Dodaj do ulubionych

wlasna dzialalnosc gospodarcza

09.04.07, 16:29
hej dziewczyny
wie, ze watek malo swiateczny, ale mam pytanie - czy ktoras z was prowadzi
wlasna dzialalnosc? Jak idzie? Zastanawiam sie nad zalozeniem swojej firmy,
ale przerazaja mnie troche te sprawy organizacyjne, potem ksiegowosc itd...
i jeszcze jedno pytanie (wiem, wiem, google ;) czy po studiach od razu mozna
liczyc na jakies ulgi / rabaty / ulatwienia w zalkadaniu wlasnej dzialanosci?

dzieki z gory za info
Obserwuj wątek
    • goscinnie_ino Re: wlasna dzialalnosc gospodarcza 09.04.07, 16:49
      prowadziłam własną działalność jakiś czas twmu, to akurat nie wypaliło, ale
      obecnie noszę się z zamiarem ponownego rozpoczęcia pracy na własny rachunek.
      to czy komuś się udało i jak idzie nie ma nic do rzeczy, bo sukces zależy od
      tego co chcesz robić i jak się w to zaangażujesz. osobiście wychodzę z
      założenia, ze samozatrudnienie jest opłacalne, jeżeli ma się dobry pomysł.
      co do spraw formalnych: jeżeli jest to Twoja pierwsza działalność to masz spore
      zniżki w opłatach ZUSowskich, jeżeli wcześniej nie pracowałaś masz też szanse
      na kredyt inwestycyjny (czy jak to się zwie) na rozpoczęcie działalności. nie
      znam szczegółów, bo już się na takie ulgi nie łapie ;-) wszystkiego dowiesz się
      w Urzędzie Pracy (o ile spotkasz tam miłych urzędników ;-)

co do prowadzenia papierów to zawsze możesz zatrudnić księgową, albo płacić po
      prostu komuś za takie usługi. zastanów się, czy Twoja działalność ma
      szansę "zaistnienia" na rynku i działaj :-))) zawsze możesz zamknąć
      działalność, jeżeli sie nie powiedzie :-) powodzenia!!!
      • kreatywni Re: wlasna dzialalnosc gospodarcza 09.04.07, 17:19
        No ja też prowadzę. Wcześniej miałam dwie zupełnie inne firmy, niestety jedna z
        nich padła (sklep odzieżowy) teraz mam stację LPG. co do zniżek to różnie bywa.
        Ja mam spore zniżki w Zusie, ponieważ to moja pierwsza działalność. Ale mój
        chłop się na to nie załapał i płaci pełną składkę. A co do pozostałych działów
        to też zależy. Ja jestem vatowcem i nie mam żanych zniżek, ale mój chłop nie
        jest i coś tam ma...

Życzę powodzenia.
        • kreatywni Re: wlasna dzialalnosc gospodarcza 09.04.07, 17:23
          A sprawy organizacyjne związane z założeniem działalności nie są moim zdaniem
          trudne, ale czasochłonne.

Polecam też jak się rozkręcisz korzystanie z usług księgowych. Pozwala to
          zoszczędzic dużo czasu. Nalezy też pamiętać że księgowa zajmuje się wszystkim
          np; wypełnianie pitów, wysyłanie zawiadomień w razie zmiany twojego adresu itp.
          Poza tym na nią spada odpowiedzilność za ewntualne błędy, także
          odpowiedzialność finansowa. Moja księgowa już płaciła karę w wysokości 3 tys ;-)
          • kreatywni Re: wlasna dzialalnosc gospodarcza 09.04.07, 17:23
            Buźka miała być smutna :-(
            • goscinnie_ino Re: wlasna dzialalnosc gospodarcza 09.04.07, 18:12
              z tego co wiem, niebawem ma być "głosowana" ustawa ułatwiająca rozpoczęcie
              działalności. pamiętam, że ja musiałam latać po Bóg raczy pamiętać ilu urzędach.
              • artdorcia Re: wlasna dzialalnosc gospodarcza 13.04.07, 11:15
                Witam .zazwyczaj udzielam się na innym forum ale jakoś tutaj trafiłam no to już
                odpwiem. Ja mam dg od września. Częścią mojej działalności jest prowadzenie
                galerii internetowej , a głównym zadaniem zarabianie ze sprzedaży biżu. Na ten
                moment nie narzekam:) Najtrudniejsze było samo założenie dg czyli pielgrzymka
                po urzędach ,PKWiU-masakra. jak Ci ktoś pomoże to nie jest aż tak straszne. no
                ja na początek musiałam byc Vat-owcem więc doszedł mi jeszcze zakup kasy
                fiskalnej na "dzień dobry". JA mam biuro rachunkowe bo sama obawiałabym się
                zajmowac tymi magicznymi obliczeniami co miesiąc. Założenie dg to taka trochę
                próba własnych sił. Ja oprócz tego pracuję na etat więc mam zabezpieczenie.
                pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka