Dodaj do ulubionych

Nomad od kuchni ;-)

07.03.12, 10:33
O kuchnia!
Obserwuj wątek
    • nomad997 Re: Nomad od kuchni ;-) 07.03.12, 18:22
      Jako praktykujący katolik mam taką smutną refleksję: takich czasów dożyliśmy, że pojawianie się kolejnej sprawy z księdzem katolickim i oskarżeniami o molestowanie seksualne przestaje kogokolwiek dziwić, i robić na kimkolwiek wrażenie. Moim zdaniem tak być nie powinno. I nie mam na myśli postawy społeczeństwa, ale ilość tego typu spraw gdzie pojawiają się księża jako osoby oskarżane.
      • vladtepes79 Re: Nomad od kuchni ;-) 08.03.12, 12:45
        Oczywiście, że katolicy nie mogą odpowiadać za czyny księży. Chociaż moja koleżanka („wielka” katoliczka próbuje tłumaczyć takie karygodne postępowanie np pedofilie, molestowanie że to tylko człowiek. Dla mnie te nie jest tylko zwykły człowiek tylko duchowny na którego spłynęła łaska Ducha Świętego. Wkurza mnie tylko, że taki ksiądz nie zostaje ekskomunikowany. Powinien zostać wywalony na zbity pysk poza Kościół! Co ty na to Nomad?
        • j.w.orlowski Re: Nomad od kuchni ;-) 08.03.12, 13:40
          Nie zbadane są ścieżki Boga tym bardziej kościoła, dlatego powtórzę już raz powiedziane na forum moje słowa, że Kościół składa się z księży i kapłanów. Kapłanem zostaje się z powołania, księdzem dla ego i pieniędzy może być każdy nawet obecny poseł Roman Kotliński, który zrzucił sutannę a krytykując kościół został posłem i jednym z najbogatszych Polaków oczywiście za pozwoleniem tzw. katolików. Do dziś taki ksiądz nie został przez Kościół ekskomunikowany tym samym nadal posiada święcenia kapłańskie i ma prawo do odprawiania Mszy Świętej oraz prowadzić inne posługi kapłańskie.
          Nasz los i życie było w naszych rękach i mamy to cośmy wybrali podczas głosowania.
        • nomad997 Re: Nomad od kuchni ;-) 10.03.12, 09:43
          Moje zdanie jest bardzo proste: skoro jest pewna grupa ludzi która rości sobie prawo do oceniania zachowań innych pod względem etycznym i moralnym, to sama powinna być w tym względzie nieskazitelna. Inaczej to jest zwykła hipokryzja.
          • vladtepes79 Re: Nomad od kuchni ;-) 23.03.12, 11:12
            sądzisz, jestem pedofilem. Nie, nie jestem i mogę a nawet mam do tego prawo krytykować takie postępowanie. Nie jestem katolikiem i 10 przykazań i reszta NAKAZÓW i ZAKAZÓW kościelnym mnie nie dotyczy. Zatem nie muszę okazywać miłosierdzia dla takiego księdza i innych osób. Z tego co wiem to nieskazitelny był tylko Chrystus i jego matka.
            • tomt3 Re: Nomad od kuchni ;-) 23.03.12, 11:22
              vladtepes79 napisał:

Z tego co wiem to nieskazitelny był tylko C
              > hrystus i jego matka.
              Co Ty powiesz?
              Ale skoro nie jesteś katolikiem to wiedzieć nie musisz.
              • vladtepes79 Re: Nomad od kuchni ;-) 26.03.12, 09:50
                ty jako katolik powinieneś wiedzieć, że Maryja była nieskazitelna! Dlatego Bóg ją wybrał. Z tego z co wiem to niestety większość katolików nie zna Pisma Świętego. Wiedzę na temat swojej wiary czerpali z lekcji religii a ci co chodzą do kościoła z Mszy Świętych.
            • nomad997 Re: Nomad od kuchni ;-) 23.03.12, 14:32
              Nigdzie nie napisałem że jestes pedofilem.
              Stwierdziłem, iż środowisko kleru które chce oceniać postępowanie innych, i występować w roli autorytetu moralnego samo powinno się najpierw oczyścić. Bo teraz to wygląda to trochę komicznie. Przykład? Ludziom na mszach mówią że nie wolno dbać o dobra doczesne, a jeden z byłych proboszczów pewnej parafii na terenie naszego miasta miał pozłacane klamki na plebanii (które wykręcił zabrał ze sobą jak odchodził). Konto bankowe też wyczyścił, i podobno zostawił swojemu następcy 100zł.
              • student_uw_s Re: Nomad od kuchni ;-) 25.03.12, 20:42
                Nomad, jestem z tobą. Jak by moja (w przyszłości) żona puściła się z księdzem to też bym kler znielubił. Trzymaj się chłopie. Pozdrawiam.
                PS. Źle cię oceniłem. Dobrze ci z oczu patrzy.
                • nomad997 Re: Nomad od kuchni ;-) 27.03.12, 17:57
                  To oni się już za rozbijanie małżeństw biorą? Czego to się człowiek w internecie nie dowie.
                  To że co chwila wypływa jakaś sprawa o charakterze pedofilskim już się przyzwyczaiłem. Oskarżenia o molestowanie seksualne innej natury też już raczej w naszym kraju stały się codziennością. Nawet sprawa domniemanego molestowania kleryków w seminarium przez jednego z obecnych biskupów seniorów nie robi na nikim wrażenia. Ale żeby brać się za rozbijanie małżeństw, i to tych zawieranych przed ołtarzem w kościele... moralność sięga już bruku.
              • vladtepes79 Re: Nomad od kuchni ;-) 26.03.12, 10:00
                Sorki to nie zrozumiałem, teraz w 100% się z Tobą zgadzam :)
                Takie postępowanie kleru powoduje, że młodzi ludzie odchodzą od kościoła. Jest to powolny proces. To wykorzystuje Palikot i nakręca młodzież.
                widzieliście tych biednych biskupów w ich wypasionych furkach za 300 tys. Jak rozumiem, że biskup powinien jeździć autem, ale czy to nie lekka przesada.(o biednym "biznesmenie" z Torunia nie wspomnę)
                • sportif Re: Nomad od kuchni ;-) 26.03.12, 11:08
                  300 tys. to wszystkie te biskupie skody i pasaty razem wzięte nie kosztują
                  • vladtepes79 Re: Nomad od kuchni ;-) 26.03.12, 15:12
                    300 razem wzięte??hahaha
                    na autach to się chyba nie znasz!
                    poświecę się i powklejam kilka przykładów
                    1. auto i cenę auta rydzyka każdy zna
                    2. Audi A8 (ok. 400 tys bo na 100% mają parę bajerów a na pewno barek:)) Prymas Polski abp Józef Kowalczyk i biskup łomżyński Janusz Stepnowski
                    3. Volvo XC60 (140 tys) Biskup łódzki Adam Lepa
                    4. Volkswagen Passat B7 (oni są skromni wybrali tylko Passata, ale w wersji de lux) metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz i metropolita krakowski kard. Stanisław Dziwisz
                    5. Lexus RX 450h (tylko 300 tysi ale to hybryda wiec biskup widać dba o środowisko bo o wiernych to na pewnie nie) biskup kielecki Kazimierz Ryczan
                    6. Volkswagen Passat R-Line biskup pelpliński Jan Szlaga
                    7. Chevrolet Captiva (skromna 100) Biskup siedlecki Zbigniew Kiernikowski
                    8. Skoda Superb (wersja z bajerami, bo osoba która naśladuje życie Chrystusa i żyje w ubustwie Biskup ełcki Jerzy Mazur

to tylko przykłady wiec wierni musicie byś świadomi na co idzie wasza ofiara. Ciekawie czym Wy jeździcie?
                    Do tego dochodzą inne dobra materialne:, ziemia, budynki. To wszystko powinni oddać dla ubogich. tak chyba postąpiłby Chrystus?!!

sportif napisał:

> 300 tys. to wszystkie te biskupie skody i pasaty razem wzięte nie kosztują
                    • vladtepes79 Re: Nomad od kuchni ;-) 26.03.12, 15:51
                      sorki napisałem ubustwie a powinienem ubóstwie
                      jestem dyslektykiem, ale nie mam żadnych papierów i pisałem maturę jak wszyscy:)
                      staram się ale czasami mi się nie udaje
                    • sportif Re: Nomad od kuchni ;-) 26.03.12, 21:28
                      rydzyk ma 6-letnie audi A6
                      reszta to też używki, jedyne co robi wrażenie to A8 - no ale to prymas i biskup
                      podajesz ceny w nawiasach nowych aut, żeby wyglądało bardziej sensacyjnie
                      podniecasz się Volkswagenem (autem dla ludu) - przecież w takim pasacie opasły biskup nawet nóg dobrze nie rozprostuje.
                      chevrolet to dawne dajewo a skoda jest super chyba tylko z nazwy.
                      Zaraz napiszesz, że jakiś kolejny biskup kupił luksusową dacię duster z jednej niedzielnej tacy w atrakcyjnym kredycie 50/50.
                      Przejedź się kiedyś do Warszawy i zobacz jakie tam auta prezesów przy firmach stoją.
                      W takiej Zielonce przy rondzie 3 sztuki Audi Q7 na terenie firmy stoją.
                      Mój sąsiad, stary dziadek, pokazywał mi niedawno fakturę zakupu auta, którym ciągle jeździ. 17 letnie daewoo espero z 95r. - wtedy zapłacił za nie 72 tysiące złotych - to jest dopiero hardkor, dać za dajewo 72 patyki a teraz jest warte 800zł i nie ma nie kupca.
                      • tomt3 Re: Nomad od kuchni ;-) 26.03.12, 21:55
                        Trochę mieszasz. Co kogo obchodzi co sobie prezes firmy kupił. Stać go było to i sobie kupił.Za swoje kupił. Raczej nie ślubował ubóstwa, i nie namawiał innych do tego. A co do tych aut księżowskich to ze szrotu ich nie kupili,na giełdzie też nie, a w salonach. Swoje kosztowały. Za jakiś czas kupią sobie nowe. Z tych 0,3% odpisu. A co do dziadka to chyba z tacy na te auto nie zbierał..
                        • vladtepes79 Re: Nomad od kuchni ;-) 27.03.12, 09:23
                          nie interesuje nas czym ty jeździsz lub jakiś dziadek czy prezes firmy. Ksiądz zbiera kasiorkę z tacy, ze ślubów czy pogrzebów. Jak dla ciebie samochód za 130 tys to żaden luksus to gratuluję dużej pensji lub bogatych rodziców. Myślę, że te ich "skromne" samochodziki są w najlepszych wersjach w wszystkimi bajerami.
                          Ja się z tym nie godzę i nie chcę, żeby było tak jak teraz. Moje podatki idą księży (np. pensja za religię a o kapelanach w wojsku nie wspomnę). Jak ty chcesz im dawać na luksusy to dawaj nawet pół swojej pensji.
                          Ksiądz ma być skromny. Ja nie zabraniam im posiadać samochodów, ale czy nie mogą mieć tańszych i takich nie rzucających się w oczy.
                          ja czytam różne gazety a raczej ich internetowe wersje np. wyborczą, niezalezną czy nasz dziennik.
                          kończ już ten temat
                          chcesz to płać i daj nam wybór. Ja wole dać pieniądze na na inne cele
                          • sportif Re: Nomad od kuchni ;-) 27.03.12, 11:33
                            jeśli chodzi o mnie, to ja w ogóle nie mam samochodu.
                            Możesz się godzić lub nie, możesz być ateistą lub kosmitą, ale skoro mieszkasz w PL, to i tak się dokładasz do kościoła i będziesz dokładać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka