daria13 22.02.08, 20:03 www.news.com.au/dailytelegraph/story/0,22049,22535838-5012895,00.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nienietoperz Re: Kolejny teścik 22.02.08, 22:13 Mózg w zależności od tego jak się spojrzy, ale to kompletnie nieistotne. Ważne, że sylwetka dla oka przyjemna. Odpowiedz Link Zgłoś
daria13 Re: Kolejny teścik 22.02.08, 22:21 No właśnie, prawostronny. Gdyby nie Julka, która cały czas widziała oborty w lewą stronę (tylko przez moment i to z trudem w prawą) myślałabym, że to niemożliwe, żeby ktoś widział ruch lewostronny, bo reszta mojej rodziny widziała obroty zgodne z ruchem zegara. Z dużym trudem udało mi się "zmienić" kierunek obrotów. A i to szybko mi umknęło i tancereczka po chwili już wirowała w przeciwną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: Kolejny teścik 24.02.08, 11:18 zdecydowanie clockwise. pracuję nad tym,z eby zobaczyc odwrotnie. ale czary-mary! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Kolejny teścik 24.02.08, 15:13 U mnie też się kręci clockwise, ale mogę też bez większych problemów zobaczyć, jak się kreci w drugą :) Natomiast na pierwszy rzut oka - clockwise. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Kolejny teścik 24.02.08, 15:16 Mała podpowiedź - najłatwiej ją "przekręcić", jeśli się człowiek skupi na stopie :) Przynajmniej tak jest w moim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Kolejny teścik 24.02.08, 15:52 Nienienie. To jest oszustwo. Popatrzcie wystarczająco długo. Ona naprawdę zmienia kierunek najpierw na przeciwny zegarowi, a potem z powrotem na zegarowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Kolejny teścik 24.02.08, 17:50 Jest dokladnie tak jak mowi eeela. Rzekalbym prawie: wpisujcie miasta, gdzie ona zmienia ten kierunek krecienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva.68 Re: Kolejny teścik 24.02.08, 19:52 Się zgadza. Się kręci naprzemiennie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
samica1 Re: Kolejny teścik 24.02.08, 21:36 Ale jak długo, bo ja ją miałam z godzinę otwartą w oknie obok i nie zauważyłam, żeby cokolwiek jej się zmieniło. Mam teorię o niedokładnym rozróżnianiu, co jest clockwise, a co nie, ale... hm... nie powiem... i o doświadczeniach, gdzie dziewięć osób jest namówionych na twierdzenie, że np. zwierzę na obrazku to kot, gdy tymczasem naprawdę na obrazku jest pies, i co dziesiąta osoba na to; no, ale gdyby mi się chociaż raz objawiła w kierunku przeciwnym, pewnie bym znalazła argumenty na wytłumaczenie i tego faktu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Kolejny teścik 24.02.08, 22:21 Wystarczy patrzeć się uważnie i nieco dłużej. Niekoniecznie godzinę - widocznie zerkałaś na nią w momentach, kiedy obracała się akurat w tę samą stronę. Albo zerkałaś nieuważnie. Pani zmienia kierunek obracania się w nierównych odstępach czasowych, i tyle. Sylwetkę widać na tyle wyraźnie, żeby móc dokładnie stwierdzić, w którą stronę się porusza. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: Kolejny teścik 24.02.08, 23:31 czytalam w komenatzrach o patrzeniu na stopę. próbowałam wszystkiego: patrzenia długo, patrzenia na stopę, patrzenia prawym okiem. uparcie kręci sie w prawo. a ja własnie napisałam w jakiejs job application, ze posiadam zdolność logicznego myslenia i mam 'oko do szczegółów' ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Kolejny teścik 24.02.08, 23:56 Patrzenie się na stopę tylko może zmylić. Należy patrzeć na obszar ud i pośladków, wtedy widać wyraźnie, w którą stronę tancerka się kręci i można zauważyć, że ona się faktycznie przekręca raz w tę, raz we wtę, żadnej tam magii ani złudy optycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Kolejny teścik 25.02.08, 18:49 Może bym się z tobą zgodziła, gdyby nie to, że patrzyliśmy na ten rysunek wspólnie z moim lubym i ja widziałam, że ona się kręci w jedną stronę a on, że w przeciwną, więc to wyklucza fakt, jakoby się przekręcała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Kolejny teścik 25.02.08, 22:48 No ja już swoje odszczekałam, bo panienka zaczęła mi tak szaleć przed oczami, że trudno było przypuszczać, że ona tak naprawdę i nikt oprócz mnie tego nie widzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Kolejny teścik 26.02.08, 22:02 Hihi, widziałam, ale w pierwszej chwili prawie dałam ci się przekonać :) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa wyjasnienie 24.02.08, 23:58 zostawiłam linka na forum dla zaprzyjaznionych medyków, licząc na wyjasnienie czarów-marów. oto ono: www.randominc.net/spinninglady/ Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: wyjasnienie 25.02.08, 00:07 Przepraszam, ja wciąż nie widzę w tym sensu. Jedna stoi na lewej nodze, druga na prawej, więc animacje nie są identyczne, jak napisano. Nie da się na tym rysunku mylić lewej nogi z prawą, bo tyłek jest wystający, biust takoż, i jeśli tylko założymy, że tyłek i biust ma ta pani w miejscach, w których atrybuty te zazwyczaj bywają, to jednak nie jest wszystko jedno, którą nogę obierzemy za prawą, a którą za lewą. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: wyjasnienie 25.02.08, 00:27 to zasłon dolną połowę w obu figurkach (tak,z eby nei widziec linii na nogach i biodrze). i co? kręcą się tak samo? hm, w sumie to dla mnie krecą się tak samo. obie w prawo! ;-) ps. wyjasnienie do mnie przemawia. podejrzewam, ze mozg kazdego z nas dokonuje nieswiadomej interpretacji, ktora noga jest prawa a ktora lewa zgodnie z jakimis preferencjami. koledzy lekarze troche sie sprzeczają o powiazanie tych preferencji z 'left-right brained'- ness' Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: wyjasnienie 25.02.08, 00:36 Okej, zasłoniłam nogi i rzeczywiście widziałam górę kręcącą się w jedną i drugą stronę bez zmian i przeskoków, tzn. widzę, że w którą stronę one dla mnie się kręcą jest zależne od optyki. Ale z nogami argumentu pojąć nie mogę, więc na wszelki wypadek się nie zgadzam. Wiem, z której strony są cycki i z której strony jest tyłek, nogi są po dwóch stronach tyłka rozstawione, nie pojmuję, gdzie tu miejsce na złudzenie, która noga jest prawa, a która lewa, zwłaszcza że pani na pierwotnym obrazku (bez linii) przeskakiwała z jednej strony na drugą podczas gdy uważnie ją obserwowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: wyjasnienie 25.02.08, 00:41 Poszłam jeszcze się przyjrzeć oryginalnej animacji. Pani przy zmianie kierunku zmienia nogę. Nie ma tam miejsca na złudzenie optyczne, wciąż tak uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: wyjasnienie 25.02.08, 00:51 Okej, chyba mi przyjdzie odszczekać, bo zaczęłam patrzeć tylko na cień i on jest dwuwymiarowy i kiwa się ciągle tak samo w tę i nazad, a jak się na niego patrzę, to tancerka głupieje i kręci się co pięć sekund w inną stronę. Wniosek: mam pokiereszowany mózg z obydwu stron po równo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
samica1 Re: wyjasnienie 25.02.08, 21:14 Po intensywnym przemyśleniu tematu i dzięki szarej pomocniczej linii - linia-światło niby oświetla nogę, raz u góry uda, raz u dołu, i sprawia wrażenie, że tę samą nogę raz odbieramy jako będącą dalej od nas, a raz bliżej. A niektórzy z nas potrafią sobie mózgiem tę linię sami jakoś wytworzyć - ja nie umiem. Aha. A gapiąc się jak szpak w ... w te dwa obrazki z literkami L i R rzeczywiście widziałam różne konfiguracje - raz ten po lewej wirował w lewą, raz odwrotnie, a raz oba w tę samą, a raz całkiem bezładnie, tylko, tylko, cóż, całkiem bez mojego udziału. A to może znaczyć, że mózg zdziadział do reszty:( Co do zasady, to chyba taka, jak z sześcianem, który się widzi raz z dołu, raz z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Kolejny teścik 25.02.08, 15:48 zdecydowanie anti-clockwise... obserwuje laske od dwoch dni, ale ona kreci sie tylko w jednym kierunku, bez wzgledu na to jak intensywnie sie na nia gapie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Kolejny teścik 27.02.08, 10:27 to tak ja u mnie - kobita kreci sie anti-clockwise i nie ma bata zeby bylo inaczej. tz jak sie patrze na ten drugi link z wyjasnieniem i literami na nogach i potem znow na oryginalna pańcię to przez moment kreci sie clockwise a i nie zawsze. moj mozg chyba wogole tylko pracuje lewa polowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
paolo630 jako... 25.02.08, 22:59 ...facet gapiący się na tę frygę - zastanawiam się, kto jej ukradł rurę? Pytanie o kierunek(stronę) mózgu w takich sytuacjach jest nie na miejscu. Należy zapytać o kierunek innego organu. Odpowiedz Link Zgłoś