morfeusz_1 Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 13:15 No widzę że miś uszatek został nagle twoim guru Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 13:32 morfeusz_1 napisał: > No widzę że miś uszatek został nagle twoim guru Wolę Urbana niż Białego Papę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzeslo_elektryczne Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 13:52 W piekle się będziesz smażył..., a NIE :-) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 14:13 Jakże to? Czy człowiek jest jedynie omyłką Boga? Czy też Bóg jedynie omyłką człowieka? Jakże to? Wybraliście cnotę i wypięta pierś, a zarazem zawistnie spoglądacie na korzyści ludzi bez skrupułów?- Wszakże wraz z cnotą rezygnuje się z "korzyści". "Źli ludzie nie mają pieśni". - Jak to się dzieje, że Rosjanie mają pieśni? Czy my, immoraliści, czynimy szkodę cnocie? - Równie niewielką jak anarchiści książętom. Dopiero gdy zaczęło się do nich strzelać, znów siedzą mocno na swym tronie. Morał: należy strzelać do moralności. i na koniec kierowane do Stefan: "Cóż to? Szukasz? Chciałbyś się udziesięciokrotnić, ustokrotnić? Szukasz zwolenników?- Szukaj zer!..." Ale nie na tym forum, tu nie znajdziesz:) Wszystkie cytaty pochodzą z książki "Zmierzch bożyszcz" F. Nietzsche Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 14:44 Ciekawe cytaty. Kiedyś je wykorzystam. Szczególnie zgadzam się z tym: > Jakże to? Czy człowiek jest jedynie omyłką Boga? Czy też Bóg jedynie omyłką > człowieka? Dzięki za cytaty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 15:12 stefan.bialystok napisał: > Ciekawe cytaty. Kiedyś je wykorzystam. Szczególnie zgadzam się z tym: > > Jakże to? Czy człowiek jest jedynie omyłką Boga? Czy też Bóg jedynie omył > ką > > człowieka? > Dzięki za cytaty ;) to może to? "Nietzsche nie żyje. Bóg." Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 15:26 Znam to skądś. Podobną sygnaturkę miał nekro, ale wydaje mi się teraz zmienił swoje poglądy. Zresztą to zdanie nie zgadza się z moimi przekonaniami. Zostaję na razie przy tej sygnaturce. TV lubi wyolbrzymiać zagrożenia, by zapakować je w ładny papierek. Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 15:33 stefan.bialystok napisał: TV lubi wyolbrzymiać zagrożenia, by zapakować je w > ładny papierek. to bardzo odkrywcze no ale to Urban - on już nie powie nic odkrywczego tylko ubierze slogany w piórka Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 16:17 nutopia napisała: > stefan.bialystok napisał: > > > TV lubi wyolbrzymiać zagrożenia, by zapakować je w > > ładny papierek. > > to bardzo odkrywcze > no ale to Urban - on już nie powie nic odkrywczego tylko ubierze slogany w > piórka Pewnie, że nic odkrywczego. Tylko chciałem "dodać trzy grosze" do zdania Jerzego Urbana/Kibica/Rema/Urbacha. A co do sloganów, Urban nie jest politykiem, więc nie musi głosić najnowszych, ale durnych sloganów. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 15:34 nutopia napisała: > to może to? > "Nietzsche nie żyje. Bóg." Jest taka różnica, że Nietzsche nigdy nie twierdził, że będzie wieczny. Ja też nigdy nie słyszałem, by Bóg się wypowiadała na temat Nietzschego, słyszałem jedynie, że robili to ludzie, cytowany przez Ciebie tekst również pochdzi od człowieka, który podszywa się pod Boga, a więc jest świętokradztwem. Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: Nowa sygnaturka 26.04.07, 15:37 spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: > nutopia napisała: > > > > to może to? > > "Nietzsche nie żyje. Bóg." > > Jest taka różnica, że Nietzsche nigdy nie twierdził, że będzie wieczny. Ja też > nigdy nie słyszałem, by Bóg się wypowiadała na temat Nietzschego, słyszałem > jedynie, że robili to ludzie, cytowany przez Ciebie tekst również pochdzi od > człowieka, który podszywa się pod Boga, a więc jest świętokradztwem. > > kamilar nie bardzo cię rozumiem po co mi to piszesz? dałeś swoje propozycje a ja swoje nie obiecywałam, że będą poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Wolę tego filozofa 26.04.07, 15:41 " W ogóle filozof prawy zawsze szuka jasności i wyrazistości, nie chce być jak mętny rwący potok, ale jezioru szwajcarskiemu podobny, cichy, głęboki, przejrzysty" Filozof nieprawy nie będzie usiłował kryć w słowach myśli swoich, lecz brak myśli. Mali ludzie czerpią olbrzymią radość z błędów i gaf popełnianych przez ludzi wielkich. Ożenić się, to jest pozbyć się połowy swoich praw i podwoić w zamian swoje obowiązki. Są trzy fazy ujawniania się prawdy. Najpierw prawda jest ośmieszana, potem spotyka się z gwałtownym oporem, a na koniec traktowana jest jako oczywistość. Zagadka czyje to poglądy, podpowiem, że zostały wygłoszone niejako przeciwko Heglowi:) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Wolę tego filozofa 26.04.07, 16:34 Brawo. To był Schopenhauer. Jedyny XIX wieczny filozof, którego czytanie nie przyprawia mnie o ból głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Wolę tego filozofa 26.04.07, 17:36 spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: > Mali ludzie czerpią olbrzymią radość z błędów i gaf popełnianych przez ludzi > wielkich. To coś o naszych Braciach Mniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: Wolę tego filozofa 26.04.07, 17:53 >> Mali ludzie czerpią olbrzymią radość z błędów i gaf popełnianych przez ludzi wielkich.<< Gdzieś czytałem, że korzyść z takich myśli uzyskasz tylko wtedy, gdy będziesz je stosował JEDYNIE do siebie. :) Miłego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś