16.08.06, 10:45
od 1 sierpnia 2006r. objąłem stanowisko Komendanta Komisariatu Policji w
Markach. Mam świadomość, że stoi przede mną ogromne wyzwanie. Ze swojej
strony deklaruję maksimum zaangażowania w zwalczanie przestępczości i poprawę
poczucia bezpieczeństwa lokalnej społeczności. Jednocześnie oczekuję od
społeczeństwa podjęcia ze mną współpracy w tym zakresie, która jak
przypuszczam przyniesie może nie tyle szybkie ale widoczne efekty.
Interesantów przyjmuję w każdy poniedziałek w godzinach 15:00-17:00 w KP
Marki.
Jednocześnie z chęcią zapoznam się na forum z aktualnymi uwagami lub
problemami starając się jednocześnie na szybką i skuteczną reakcję w miarę
posiadanych sił i środków. Jarosław Glinka
Obserwuj wątek
    • logan.marki Re: Policja 16.08.06, 11:07
      Mam jedną uwagę: często Pana podwładni jak jadą na komisariat to używają ku
      temu ulicy Rejtana jadąc przez osiedle (i to się oczywiście chwali).
      Tylko mogli by tak czasem nie tylko szybko przejechać ale zwolnić i się trochę
      zainteresować czy nie widać czegoś podejrzanego, albo kogoś wystającego gdzieś
      pod klatką. A jak by na chwilę zaparkowali i wyszli z radiowozu zajrzeć za
      szczyty bloków które są niewidoczne jadąc ulicą Rejtana też by się bardzo
      przydało, a zajmie im to góra 2 minuty.

Bo obecnie to ich przejazd to jest jak wyścig rajdowy, z elementem „wyskokowym”
      czyli najechaniem z całą szybkością radiowozem na próg spowalniający jaki
      znajduje się na tej ulicy obok kiosku.
      • pix3 Do Pana Komendanta ! 16.08.06, 16:00
        Witam Pana serdecznie na obecnym Pańskim stanowisku i na tym Forum!
        To miło, że zdecydował się Pan na tego typu współpracę ze społecznością
        marecką, a przynajmniej z tą jej częścia która jest zwolennikiem spokoju, ładu
        i praworządności.
        Wszyscy wiemy jaką opinię ( bardzo, zresztą krzywdzącą tych którzy w Instytucji
        Policji widzą przyjaciela a nie wroga ) mają w okolicy mieszkańcy naszego
        miasta. Zapewniam Pana, że w Markach jest bardzo wielu ludzi którzy są uczciwi
        i pracowici, których razi przestępczość, chuligaństwo i brak kultury tych
        współmieszkańców którzy mają udział w kształtowaniu takiego właśnie wizerunku
        naszego miasta.
        Myślę, że większość uczestników tego forum wyrazi gotowość współpracy nad
        poprawą bezpieczeństwa w Markach i jestem przekonany, że będzie do współpraca
        ponad podziałami w imię wspólnego dobra.
        Bardzo się cieszę, że ( mam nadzieję ) wkrótce ruszy budowa nowego komisariatu
        co powinno bardzo usprawnić pracę Policji w Markach.
        Życząc samych sukcesów w Pańskiej, niełatwej przecież pracy,jednocześnie gorąco
        zachęcam do częstego odwiedzania naszego Forum.
        Pozdrawiam.
    • xyz777 Witam Pana, Panie Komendancie 16.08.06, 14:25
      Serdecznie witam Pana,
      To miłe, że przedstawił się Pan ( chyba po raz pierwszy w historii Marek).
      Deklaruję daleko idącą pomoc, w zamian oczekując zaangażowania w nurtujący nas
      problem złodziejstwa.
      Szerokiej drogi Panie Komendancie, życzę sukcesów na niwie zawodowej i w życiu
      prywatnym.
      • logan.marki KP Marki 16.08.06, 16:55
        Komendantowi nie chodziło, aby teraz każdy kolejno pisał powitania, ale o
        konkretne sygnały i sprawy.

Liczę także że Komendant będzie się udzielał czynnie na forum, i na poruszone
        sprawy będzie odpowiadał przynajmniej krótkim komentarzem.
        Bo takie pisanie przez mieszkańców na forum, gdzie nie wiedzą czy ktoś to w
        ogóle czyta i zamierza się sprawą jest raczej mało zachęcające.

Ps. Tyle osób w przeszłości skarżyło się na prace policji w Markach. Teraz
        macie na forum osobę kompetentną, która udzieli wyjaśnień, więc korzystajcie.
        Chyba że tamte narzekania były tylko po to, aby sobie na kogoś ponarzekać w
        myśl zasady „jaki ten świat dookoła zły i paskudny”.
        • xyz777 Re: KP Marki 16.08.06, 17:35
          Logan,
          nie pouczaj, dobrze? Miałam ochotę i pierwsza powitałam Pana Komendanta.
          Ani teraz ani w przyszłości na pewno nie będę prosić Cię o opinię jakiego
          rodzaju wypowiedzi mam umieszczać na forum.!!! Twoje zdanie na ten temat NIE MA
          dla mnie ŻADNEGO znaczenia.
      • qqruq9 Re: Witam Pana, Panie Komendancie 20.09.06, 12:17
        Dołączam się do życzeń i delaracji pomocy.
        A mieszkańcom Marek gratuluję Komendanta z takim poczuciem humoru-ma Pan świetny
        login :)
    • mongoose69 Re: Policja 16.08.06, 17:32
      Cotygodniowa kradzież kabli telefonicznych ze słupów (najnowsza z nocy 15/16
      sierpnia 2006, 0:30). Marki, ul. mjr Billa, za stacją benzynową Petrochemii.
    • ab22315 Re: Policja 22.08.06, 09:51
      Proszę również zwrócić uwagę na kradzieże materiałów budowlanych z placów
      budowy. Ludzie ciężko pracują, czasami całe lata, aby mieć swój wymarzony dom,
      a takie moczygęby przywłaszczają bezprawnie cudzą własność, żeby tylko mieć na
      wino czy wódkę. Ginie dosłownie wszystko, cement, kable czy narzędzia. Proszę o
      więcej patroli nocnych na budujących się osiedlach domów jednorodzinnych.
      • logan.marki Mecz Legii 23.08.06 22.08.06, 16:08
        Panie Komendancie
        Wiem że jest już trochę późno, ale przypominam że jutro jest mech Legii.
        W związku z tym wypadałoby, aby młodociani „kibice” Legii jacy będą wracać
        jutro po meczu nie byli pozbawieni „opieki” policji.

Zapewne będą wracali dwoma kurami linii 718:
        Pierwszy kurs rusza spod Dw. Wileńskiego w kierunku Marek o 22:20 i jest na
        granicy Marek obok M1 o godzinie 22:36, a drugi kurs rusza o 23:10 spod Dw.
        Wileńskiego, i jest na granicy Marek o 23:26.
        Warto aby policjanci im „towarzyszyli” podczas obu tych kursów na terenie
        Marek, i zadbali aby „kibice” nie mieli okazji się wykazywać swoimi
        zdolnościami.
        • iry Witam... 28.08.06, 23:13
          również. Z dużym zdziwieniem oraz mieszaniną powatpiewania i nadziei w
          skuteczność Pańskich działań.
          Ale pomimo to, serdecznie.
          Nie chcę poprzez powyższe zrażać lub osłabiać Pańskiej woli i chęci, ale
          doświadczenie nakazuje mi być bardzo ostrożnym przy zakładaniu, że ta forma
          kontaktu ze społeczeństwem Marek, coś sensownego da.
          Ale jeszcze raz - POWODZENIA i spokojnej oraz skutecznej służby życzę.
          A poniżej, punktowo, to co wpadło mi do głowy "na szybkiego":
          1- bezpieczeństwo na drodze głównej Marek
          zaczyna się niedługo rok szkolny, a dzieciaki jeszcze będą rozbawione
          wakacyjnie. Są w Markach miejsca, które zebrały duże żniwo wypadkowe i
          śmiertelne. Myślę, że warto ustawić tu i ówdzie lotny patrol z suszarką.
          2- złodzieje szaleją z kablami
          dla mnie, jako internauty, okablowanie tepsy jest bramą na świat. Wiem, że mogą
          być ważniejsze tematy, ale gdyby jakieś "wolne moce przerobowe" się trafiły to
          złapanie złodziejaszków łasych na miedź, nie powinno nastręczyć problemów. Tną
          kable w studzienkach, odchodzą gdzieś na bok i filują przez jakiś czas. Patrol
          przejedzie pare razy i wraca bo okolica cicha. Dopiero wtedy zaczyna się
          właściwa wycinka.
          3- zaczyna się okres po wakacyjny i część "złotej młodzierzy" będzie ponownie
          przesiadywać w stałych miejscach. To znane miejsca . Warto przyglądać się takim
          miejscom , i pokazać, że nie są sami (gdyby chcieli troszkę się zabawić w
          niszczenie przystanków czy palenie wiat przystankowych lub toyek dla kierowców
          MZK
          4- polecam również Pańskiej rozwadze, stare pomysły (było tu na forum troszkę
          złotych myśli :
          - Legionowa, pętla 718 - problem bezpieczeństwa, końcowy przystanek/pętla
          autobusowa, dewastacja autobusów, rozboje i napady, trudny dozorowo teren -
          pomysł - kamery i monitoring na pętli
          - Piłsudskiego , wjazd do Marek od strony Radzymina- długie odcinki prostej
          trasy, nadmierna szybkość, wiele wypadków w tym również śmiertelne, przejścia
          dla pieszych/droga do szkoły
          pomysł- fotoradary jako forma dozoru i nacisku pszychicznego na kierowców (może
          i forma zarobku niezłej kasy dla miasta)

To by było na razie tyle. Jeszcze raz powodzenia i ....dużo szczęścia.
          W każdym razie, początek ma Pan zdecydowanie - wyróżniający się.
          • rafal.redel Re: Witam... 28.08.06, 23:31
            iry napisał:
            > pomysł- fotoradary jako forma dozoru i nacisku pszychicznego na kierowców (może
            > i forma zarobku niezłej kasy dla miasta)
            Wydaje mi się - proszę Pana Komendanta o sprostowanie, jeśli się mylę - że nie
            ma w Polsce rozwiązania prawnego, które umożliwiłoby przekazywanie dochodów z
            mandatów wystawianych przez policję państwową na rzecz organów samorządowych,
            tak więc na "kasę dla miasta" raczej nie ma co tu Irytku liczyć :-(
            • iry Re: Witam... 29.08.06, 16:31
              nad morzem, jest taka gmina w której wójt czy burmistrz sami postawili takie
              maszynki a ich obsługę pozostawiono w gestii straży miejskiej. Ta jako organ,
              ma prawo skarać a zyski do miasta przekazać
              • rafal.redel Re: Witam... 29.08.06, 22:13
                iry napisał:
                > nad morzem, jest taka gmina w której wójt czy burmistrz sami postawili takie
                > maszynki a ich obsługę pozostawiono w gestii straży miejskiej. Ta jako organ,
                > ma prawo skarać a zyski do miasta przekazać
                Racja, ze strażą miejską jest tak jak piszesz.
                • iry Re: Witam... 31.08.06, 18:29
                  No to blat. Chociaż mnie nie chodzi o zyski dla gminy, tylko podniesienie
                  poziomu bezpieczeństwa. A to skrzyżowanie, zaczyna jak belfegor straszyć.
                  Czyżby Pan Komendant popełnił posta i jak bękartem przestał się interesować
                  kolejami losu swego listu?
                  Może tak raz na jakiś czas , dał by znać, że jeszcze jest Komendantem i , że
                  coś chce zrobić (albo napisał dlaczego zrobić się nie da- zaczęli byśmy myśleć
                  o innych tematach lub alternatywie).
                  Kuriozalna sytuacja-z jednej strony zaproszenie do rozmowy, a zdrugiej....z
                  góry założenie, że bedzie to monolog, albo pobożne życzenia.
                  • emtezet Re: Witam... 31.08.06, 19:33
                    Ludzie! Czego wy oczekiwaliście. Pan Komendant miał zapewne dobre i szczere
                    chęci. Zaczął z wysokiego Ce! I co? I dalej ani mru mru. A dlaczego? Zapewne
                    rzadzaca koteria już go odpowiednio przestawiła na własciwy tor. W tym miejscu
                    Logan Cie uprzedzę. Pisz sobie swoje wywody do mojego postu nawet cały rok. Na
                    nic nie masz wpływu a juz najmniej na mnie. A ode mnie Panie Komendancie dobra
                    Rada. Niech pan nie szuka informatorów na Forum bo juz wiadomo ze tu są tacy co
                    próbują ustalać tożsamośc na podstawie charakteru postów. Nikt przy zdrowych
                    zmysłach nie poinformuje pana, o czym wie przez internet. Mój dziadek był przed
                    wojną Nadinspektorem Policji . Niestety nie dane mi było go poznać. W 1940 roku
                    został zamordowany przez NKWD w jednym z obozów w Miednoje. Znam z opowiadań
                    jego sióstr a moich ciotek, metody jakimi sie posługiwał w Policji. Napewno nie
                    były to donosy. A wyniki miał wspaniałe. Życze powodzenia w nowej pracy i
                    niech Pan nie da sobą manipulować.
                  • rafal.redel Re: Witam... 31.08.06, 21:34
                    iry napisał:
                    > No to blat. Chociaż mnie nie chodzi o zyski dla gminy, tylko podniesienie
                    > poziomu bezpieczeństwa (...)

