Dodaj do ulubionych

Wybory 2006

10.11.06, 10:19
Apeluję do ludzi ,ktorzy zostaną wybrani do władz miejskich w Markach o
podjęcie jednej jedynej incjatywy :rozpocznijcie wprowadanie w życie
procedury włączenia Marek w granice aministracyjne Warszawy. Takim
posunięciem najbardziej przysłużycie się mieszkańcom tego miasta. Decyzja ta
zapewni wam wdzięczność ludzi i przejście do historii.
Wierzę w mądrość wyborców, którzy wybiorą właściwe osoby do zrealizowania
tego historycznego zadania.Moim zdaniem nie będą w stanie tego zrobić ludzie
z dawnej komunistycznej ekipy Longosza ukryci pod szyldem Mareckiego
Stowarzyszenia Gospodarczego.
Obserwuj wątek
    • vveek Re: Wybory 2006 10.11.06, 11:30
      A ja apeluję o podjecie tez tylko jednej inicjatywy
      "Tramwaj najpierw (potem metro) do Marek /Strugi/ !! (potem do Radzymina) na
      wydzielonym torze !!
      Prosbą/ groźbą/ siłą argumentów najlepszych
      Radnych/Burmistrza/Przewodniczącego/ej Rady przekonajcie do tego decydentów na
      każdym potrzebnym szczeblu! włącznie z Manuellem Barosso (jesli trzeba !)
      Bez znaczenia jest, czy dokonają tego ludzie spod szyldu MSG , PIS-u , LPR-u
      czy innych komitetów. Tramwaj bedzie słuzył wszystkim !! niezaleznie od tego
      czy bedzie jeżdził do Warszawa-Marki czy do Marek/Struga .

• artic Re: Wybory 2006 10.11.06, 11:51
      Walenty a skad Ty wiesz, co zrobią ludzie z MSG.... a okreslanie czlonkow MSG
      jako komuchow to powazne mijanie sie z prawda... Czyzbys byl kolejna osoba z
      ratusza, ktora obawia sie o swoj stolek i pod pozorem, ze niby nikt Ci sie nie
      podoba nawolujesz do pozostawienia starych nierobów??
      • badboy1001 Re: Wybory 2006 10.11.06, 12:05
        Masz rację Artic, że nie powinno się wrzucać wszystkich do jednego worka,
        niemniej jeśli liderzy ugrupowania (Panowie Wiater i Skłodowski) stanowili
        lokalną wierchuszkę PZPR to i pozostali członkowie sympatyzuja chyba z tą
        opcją...
        Co do konieczności zmian we władzach miasta zgadzam się w stu procentach.
        • xar-rax Re: Wybory 2006 10.11.06, 12:52
          badboy1001 napisał:

> Masz rację Artic, że nie powinno się wrzucać wszystkich do jednego worka,

Zobaczcie jaka jest niekonsekwencja w postach.
          Pan Skłodowski działa społecznie bardzo prężnie. Byłby dobrym kandydatem na
          burmistrza. Wystarczy jednak, że ktoś napisze, że był w partii i już jest be...
          Czy wazne jest kto gdzie należał czy też to, że jest dobrym człowiekiem?
          To że ktoś był w partii o niczym nie świadczy i nie powinno deklasować uczciwego
          człowieka.
          Jestem wierzący i wielu z Was również. Czy Katolik ma patrzeć na Jechowego ze
          wstrętem? Ja już wielokrotnie spotkałem sie z sytuacją gdzie Jechowy bez
          zastanowienia udzielił pomocy natomiast zagorzały Katolik tylko się śmiał.
          Nie bądźmy hipokrytami.
          Przynależność wiele lat temu do partii nie powinna rodzić takich emocji jeżeli
          człowiek jest uczciwy. Mnie to nie przeszkadza.
          (zaznaczam, że nigdy nie byłem i nie należałem do żadnej partii).

Pozdrawiam xar :-)

Ps Tylko nieobeni nie mają racji !!! /tylko jeszcze 2 dni/
          • tomt3 Re: Wybory 2006 10.11.06, 13:20
            xar-rax napisał:
            > To że ktoś był w partii o niczym nie świadczy i nie powinno deklasować uczciweg
            > o
            > człowieka.
            Nie znam człowieka i nie wiem czy jest uczciwy czy nie.
            Ważne jest czy do tej partii wstapił z przekonań czy dla osiągnięcia jakiś
            prywatnych celów,był szeregowym działaczem czy prominentem,czy działał uczciwie
            dla ludzi,czy się tam po prostu "dorobił".Jeżeli się dorobił to z dużą dozą
            prawdopodobieństwa że to dzięki układom i kolesiostwu,więc jest możliwe takie
            postępowanie i teraz.Nie bez powodu bardzo duża część społeczeństwa uważa PZPR
            głównie za partię dorobkiewiczów,karierowiczów,ludzi którym przyświecał tylko
            jeden cel-jak najwięcej dla siebie.
            • ines38 Re: Wybory 2006 10.11.06, 13:43
              Skoro Pan Skłodowski nie wstydzi się.że był członkiem PZPR,to dlaczego nie
              umieścił tego faktu w swoim życiorysie?
            • ines38 Re: Wybory 2006 10.11.06, 14:20
              Chciałam poruszyc jeszcze jaden wątek tej kampanii.Komitet MSG podobnie jak
              4lata temu zrywa plakaty konkurencyjnego komitetu i wiesza na cudzych
              podkładkach wizerunki swoich kandydatów.Szczególnie upodobano sobie okręg nr 3
              Dziwnym zbiegiem okoliczności z tego okręgu kandyduje P.Sklodowski.
              Czyżby MSG balo się konkurencji? Szkoda, że ci którzy kreują się na jedynych
              uczciwych i sprawiedliwych kandydatow na radnych,"wybawiciele naszego
              miasta"zaczynają od nieuczciwej kampanii wyborczej.
              Pozdrawiam.
          • badboy1001 Re: Wybory 2006 10.11.06, 13:49
            Widzę xar-rax, że jesteś doskonale zorientowany w społecznej działalności Pana
            Skłodowskiego... Może przedstawisz więc kilka faktów tego społecznikostwa ?
            Burmistrzem co prawda już nie zostanie ale może te fakty skłonią mnie do
            głosowania na niego jako jako radnego...
            • xar-rax Re: Wybory 2006 10.11.06, 14:17
              Jestem tak samo zorientowany jak każdy a Was. Działa społecznie, organizuje
              różnego rodzaju akcje charytatywne, spartakiady dla mieszkańców, był głównym
              organizatorem chyba VII Turnieju Tenisa Stołowego i wszystkich pozostałych itp.
              Nie jest to mało i daj boże żeby więcej osób tak działało to by w naszym mieście
              było lepiej.
              Resztę przykładów jak chcesz to sam poszukaj.

Pozdrawiam xar :-)

Ps Tylko nieobecni nie mają racji !!! /jeszcze tylko 2 dni/
              • ines38 Re: Wybory 2006 10.11.06, 14:42
                Chciałam poruszyc jeszcze jeden wątek tej kampanii.Komitet MSG podobnie jak 4
                lata temu zrywa plakaty konkurencyjnego komitetu i wiesza na cudzych
                podkładkach wizerunki swoich kandydatów.Szczególnie upodobano sobie okręg nr 3.
                Dziwnym zbiegiem okoliczniści z tego okręgu kandyduje P Skłodowski.Czyżby MSG
                bało się konkurencji? Szkoda, że Ci którzy kreują się na jedynych uczciwych i
                sprawiedliwych kandydatów na radnych, "wybawiciele naszego miasta" zaczynają od
                nieuczciwej kampanii wyborczej.
                Pozdrawiam
                • liona1 Re: Wybory 2006 10.11.06, 16:15
                  Witam! Kandydat na radnego z MSG złapał na gorącym uczynku - zrywania plakatów,
                  konkurencję (okręg 2). Nie wiem czy to zgłosi. Jak widać świętych nie ma. To
                  tylko świadczy o poziomie tych ludzi i całej kampanii.
                  Zostawcie już "tę biedną PZPR w spokoju" (ironia) znam złych ludzi z
                  byłej PZPR, złych katolików, złych buddystów, złych z PIS-u, z PO, innego
                  koloru skóry też, itp. Znam też ze wszystkich stron i opcji, dobrych. Rzecz w
                  tym by pozbyć się uprzedzeń. Mamy nową rzeczywistość od prawie 16 lat. Nie
                  róbmy "polowań na czarownice". Proponuję na każdego spojrzeć jak na człowieka
                  niedoskonałego (na siebie też). A swoją drogą, jak dla mnie, to te sztuczne już
                  dziś, podziały są nudne i nie przystają do rzeczywistości. No, ale niektórzy
                  uwielbiają nienawidzieć, choćby i za to (jak już nie ma za co), że ktoś lubi
                  inną czekoladę. Smutne to i pewnie tak już zostanie, bo nasza niedoskonałość
                  jest wielka, niestety.
                  • ryszard.korotko Re: Wybory 2006 10.11.06, 17:35
                    Plakaty konkurencji - MSG zrywał osobiście kandydat na Radnego Powiatowego z PO
                    pan Wójcik.
                    Jeszcze dużo musi się uczyć kultury politycznej. Widać bardzo mu zleży aby być
                    Radnym Powiatowym, ale żeby w ten sposób?
                    Myślę, że Wyborcy powinni znać nazwisko tego kandydata nim oddadzą swój głos.

Pozdrawiam Ryszard Korotko

Do zobaczenia na Wyborach.
                    • badboy1001 Re: Wybory 2006 10.11.06, 20:07
                      Przyganiał kocioł garnkowi Panie Korotko!! Przed wczoraj w póżnych godzinach
                      wieczornych osobiście zrywał Pan Plakaty konkurencji i umieszczał w tym miejscu
                      swoje...
                      Cyt: "Myślę, że Wyborcy powinni znać nazwisko tego kandydata (KOROTKO) nim
                      oddadzą swój głos."
                • tygrysek1331 Re: Wybory 2006 10.11.06, 20:43
                  Co do zrywania plakatów...wizerunki J. Werczyńśkiego z dykt wiszących na
                  słupach spłynęły razem z deszczem, więc zostały one w jakiś sposób
                  zagospodarowane. Mnie zaś irytują plakaty wiszące na przystankach - a od tego
                  zaczał również komitet J.W. oraz te poprzybijane do drzew - w tym równiez
                  przoduje wspomniany komitet.

Zaś tak prywatnie dodam, że ktoś ukochał sobie zrywanie moich plakatów.
                  • tomt3 Re: Wybory 2006 10.11.06, 20:52
                    tygrysek1331 napisał:
                    > Zaś tak prywatnie dodam, że ktoś ukochał sobie zrywanie moich plakatów.
                    Może masz tak wiele fanów/fanek?
                    A nie widziałeś tam kogoś z ekipy burmistrza przemykającego z drabiną?
        • tygrysek1331 Re: Wybory 2006 10.11.06, 20:47
          badboy1001, jeżeli uważasz, że sympatyzuję z PZPR, to jest wobec mnie
          obraźliwe.
    • darek721 Re: Wybory 2006 10.11.06, 14:26
      Jest na różnych listach tylu kandydatów bezbarwnych,pasywnych,którzy nie
      potrafią zadbać o własne sprawy i swoich najbliższych .Nie osiągnęli nic i
      śmiem powiedzieć że nic nigdy nie osiągną szczególnie jeżeli dołożycie im
      obowiązków obdarzając ich mandatem zaufania i powołujac do rady.Są kandydaci
      tak bezbarwni że nic nie da się powiedzieć ani dobrego ani złego o bisko 50
      letnich "działaczach".Z 3 okręgu startuje najwięcej chetnych na mandat radnego
      czyżby w tym tkwił problem jednej? legitymacji PZPR? Skłodowskiemu nie można
      zarzucić niczego negatywnego w ostatnich latach ,przeciwnie same supeerlatywy
      to jak nie zaszkodzi legitymacja PZPR to może dziadek w Wermachcie?Bo z listy
      MSG startują równiez młodzi ludzie tam to tyko pozostanie numer z dziadkiem lub
      z babcią.Pozdrawiam darek.
      • valencja54 Re: Wybory 2006 10.11.06, 20:03
        Wyborcom należą się rzetelne informacje o kandydatach na radnych,tym bardziej
        gdy bardzo wielu z tych wyborców to ludzie osiedleni w Markach w ostatnich 15-
        tu latach.Panie Darku z faktami trudno jest dyskutować,a Pan próbuje.je tylko
        ośmieszyć.Podam więc te fakty już po raz ostatni:
        1.MSG to szyld pod którym dawni ludzie z ekipy Longosza komuniści
        Skłodowaki,Wiater,Pasternak probują znowu dojść do władzy ,jak to komuniśći
        tylko dla własnego interesu.To nie oni się zmienili tylko czasy i warunki
        polityczne w jakich przyszło im żyć,bo tak jak wszyscy komuniści nie
        spodziewali sie ,że ich panowanie kiedykolwiek się skończy

2.Longosz to naczelnik miasta przez ponad 20 lat,a ci trzej to jego
        najwierniejsi współpracownicy.Lata ich rządów w Markach to wyłącznie degradacja
        środowiska i nadużycia.Przez te lata zwieziono do Marek kilkaset tysięcy to
        smieci i odpadów z Warszawy.Widoczna zwałka to nie jedyne miejsce ich
        składowania - wszystkie glinianki na końcach ulic Lisa Kuli,Stawowej,Wspólnej
        również zasypano smieciami i pyłami z elektrociepłowni Żerań.Najgorsze jednak
        było sprowadzenie do Marek jedynego w Polsce zakładu produkującego okładziny na
        bazie azbestu,którego zwałka naprzeciwko FOC stanowi w dalszym ciągu smiertelne
        zagrożenie dla wszystkich mieszkańców.

3.Nadużyciem na olbrzymią skalę było przekazanie w prywatne ręce terenów między
        Pustelnikiem II a Strugą dziesiątków hektarówt tzw." mienia porzuconego ",
        oddanego za przysłowiową złotówkę.Działo się to pod koniec lat
        osiemdziesiątych,dzisiaj to ogromny majątek,który mogłby zasilić kasę
        miejską ,.Utrata tego majątku zatrzymałoa na długie lata rozwój infrastruktury.

4. Wierność i oddanie przywódzcy w czasach komunizmu była nagradzana ,czym się
        odpłacał Longosz wiernym mareckim komunistom to trzeba ich zapytac.

Tu nie chodzi o to czy się lubi i czy nie komunistów,czy szkodzi komuś
        legimitacja PZPR czy nie ,tu chodzi o zwykłą przyzwoitość - jesli brało się
        udział w rządzeniu,które doprowadziłó Marki do katastrofy cywilizacyjnej to nie
        powinno się dzisiaj sięgać po jakąkolwiek władzę.
        • tygrysek1331 Re: Wybory 2006 10.11.06, 20:38
          1. Część wysypiska (azbestu) na przeciwko FOC jest obecnie zabudowana - Stoi
          na tym Infor i Sun Chemicals. Drugie składowisko jest koło starej zwałki, a
          trezcie i najgorcze przy ulicy Stawowej, gdzie wysypano azbest w postaci pyłu.

2. Jak już mówiłem tereny między Pustelnikiem nikomu nie zostały oddane, bo
          niby komu, a ja tutaj mieszkam i kupiłem działkę od osób prywatnych. A jeżeli
          oddano, to dlatego, że było to mienie przejęte prawie 40 lat wczesniej. Takie
          jest moje zdanie na ten temat.

3. Nawet jeżeli FOC truł, to jednak dawał zatrudnienie. Więcej pisac chyab nie
          trzeba.

4. Katastrofą cywilizacyjną są tak agresywne i wrogo nastawione do świata osoby
          jak valencja54.
        • darek721 Re: Wybory 2006 10.11.06, 21:15
          valencja54 napisał:
          > Wyborcom należą się rzetelne informacje o kandydatach na radnych,tym bardziej
          > gdy bardzo wielu z tych wyborców to ludzie osiedleni w Markach w ostatnich 15-
          > tu latach.
          A to co później napisałaś nie mieści się w gatunku rzetelnej informacji.Co
          najwyżej jest to subiektywne i głęboko niekonsekwentne spojrzenie na historię
          Marek.FOC Polmo powstało (zlokalizowano) na podstawie odgórnej decyzji z czasów
          rządów Stanisława Werczyńskiego(dziadka J.W..Za Longosza był etap wykonawczy
          budowy,za Longosza również odbyła się ogólnopolska akcja uwłaszczeniowa
          właścicieli gruntów w trybie ustawy z 4.11.1971 roku,która trwa przed sądami
          cywilnymi do dziś.Longosz był minimalistą a do współrządzenia dorywali się
          ciemniacy i pospolite lenie lub karierowicze.W kwesti gruntów między
          Pustelnikiem i Strugą to prawdopodobnie masz na myśli działania które odbyły
          się za czasów Tankiewicza przy udziale Pana K.(oficer S.B.) inwestora ze
          Strugi,który dysponując wiedzą o przewidywanym dopuszczeniu tych terenów do
          zabudowy przeformował za wiedzą i zgoda właścicieli te zagony na działki
          budowlane.Kupował rolne a sprzedawał budowlane.Obecnie sprawy przejęć
          prywatnych gruntów pod pretekstem zagospodarowania "mienia porzuconego" są
          wykorzystywane nagminnie przez Urząd Miasta przy przejmowaniu gruntów rodów
          mareckich (znam takie przypadki).
          Skłodowski na tym obszarze dostał w 1980 roku od Longosza małą działkę bud.przy
          grunwaldzkiej(zakolu)
          i kupił później w latach 90-tych z synami od zakonnic jakiś grunt.
          Reasumując twoje sensacje to czystej wody ploty jak żyłas w tamtych czasach to
          powiedz będąc na miejscu nauczyciela Skłodowskiego w roku 1975 co byś zrobiła
          albo dlaczego sama nic nie zrobiłaś aby nie pozwolić zasypywać Marek śmieciami
          z Warszawy.Przyganiał kocioł saganowi przynajmniej w kwestii przyzwolenia na
          zwałkę.Pozdrawiam darek
    • tygrysek1331 Re: Wybory 2006 10.11.06, 20:40
      Poza tym kategoryczny sprzeciw wobec przyłączania Marek do Warszawy...jeżeli
      się Pani/Panu tutaj nie podoba, a Warszawa ma być lekiem na całe zło, prosze
      się tam przeprowadzić.
      • liona1 Re: Wybory 2006 10.11.06, 20:55
        tygrysek1331 napisał:

> Poza tym kategoryczny sprzeciw wobec przyłączania Marek do Warszawy...jeżeli
        > się Pani/Panu tutaj nie podoba, a Warszawa ma być lekiem na całe zło, prosze
        > się tam przeprowadzić.

-Tygrysku, zgadzam się i popieram!

- a co do komunistów... jak zepsuli, to może niech teraz naprawią!
        • tomt3 Re: Wybory 2006 10.11.06, 21:14
          liona1 napisała:
          > - a co do komunistów... jak zepsuli, to może niech teraz naprawią!

Generalnie to zgadzam się z tym co piszesz,ale ten cytat to nie bardzo mi
          leży.Przypomnij sobie Millera,Jakubowską,Łapińskiego,to właśnie ludzie
          PZPR.Szybciej to zepsute ukradną niż wezmą się za naprawianie.Albo po to
          naprawią za nie swoje pieniądze,żeby potem ukraść.
          • liona1 Re: Wybory 2006 11.11.06, 03:45
            > Generalnie to zgadzam się z tym co piszesz,ale ten cytat to nie bardzo mi
            > leży.

- w założeniach cytat miał być śmieszny ale się nie udał;

pozdrawiam
      • valencja54 Re: Wybory 2006 10.11.06, 21:06
        Teraz wreszcie odezwałeś się jak rasowy komunista - komuniśći też
        niezadowolonym i bedącym przeciw proponowali bilet w jedną stronę , że
        przypomnę rok 1968 czy też 1982.
        • grezak Re: Wybory 2006 10.11.06, 21:12
          Gdy Stirlitz byl u Mullera w gabinecie, ten nagle krzyknal:
          - Stirlitz, ty masz czerwone majtki! Jak wie, ze mam czerwone majtki, to
          wie, ze jestem komunista - pomyslal Stirlitz.
          - Tak jestem komunista!
          - Co ty mi tu pieprzysz Stirlitz, zapnij lepiej ten rozporek! -
          Powiedzial Muller
        • tygrysek1331 Re: Wybory 2006 10.11.06, 21:20
          No nie propozucja tylko sugestia, ze może zamiast narzekać samemu zacząc coś
          robić...a przeprowadzka to tylko sugestia. Nikogo nie zamierzam wyrzucać...ale
          nie wolno winić wszystkich dookoła samemu nie będąc bez winy. Poza tym nien
          moge pamiętać 1968 , no bo 1982 to moze trochę, bo sie w tym roku urodziłem ;)
          • artic Re: Wybory 2006 11.11.06, 02:42
            ja tam widzę ze Walenty, na początku to tak niby bezstronnie, niby na wybory
            nie pojdzie i jak już niby wszyscy zalapali ta bezstronnosc to uderza w
            przeciwnikow politycznych, ktorzy chca cos zrobic w naszym miescie a i moze
            wyciagnac jakies konsekwencje wobec tych ktorzy miasto zaniedbali.....

Niestety znalazl sie ktos kto zna dokladnie wiele faktow i obala ploty jakie
            sieje nasz gawedziarz Walenty...

PS Od kiedy to dyrektor szkoly podejmowal decyzje o uwlaszczaniu gruntow,
            budowie fabryk, zezwoleniu na wysypisko...?? To chyba ludzie z ratusza
            zalatwiali takie sprawy...???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka