pustelnikos 05.12.11, 15:01 Witam Szanownych forumowiczów,chciałbym rozpocząć dyskusję o Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Markach.Co sądzicie o tej instytucji?Cz placówka która na nic nie ma, powinna zatrudniać tylu urzędników ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annalatte01 Re: MOPS Marki 06.12.11, 15:42 Kiedyś z mężem zawieźliśmy tam ubrania ale powiedzieli że nie potrzebują. Ostatnio dałam ogłoszenie na gumtree że oddam ubrania, odbiór osobisty w markch, zgłosiło się wielu chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
syn_ksiedza Re: MOPS Marki 08.12.11, 13:12 ja uważam, że owa instytucja powinna zostać w ogóle zlikwidowana. są ważniejsze wydatki niż wspomaganie nierobów i dawanie pieniędzy żulom na denaturat. Odpowiedz Link Zgłoś
zombi_123 Re: MOPS Marki 08.12.11, 16:58 Ja też jestem za likwidacją tej instytucji , ale to tylko dyskusja i pewnie na tym się skończy. Może tą sprawą powinni zająć się Mareccy Radni , najlepej ci z PO i MSG bo tylko wtedy ma to szansę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nomad997 Re: MOPS Marki 08.12.11, 17:57 Opieka społeczna do zadanie gminy. I nie może z tego zrezygnować. A temat meneli nigdy nie pracujących biorących zasiłki, "samotnych" matek które samotne są tylko na papierze biorących zasiłki celowe itp. historie to temat na długą dyskusję. Niestety takim osobom prawo nakazuje wypłacać zasiłki, o ile spełniają formalne warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
pustelnikos Re: MOPS Marki 13.12.11, 14:52 > ja uważam, że owa instytucja powinna zostać w ogóle zlikwidowana. > są ważniejsze wydatki niż wspomaganie nierobów i dawanie pieniędzy żulom na den > aturat. Zaiste fajny nick zważywszy temat, kościół nigdy nie lubił konkurencji na dobroczynność- ponoć na tym się najlepiej zarabia,ale mi chodziło o to czy tą marną kasę naszej biednej gminy musi dzielić tylu urzędników Odpowiedz Link Zgłoś
baddog Re: MOPS Marki 17.12.11, 23:08 Twój nick odpowiada na pytanie.Czy ty w ogóle istniejesz,jest to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
syn_ksiedza Re: MOPS Marki 17.12.11, 23:27 jeśli Twoja marna pseudointeligencja pozwala jedynie na spamowanie, to skończ waść, wstydu oszczędź. Odpowiedz Link Zgłoś
nomad997 Re: MOPS Marki 08.12.11, 17:59 Gdyby MOPS-y miały nieograniczony budżet, i dawały każdemu na co chce i kiedy chce, to należy postawić pytanie: po co wtedy w ogóle pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
annalatte01 Re: MOPS Marki 12.12.11, 17:36 Na pewno ludzi prawdziwie potrzebujących tutaj nie brakuje, wystarczy popatrzeć na slumsy przy Piłsudskiego. Pytanie tylko czy MOPS rzeczywiście pomaga takim osobom. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_de Re: MOPS Marki 12.12.11, 18:07 weźcie pod uwagę że MOPS zajmuje się także osobami niepełnosprawnymi... nazwiesz 7-latka z autyzmem żulem? to że się zajmują nieudolnie to inna rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
nomad997 Re: MOPS Marki 12.12.11, 18:49 Nigdzie nie napisałem że MOPS zajmuje się tylko żulami i pseudo-samotnymi matkami. Ale niestety to te osoby są głównie beneficjantami wydatków budżetowych MOPS-u. Osoby którym należy się pomoc (np. wspomniane osoby niepełnosprawne, lub samotne w podeszłym wieku) często mają pomoc bardzo ograniczoną z powodu pobierania zasiłków przez osoby, którym się one ze społecznego punktu widzenia nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
syn_ksiedza Re: MOPS Marki 13.12.11, 00:22 > (...) pobierania z > asiłków przez osoby, którym się one ze społecznego punktu widzenia nie należą. zasiłki FINANSOWE z logicznego punktu widzenia nie powinny należeć się NIKOMU. z jakiej racji ludzie pracujący mają pracować na nierobów? a skoro takowe zasiłki istnieją, to ze społecznego punktu widzenia powinny należeć się każdemu. bo niby wg jakich "społecznych kryteriów" wydzielić tych, którym się one rzekomo należą (z puli wszystkich, którzy spełniają do jego otrzymania warunki prawne)? Odpowiedz Link Zgłoś
nomad997 Re: MOPS Marki 12.12.11, 18:53 annalatte01 napisała: > Na pewno ludzi prawdziwie potrzebujących tutaj nie brakuje, wystarczy popatrzeć > na slumsy przy Piłsudskiego. Tu muszę się stanowczo nie zgodzić. Może i Ci ludzie mieszkają w takich warunkach jakich mieszkają, ale jak patrzę na to jakie tam stoją samochody, ile w oknach anten satelitarnych kodowanych platform telewizyjnych, czy szpanowanie nawet przez dzieci tamtejszych mieszkańców najnowszymi modelami telefonów komórkowych, to raczej do biednych wielu z nich nie można zaliczyć. Ja jeżeli chcę mieć w mieszkaniu kablówkę i w miarę nowy telefon to muszę na to ciężko zapracować, i nikt mi do utrzymania nie dopłaca. Odpowiedz Link Zgłoś