No to tak się zgadzamy całkowicie - ja tylko odnosiłem się do fragmentu, w
                    którym pisałeś: "może i forma zarobku niezłej kasy dla miasta"
    • 4panerny Re: Policja 04.09.06, 07:37
      Witam Pana.

Ja chiałbym zwrócić uwagę na okolicę ul. Małachowskiego (osiedlee bloków i
      okoliczne slamsy). Co wieczór praktycznie, okoliczna młodzież zaczyna zabawę od
      wypicia kilku piw sprzedawanych w pobliskim sklepie(pytanie czy ktoś weryfikuje
      czy są pełnoletni). Później jest różnie. wczoraj np. próbowała rozebrać kawałek
      murka żeby móc porzucać kamieniami i obrzuciła nowowybudowane budynki (jescze
      niezasiedlone)gruszkami z pobliskiego drzewa, pozostawiając na jasnej
      elewacji "bardzo ładne plamy". Przyzynam się, że odkąd zniknęły z Marek patrole
      piesze ja nigdy nie widziałem w okolicy patrolu, no chyba że był wezwany na
      interwencję.
    • 5791k Re: Policja 04.09.06, 14:01
      Witam Pana Komendanta,
      Mam propozycję. Jeżeli Pan Komendant jest e-mailowy to może poda do siebie
      bezpośrednio i wtedy wszystcy którzy nie chcą donosić:) na forum zrobią to
      grzecznie nie ujawniając się. Chodź uważam, że jest to śmieszne. Całe życie
      dążymy do sprawiedliwości i do zaprowadzenia ogólnego ładu ulicznego ukrywając
      przy tym wiele istotnych informacji......... Coś chyba ludzie jest nie tak?
      • logan.marki Panie Komendancie – Prośba o Kontakt 04.09.06, 14:49
        Panie Komendancie – proszę o danie przynajmniej na forum jakiegoś znaku że Pan
        to czyta.

Bo nieoficjalnie to tego widoczne efekty – kiedyś zwróciłem Panu uwagę o
        „podskakującym” radiowozie na progu zwalniającym na ulicy Rejtana, i rajdowych
        zapędach Pana podwładnych.
        Rzeczywiście teraz jadą ulicą Rejtana wolniej, robią przynajmniej pozory
        zainteresowania światem na zewnątrz radiowozu, a nawet jak jadą przez w/w próg
        to tak wolno, że wyhamowują prawie do zera.

Tylko jest mały szkopuł – jak nie wychodzili i nie interesowali się miejscami
        gdzie bynajmniej nie da się nic dostrzec z radiowozu jadącego ulicą, tak dalej
        tego nie robią.

• pix3 Re: Panie Komendancie – Prośba o Kontakt 04.09.06, 15:53
          Do logana.
          Nie wiem skąd masz takie wiadomość, ale ja wiele razy widziałem radiowozy
          jeżdżące przez osiedle i nigdy nie obserwowałem cytowanych przez ciebie rajdów
          w wykonaniu funkcjonariuszy Policji, czego niestety nie da się powiedzieć o
          wyczynach innych użytkowników tych dróg.
          Obecnie na opisywanym osiedlu oprócz bogu ducha winnych mieszkańcach można
          spotkać głównie, mniej lub bardziej pijanych meneli , ale uczciwie muszę
          przyznać że część z nich to też mieszkańcy tych bloków. Niestety.
          • logan.marki Re: Panie Komendancie – Prośba o Kontakt 04.09.06, 16:49
            pix3 napisał:

> Nie wiem skąd masz takie wiadomość, ale ja wiele razy widziałem radiowozy
            > jeżdżące przez osiedle i nigdy nie obserwowałem cytowanych przez ciebie
            > rajdów w wykonaniu funkcjonariuszy Policji, czego niestety nie da się
            > powiedzieć o wyczynach innych użytkowników tych dróg.

Oczywiście że policjanci nigdy nie jeździli tak jak niektórzy „kierowcy”, ale z
            drugiej strony jazda około 60km\h i najeżdżanie z tą prędkością na garby (czego
            nie tylko Ja byłem kilkakrotnie świadkiem)też do pożądanych zachować nie należy.
            Wszak to że akurat policjanci jadąc na komisariat jadą konkretnie tą ulicą nie
            jest dlatego, że ktoś sobie wymyślił albo że policjanci chcą zaoszczędzić
            paliwo, ale ma to konkretny sens i czemuś to ma służyć. A jadąc z prędkością
            60km\h niewiele da się zaobserwować.

> Obecnie na opisywanym osiedlu oprócz bogu ducha winnych mieszkańcach można
            > spotkać głównie, mniej lub bardziej pijanych meneli , ale uczciwie muszę
            > przyznać że część z nich to też mieszkańcy tych bloków. Niestety.

A to akurat wiadomo kim są te osoby. Mają one swoje miejsca, i są społecznie
            niegroźni, a raczej tylko widoczni i psujący wizerunek miejsca. Są to w
            mniejszości mieszkańcy osiedla, a reszta to ich koledzy jacy schodzą się z dość
            sporego rejonu Marek.
            Ale Ja mam na nich sposób – jak widzę że sobie gdzieś stoją, to dzwonię przez
            komórkę na policję (nawet kupiłem sobie specjalnie do tego celu zestaw
            słuchawkowy z mikrofonem w sytuacjach gdy akurat idę po ulicy) – przeważnie
            wystarczy tylko widok radiowozu jaki jedzie w ich kierunku, aby się pośpiesznie
            rozpierzchli i już jest spokój na cały dzień.
            Podobno nawet często są oni obdarowywani przez policjantów mandatami za
            spożywanie alkoholu w miejscu publicznym, więc to ich uciekanie na widok policji
            ma także podłoże finansowe.
            • logan.marki [05.09.2006] Pochwała dla Policjantów 05.09.06, 16:28
              W związku z tym iż poruszyłem tą kwestię publicznie na forum, czuję się
              zobowiązany zamieścić tę oto pochwałę: dzisiaj rano patrol zmotoryzowany z KP
              Marki o numerze bocznym radiowozu ZZ693 jadąc około 7:30 rano ulicą Rejtana
              zachowywał się wzorowo i profesjonalnie – przejechał całą ulicę z prędkością
              około 10km\h, przez garby przejechał powoli i spokojnie, a policjantka siedząca
              na miejscu pasażera z przodu pojazdu wykazywała duże zainteresowanie tym co
              dzieje się na zewnątrz. Oby więcej takich napawających optymizmem działań policji.
              • pix3 Re: [05.09.2006] Pochwała dla Policjantów 05.09.06, 17:41
                Do Logana : nadal uważam że przesadzasz.
                Nie wiem tylko jaki masz w tym cel.
                Ale nieco zmieniając temat : ciekawy jestem kiedy w końcu ruszy budowa
                komisariatu. Jak na razie nic nie wskazuje na to, aby przynajmniej zechciano
                zacząć tę inwestycję przed nadejściem zimy. Pozdrawiam.
                • logan.marki Re: [05.09.2006] Pochwała dla Policjantów 05.09.06, 18:08
                  pix3 napisał:

> Ale nieco zmieniając temat : ciekawy jestem kiedy w końcu ruszy budowa
                  > komisariatu. Jak na razie nic nie wskazuje na to, aby przynajmniej zechciano
                  > zacząć tę inwestycję przed nadejściem zimy. Pozdrawiam.

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że nie prędko.
                  Komenda Stołeczna stoi na stanowisku, iż do czasu aż grunt nie będzie ich
                  notarialnie, to oni budowy nie zaczną (takie pismo trafiło z KSP w czerwcu do
                  Rady Miasta).

A nasza Rada Miasta stoi na stanowisku że przekaże grunt jak Komenda Stołeczna
                  zacznie budowę (takie stanowisko wyraziła odrzucając przyjęcie uchwały na
                  ostatniej Radzie Miasta odnoście ostatecznego przekazania gruntu).

Może coś się ruszy w tej sprawie jak będzie nowa Rada Miasta, ale i tak już
                  będzie późno i budowa nie ruszy wcześniej jak późną wiosną przyszłego roku.
                  I to bynajmniej nie z winy Policji.
                  • pix3 Re: [05.09.2006] Pochwała dla Policjantów 05.09.06, 19:39
                    Ręce opadają.
                    Zawsze uważałem członków naszego samorządu za bandę debili, ale teraz to nawet
                    brakuje mi juz określeń dla tych cymbałów.
                    Oby tak dalej panie i panowie, oby tak dalej..
                    • logan.marki Re: [05.09.2006] Pochwała dla Policjantów 05.09.06, 20:16
                      Ale w tym momencie wrzucasz wszystkich do jednego „worka”.
                      A tu np. Burmistrz Werczyński i radna Świstowska od początku opowiadają się za
                      jak najszybszym pozbyciem się wszelkich problemów prawnych, i rozpoczęciem
                      budowy komisariatu.

A z drugiej strony takie osoby jak radna Babiuch, Paszkiewicz (i wielu innych
                      radnych) uważają że komisariat nie powinien tam stanąć, i trzeba zacząć szukać
                      miejsca na jego budowę od nowa, choć KSP ma już wszystkie pozwolenia i uzgodnienia.
                      • xyz777 Nowa lokalizacja 05.09.06, 22:03
                        logan.marki napisał:

> A z drugiej strony takie osoby jak radna Babiuch, Paszkiewicz (i wielu innych
                        > radnych) uważają że komisariat nie powinien tam stanąć, i trzeba zacząć szukać
                        > miejsca na jego budowę od nowa, choć KSP ma już wszystkie pozwolenia i uzgodnie
                        > nia.

Czy znasz może ich argumenty?
                        Jesli są sensowne i rzeczywiście należy zmienić lokalizację, to ja optuję za
                        tym, żeby nowy komisariat stanął na terenie stadionu przy Wspólnej.
                        Upiekło by się kilka pieczeni na raz i ten koszmarny stadion zniknąłby z
                        powierzchni ziemi.
                        • logan.marki Re: Nowa lokalizacja 05.09.06, 22:22
                          Cały nonsens zachowania tej czyści radnych polega na tym, że jedyne ich
                          argumenty są takie, że wybierając tą działkę działali pod naciskiem KSP, oraz że
                          (co szczególnie powtarza radna Babiuch) widok osób prowadzonych przez
                          policjantów psuje wizerunek miejsca. Dla mnie to nie są żadne argumenty, bo to
                          dzieje się teraz, i to głównym wejściem do budynku UM.

A zmiana lokalizacji już nie wchodzi w grę, bo policja utopiła w projekty i
                          pozwolenia grubo ponad 100 tysięcy złotych, i wszystko jest zrobione pod tę
                          konkretną działkę.
                          Policja ma już komplet dokumentów, i mogła by budowę zacząć choćby jutro rano,
                          tylko musi mieć działkę przepisaną notarialnie na ich rzecz, a na to nie godzą
                          się radni. A zaczynanie wszystkiego od nowa to jest kolejny stracony rok na
                          bieganie po urzędach, i kolejne pieniądze wyłożone w robienie tych samych
                          projektów tylko pod inną działkę.
                          A policja niestety nie ma pieniędzy, aby tak szastać na prawo i lewo setkami
                          tysięcy złotych do radni w Markach nie mogą się zdecydować.
                          • xyz777 Re: Nowa lokalizacja 05.09.06, 23:47
                            logan.marki napisał:

> A zmiana lokalizacji już nie wchodzi w grę, bo policja utopiła w projekty i
                            > pozwolenia grubo ponad 100 tysięcy złotych, i wszystko jest zrobione pod tę
                            > konkretną działkę.
                            > Policja ma już komplet dokumentów, i mogła by budowę zacząć choćby jutro rano,
                            > tylko musi mieć działkę przepisaną notarialnie na ich rzecz, a na to nie godzą
                            > się radni.

Czy ja dobrze rozumiem? Policja nie będąc właścicielem działki, realizuje
                            projekty, uzyskuje pozwolenia na budowę? Na jakiej podstawie prawnej?
                            Czy policję obowiązuje odmienny porządek prawny?
                            Jeśli prawdą jest to co napisałeś, to Policja jest odpowiedzialna za
                            marnotrawstwo społecznych pieniędzy! Winni za taki stan rzeczy powinni być
                            surowo ukarani!

> A policja niestety nie ma pieniędzy, aby tak szastać na prawo i lewo setkami
                            > tysięcy złotych do radni w Markach nie mogą się zdecydować.

A jednak szasta pieniędzmi pochodzącymi z naszych podatków zresztą.
                            • logan.marki Re: Nowa lokalizacja 05.09.06, 23:51
                              Sytuacja wygląda tak, że była już jedna uchwałą o przekazaniu działki na rzecz
                              skarbu państwa. Na mocy tej uchwały policja jako inwestor mógł się starać o
                              pozwolenia.
                              Ale teraz zanim zaczną budowę chcą kolejnej uchwały gdzie będzie wskazany
                              konkretny przyszły właściciel działki jakim ma być KSP, i co za tym idzie akt
                              notarialny własności.
                              • krystyna.siennicka Re: Nowa lokalizacja 06.09.06, 07:28
                                logan.marki napisał:
                                > Sytuacja wygląda tak, że była już jedna uchwałą o przekazaniu działki na rzecz
                                > skarbu państwa.

No dobrze. Uchwalono przekazanie działki na rzecz Skarbu Państwa.

> Ale teraz zanim zaczną budowę chcą kolejnej uchwały gdzie będzie wskazany
                                > konkretny przyszły właściciel działki jakim ma być KSP, i co za tym idzie akt
                                > notarialny własności.

No dobrze. Ale jakim to prawem Rada Miasta Marki może wskazywać kto będzie
                                konkretnym przyszłym właścicielem działki przekazanej na rzecz Skarbu Państwa?
                                I jeszcze zapewnić policji stosowny akt notarialny?

Mam wrażenie że coś się tu komuś pixi.

Krystyna Siennicka
                                • logan.marki Re: Nowa lokalizacja 06.09.06, 09:58
                                  krystyna.siennicka napisała:

> No dobrze. Ale jakim to prawem Rada Miasta Marki może wskazywać kto będzie
                                  > konkretnym przyszłym właścicielem działki przekazanej na rzecz Skarbu Państwa?
                                  > I jeszcze zapewnić policji stosowny akt notarialny?

No cóż.... w Kobyłce tak zrobiono i problemów nie było, w Łomiankach tak
                                  zrobiono i problemów nie było, tyko jak zawsze w Markach trzeba podjąć jakąś
                                  decyzję to zaraz jest cała masa kłopotów, i to co innym zajmuje miesiąc w
                                  Markach trwa rok.

Ale takie są już uroki naszego miasteczka...

• pix3 Re: Nowa lokalizacja 06.09.06, 14:58
                                    Napisano, że budynek Komisariatu może psuć wizerunek Marek ( ! ) - zachodzę w
                                    głowę dlaczego tej osobie tak nie przeszkadza widok mniej lub bardziej pijanych
                                    maneli, załatwiajacych się w biały dzień przy chodnikach, pod budynkami itp.
                                    Widywałem to wielokrotnie , z największym nasileniem na przełomach letnich
                                    miesięcy.
                                    Może mi się pixi ( jako użytecznemu idiocie ), a może się czepiam - sam już nie
                                    wiem, przeciesz samorząd i tak chce dla mnie i innych mieszkańców najlepiej.
                                    To tyle.
                                    Pozdrawiam.
    • drewienka Re: Policja 19.09.06, 23:48
      Drogi Panie Komendancie! Mam nadzieję, że Pan przeczyta mój post. Jeżeli chce
      Pan zrobić coś dobrego dla tego miasteczka to zaprowadzenie porządku na ulicy
      Miedzianej, gdzie znajdują się bloki komunalne. Paru gnojków tam zamieszkałych
      terroryzuje całą okolice. Prawie każdej nocy włamują się do komórek,
      samochodów,kradną kable telefoniczne przez co okoliczni mieszkańcy (dosć spora
      grupa)są pozbawienie dostępu do telefonu i internetu, ja po poprostu
      zrezygnowałam z usług TP S.A, nie chce przesadzić, ale pracownicy TP S.A są tu
      prawie codziennie. Mieszkanie tu stało się koszmarem. Policja na interwencję
      przyjeżdża zbyt długo, gdy te gnojki już uciekną. Gdy już funkcjonariusze dotrą
      na miejsce twierdzą, że to taka okolica i można tu tylko podłożyć bombę. Tak
      nie może reagować Policja. Te gnojki przesiadują na stadionie, który w nocy nie
      jest ochraniany, całonocna ochrona też mogła by pomóc. Patrole w tej okolicy
      potrzebne są codziennie. Błagam o pomoc. Wierzę, że jest Pan w stanie poprawić
      nasze bezpieczeństwo.
      • ziuta59 Re: Policja 20.09.06, 11:20
        Najlepszym rozwiązniem ( które już nie raz padło na FORUM) jest, by zbudować
        komisariat przy tych właśnie nieszczęsnych blokach.
        Policja na "piechotę" mogłaby interweniować i nie byłoby, że " daleko na
        dojazd", że "jest nas tylko trzech a na blokach są stale interwencje i zanim
        wrócimy trzeba spowrotem jechać" naprawdę gdyby zrobić "referendum" wszyscy
        opowiedzieliby się za lokalizacją w tym właśnie miejscu, jest ono wręcz
        wymarzone!!!!
        • ziuta59 Re: Policja 20.09.06, 11:25
          A i jeszcze jedno!

Napewno siedziba policji, byłaby zlokalizowana tak by nie psuć wizerunku miasta
          jak twierdzi jakaś tam pani radna ( choć jak dla mnie to głupia wymówka), bo
          okazały nowoczesny budynek policji napewno dla niejednego miasta byłby ozdobą i
          chlubą!!!Ale pozostańmy przy tym, że lepiej by go nie było w centrum ( czyli
          trasie przelotowej) zatem apeluję ul. Wspólna ( okolice stadionu) idealne
          miejsce!!!!
          • k.bychowski Re: Policja 20.09.06, 11:40
            > Ale pozostańmy przy tym, że lepiej by go nie było w centrum ( czyli
            > trasie przelotowej) zatem apeluję ul. Wspólna ( okolice stadionu) idealne
            > miejsce!!!!

za późno:

kppwolomin.policja.waw.pl/?page=Structure&id=8&nid=590
            www.marki.pl/?s=komisariat
            • logan.marki Re: Policja 20.09.06, 11:47
              Kamień węgielny zawsze można przenieść.
              Ale i tak to nie jest sprawa prosta – raz to formalności budowlano-prawne, dwa
              to pytanie czy miasto posiada tam w okolicy swoje grunty które mogłoby
              przekazać, a po trzecie Policja wymaga dostępu do wodociągu i kanalizacji – o
              ile z wodociągiem nie ma problemu, to dociągnięcie w te rejony kanalizacji na
              potrzeby budynku komendy to koszty rzędu milionów złotych, które musiałoby
              pokryć miasto.

• logan.marki Re: Policja 20.09.06, 11:59
          ziuta59 napisała:

> Najlepszym rozwiązniem ( które już nie raz padło na FORUM) jest, by zbudować
          > komisariat przy tych właśnie nieszczęsnych blokach.

Nie trzeba tam od razu budować komisariatu.
          Można postawić w tym rejonie ze 3-4 kamery monitoringu wizualnego, który by całą
          dobę lustrował okolicę.

Ps. Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale w Markach mamy monitoring... istnieje on od
          2004 roku ale tylko na papierze, który nazywa się „Strategia Rozwoju Miasta
          Marki do 2015 roku”.

• kp_marki Re: Policja 24.09.06, 12:56
      Szanowni Państwo
      W imieniu Komendanta Komisariatu Policji w Markach pragnę podziękować
      Wszystkimh Państwu, którzy odpisali na jego zaproszenie do współpracy. Niestety
      z uwagi na nieobecność Pana Komendanta w ostatnim czasie nie mógł osobiście
      odczytać wszystkich Państwa odpowiedzi .
      Niemniej jednak chcę zapewnić, że kierownictwo Komisariatu Policji w Markach na
      bieżąco monitoruje Państwa opinie na tym forum a zawarte w nich informacje są
      wykorzystywane w naszej codziennej służbie. Jestem przkonany, że chwilowy brak
      odzewu ze strony Policji nie zniechęcił Szanownych Państwa i nadal będą Państwo
      wspierali nasz Komisariat Policji dzieląc się swoimi spostrzeżeniami.
      Jednocześnie chciałbym zaproponować aby szczególnie ważne spostrzeżenia,
      dotyczące planowanych przestępstw bądź przestępst, których Państwo byli
      świadkami przesyłać na adres "pol.wolomin@wp.pl". Gwarantujemy anonimowość
      wszelkich wypowiedzi.
      Jestem przekonany, że taka droga bezpośredniej komunikacji z Mieszkańcami
      Naszego Miasta pozwoli podnieść zarówno poziom bezpieczeństwa jak i jakość
      naszej służby a także umożliwi nam pojawianie się we właściwym miejscu i we
      właściwym czasie.
      Mając nadzieję na rozwinięcie naszej współpracy zapraszam również na
      strony "kppwolomin.policja.waw.pl"
      podkom. Piotr Rudomino
      Zastępca Komendanta

Komisariatu Policji w Markach
      • logan.marki Re: Policja 24.09.06, 13:13
        kp_marki napisał:

> Niemniej jednak chcę zapewnić, że kierownictwo Komisariatu Policji w Markach
        > na bieżąco monitoruje Państwa opinie na tym forum a zawarte w nich
        informacje > są wykorzystywane w naszej codziennej służbie.

Skoro jednak ktoś to czyta z Policji, mam więc jeden sygnał o procederze który
        jest ewidentnie sprzeczny z prawem.
        Otóż będąc jakiś czas temu na bazarze przy ulicy Paderewskiego widziałem, że z
        powodzeniem regularnie zagląda tam handlarz który handluje pirackimi płytami.
        Nie wiem czy jest tam zawsze, ale z tego co słyszałem od częstych bywalców
        bazarku to pojawia się on tam bardzo często, choć nie zawsze. Warto aby się temu
        miejscu trochę bardziej przyjrzała policja, tylko radzę wysłać patrol
        policjantów w cywilu, bo on lubi się ustawiać tak, że widzi kto wchodzi na
        teren, więc jak pojawi się załoga umundurowana to co najwyżej przy dużym
        szczęściu uda się zabezpieczyć tylko nielegalne płyty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka