debi_bebi 04.06.09, 09:58 to ten, co bierze udział w wyborach, czy ten, co nie bierze, a potem krytykuje na lewo i prawo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fredoo Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 11:34 Ten co bierze. A w Rzymie starożytnym oczywiście można było kupować głosy. Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka33 Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 13:48 Nie tylko w Starożytnym Rzymie:)) Debi...bardzo zawiłe Twoje pytanie "świadomy i odpowiedzialny". Uważam się za odpowiedzialną i świadomą i....nie wiem na kogo głosować:( Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 15:43 Nawet nie mając na kogo głosować możesz uczestniczyć w wyborach dając wyraz Twojemu brakowi zaufania do polityków poprzez oddanie głosu nieważnego :) Uważam, że takie rozwiązanie nie jest stratą czasu ani energii wyborcy, za to świadczy o jego odpowiedzialności, ponieważ głos nieważny liczy się do frekwencji, a w dodatku ujmuje procentowo poparcia politykom, na których głosowali inni wyborcy. W ogóle nie rozumiem dlaczego procent oddanych na danego kandydata głosów wylicza się tak, jakby frekwencja była zawsze stuprocentowa. Przeciez to czysta machlojka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 05.06.09, 09:12 No i jaki udany poważny watek na tym niepoważnym forum. Gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 14:52 Wystarczy zapoznać się z wynikami głosowania młodzieży. Studenci i licealiści-PO Gimnazja -PIS Zawodówki - Samoobrona To jaki wniosek z tego?? Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 15:45 No własnie, jaki? Bo ja nie wiem, jak to chcesz interpretować. Odpowiedz Link Zgłoś
to-wlasnie-ja Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 15:06 Swiadomy i rozczarowany nie bierze udzialu. Odpowiedzialny ale realistycznie nastawiony bierze udzial , choc wie to niewiele zmieni. Obaj potem krytykuja, bo Polacy zawsze i wszedzie krytykuja wszystko i wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 16:09 Pewnie, każdy kij ma dwa końce. Ja tylko dziwię się postawie osób wystarczająco rozsądnych i przejawiających troskę o własny kraj, że nie biorąc udziału w wyborach oddają decyzję co do jego losu tym, którzy zagłosowali, i potem jeszcze ich krytykują. Gdzie tkwi sens takiego postępowania? Odpowiedz Link Zgłoś
to-wlasnie-ja Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 20:28 Mnie sie kloci Twoje okreslenie "wystarczajaco rozsadny i przejawiajacy troske o kraj " (cokolwiek by to nie oznaczalo), z faktem nieglosowania. W mojej opinii to sie wzajemnie wyklucza. O zamilowaniu Polakow do krytykowania juz napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 20:44 Mnie się nie kłóci, bo wg mnie jeśli ktoś jest rozsądny, to musi zauważyć logiczne powiązanie miedzy troską i udziałem w głosowaniu, lub brak logicznego powiązania między troską a oddaniem pola innym bez walki. To coś typu "tak się troszczę, że aż nic nie zrobię". Odpowiedz Link Zgłoś
to-wlasnie-ja Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 21:01 Sympatyczne i czysto teoretyczne rozwazania :) Wg. mnie jesli ktos troszczy sie o kraj, to z zalozenia dziala. Jesli ponadto wykazuje rozsadek, to idzie glosowac na osoby, ktorych nie bedzie musial sie wstydzic . Jesli zas jest tylko rozsadny, ale rozczarowal sie dotychczasowymi wyborami i dzialaniami osob wybranych, wowczas moze pozostawic innym pole . Zniechecony odpuszcza sobie. Troski tutaj nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 21:15 Pewnie, też jej nie widzę u zniechęconych, co dalej w żaden sposób nie podważa mojej tezy :) Zresztą - jesteś zniechęcony - oddaj głos nieważny, ale zaznacz swoją obecność. To naprawdę nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
to-wlasnie-ja Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 21:24 A ja sie jednak upre, ze podwaza. No chyba, ze owa troske wyraza tylko w krytykowaniu i to cale jego dzialanie. Btw. gdy Cie czytam, to jakbym swojego meza sluchala ;) Poagitujecie jeszcze tr. i moze nawet pojde na te wybory... :D Przyznaj sie, ze nie spodziewalas sie, ze nie zamierzam isc ;) Milo sie rozmawia, ale musze juz sie urwac , mlodsze pokolenie , sama rozumiesz. Do nastepnego razu :) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 21:43 Właśnie dlatego agituję, bo zauważyłam, że większość zdrowo myślących osób nie wiedzieć czemu nie uczestniczy w wyborach. Zupełnie tego zrozumieć nie mogę. Czy to już trzeba być fanatycznym zwolennikiem jakiejś partii, żeby to robić? Odpowiedz Link Zgłoś
khinga Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 18:17 Ten, co nie bierze i nie krytykuje:D Odpowiedz Link Zgłoś
think-thank Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 19:30 przekonałaś mnie! taka refleksja - czy to tyczy tylko wyborów? Odpowiedz Link Zgłoś
khinga Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 05.06.09, 17:45 think-thank napisał: > przekonałaś mnie! > taka refleksja - czy to tyczy tylko wyborów? Jak na razie tyczy wyborów. W życiu też powinna się sprawdzić:) Odpowiedz Link Zgłoś
think-thank Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 06.06.09, 11:09 zawahałem się dziś gazeta straszy, że jak frekwencja będzie tak niska jak wygląda to mój region straci europosła na rzecz innych regionów? to może jednak pójdę? z drugiej jednak strony za cholerę nie przypominam sobie co taki na przykład Siwiec Marek zrobił dla mojego regionu... Odpowiedz Link Zgłoś
khinga Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 06.06.09, 13:30 O polityce ze mną nie porozmawiasz;) Odpowiedz Link Zgłoś
think-thank Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 06.06.09, 16:53 jupii! Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 22:13 Że też zawsze uda Ci się znaleźć dziurę w całym, no! :) Odpowiedz Link Zgłoś
khinga Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 05.06.09, 17:46 Z życia wzięte:) Odpowiedz Link Zgłoś
tin.ker.bell Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 21:04 oczywiscie, ze swiadomosc w tym wypadku polega na braniu udzialu w wyborach i zwiazanym z tym dzialaniem- poczuciem sprawstwa rzecz nie podlega dyskusji, moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 04.06.09, 21:22 Też tak uważam. Dlatego apeluję do wszystkich nieobojętnych na to, co się dzieje - niech Wam się zachce pójść na te i inne wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
egocentryk Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 05.06.09, 09:03 debi_bebi napisała: > to ten, co bierze udział w wyborach, czy ten, co nie bierze, a potem > krytykuje na lewo i prawo? > mam w dupie wybory ! Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 05.06.09, 09:48 Mój drogi, podejrzewam, że po Tobie nikt nie spodziewał się jakiejkolwiek pozytywnej postawy obywatelskiej, nawet sam Schizoo :) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 07.06.09, 00:03 grzesiek68.wrzuta.pl/audio/aVRiaU47k5d/popoludnie_-_michal_bajor Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 06.06.09, 23:33 ci co glosowali kiedykolwiek na PiS nie maja prawa sie w tym temacie odzywac Odpowiedz Link Zgłoś
kitek1 oj debi-bebi 09.06.09, 18:16 70 % spoleczenstwa nie rozumie przekazu z prognozy pogody, a Ty takich cudow wymagasz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: oj debi-bebi 09.06.09, 18:27 W tym przypadku wcale im się nie dziwię. Jak można zrozumieć coś z prognozy pogody, kiedy na drugi dzień dzieje się zupełnie co innego, niż zapowiadano dzień wcześniej? Jak to interpretować? Dosłownie, na opak, uwzględniając możliwe zmiany? Nawet ja nie jestem na tyle inteligentna, by pojąć prognozę pogody :) Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy oj debi-bejbi 09.06.09, 18:40 debi_bebi napisała: Nawet ja nie jestem na tyle inteligentna, by pojąć prognozę pogody :) Ja tez nie i dlatego dla bezpieczenstwa zawsze wole wskoczyc pod futerko. Masz jakies na sobie ? Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: oj debi-bejbi 09.06.09, 19:02 Nie mam futerka, za to mam skórę. To prawda, że ma już swoje lata i w niektórych miejscach jest poprzecierana, ale myślę, że posłuży mi jeszcze dość długo. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek1 Re: oj debi-bejbi 09.06.09, 21:07 wiec cieszmy sie naszymi skorkami poki co, a co bedzie potem ??? tego zaden elektorat nam nie da :) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: oj debi-bejbi 09.06.09, 21:16 Potem będzie to samo, drogi Kitku - wybrańcy elektoratu będą ćwiczyć nasze skóry, tak jak dotąd było, jest i jeszcze długo będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek1 Re: oj debi-bejbi 09.06.09, 22:08 rozumiem ze ta wypowiedzia zamykasz watek polityczny, i wracamy do naszego, towarzyskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: oj debi-bejbi 09.06.09, 22:16 Już po wyborach, więc tymczasem można chwilę odetchnąć w oczekiwaniu na sezon ogórkowy, który już tuż tuż :) Odpowiedz Link Zgłoś
pistolett38 Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 09.06.09, 22:00 debi_bebi napisała: > to ten, co bierze udział w wyborach, czy ten, co nie bierze, a potem > krytykuje na lewo i prawo? > ***************************************** ***************************************** To ten co rozsądnie myśli i widzi co się dzieje na scenie politycznej,a co się dzieje widać oraz słychać codziennie.Krytyka jest jak najbardziej uzasadniona,bez względu czy są wybory czy ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 09.06.09, 22:21 Tak, tylko że samym widzeniem i krytyką nie da się przestawić nawet wazonika na tej scenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pistolett38 Re: Czy świadomy i odpowiedzialny obywatel RP 11.06.09, 09:32 a kto odejdzie od koryta? Tak więc ja sik prosty poranny mam na to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś