Dodaj do ulubionych

Szansa na szerokopasmowy internet

06.04.12, 10:43
Na podstawie zainteresowania lokalnych społeczności TP i UKE podejmą decyzję o kontynuacji lub zaniechaniu poszczególnych inwestycji.

Telekomunikacja Polska S.A. planuje budowę na terenie naszego miasta, nowych węzłów sieci TP a tym samym dostęp do sieci szerokopasmowego internetu zarówno dla już korzystających z usług TP oraz dla osób zainteresowanych korzystaniem z tej usługi, na terenach gdzie dostęp jest ograniczony.
Dlatego też TP S.A. zbiera wnioski o potrzebach mieszkańców Marek w tym zakresie, które należy kierować na adres:
Komunikacja.Inwestycje@telekomunikacja.pl

Więcej zgłoszeń, to większa szansa na modernizacje infrastruktury telekomunikacyjnej.

Więcej informacji i szczegółów inwestycji na stronie:
Telekomunikacji Polskiej S.A.

MARKI
Obserwuj wątek
    • markee Krótki termin konsultacji 06.04.12, 15:07
      Jeśli dobrze zrozumiałem informację na stronie TP to niniejsze konsultacje kończą się 10.04.
    • efloras Re: Szansa na szerokopasmowy internet 06.04.12, 17:26
      Nie jestem zwolenniczką TP-sy. Może dlatego, że nie miałam z nimi dobrych doświadczeń.

Ale mniejsza o to - na stronie Miasto Marki na Facebook zapytałam, czy to jedyna alternatywa. Przecież w Markach działa też inny operator jakim jest Aster/UPC - więc dlaczego nie oni (osobiście mam lepsze doświadczenia )

Oto odpowiedź jaką uzyskałam
      "Na razie tylko TP-sa jest zainteresowana budową sieci. Prosimy o aktywność mailową, bo od tego zależą losy inwestycji."

Myślę sobie tak - Ci w TP-sie to niezłe żuczki, pewnie sprytnie chcą wykorzystać to, że Marki całe rozkopane więc i inwestycja nieco mniejsza.
      Osobiście uważam, że to miastu powinno też zależeć na Infrastrukturze .. a nie łapać ofertę, bo łaskawie TP-sa się zgłosiła .. heh

Ciekawa jestem, co na to mi odpowiedzą...
      Tak mi się nasunęło .. a czy to miastu nie powinno zależeć na infrastrukturze telekomunikacyjnej?
      Swoją drogą TP-sa wybrała dobry czas, kiedy dużo miejsc jest rozkopanych.. może więc skorzystać z okazji i negocjować dobre warunki z różnymi operatorami - ale to moje zdanie

Pozdrawiam Świątecznie
      Edyta Floras

• ulatodar Re: Szansa na szerokopasmowy internet 07.04.12, 23:40
        TP buduje sieć tzw. dostępową (kablową) do lokalizacji. Inni operatorzy, np. UPC/Aster/inne_TV_kablowe tez budują, ale tylko w większych skupiskach (bloki), ze względu na efektywność ekonomiczną inwestycji.

Wydaje mi się jednak, że większość mieszkańców Marek zamieszkuje w jedno-dwu-trzy-rodzinnych posesjach (gdzie z internetu w większości przypadków korzysta tylko jedno pokolenie). Chcąc zapewnić poprawną jakość dostępu do Internetu pozostaje nam wiec sieć kablowa TP (inni operatorzy typu Netia, itp korzystają i tak z tej samej infrastruktury).

Alternatywą jest dostęp bezprzewodowy do Internetu, świadczony komercyjnie w większości przez operatorów komórkowych (Orange, T-mobile, Plus, Play, inni) lub innych dostawców (np. JJS, inni) - info nt. operatorów dostępne na forum.

Moje osobiste spostrzeżenia:
        1. wykorzystajmy - jako mieszkańcy Marek, społeczność z "umiarkowanym" dostępem do zasobów Internetu - porozumienie TP-UKE, w ramach którego operator jest zobowiązany do wybudowania infrastruktury dostępu do Internetu dla iluś-tam tysięcy Abonentów - czemu tych nakładów nie wykorzystać w Markach??
        Zgłaszajmy wiec jak najwięcej wniosków na podany przez szary.szarego adres e-mail Komunikacja.Inwestycje@telekomunikacja.pl
        2. POMYSŁ: chcąc wyjść naprzeciw "społeczeństwu informacyjnemu" w ramach niewielkich inwestycji gmina Marki może zbudować dostęp bezprzewodowy free do Internetu dla mieszkańców gminy (zapewniający dostęp do e-mail, www), może o niewymagających parametrach, ale zawsze to free, na bazie infrastruktury dostępowej instytucji gminnych, podobnie jak to robią komercyjni dostawcy.

• efloras Re: Szansa na szerokopasmowy internet 09.04.12, 12:17
          Ula

Twoje argumenty są dla mnie przekonywujące.
          Wysyłam swój wniosek na podany przez szary.szarego adres e-mail Komunikacja.Inwestycje@telekomunikacja.pl
          i informuję na o tym na swojej tablicy FaceBook.

Edyta Floras
          • efloras Re: Szansa na szerokopasmowy internet 09.04.12, 13:05
            Chyba zrobiłam wtopę z płcią zwracając się "Ula" - w razie w przepraszam.
            Nicki bywają mylące :(
            • ulatodar Re: Szansa na szerokopasmowy internet 10.04.12, 20:31
              no problem :)
            • rode_1 Re: Szansa na szerokopasmowy internet 10.04.12, 21:14
              Nie wiem ile osób "zagląda" na forum, ale dobrze, że znów ktoś próbuje coś z tym problemem zrobić. Uważam tylko, iż byłoby dobrze znaleźć jakąś możliwość umieszczenia takiej informacji: 1) może na elektronicznej tablicy urzędu? 2) w jakiejś lokalnej prasie- biuletynie UM lub innym? Trudno wymagać od zabieganych ludzi, aby szczególnie ci mniej operatywni i może dodatkowo nie mający jakiegokolwiek dostępu do internetu zapoznali się z tą możliwością wsparcia tej inicjatywy. Az tego co ja wiem to niestety czas biegnie na naszą niekorzyść, bowiem T.P kończy opracowywanie dokumentacji technicznej z końcem września 2012 i wtedy zadecyduje co i gdzie jest w stanie zrobić (jeśli będzie to oczywiście ekonomicznie uzasadnione.) Nie wiem tylko czy brane będą przez nich też wnioski z przed kilku lat o instalacje tel. i netu- takich było przecież kiedyś duużo, a wnioskodawcą znudziło się co kilka lat poruszanie tego tematu...Patrz inne wątki na ten temat np. Internet - Dyskusja. - patkor 24.02.12, 15:48 i inne.
              • piotrg4 Re: Szansa na szerokopasmowy internet 10.04.12, 23:31
                ja wysłałem i ciekaw jestem rezultatu... ;)
        • piotrg4 Re: Szansa na szerokopasmowy internet 11.04.12, 11:54
          witam,
          wyslalem mail na adres z pierwszego postu i dostalem info:

Witamy,

Informujemy, iż ta skrzynka nie jest dedykowana do zapytań od osób indywidualnych. Jesteśmy dedykowani do obsługi zapytań Klientów-Operatorów.

W poniższej sprawie prośba o kontakt: Internet.szerokopasmowy@telekomunikacja.pl

Zespół Komunikacji z OA
          • rode_1 Re: Szansa na szerokopasmowy internet 11.04.12, 17:45
            JA już pisałem, że taką odpowiedź dostałem w lipcu/ sierpniu 2011 r. I stąd moja późniejsza korespondencja pisemna z T.P (twierdzili w krótkim piśmie- odpowiedzi iż już dostałem wcześniej odpowiedź, a dostałem jak wyżej!!!) Po czym dzwoniłem i pisałem na skrzynkę kontaktową UKE i otrzymałem dwukrotnie odpowiedzi o których już pisałem wyżej i (kiedyś wcześniej też.) Ponieważ UKE też kieruje na tamten adres TO BOJĘ SIĘ, ŻE PRZEZ BAŁAGAN w TP i tak nam nic lub bardzo niewiele w Markach pomogą.
    • rode_1 Re: Szansa na szerokopasmowy internet 11.04.12, 17:56
      JESZCZE RAZ ODPOWIEDZI z UKE
      1) NAJWAŻNIEJSZE W KOŃCOWEJ CZĘŚCI:
      Szanowny Panie,
      usługa stałego dostępu do Internetu jest usługą komercyjną, co oznacza, że jest świadczona użytkownikom wnioskującym o jej uruchomienie, pod warunkiem istnienia możliwości technicznych do jej świadczenia na łączu abonenta.

Urząd Komunikacji Elektronicznej nie posiada kompetencji do nakazania operatorom telekomunikacyjnym rozbudowy, modernizacji swoich sieci telekomunikacyjnych. Jedynie poprzez działania regulacyjne może wspierać rozwój konkurencji na rynku telekomunikacyjnym. Konkurencja na rynku powinna przekładać się na rozbudowę sieci telekomunikacyjnych (nie tylko kablowych) na obszarze całego kraju. To samo dotyczy sytuacji modernizacji łączy celem świadczenia usługi o większych przepustowościach (np. 10 Mb/s, 20 Mb/s).

Jednocześnie pragnę wskazać, iż Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej prowadzi szereg działań mających na celu wspieranie i rozwój przez operatorów infrastruktury telekomunikacyjnej, dzięki której możliwe będzie świadczenie usług szerokopasmowych. W tym celu istotne jest określenie obszarów o najniższym poziomie penetracji usług szerokopasmowych poprzez tworzenie tzw. map popytu tych terenów, gdzie to zapotrzebowanie na usługi jest największe. W tym miejscu uprzejmie proszę Pana o wpisanie swojego obszaru (lokalizacji) na stronie internetowej urzędu link: www.mapa.uke.gov.pl/ankieta/ankieta2.php, jako obszaru zapotrzebowania na usługę szerokopasmową. Niniejsze mapy popytu służą wskazaniu operatorowi miejsc, gdzie występuje zapotrzebowanie na usługi.

Kolejno pragnę poinformować, iż w dniu 22 października 2009 r. Prezes UKE oraz Prezes Telekomunikacji Polskiej S.A. zawarli porozumienie, na mocy którego TP zobowiązała się do wybudowania lub zmodernizowania w ciągu 3 lat infrastruktury zapewniającej przyłączenie co najmniej 1,2 miliona nowych łączy szerokopasmowych (w tym 1 milion łączy o przepływności co najmniej 6 Mbit/s). Ze względu na niski poziom dostępności i jakości usług telekomunikacyjnych w Polsce, ta kwestia ma kluczowe znaczenie dla rozwoju społeczeństwa, w którym przepływ informacji ma kluczowe znaczenie, a także stworzenia konkurencyjnej i innowacyjnej gospodarki. Wobec powyższego należy mieć nadzieję, że Pana łącze również zostanie objęte programem modernizacji linii abonenckich. Szerzej na temat porozumienia może Pan przeczytać na naszej stronie pod adresem: www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=168&news_id=4750&layout=3&page=text

Natomiast na stronie internetowej www.hurt-tp.pl/prt/pl/operatorzy/oferta_krajowa/690868/ można sprawdzić czy w najbliższym czasie TP S.A. planuje dokonać inwestycji w infrastrukturę telekomunikacyjną w konkretnej lokalizacji.
      W związku z przesłanym przez Pana mailem Urząd wystąpił do TP S.A. z prośbą o przesłanie informacji dotyczącej inwestycji w infrastrukturę telekomunikacyjną TP S.A. w przedstawionej przez Pana lokalizacji tj. 05-270 Marki ul. mój adres. Z przesłanych przez operatora informacji wynika, iż na podstawie podpisanego ww. porozumienia do końca września 2012r. na ternie miasta Marki zakończy się opracowywanie dokumentacji związanej z projektem ,,Rozbudowa sieci szerokopasmowej na terenie miasta Marki-projket MIX’’, co będzie skutkowało możliwością świadczenia usług szerokopasmowego dostępu do sieci Internet na zadawalającym poziomie.
      W przypadku pytań bądź wątpliwości zapraszam do kontaktu z naszym Centrum Informacji Konsumenckiej UKE 801-900-853 (koszt połączenia zgodny z cennikiem operatora telekomunikacyjnego) lub (22) 53-49-174 od poniedziałku do piątku w godzinach 08:15 - 16:15 lub mailem uke@uke.gov.pl.

2) MOJE PYTANIE NA odpowiedź z UKE :
      SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!
      Za zajęcie się sprawą i odpowiedź. Chciałbym tylko zauważyć, iż część tych informacji (wykazów ) znałem już wcześniej, ale w TP próbowałem szukać mojej lokalizacji w zakresie prac zamieszczonych w tamtych zadaniach, bowiem występuje tam jako lokalizacja Marki i nr. zadania i dla zwykłego klienta nie ma info. o dokładniejszym rejonie. Natomiast niestety muszę stwierdzić, że pod adresem elektronicznym do kontaktu podanym na stronie internetowej www.hurt-tp.pl/prt/pl/operatorzy/oferta_krajowa/690868/ t.j. 'Komunikacja.Inwestycje@telekomunikacja.pl' kilkukrotnie stwierdzono, iż nie jest to adres dla odbiorców prywatnych, tylko dla firm i odpowiedzi mi nie udzielą tylko kierowali do operatorów –dlatego moja późniejsza korespondencja z TP– patrz załącznik!- więc niestety ta komórka działa dziwnie. Gdybym tam dostał odpowiedź to nie musiałbym angażować Państwa w całą sprawę. ALE NAJWAŻNIEJSZE, ŻE WRESZCIE COŚ WIEM I SĄ SZANSE NA LEPSZY STAN!

Mam tylko jedno małe pytanie: czy dobrze rozumiem termin września 2012 wymieniony jako zakończenie dokumentacji ,Rozbudowa sieci szerokopasmowej na terenie miasta Marki-projekt MIX’’ może zaskutkować modernizacją w okresie kolejnych np.2-3 lat czy bliżej nieokreślonym terminem?

3) OSTATNIA ODPOWIEDŹ

Szanowny Panie,

w związku z przesłanym przez Pana pytaniem z dnia 13 lutego 2012 r., uprzejmie informuje, iż wskazana w naszej odpowiedzi data wrzesień 2012 r. to termin zakończenia przez TP S.A. opracowywania dokumentacji związanej z projektem ,,Rozbudowa sieci szerokopasmowej na terenie miasta Marki-projket MIX’’.

Po przeanalizowaniu zebranej ww. dokumentacji Spółka TP dopiero podejmie decyzję, czy są realne szanse budowy w Pana lokalizacji infrastruktury telekomunikacyjnej, czy będzie to dla operatora ekonomicznie opłacalne. Jeśli tak to w jakim terminie.

W związku z powyższym, w kwestii związanej z decyzją na temat uruchomienia inwestycji w Pana lokalizacji, proszę o kontakt z TP S.A. pod koniec roku 2012.

---TYLKO JAKIEŚ POPARCIE PISMEM MOŻE OD Burmistrza być może, że spowoduje jakieś całościowe zajęcie się problemem.

• rode_1 Re: Szansa na szerokopasmowy internet 22.04.12, 00:31
      Postanowiłem przenieść na górę ten post, aby był lepiej widoczny- Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka