Dodaj do ulubionych

najlepszy czas na dziecko

03.11.03, 16:16
Jest cos takiego jak najlepszy czas na zaplanowanie dziecka? Chodzi mi o
dojrzalosc rodzicow, ich chec stworzenie rodziny, ale takze o materialne
zabezpieczenie (moze komfort jest tu lepszym slowem).
Czy jest sens przygotowywac sie na przyjscie dziecka czy "pojscie na zywiol"?
Zainteresowalo mnie to, bo moj kolega wlasnie tak zrobil. Nie ma pracy,
wlasnie konczy studia, mieszka z rodzicami, niecale dwa miesiace temu poznal
dziewczyne, ktora wlasnie zaszla w ciaze. No i oboje sa szczesliwi.
I chyba troche nieodpowiedzialni. Juz nie mowiac o tym, ze sie prawie nie
znaja, ale ze nie maja warunkow na posiadanie potomstwa. I moga liczyc tylko
na rodzine. (w dodatku ten kolega zawsze powtarzal, ze on zacznie sie
rozgladac za stala partnerka dopiero po 30.) I zastanawiam sie jakie maja
szanse na stworzenie udanej rodziny, bo choc zycze im dobrze to jakos tego
nie widze....
Obserwuj wątek
    • wakarpl Re: najlepszy czas na dziecko 03.11.03, 17:55
      Hmmmm... w tym wypadku to zdecydownie nieodpowiedzialne, co innego, jak jest
      malzenstwo z jakims stazem. Rany 2 miesiace, to baaaardzo krotko, przynajmniej
      dla mnie, a oni maja juz dziecko w drodze. Mam nadzieje, ze beda szczesliwi, bo
      jesli nie, to najbardziej szkoda niewinnego dzieciatka.
      Powinno sie jednak planowac albo wiedziec mniej-wiecej czego czlowiek chce.
      Ja w sumie chyba chcialbym juz miec dziecko, tylko nie chce miec jeszcze zony.
      Ok, OK, wiem, ze zaraz mnie ktos "opierniczy", pisze to tylko dlatego, ze wiem,
      iz to teraz nie jest praktycznie mozliwe :).
      Pozdrawiam
      • ariel23 Re: najlepszy czas na dziecko 03.11.03, 18:02
        Oni sie znaja niecale dwa miesiace!!! Czyli praktycznie w ogole. Byli pare razy
        w kinie, na spacerkach, no i w lozku. To chyba za malo czasu zeby stwierdzic
        czy kogos kochasz i czy chcesz z nim byc dalej. A juz w ogole nie wiedza czy w
        zyciu codziennym nie zwariuja ze soba (kto posprzea, kto wyniesie smieci itp)

Chcesz dziecko, ale bez zony... Hm... to ciekawe. Ja tez kiedys planowalam, ze
        bede miala dziecko, ale bez meza... wiec Cie troche rozumiem.
        • ann.k Re: najlepszy czas na dziecko 03.11.03, 19:55
          No wiesz ariel... mimo wszystko Ty masz całkiem realne szanse na posiadanie
          potomstwa bez męża. Wakar nie ma takich możliwości :) Bardzo trudno znaleźć
          kobietę, która urodzi facetowi dziecko, a potem się go zrzeknie. Ty swojego
          wybranka możesz w ogóle o zaistniałym fakcie nie poinformować, po prostu zerwać
          znajomość.
          • ariel23 Re: najlepszy czas na dziecko 04.11.03, 09:31
            No fakt, masz racje. Chociaz w tym jednym przypadku kobietom jest latwiej :)

ann.k napisała:

> No wiesz ariel... mimo wszystko Ty masz całkiem realne szanse na posiadanie
            > potomstwa bez męża. Wakar nie ma takich możliwości :) Bardzo trudno znaleźć
            > kobietę, która urodzi facetowi dziecko, a potem się go zrzeknie. Ty swojego
            > wybranka możesz w ogóle o zaistniałym fakcie nie poinformować, po prostu
            zerwać
            >
            > znajomość.
            >
            >
    • ann.k Re: najlepszy czas na dziecko 03.11.03, 20:03
      Jak najbardziej jest. Ale trudno ocenić go metryką. Moja mama wspomina, że ona
      w wieku lat 22 marzyła o tym by być mamą i żoną. Ja już ten wiek dawno
      przekroczyłam i jakoś nie marzy mi się ani jedno ani drugie. Zwłaszcza ten
      instynkt macierzyński mam baaardzo słaby. Nie powiem, że go nie ma, ale nie na
      tyle silny, żebym potrafiła zrezygnować z innych rzeczy na poczet posiadania
      potomstwa.

Nie mniej dwa miesiące to (jak dla mnie) za mało żeby ocenić czy druga osoba
      jest rzeczywiście warta mojego zainteresowania. A na pewno dużo za mało, żeby
      podejmować decyzję o małżeństwie, o dzieciach to nawet bym nie myślała na tym
      etapie związku. Natomiast z sytuacją materialną, to nie do końca jest tak. Nam
      się wydaje, że jak dziecko, to musimy zarabiać kupę szmalu. Gdyby wszyscy tak
      myślieli, w tym kraju co roku rodziłoby się nawyżej kilkoro dzieci. Sytuacja
      materialna, a zwłaszcza fakt posiadania lub nie posiadania pracy, nie mają tak
      naprawdę żadnego znaczenia w kwestii podejmowania decyzji o dziecku.
      Ale i tak uważam, że to powinna być decyzja.
    • labeg Re: najlepszy czas na dziecko 03.11.03, 23:32
      wiecie ... wczoraj skonczylam 26 lat i nawet juz w zyczeniach od blizszych i
      dalszych znajomych slysze : ".. i gromadki fajnych dzieciakow.. ". Czuje ze to
      jest ten czas : mam prace, mam mieszkanie, nie mam tylko "drugiego rodzica" :)
      Wiem ze jak bym teraz byla w ciazy to to dziecko mialoby wielkie szanse byc
      zdrowe i oczekiwane, przynajmniej przeze mnie. Instynkt mam - wiem ze chce
      miec dzieci i juz. Nawet gdyby sie zdarzylo ze bylabym sama z dzieckiem to
      czuje ze nikt by mnie nie potepil. ale ja chce stworzyc normalny dom, dlatego
      poczekam a przed wpadkami bede sie chronic. Ciekawe czy kiedys zrealizuje to
      marzenie ...
      • ariel23 STO LAT LABEG!!! 04.11.03, 09:34
        i spelnienia wszystkich marzen!!!! :)

labeg napisała:

> wiecie ... wczoraj skonczylam 26 lat
        • labeg Re: STO LAT LABEG!!! 04.11.03, 19:14
          ariel :)) dzieki serdeczne:)) bede sie starac zeby sie spelnily :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka