Dodaj do ulubionych

Uks-y w Markach

01.06.16, 08:54
Witam. Mam pytanie. Dlaczego w markach jest tak mało uks-ów? Czy to z braku zainteresowania? Czy jakby powstał uks zapasy lub uks szermirka, ile osób było by zainteresowanych? Są to sportydla chłopców jak też dla dziewczynek.
Obserwuj wątek
    • gnomek100 Re: Uks-y w Markach 01.06.16, 11:02
      Można się domyślać, że w Markach jedna słuszna instytucja o charakterze sportowym która "skutecznie" zagospodarowuje większość funduszy na sport. Reszta tak naprawdę zgarnia "resztki".
      A w Warszawie jest odwrotnie. Stawia się na kluby sportowe przy szkołach, które działają nawet w niedzielę, i każdy może przyjść na organizowane tam zajęcia (np. pewne gimnazjum na Bródnie). Szkoła nieodpłatnie użycza na ten cel swoje pomieszczenia.
      Reasumując: w Warszawie popularyzuje się sport o charakterze masowym (potencjalne szerokie grono odbiorców), a u nas najczęściej trzeba się dostosować do oferty jednego podmiotu.
      Oczywiście są inne podmioty zajmujące się popularyzacją sportu, ale w stosunku do jedynie słusznego mają mocno ograniczone pole działania.
      • zielu52 Re: Uks-y w Markach 02.06.16, 23:27
        nie pisz za cała Warszawę, bo widzę nie masz zielonego pojęcia. Jestem założycielem i Prezesem UKS-u przy jednej ze szkół podst. Utrzymujemy dwie sekcje *piłka nożna, koszykówka* tylko i wyłącznie z wpłat rodziców, bo ani Warszawa ani Dzielnica nie daje ani centa a szkoła co roku podwyższa opłaty za obiekty. Pierwsze dwa lata to była karencja dla nowego stowarzyszenia a w tym roku odmówili przyjęcia wniosku, bo nasz klub nie bierze udziału w WOM-ie. A jak ma brać skoro WOM to zawodnicy od 12 roku życia czyli gimnazjaliści a my to SP. A Dzielnica wniosku nie przyjęła, bo ubiegaliśmy się w W-wie. I też mają swoje wybory a nowe twory najchętniej, by zlikwidowali.
        Więc nie generalizuj, jak nie znasz szczegółów.
        A o podział kasy miejskiej w Markach na kluby niech się martwią ci co posyłają dzieci na zajęcia. Mnie to już dawno przestało interesować, bo ani zmiana władz miasta ani zmiana władz klubu nic nie zmieniła. Podobnie jest z MOK-iem . Dotacja miasta bardzo wysoka a za zajęcia płacą i tak rodzice . To na co idzie dotacja? No i dyr MOK to Matuzalem ale ma widać wejścia. Jakiś czas temu przeniosłem swoje podatki do Marek. Ale chyba zabiorę z powrotem do stolicy. Tu co jeden to większy... ale wypikałem, bo jeszcze mi ABW zapuka.
        • gnomek100 Re: Uks-y w Markach 03.06.16, 11:10
          A gdzie niby napisałem że każdy UKS lub inna organizacja o charakterze sportowym dostaje w Warszawie dofinansowanie z budżetu? Nie dostaje.
          A wiesz dlaczego? Bo byłoby jak z kopalniami i związkami zawodowymi - jedna kopalnia i 30 związków, z czego każdy robi to samo i żyje na koszt kopalni.
          Dostają te, które są ważne z punktu widzenia dzielnicy. Nikt nie będzie utrzymywał UKS-u w każdej szkole z pieniędzy publicznych, gdzie szkoły często są oddalone od siebie o kilkaset metrów. Jak ktoś chce uprawiać sport, to bez problemu znajdzie w swojej dzielnicy kilka ofert na aktywne spędzanie czasu. Można przebierać do bólu, i to właśnie o zapewnienie takie oferty chodzi.
          A jak jest n-ty UKS który upiera się że musi istnieć choć nikt go nie chce finansować z pieniędzy publicznych (ponieważ jak wiele innych zajmuje się piłką nożną), to niech utrzymuje się z pieniędzy sponsorów lub składek zainteresowanych.

• zielu52 Re: Uks-y w Markach 04.06.16, 00:32
            Stwierdzam, że masz niewielkie pojęcie o sporcie (właśnie do takich klubów jak nasz chce dotrzeć nowy minister sportu, ale jeszcze trochę nie wie jak, bo dedykował nowy program z kolejnymi błędami) więc z dyletantami (poczytaj, poczytaj, poczytaj) nie zwykłem rozmawiać, ponieważ ja w tym siedzę od 25 lat a z własną karierą zawodniczą od 50-ciu. A jakie sa twoje dokonania w tym temacie. Ale lubisz się wymądrzać jak widzę więc pisz dalej; tu na pewno jakaś gospodyni domowa cię przeczyta i może nawet pochwali.
            • norbi0179 Re: Uks-y w Markach 09.06.16, 13:15
              Dzięki za rozjaśnienie sytuacji z dotacjami na UKSy. Czyli wygląda na to że trzeba mnieć jedną pensje a uks to półharytatywnie. A może nauczuciele w-f mieliby większe szanse na założenie uksu. Może dla nich powinna być dotacja?
    • norbi0179 Re: Uks-y w Markach 01.06.16, 12:18
      Tu już nie chodzi o niedziele tu chodzi że dzieci nie mają dużego wyboru dyscyplin sportowych.Jak nie piłka to CO?
      • gnomek100 Re: Uks-y w Markach 01.06.16, 12:35
        Ale ja się z Tobą zgadzam. Te weekendowe (otwarte) zajęcia w szkołach podałem tylko jako przykład, ze nawet tak można
        Osobiście jestem za dużą liczbą klubów sportowych działających przy szkołach (ale nie tylko), które oferują uczniom ale i szerokiemu gronu mieszkańców zajęcia z wielu dyscyplin sportowych, nie tylko piłki nożnej. Pieniędzy w budżecie Marek na sport już teraz jest na tyle dużo, że przy odpowiednim podziale funduszy jeszcze kilka małych klubów sportowych utrzyma się z atrakcyjną ofertą.
        A jak ktoś chce mieć w Markach duży klub piłkarski, to niech znajdzie sobie na to sponsorów poza budżetem miasta.

Na koniec dodam żeby było śmieszniej, że te UKS-y inne kluby sportowe które już działają w Markach osiągają od lat dużo większe sukcesy sportowe już jedynie słuszny klub na garnuszku miasta. A ich budżety są wręcz minimalne w stosunku do głównego beneficjenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka