ariel23 05.11.03, 17:15 Czy umiecie odmawiac innym ludziom? Czy przychodzi to Wam z latwoscia? Czy dajecie sie wykorzystywac? Ja niestety wciaz sie ucze mowic NIE. I strasznie trudno mi to przychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klara_klara Re: Umiecie mowic NIE? 05.11.03, 17:30 Nie bardzo, wciaz probuje byc bardziej asertywna, a i tak ludzie wchodza mi na glowe:)Czasami zastanawiam sie czy oni maja jakies watpliwosci, kiedy mnie wykorzystuja? Bo ja mam, kiedy chce powiedziec "nie". Zawsze mi sie wydaje, ze kiedy odmowie, to im bedzie przykro. Bez sensu;) Odpowiedz Link Zgłoś
wakarpl Re: Umiecie mowic NIE? 05.11.03, 18:51 JA tez jestem z tych "glupich" (bez urazu). Zostawie swoja robote, a pomoge innym. Czasami potrafie byc asertywny, a moze nie, kogo ja oszukuje....wiem, co to jest asertywnosc:) i umialbym zrobic scenke sytuacyjna:), ale tacy juz my jestesmy, bliznieta, ludzie z sercem na dloni:) Odpowiedz Link Zgłoś
klara_klara Re: Umiecie mowic NIE? 05.11.03, 20:53 echh... serce miekkie, ale pupa musi byc twarda;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mocca2003 Re: Umiecie mowic NIE? 05.11.03, 21:11 klara_klara napisała: > echh... serce miekkie, ale pupa musi byc twarda;-) hi , hi gdzieś to juz słyszałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mocca2003 Re: Umiecie mowic NIE? 05.11.03, 21:11 Niestety nie , ale cały czas się uczę !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Umiecie mowic NIE? 05.11.03, 22:03 Nie umiem :( Tak jak Klara_klara, mam to idiotyczne poczucie winy, że komuś miałabym odmówić czegoś co mnie nie kosztuje. A koledzy z pracy wykorzystują mnie jak kobyłę i chyba nie mają żadnych skrupułów. Nie umiem odmawiać ludziom, których lubię i cenię. Obcym idzie mi zupełnie bez trudu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kiki78 Re: Umiecie mowic NIE? 10.11.03, 16:29 ann.k napisała: > Nie umiem :( Tak jak Klara_klara, mam to idiotyczne poczucie winy, że komuś > miałabym odmówić czegoś co mnie nie kosztuje. A koledzy z pracy wykorzystują > mnie jak kobyłę i chyba nie mają żadnych skrupułów. Nie umiem odmawiać ludziom, > > których lubię i cenię. Obcym idzie mi zupełnie bez trudu :) > Ja jestem identyczna, a potem mam wyrzuty sumienia, ciągle się uczę mówić Nie! Odpowiedz Link Zgłoś
kurtyzana24 Re: Umiecie mowic NIE? 10.11.03, 16:19 Ja NIE!Raczej zawsze daję się namówić na jakąś małą przysługę, nawet własnym kosztem.Ale na pewno są granice, których nigdy nie przekroczę.Jednak jak na dzień dzisiejszy jeszcze nikt tak "strasznie" nie chciał mnie wykorzystać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
toksyczna4 Re: Umiecie mowic NIE? 20.11.03, 12:47 Ja tez caly czas sie ucze. Ale i tak wszyscy mi wlaza na glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_baby Re: Umiecie mowic NIE? 21.11.03, 14:21 Oczywiście, że umiem choć i mi się czasem zdarzy (na szczęście bardzo rzadko), że komus czegoś nie odmówię a potem jestem wściekła na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 umiem 22.11.03, 10:23 Może nie z łatwością, ale tak -umiem mówić nie. Asertywność może trudna, ale trzeba się jej uczyć, niestety. Zresztą jak patrzę czasem na moją Mamę, której wszyscy włażą na głowę, to od razu mam motywację, żeby właśnie powiedzieć czasem NIE:) Odpowiedz Link Zgłoś