Dodaj do ulubionych

system do głosowania dla radnych

10.02.11, 12:12
Ze zdumieniem przeczytałem relację Pana Werelicha, umieszczoną na Jego blogu, dotyczącą przebiegu wczorajszej sesji. Zarzucił On kilku osobom, że nie są zainteresowane głosowaniem imiennym. Wniosek ten wysnuł na podstawie podważenia przez tych radnych pomysłu zakupu urządzeń do głosowania i przeznaczeniu kwoty 10tyś zł na remont pomieszczeń po miejskim komisariacie. Skoro mieszkańcy są w stanie śledzić posiedzenia Rady Miasta w internecie, mają dostęp do strony Urzędu Miasta, na terenie miasta są kolportowane gazetki, to czemu nie informować mieszkańców tymi kanałami jak głosują wybrani przez nich radni? Pan Werelich na swoim blogu wymienił z nazwiska osoby głosujące "za" i "przeciw", czym dał dowód, że potrafi informować wyborców bez użycia specjalnego systemu do głosowania. Jeśli ma to pomóc komuś w liczeniu do 21, to moim zdaniem wystarczą zwykłe liczydła. Smuci jedynie, że relacja Pana Werelicha nie odzwierciedlała przebiegu wczorajszej dyskusji. Stwierdzenie, że radni głosujący za systemem "okazali się bardziej odpowiedzialni za swoje głosy" nie świadczy najlepiej o pojęciu demokracji przez radnego używającego takich stwierdzeń. Czy osoby głosujące inaczej nie są odpowiedzialne? One odpowiadają tak samo za swoje głosy, w tym przypadku odmienne do Pana Werelicha.
Obserwuj wątek
    • tylkomarki Re: system do głosowania dla radnych 11.02.11, 00:34
      A ja uważam, że radni powinni głosować imiennie! Dobrze, że są nowe osoby w radzie, które poruszają takie tematy. W poprzednich kadencjach taki pomysł nie miał szans. Jak widać znowu pomysł blokowały te same osoby.
      • mowmyprawde Re: system do głosowania dla radnych 11.02.11, 07:34
        Proszę zwrócić uwagę na nagranie z sesji. Osoby wymienione na blogu Pana Werelicha zgłaszają zastrzeżenia co do kupna systemu. Głosowania w radzie były i są jawne, każdy głosuje imiennie przez podniesienie ręki "za" , "przeciw", "wstrzymuję się", a informację kto w jaki sposób zagłosował można umieszczać w wielu miejscach i wyborcy mają do tego dostęp. Chodzi tylko o to, że głosowanie przeciwko systemowi nie oznacza głosowaniu przeciwko jawności głosowania. A Pan Werelich przyjął takie rozumowanie. Ja uważam, na podstawie wysłuchanego nagrania, że nadając tytuł na blogu " Nie wszyscy za imiennym głosowaniem ", Pan Werelich albo nie zrozumiał dyskisji i błędnie ją zinterpretował albo jest to Jego celowe działanie, które wprowadza w błąd np. osoby nie znające treści dyskusji na ten temat. Jako osoba przysłuchująca się poczynaniom Rady mógłbym potraktować zachowanie Pana Werelicha jako działanie populistyczne.
        • hrabia-dooku Re: system do głosowania dla radnych 11.02.11, 12:59
          To chyba nie wiemy co znaczy głosowanie imienne. Głosowania w naszej Radzie nie są imienne, bo ja na przykład nie mam możliwości sprawdzenia, który radny głosował za tym, żeby na mojej ulicy zamontować latarnie, kto głosował za Orlikiem, a kto był przeciw, kto chce budować gimnazjum na Wspólnej, a kto na południu Marek i tak dalej, i tak dalej. Nie będę szukała o tym informacji po czyichś blogach. Chcę wiedzieć jak głosują radni, a dziś nie mogę tego sprawdzić, bo nagrania video nie są nigdzie dostępne, a z nagrania audio nie da się tego wywnioskować. Z resztą jak ktoś się wstydzi tego, jak głosuje to powinien od razu spakować swoje zabawki i grzecznie podziękować. Jak ich potem rozliczymy z tego co zrobili? Jak coś pójdzie nie tak to nikt się nie przyzna, a jak uda się coś zrobić to wszyscy będą opowiadali, że byli za.
          A nawiązując do wcześniejszego postu, ja uważam, że głosowanie przeciwko systemowi oznacza głosowanie przeciwko jawności głosowania, bo informacji kto w jaki sposób głosował nigdy nigdzie nie można było przeczytać, bo w żadnym miejscu po prostu nie ma takiej informacji i nie może być, bo głosowania nie były do tej pory imienne. Ja nie mam dostępu do takich informacji, bo one po prostu nie istnieją, a nie zawsze mam czas przychodzić na sesje albo oglądać je przez internet, szczególnie, że często mi się zacinają. Co w tym złego, że wyborcy chcą wiedzieć, jak głosowała osoba, na którą oddali głos? Czyżby odezwał się ktoś, kto głosował przeciw, żeby chronić swój tyłek?
          Pozdrawiam
          • mowmyprawde Re: system do głosowania dla radnych 11.02.11, 21:16
            Nie chronię niczyjego tyłka, nie jestem członkiem rady. Poprostu nie wiem czy jeśli ktoś naciśnie przycisk podczas głosowania to zapali się jakaś lampka w domach wyborców i będziemy natychmiast wiedzieli kto jak zagłosował?Przeż i tak dowiadywalibyśmy się o głosowaniach z pewnym opóźnieniem. Myślę tylko, że nie jest problemem podawać do publicznej wiadomości kto jak głosował. Wyniki i tak byłyby do wglądu np w Urzędzie lub na stronie Urzędu. Przecież głosowania w Sejmie odbywają się za pomocą systemu. Czyż nie? A jakość nagrania z obrad Sejmu jest dużo lepsza niż z sesji, a i tak trudno stwirdzieć kto oddał jaki głos. Oczywiście domyślamy się po wcześniejszych deklaracjach, ale do końca nie możemy być pewni. I tyle. Uważam tylko, że system nie musi być rewolucyjnym rozwiązaniem. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka