwnicy pod Baranami i nie tylko w Piwnicy...
                                                    Uwielbiam go słuchać, jest cudowny, boski....
                                                • helga1970 Re: ciotka do helgi 14.04.07, 08:31
                                                  w jakim mieszkasz miescie?
                                                  • helga1970 Re: Ruda, oczywiscie 14.04.07, 08:31

• wika2810 ruda do helgi 15.04.07, 03:20
                                                    w legnicy, to takie miasteczko na zachodzie kraju, takie sobie ono jest, ale ma
                                                    fajny klub jazzowy i całkiem dobry teatr,
                                                    a Ty z której strony lustra?

----
                                                    ruda

>
                                                  • helga1970 Re: ruda do helgi 15.04.07, 03:31
                                                    ja urodzilam sie i wychowalam w Krakowie i Zakopanem,
                                                    taki mix, hehe
                                                    teraz rezyduje od 91 w Warszawie. Wpierw kosmiczny GRochów a teraz Żoliborz (
                                                    tez kosmiczny ale inaczej)
                                                  • wika2810 Re: ruda do helgi 15.04.07, 13:38
                                                    Kraków jest dla mnie magicznym miejscem, wracam tam każdego roku, inaczej nie
                                                    umiałabym. Wracam dla Malczewskiego i dla siebie.
                                                    A Żoliborz kojarzę ciepło, ale wyłącznie z z Muńka S. piosenką. Mój syn (jak
                                                    nic Twój kolega wiekowy - jeśli kawałek nicka to rocznik)mieszka chwilowo na
                                                    Ursynowie, na mniej chwilowo w Piasecznie, na stałe pod Jankami.
                                                  • fantka Re: ruda do helgi 15.04.07, 14:35
                                                    Zgadzam się z Tobą Wika,
                                                    Kraków to magiczne miejsce,
                                                    pomimo że Rynek Główny to też pole ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka