Dodaj do ulubionych

Ważny komunikat ZTM!!!

02.08.04, 17:16
Mam do przekazania ważną informację ,która zapewne dotknie część mieszkańców
Marek.
W nocy z niedzieli na poniedziałek (1/2 sierpnia) na pętli w Międzylesiu
został napadnięty kierowca autobusu linii nocnej. Został znaleziony w ciężkim
stanie około godziny 3 rano i obecnie przebywa na oddziale intensywnej
terapii w jednym z Warszawskich szpitali.
W związku z tą tragedią koledzy kierowcy zdecydowali, że dzisiejszej nocy
(2/3 sierpnia) nie będą kursować żadne linie nocne. Prawdopodobnie tak będzie
jeszcze parę dni.
Jednogłośnie zdecydowano tak we wszystkich zajezdniach autobusowych MZA.
Dlatego jeżeli ktoś planuje dzisiaj korzystanie w godzinach nocnych z
komunikacji miejskiej ZTM radzę pozostać w domu albo skorzystać z własnego
samochodu.
Obserwuj wątek
    • owlosiony Re: Ważny komunikat ZTM!!! 02.08.04, 17:30
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • man72 Re: Ważny komunikat ZTM!!! 02.08.04, 17:48
        owlosiony napisał:

> !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak mam to rozumieć?
        • owlosiony Re: Ważny komunikat ZTM!!! 02.08.04, 19:10
          Zgroza !
          Miał być monitoring autobusów ?
          • man72 Re: Ważny komunikat ZTM!!! 02.08.04, 19:29
            owlosiony napisał:

> Zgroza !
            > Miał być monitoring autobusów ?

Przetarg na kamery w pojazdach komunikacji miejskiej ZTM zostanie rozpisany pod
            koniec tego roku, rozstrzygnięty na wiosnę 2005, a montaż we wszystkich
            pojazdach zakończy się pod koniec 2005r.
            • owlosiony Re: Ważny komunikat ZTM!!! 02.08.04, 19:47

> Przetarg na kamery w pojazdach komunikacji miejskiej ZTM zostanie rozpisany pod
              >
              > koniec tego roku, rozstrzygnięty na wiosnę 2005, a montaż we wszystkich
              > pojazdach zakończy się pod koniec 2005r.

Oby.
              Na taką swołocz to jeszcze pozwolenie na broń i dobrą klame w standardowym
              wyposażeniu kierowcy
              • patrykslowicki Skąd to wiesz? 03.08.04, 04:19
                Na stronie ZTM nie ma tej informacji. Chciałem właścnie wychodzić na nocny, najwyżej poczekam jeszcze te kilkadziesiąt minut na dzienne...
                • man72 Re: Skąd to wiesz? 03.08.04, 10:58
                  patrykslowicki napisał:

> Na stronie ZTM nie ma tej informacji.

Taka informacja pojawiła się w serwisach ZTM wysyłanach w postaci e-mail do
                  użytkowników forum ZTM oraz nA grupie dyskusyjnej ZTM. Wiem, że na trasy
                  wyjechało jednak 6 linii nocnych, bo ZTM dogadał się z prywatnymi przewoźnikami
                  na zastępstwo. Jak przedstawia się informacja na dzień dzisiejszy tego jeszcze
                  niewiem, ale pewnie wszystko powinno być już normalnie.

> Chciałem właścnie wychodzić na nocny, naj
                  > wyżej poczekam jeszcze te kilkadziesiąt minut na dzienne...

A gdzie masz nocny autobus o 4 rano. Ten protest dotyczył linii nocnych typu
                  6XX, a nie nocnych kursów linii dziennych.
                • rafal.redel Informacje prasowe. 04.08.04, 10:02
                  patrykslowicki napisał:
                  > Na stronie ZTM nie ma tej informacji. (...)
                  Dzis o sprawie pisze tez prasa:
                  miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2212095.html
                  Dwóch bandytów skatowało kierowcę nocnej linii 610. Jego zbulwersowani koledzy
                  mówią: mamy dość pracy w ciągłym strachu. I myślą o strajku
                  - To było nie do przewidzenia. Oni to zaplanowali, żeby zdobyć pieniądze. Mogło
                  trafić na kolegę z wcześniejszego kursu, albo późniejszego. Wypadło akurat na
                  mnie - mówi Krzysztof Dudkiewicz, kierowca pobity przez nieznanych sprawców. Ze
                  złamanym obojczykiem i żebrami leży na oddziale traumatologii szpitala przy
                  Szaserów. Jest posiniaczony, ma kołnierz ortopedyczny. Na szczęście czuje się
                  już lepiej - może chodzić i mówić.
                  Wszystko zdarzyło się w nocy z piątku na sobotę na pętli w Międzylesiu. -
                  Wysiadły tam dwie dziewczyny i chłopak, nikogo więcej nie było. Wyszedłem do
                  ubikacji, szybko wróciłem, bo przed odjazdem chciałem jeszcze zjeść kanapkę. W
                  tym momencie podeszło dwóch mężczyzn. Ten pierwszy był dobrze zbudowany, miał
                  około 20 lat. Zapytał, czy mam bilety, poprosił o dwa normalne. Kiedy się
                  schylałem, z całej siły uderzył mnie w głowę. Sięgnąłem po komórkę, ale
                  wytrącił mi ją z ręki.
                  Wtedy zaatakował też drugi bandyta. Wywlekli kierowcę na środek autobusu,
                  zaczęli okładać, kopać. - Pomyślałem: "To już mój koniec" i straciłem
                  przytomność.
                  Pana Krzysztofa dopiero po godzinie znalazł kolega z następnego kursu. Ranny
                  obudził się następnego dnia w szpitalu. - Nie wiedziałem, gdzie jestem,
                  zacząłem się zastanawiać, jak to się stało, że z tego wyszedłem. Mogłem już nie
                  żyć, jak ta dziewczyna, którą niedawno jacyś bandyci wypchnęli z pociągu.To cud!
                  Wczoraj odwiedzili go koledzy z pracy. - Wiem, że od razu zorganizowali
                  zbiórkę, przygotowali też zapomogę. Chcę im za to podziękować - dodaje.
                  Złodzieje ukradli bilety wartości tysiąca złotych i ponad 400 zł gotówki.
                  Policja ma trudne zadanie, bo nie zna żadnych świadków, którzy widzieliby
                  zdarzenie. W autobusie nie było innych pasażerów, a miejsce jest dość odludne.
                  Kierowca mógłby rozpoznać jednego z napastników: ciemnego blondyna, średniego
                  wzrostu, ubranego w jasną bluzę. Czy te informacje wystarczą, żeby złapać
                  bandytów?
                  - Szansa jest zawsze. Spróbujemy w środę - usłyszeliśmy od policjanta z
                  komisariatu w Wawrze, który prowadzi śledztwo.
                  Kierowcy miejskich autobusów są zszokowani. Boją się, że spotka ich to samo co
                  kolegę. - Okolice Międzylesia są bardzo niebezpieczne. Strach tam jeździć.
                  Wieczorami na przystankach gromadzą się bandy oprychów - opowiada Jacek Wójcik
                  z zajezdni przy Ostrobramskiej.
                  Niektórzy kierowcy zastanawiali się nawet nad nocnym strajkiem. Miałby on
                  skłonić miejskich urzędników do poprawy bezpieczeństwa w autobusach. Na razie
                  trwają jednak negocjacje z zarządem Miejskich Zakładów Autobusowych. - Telefony
                  komórkowe [wyposażono je kierowców po jednej z ostatnich nocnych awantur -
                  red.] to za mało - uważa Waldemar Dominicki, szef Związku Zawodowego
                  Pracowników Komunikacji Miejskiej i proponuje: - Może spółka powinna wynająć
                  firmę ochroniarską, która patrolowałaby niebezpieczne pętle?
                  Co na to Marek Budzyński, kierownik działu nadzoru ruchu w MZA? - Niedługo
                  zajmiemy się tym problemem. Być może na niebezpiecznych pętlach kierowcy
                  powinni się zatrzymywać tylko na chwilę, żeby zabrać pasażerów. Dłuższy postój
                  kierowca zatrzymałby się w bezpieczniejszym miejscu. Musi się tylko na to
                  zgodzić Zarząd Transportu Miejskiego.
                  - Problem w tym, że autobus nie może mieć postoju w środku trasy. Nie chcemy
                  zaś likwidować pętli i przesuwać bliżej centrum, bo ludzie chcą też dojeżdżać
                  na peryferie - mówi Grzegorz Dziemieszczyk z ZTM. - Liczymy, że straż miejska i
                  policja będą częściej patrolowała rejony wokół pętli. (...)
                  • rawi_pozn Re: Informacje prasowe. 04.08.04, 14:02
                    Bandyci !!!
                    Mogli przeciez tylko nastraszyc kierowce i tak by oddal te bilety i te nedzne
                    400 zl.
                    Nie musieli go katować zwyrodnialcy !
                    Jak tu żyć w takim świecie kiedy jacyś bandyci psychole sa gotowi zabić za
                    jakies nędzne bilety bo facet mógł przecież nie mieć pieniędzy albo mieć jakieś
                    drobne ! Ale to by zobaczyli dopiero po tym jak juz go skatowali mordercy !
                    Rawi
    • rawi_pozn Re: Ważny komunikat ZTM!!! 03.08.04, 13:28
      man72 napisał:
      > W nocy z niedzieli na poniedziałek (1/2 sierpnia) na pętli w Międzylesiu
      > został napadnięty kierowca autobusu linii nocnej.

Do czego to zaczyna dochodzic w tym kraju !!!
      Zeby jacys badyci napadali na kierowce autobusow ?
      Niedlugo bedzie strach wyjsc z domu po 20:00 :(
      Rawi
      • man72 Kolejny Napad 04.08.04, 23:18
        W nocy z 4/5 sierpnia na pętli w centrum Warszawy został napadnięty kolejny
        kierowca linii nocnej 605. Tym razem obyło się na rozciętym łuku brwiowym i
        paru otarciach.

Informację tą pozostawię bez komentarza...
        • rawi_pozn Re: Kolejny Napad 05.08.04, 09:31
          man72 napisał:
          > W nocy z 4/5 sierpnia na pętli w centrum Warszawy został napadnięty kolejny
          > kierowca linii nocnej 605. Tym razem obyło się na rozciętym łuku brwiowym i
          > paru otarciach.
          > Informację tą pozostawię bez komentarza...

A ja dodam komentarz:
          Według mnie wprowadzić program zero tolerancji jak bodajże w Nowym Jorku.
          Rawi
          • man72 Tragiczna Informacja 09.08.04, 12:16
            Jak się nieoficjalnie dowiaduje od jednego kierowcy, w dniu dzisiejszym około
            godziny 12.00 zmarł kierowca autobusu linii nocnej, który został napadnięty w
            Międzylesiu.

Niech brak komentrza z mojej strony będzie najlepszym komentarzem do tej
            informacji.
            • marcin.be Re: Tragiczna Informacja 11.08.04, 09:18
              Dlaczego nic o tym nie słychać w Radio i Gazetach ?????

Zamiast podać to jako główną wiadomość mówić o tym wszędzie
              nic nigdzie ?!?!?

W takiej sytuacji nie rozumiem mediów ?
              Przemilczymy temat to tematu nie ma ??
              A co jest ważne ? Że Ronaldo przyjechał do Warszawy ? Za chwilę przyjedzie ktoś
              inny a nam zginął człowiek - kierowca zwykłego autobusu, był czyimś synem
              pewnie czyimś mężem, może ojcem ?

Chyba nie rozumiem tego świata ...
              • rawi_pozn Re: Tragiczna Informacja 16.08.04, 13:05
                Szok
                szok
                szok
                szok

:((((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka