Dodaj do ulubionych

Osiedle JW Construction wyroznione

IP: *.braun.de 04.12.02, 14:35
Dopiero teraz natknalem sie na informacje, ze osiedle JW Construction
zbudowane przy ulicach Mickiewicza i 11 Listopada zostalo wyroznione w
konkursie "Budowa Roku 2001". Ogladalem to osiedle ostatniego lata i nawet
sympatyczne. Czy ktos z forumowiczow tam mieszka? Oto link z opisem i fotkami:

www.budowaroku.pl/l2001/strona.php?NumerStr=44
Obserwuj wątek
    • Gość: Zuldi-Marejka Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.12.02, 13:41
      Osiedle nie jest tragiczne, ale bez urazy, to wyróżnienie zostało przyznane
      przez techników i inżynierów budownictwa, a nie architektów. Ocenili przede
      wszystkim technologię i proces inwestycyjny. O ich predyspozycjach do oceny
      estetycznych walorów budynku, najwięcej mówi wygląd ich strony i inne
      wyróżnione obiekty. Ale i tak gratuluję i jestem dumny.
      Jak znam JWC to gdyby mogli to by wywalili 15 kondygnacji, ale plan im nie
      pozwolił. Nie lubię ich za tego kloca koło PBW – ten najwyższy budynek w
      mieście. No cóż, ale taki był zapis w planie dot. wysokości, a raczej go nie
      było. Cały szkopuł tkwi w dobrych ( szczegółowych i profesjonalnych ) Panach
      Miejscowych. Tak restrykcyjne, są natomiast niewygodne zarówno dla gminy jak i
      inwestora ( ograniczenia hamujące inwestycje ). Jeśli ktoś chce coś wybudować
      to gmina stanie na uszach, aby go nie stracić. Czyż tak nie jest Pani Ago?
      Polski inwestor wali ile się da, taka jego kultura. Obciach.
      • Gość: Raffix Re: JW Construction IP: *.braun.de 16.12.02, 14:01
        Gość portalu Zuldi-Marejka napisał:
        > Osiedle nie jest tragiczne, ale bez urazy, to wyróżnienie zostało przyznane
        > przez techników i inżynierów budownictwa, a nie architektów. Ocenili przede
        > wszystkim technologię i proces inwestycyjny. O ich predyspozycjach do oceny
        > estetycznych walorów budynku, najwięcej mówi wygląd ich strony i inne
        > wyróżnione obiekty. Ale i tak gratuluję i jestem dumny.
        > Jak znam JWC to gdyby mogli to by wywalili 15 kondygnacji, ale plan im nie
        > pozwolił. Nie lubię ich za tego kloca koło PBW – ten najwyższy budynek w
        > mieście. (...)
        Mnie tez ten kilkunastopietrowy blok za bardzo nie podoba - w ogole nie pasuje
        do dotychczasowej niskiej zabudowy w Markach. Tym bardziej, ze w takich blokach-
        gigantach podobno nigdy nie powstaje prawdziwa zintegrowana spolecznosc.
    • Gość: Piotr Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.compensa.pl / 10.1.3.* 19.12.02, 13:12
      Witajcie,
      Mieszkam tam od sierpnia 2001 r. budynki są fatalne - sciany pękają, w wielu
      mieszkaniach wdał się grzyb - z powodu złego położenia tynku czy farb
      9dokładnie nie wiem ), w moim mieszkaniu okna sa naprawiane 100 - ny raz, aod
      okien ciągnie zimno jak cholera!!! Wentylacja nie działa - powietrze zamiast
      byc wyciągane przez wentylator wchodzi do środka - wskutek tego ciągle
      chorujemy...ale najgorsza jest "administracja osiedla" - nic tam nie
      załatwisz!! Błagam powiedzcie , jak usprawnić wentylację grawitacyjną aby
      działała prawidłowo - bo TBS umywa ręce!!!
      Piszę z pracy dopiero teraz bo byłem na urlopie - dziecko znowu chorowało -ale
      wprzeciagach nie da się nie chorować!!!To jacyś debile oceniali to
      osiedle...zaraz tam napiszę...
      Pzdr
      PS Czy ktoś mi powie jak mam telefon radiowy jakie są szanse na internet ,
      niekoniecznie w TP SA , w ogóle może ktoś powie jak "chodzi" internet przez
      telefon radiowy, bo ponoć wymaga kosztownego modemu.
      • raffix Re: Osiedle JW Construction 19.12.02, 13:39
        Gość portalu Piotr napisał:
        > Mieszkam tam od sierpnia 2001 r. budynki są fatalne - sciany pękają, w wielu
        > mieszkaniach wdał się grzyb - z powodu złego położenia tynku czy farb
        > dokładnie nie wiem), w moim mieszkaniu okna sa naprawiane 100 - ny raz, aod
        > okien ciągnie zimno jak cholera!!!
        Hm... czyli wcale nie jest tak kolorowo jak by sie zdawalo. Wspolczuje. Mysle,
        ze przyczyna zagrzybienia moga byc wlasnie problemy z wentylacja, o ktorych
        piszesz nizej. Raczej rzadko jest to spowodowane zlym polozeniem farb lub tynku.

> Wentylacja nie działa - powietrze zamiast
        > byc wyciągane przez wentylator wchodzi do środka - wskutek tego ciągle
        > chorujemy...ale najgorsza jest "administracja osiedla" - nic tam nie
        > załatwisz!! Błagam powiedzcie , jak usprawnić wentylację grawitacyjną aby
        > działała prawidłowo - bo TBS umywa ręce!!!
        A czy wiadomo, jaka jest przyczyna "odwrotnego ciagu" wentylacji? Mysle, ze
        warto zrobic ekspertyze u kominiarza (tylko trzeba znalezc takiego, ktory
        rzeczywiscie wykonuje swoj zawod a nie przychodzi zbierac haracz jakich paru
        juz spotkalem).

> Piszę z pracy dopiero teraz bo byłem na urlopie - dziecko znowu chorowało -
        > ale wprzeciagach nie da się nie chorować!!! To jacyś debile oceniali to
        > osiedle...zaraz tam napiszę...
        Rzeczywiscie warto napisac.

> PS Czy ktoś mi powie jak mam telefon radiowy jakie są szanse na internet ,
        > niekoniecznie w TP SA , w ogóle może ktoś powie jak "chodzi" internet przez
        > telefon radiowy, bo ponoć wymaga kosztownego modemu.
        Ambo i Tobanie, czy to nie Wy przypadkiem korzystacie z modemu przez radiowe
        lacze TP SA?
        • Gość: toban Re: Osiedle JW Construction IP: *.local.berlin 19.12.02, 15:07
          raffix napisał:

> > PS Czy ktoś mi powie jak mam telefon radiowy jakie są szanse na internet ,
          >
          > > niekoniecznie w TP SA , w ogóle może ktoś powie jak "chodzi" internet prze
          > z
          > > telefon radiowy, bo ponoć wymaga kosztownego modemu.
          > Ambo i Tobanie, czy to nie Wy przypadkiem korzystacie z modemu przez radiowe
          > lacze TP SA?

Taaaaaak, korzystamy z linii powietrznej tepsy, powolna jest bardzo. Np. nasze
          forum otwiera się ok.2 min!!! Padaczka!
          Jeśli chodzi o modem, to motorolka tespy ma wbudowany modem ( my z niego
          korzystamy, bo przy przepustowości tej linii szybkość modemu jest bez
          znaczenia). I to jest NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE !!!
          Ale uwaga!!!-moim zdaniem motorolka nie będzie pracować pod WindowsXP i NT/2000.
          Jak spróbuję to dam znać.
          Ogólnie linia radiowa tespy powinna poprawnie pracować z każdym modemem ( nawet
          modem PCMCIA od służbowego notebooka udało mi się skonfigurować ), tylko czasem
          w ustawieniami modemu trzeba pokombinować z jego szybkością w dół. Tak samo w
          WinXP, tylko modem musi mieć sterowniki do XP, czasem pasują od Win2000, ale
          może być ciężko skonfigurować. Żaden drogi modem niepotrzebny!, ja bym kupił
          najgorsze i najtańsze badziewie. Na porządny modem przyjdzie czas, jak cholerna
          TPSA pociągnie normalne linie, tylko do tego czasu na pewno będą już stałe
          łącza w Markach.
          Zdrów

• Gość: Dominik Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.02, 14:18
        Ja troche OT, ale tez o JW C [TBS Lisi Jar].

> byc wyciągane przez wentylator wchodzi do środka..[...]

Chetnie sie z Toba podziele! ;-) W naszym wypadku przylozyli sie do tego, az... za bardzo.
        W naszym bloku wentylacja (wymuszona) chodzi, i owszem, ale chodzi az tak, ze praktycznie nie sposob ogrzac mieszkanie.
        Ciag jest az tak potworny, ze powietrze nie zdazy sie zagrzac a juz jest wyciagniete, przykrecic sie tego za bardzo nie da, bo z kolei gwizdze.
        Mam w planach pozbycie sie odkurzacza i dorobienia jakiejs rury do tej wentylacji -
        bede mial odkurzacz gratis! ;-)

> ale najgorsza jest "administracja osiedla" - nic tam nie
        > załatwisz!!

U nas tez nie ciekawie (co prawda nie walczylem jeszcze z administracja,
        a z _Panami_z_Budowy_Co_Wiedza_Lepiej_i_Tak_Ma_Byc_Bo_Miesci_Sie_w_Normach_TBS)
        - doprosic sie od miesiaca nie moge, zeby ktos przyszedl i poprawil osadzenie drzwi wejsciowych bo wieje, okna itp kwiatki...

> ale wprzeciagach nie da się nie chorować!!!

tak jak u nas.... nieszczelne okna, parapety, drzwi wejsciowe itp.
        Nie mozna sie doprosic o poprawki.... ITD ITP.... szkoda klawiatury...
        Bylby niezly artykul do jakiejs gazety...... Jest tu ktos z Muratora??? ;-) Nie? To moze choc Glos Marecki? ;-)

Haslo na dzis: JW Construction? NIE!!! DZIEKUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • slaw Re: Osiedle JW Construction wyroznione 19.12.02, 22:48
        Gość portalu: Piotr napisał(a):
        > w wielu mieszkaniach wdał się grzyb

To z powodu złej wentylacji - prze pierwsze dwa lata jest bardzo duża
        wlgotność. U mnie np. sól i cukier pozostawione w otwartym pojemniku skawalały
        się w ciągu jednej doby. Teraz już tego problemu nie mamy. Wręcz chyba jest za
        sucho...

> od okien ciągnie zimno jak cholera!!!

Dobrze by było gdyby te okna ktoś obejrzał. JWC robi takie niedoróbki, ze nie
        uwierzyłbyś. U mnie w kuchni (szczytowa ściana budynku) nie dali pianki
        montażowej na dole okna. Miałem po prostu dziurę na zewnątrz. Jak zaświeciłem
        latarką od zewnątrz to światło pojawiło się na parapecie wewnętrznym. Między
        drzwiami balkonowymi a oknem jest plastikowa listwa maskująca - ale z trudem
        zakrywa dziurę pomiędzy framugami okna i drzwi. Po lekkim odchyleniu listwy
        można było wysadzić cały palec na zewnątrz. A jedno okno w pokoju po prostu nie
        dało sie wyregulować tak, żeby uszczelka poprawnie przylegała - dokleiłem
        gąbkę. Minimalnie trudniej się zamyka, ale rozszczelnienie mam teraz tylko
        kiedy chcę. Planuję też jeszcze przyklejenie styropianu na zewnętrzny parapet w
        kuchni, bo tam nadal jednak jest mostek cieplny.

> Wentylacja nie działa

Sprawdź czy po otwarciu (a nie rozszczelnieniu) któregokolwiek okna masz nadal
        ciąg odwrotny. Jeśli nie i mieszkasz nisko to sprawdź przy drzwiach wejściowych
        czy nie słychać albo nie czuć po ich zewnętrznej stronie powiewu powietrza.
        Klatka schodowa potrafi dawać większe podciśnienie niż kanał wentylacyjny. Ja
        musiałem przykleić uszczelkę na drzwi - zamykają się znacznie ciszej i
        wentylacja działa już poprawnie.
        --
        Slaw
        • Gość: Piotr Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.compensa.pl / 10.1.3.* 20.12.02, 09:47
          Dziekuję Wam wszystkim za radę, spróbuję uszczelnić drzwi wejściowe i okna.
          • slaw Re: Osiedle JW Construction wyroznione 20.12.02, 11:59
            Gość portalu: Piotr napisał(a):
            > spróbuję uszczelnić drzwi wejściowe i okna.

Tylko nie przesadź z tym uszczelnianiem okien - powietrze musi dochodzić do
            mieszkania. Sztuka polega na tym, żeby wpuścic powietrze a nie wyziębić
            fragmentu mieszkania. Tak gdzie nie masz w pobliżu grzejnika uszczelniaj mocno,
            bo inaczej będzie zimno, ale jak masz gdzieś miejsce, gdzie chłodniejsze
            powietrze nie będzie przeszkadzało to zostaw tam dziurę.

Warto natomiast pozbyć się mostków cieplnych - miejsca gdzie powietrze nie
            przechodzi ale ocieplenie muru jest słabsze i wychladza mieszkanie. U mnie są
            to nieocieplone parapety zewnętrzne - ściana wokół dołu okna jest wyraźnie
            zimniejsza.
            --
            Slaw
      • Gość: Dominik Wentylacja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.02, 12:49
        > byc wyciągane przez wentylator wchodzi do środka - wskutek tego ciągle
        > chorujemy.

moze Wam przyda sie :

Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z 16 sierpnia 1999 r. w sprawie
        warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych określa wymagania wobec zarządców
        budynków dotyczące między innymi wentylacji oraz kanałów i przewodów spalinowych i
        dymowych.

Rozdział 6
        Użytkowanie instalacji i urządzeń wentylacyjnych

§ 22. 1. Instalacje i urządzenia wentylacyjne powinny w okresie ich użytkowania zapewniać
        możliwość skutecznej wymiany powietrza w pomieszczeniach zgodnie z warunkami założonymi w
        projekcie.
        2. Instalacje i urządzenia, o których mowa w ust. 1, w okresie ich użytkowania powinny być
        utrzymywane w stanie technicznym zapewniającym sprawność i niezawodność funkcjonowania.
        § 23. W okresie użytkowania instalacji i urządzeń, o których mowa w § 22 ust. 1, należy zapewniać:
        1) pełną drożność i szczelność przewodów i urządzeń,
        2) utrzymanie pełnego wymaganego przekroju kratek wentylacyjnych,
        3) realizację wymaganych robót konserwacyjnych i remontowych,
        4) realizację zaleceń pokontrolnych wydawanych przez upoważnione organy kontroli i nadzoru,
        5) w razie uzasadnionej potrzeby - kontrolę stanu technicznego instalacji i urządzeń wentylacyjnych.

zaczerpniete z:
        www.wentylacja.org.pl
        • Gość: Dominik I jeszcze to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.02, 12:54
          ajważniejszą normą z punktu widzenia projektantów wentylacji jest norma PN-83/B-03430
          Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej -
          Wymagania.

W dniu 8 lutego 2000 uchwalono zmianę do tej normy PN-83/B-03430/Az3:2000.

Najważniejsze postanowienia obu norm

BUDYNKI MIESZKALNE

Strumień objętości powietrza wentylacyjnego w budynku mieszkalnym jest określony przez sumę
          strumieni powietrza usuwanego z pomieszczeń pomocniczych. Strumienie te powinny wynosić co
          najmniej :

* w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę gazową lub węglową - 70 m3/h
          * w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną - 30 m3/h w mieszkaniu do
          3 osób, - 50 m3/h w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób
          * w kuchni bez okna zewnętrznego wyposażonej w kuchnię elektryczną - 50 m3/h
          * w łazience ( z WC lub bez) - 50 m3/h
          * w wydzielonym WC - 30 m3/h
          * w pomocniczym pomieszczeniu bezokiennym - 15 m3/h
          * w kuchni bez okna zewnętrznego, wyposażonej w kuchnię gazową, obowiązkowo z mechaniczną
          wentylacją wywiewną - 70 m3/h
          * dla pokoju mieszkalnego oddzielonego od pomieszczeń kuchni, łazienki i WC więcej niż dwojgiem
          drzwi lub pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu
          jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego - 30 m3/h
          Zaleca się ponadto projektowanie urządzeń wentylacyjnych umożliwiających okresowe zwiększanie
          strumienia objętości powietrza do co najmniej 120 m3/h.
          Prawidłowa wentylacja powinna zapewniać doprowadzenie powietrza do pokoi oraz kuchni z oknem
          zewnętrznym oraz usuwanie powietrza zużytego z kuchni, łazienki, oddzielnego ustępu,
          ewentualnego pomocniczego pomieszczenia bezokiennego (składzik, garderoba), pokoju
          oddzielonego od tych pomieszczeń więcej niż dwojgiem drzwi, pokoju znajdującego się na wyższym
          poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub wielopoziomowym mieszkaniu domu
          wielorodzinnego.
           W budynku o wysokości do 9 kondygnacji może być stosowana wentylacja grawitacyjna lub
          mechaniczna. W budynkach wyższych należy stosować wentylację mechaniczną wywiewną lub
          nawiewno-wywiewną.

• Gość: Jan Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.tele2.pl 19.12.02, 15:18
      Osiedle jest ładne ale na zdjęciach. Nie wszytko jest złotem co się świeci.
      Następny bubel nagrodzony bez sprawdzania. Brak kontaktu Jurorów z lokatorami,
      a może wyróżnienie za odpowiednią opłatą?.
    • Gość: zacier Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.k.mcnet.pl 04.01.03, 23:59
      Witam , ja tez pomieszkuje czasami na tym osiedlu i serdecznie pozdrawiam
      FORUMOWICZÓW jestem tu pierwszy raz (a szkoda) oki spadam bo już po północy.
      • Gość: Raffix Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.braun.de 05.01.03, 09:19
        Gość portalu zacier napisał:
        > Witam , ja tez pomieszkuje czasami na tym osiedlu i serdecznie pozdrawiam
        > FORUMOWICZÓW jestem tu pierwszy raz (a szkoda) oki spadam bo już po północy.

Pozdrowienia - mamy nadzieje, ze choc jestes tu pierwszy raz to jednak nie
        ostatni :-)
        • Gość: zacier Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.k.mcnet.pl 06.01.03, 07:36
          Pewnie że nie, byłem baaaaardzo dawno na stronie Mareckiej ale forum jeszcze
          nie było a teraz skoro jest to rzecz jasna że będe zaglądał. Mołego tygodnia
          dla wszytkich.
        • zacier-r Re: Osiedle JW Construction wyroznione 06.01.03, 07:47
          Sie zalogowałem i oto mój nick . Myślałem że z longin zacier to żaden problem a
          ty jednak kąbinować musiałem :)
          • Gość: Raffix Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.braun.de 06.01.03, 09:47
            Kurcze, wszyscy macie takie fajne nicki a ja po prostu stopniowo wykoslawialem
            moje imie. Najpierw bylo Rafi ale ze na forum warszawskim pojawil sie inny Rafi
            i to nie do konca sympatyczny, to zmienilem na Raffix i tak juz zostalo.
            • Gość: PGR (dawniej Piotr Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.compensa.pl / 10.1.3.* 06.01.03, 13:56
              Witajcie w Nowym Roku,
              Opisywałem Wam jak walczę z administracja osiedla TBS Mickiewicza w Markach.
              Obecnie sytuacja jest nastepująca : były kolejne komisje, które stwierdziły iz
              mam za szczelne okna (sic!), tworzy sie pociśnienie i dlatego mi wwiewa zimne
              powietrze z wentylacji. Ale ja sie nie poddaję i niedługo wezwę kolejnego
              przedstawiciela TBS- ponoc ma zadecydowac co będzie dalej. Opisze Wam to z
              ochotą. Życzę ciepłego mieszkania
              PGR
              • Gość: Raffix Re: Osiedle IP: *.braun.de 06.01.03, 14:13
                Witaj Piotrze!
                Powodzenia w walce!
                Co do meritum to oni tyle moga miec racje, ze w pomieszczeniach rzeczywicie
                powinien byc zapewniony nawiew - np. poprzez mikrowentylacje w oknach, ktora
                wspolczesne "szczelne" okna powinny posiadac albo przez dodatkowy system
                nawiewu (ja np. zamontowalem sobie w oknach nawiewy higrosterowane firmy
                Aereco, ktore otwieraja sie zaleznie od wilgotnosci w pomieszczeniu).

Wcale jednak nie wiadomo, czy w tym konkretnym przypadku to wlasnie jest
                przyczyna nieskutecznej wentylacji i czy "rozszczelnienie" okien cokolwiek
                pomoze. Najlepiej pewnie by bylo wezwac niezaleznego i znajacego sie na rzeczy
                eksperta oprocz komisji z TBS-u ale szczerze mowiac nie wiem, gdzie takowego
                znalezc.
              • slaw Re: Osiedle JW Construction wyroznione 06.01.03, 23:44
                > były kolejne komisje, które stwierdziły iz
                > mam za szczelne okna (sic!), tworzy sie pociśnienie

To łatwo sprawdzić - wystarczy uchylić lekko okno. Wtedy praca wentylacji
                powinna wrócić do normy.
                --
                Slaw
              • Gość: PGR Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.compensa.pl / 10.1.3.* 16.01.03, 11:05
                Jeśli to kogoś interesuje - to dzisiaj byłem z sąsiadką na spotkaniu z Prezes
                TBS MARKI w sprawie wentylacji. Spotkanie potwierdziło moje obawy - nie
                kupujcie mieszkania z JW Construction , albo przed jego odebraniem weżcie ze
                soba armię specjalistów z papirami aby znaleźli wszystkie usterki. Bo potem
                załatwienie czegoś w administracji będzie trwało latami. W naszym przypadku (bo
                takich mieszkań jest więcej !) nannasze argumenty że wentylacja dziła odwrotnie
                pokazano nam papiery ,że jest wykonana zgodnie z normami. Ja oczywiście
                przedstawiłem przepisy, które stwerdzaja,iż w szczególnym warunkach
                toporgaficznych wentylacje grawitacyjna należy usprawnić ( lub wymienić na
                mechaniczną ). A nas takie warunki są - w mieszkaniu panują ciągłe przeciągi
                temperatura nie przekracza 20 stopni(dogrzewam się!). Pani Prezes zaproponowała
                nam oficjalną komisje z kominiarzem , projektanem bloku itd. Oczywiście my też
                nie będziemy "sami", ale wróg czuwa...
                Trzymajcie się ciepło ( ja odwilży w mieszkaniu nie odczuwam).
                • Gość: Raffix Re: Osiedle JW Construction IP: *.braun.de 16.01.03, 11:10
                  Zycze wytrwalosci. Czy probowales sprawdzic, czy nawiew w ramach okiennych
                  (tzw. mikrowentylacja) odwrocilby ciag?
                • Gość: toban Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.local.berlin 16.01.03, 13:37
                  Drogi PGR! Jestem pełen podziwu dla Twojej cierpliwości i pełen wstrętu dla
                  bezwładności TBS-u. Prezes zasłania się normami, zamiast podjąć decyzje dla
                  dobra mieszkańców. Warto sprawdzić status TBS-u, może takiego prezesa
                  mieszkańcy mogą wykopać, albo chociaż zmusić do rzetelnej pracy.
                  www.forumtbs.pl/
                  Pod tym linkiem znajdziesz Izbę Gospodarczą TBS-ów. W dziale usługi
                  jest "Serwis techniczny usprawniania wymiany powietrza w mieszkaniach". Może
                  przez Izbę Gospodarczą mógłbyś załatwić swoje problemy.

PS. Jeśli jako mieszkańcy tych bloków nie zjednoczyliście się w walce to będzie
                  ciężej. Moja rada: zwołajcie zebranie mieszkańców, wybierzcie jakiś tam
                  komitet, poiformujcie o tym administrację i już będą mieli mokro w gaciach,
                  łącznie z prezesem.
                  • zacier-r Re: Osiedle JW Construction wyroznione 16.01.03, 15:23
                    Witam! Pozdrawiam marznącego sąsiada, szczęscie mam że takich problemów nie mam
                    aczkolwiek z Panią Prezes spotkałem się dwa razy. 1 to sprawa przetargu na
                    sprzątanie osiedla, niestety zostałem pokonany przez firme Portos z czego się
                    teraz cieszę. 2 to sprawa odzyskania pieniędzy wpłaconych na poczet
                    patrycypacji garażu, poniewarz Anioł (admninistrator)(dopiero on)powiadomił
                    mnie że moje miejsce garażowe jest w drugim końcu osiedla :) więc złozyłem
                    wniosek o zwrot i co? czekałem i czekałem a panie z księgowości bądź asystentka
                    pani prezes zbywały mnie że już za dwa tygodnie i tak dalej, więc umówiłem się
                    z tą panią prezes i nie powiem po spotkaniu za tydzień pieniądze były już na
                    koncie. A pani księowa (główna) przy mnie została delikatnie ochrzaniona przez
                    panią prezes ale jednak myślę że było to na pokaz (wie pani ,pani krysiu
                    musiałam żeby klijent poczuł sie ważny dla nas). Jeśli chodzi o moje mieszkanie
                    to jedyne co "złe" to popękane sciany ale uwazam to narazie za "normę"
                    osiadający budynek. Pozdrawiam i życze wytrwałości dla PGR.
    • Gość: PGR Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.compensa.pl / 10.1.3.* 17.01.03, 12:44
      OGROMNE DZIĘKI !!!!
      Takiej organizacji szukałem !!!
      Co co połaczenia sił mamy juz 10 mieszkań. Będzie walka.
      • Gość: PGR Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.compensa.pl / 10.1.3.* 21.01.03, 09:42
        Z ostatniej chwili - w sobotę będzie wielka konfrontacja sił , będziemy mieli
        własnego kominiarza, który sam sprawdzi stan wentylacji bez oglądania papierów.
        Mam nadzieje ze wygramy.
        cześć
        • Gość: zacier-r Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.k.mcnet.pl 21.01.03, 11:11
          Szcęścia życze sąsiadowi szczęścia.....
          • Gość: PGR Re: Osiedle JW Construction wyroznione IP: *.compensa.pl / 10.1.3.* 27.01.03, 10:37
            Witam ciekawych jak sie toczy sprawa wentylacji ...
            W czwartek był kominiarz powołany przez nas mieszkańców. Po dokładnym
            sprawdzeniu mieszkań wydał opinię , iz ze względu na założone okna w
            mieszkaniach tworzy sie podciśnienie i będzie odwrotny ciąg wentylacji. Jak
            rozwiazać problem - pan kominirz powiedział nam, że wiąże się to z olbrzymimi
            kosztami. Nie dał nam żadnych szans w starciu w komisją, która przyjdzie w
            sobotę..
            A w sobotę ... przyszła komisja... jak zobaczyli że mamy kominiarza,
            natychmiast powiedzieli "Pańska opinia nas nie intersuje, Pan nie jest
            mieszkańcem itd." . OCzywiście doszło niemal do awantury. W konsekwencji
            komisja obiecała, że na kominach będą założone osłony."Nasz" kominiarz
            powiedział,że prawie nic one nie pomogą bo u nas głównym problemem nie jest
            wiatr "zdmuchujący" ciąg z komina ale podciśnienie. W konsekwencji tylko
            założenie specjalnych wywiewników w mieszkaniach (np.aereco) plus gruntowna
            przebudowa przewodów może pomóc. Oczywiście komisja nie chciała słuchać żadnych
            tłumaczeń "naszgo" kominiarza. Czekamy teraz na pisemne sprawdozdanie komisji z
            wizytacji. Na pewno sprawy nie popuścimy...idzie luty .
            pozdrawiam
            PGR
            • slaw Jest podciśnienie - jest gdzieś ciąg 27.01.03, 12:13
              Jeżeli nie uda się Tobie wymusić poprawek na wykonawcy to spróbuj się
              zastanowić co się dzieje z powietrzem - skoro jest podciśnienie a okna są zbyt
              szczelne to gdzieś to powietrze musi znikać. Na dobrą sprawę jeśli gdziekolwiek
              znika to nie jest źle - ważne, żeby się wymieniało powietrze w mieszkaniu. W
              ostateczności możesz zatkać kanały wentylacyjne, żeby nie ciągnąć do mieszkania
              zużytego powietrza od sąsiadów - i ewentualnie odrobinę rozszczelnić okna.

Skoro jest podciśnienie to znaczy, że gdzieś jest ciąg, tylko akurat nie w
              przewodach wentylacyjnych...

Nie jest to może podejście politycznie poprawne, ale może być lepsze od stanu
              obecnego.
              Slaw

A to poniżej wyszperałem ostatnio na usenet-cie.
              Całkiem pasuje do wątku o JW Construction.

------
              • rafal.redel Re: Jest podciśnienie - jest gdzieś ciąg 03.01.04, 23:34
                Ciekaw jestem, czy udało się wymusić na wykonawcy zrobienie niezbędnych
                poprawek w systemie wentylacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka