Dodaj do ulubionych

Przerwa w sesji

05.12.06, 19:41
Według oficjalnych żródeł.
Sesję Rozpoczęczęto z zastrzeżeniem do porządku obrad.
Potem zaskoczenie w wyborze Komisji Rewizyjnej.
Wreście przy głosowaniu do Komisji Budżetowej wycięto ekonomistów a
zagłosowano na "fachowców".
Ważni są nasi nie specjaliści.
Obserwuj wątek
    • logan.marki Re: Przerwa w sesji 05.12.06, 20:35
      Prawdę mówiąc nie wiem co właściwie się stało, i o czym tak naprawdę ma
      świadczyć ten wątek, ale jak się domyślam, chodzi zapewne o to, że radni MWS w
      komisji Budżetowo-Gospodarczej oraz Komisji Rewizyjnej zapewnili sobie większość
      (co prorokowałem wczoraj wieczorem w innym wątku).

Polska to taki kraj, iż ten kto ma większość obsadza najważniejsze z punktu
      widzenia komfortu sprawowania władzy stanowiska.
      I to samo zrobił by każdy – jak by w większości byli radni MSG i PiS to by
      zrobili dokładnie to samo, i też by się nie oglądali na innych.
    • kilkujadek Re: Przerwa w sesji 05.12.06, 20:38
      Zombi, możesz przypomnieć tych fachowców i zestawić ich z ekonomistami?

czy owi fachowcy, to znowu:
      - Kazimierz Kędzierski
      - Urszula Paszkiewicz
      • zombi191 Re: Przerwa w sesji 05.12.06, 21:04
        50% twej jasności to "fachowcy".Drugie 50% jest w kontroli
        • kilkujadek Re: Przerwa w sesji 05.12.06, 21:30
          Eeek! Pani Paszkiewicz w K.Kontroli?? A Chojnowski z certyfikatem auditora ISO
          (chyba od niedawna na 17025:2005) chociaż jest w tej komisji? Czy znowu osoby z
          wiedzą i praktyką wycierają "tylne krzesła" w komisjach?
          • j.w.orlowski Re: Przerwa w sesji 05.12.06, 22:04
            Już ochłonąłem i się wypowiadam. Na drugiej sesji rady nie każdy się zna
            osobiście, nawet z nazwiska, co było widać przy podawaniu kandydatur do Komisji
            Budżetowo - Gospodarczej. Nie każdy był zorientowany, co radny kandydat sobą
            reprezentuje, jakie posiada wykształcenie lub doświadczenie, aby pracować w
            danej Komisji. Z sali padł wniosek, aby kandydaci przed głosowaniem
            przedstawili się oraz wypowiedzieli, dlaczego chcą kandydować do tej a nie
            innej Komisji, jakie posiadają kwalifikacje, aby na nich zagłosować. Wniosek
            ten został poddany pod głosowanie, lecz jakież było moje rozczarowanie.
            Większość kandydatów przez swoje głosowanie odmówiła zaprezentowania się innym
            radnym ukrywając tym samym, po co i dlaczego kandydują do Komisji Budżetowo –
            Gospodarczej. Na zaistniałą sytuację odmówiłem głosowania a resztę dopowiedzcie
            sobie sami.
            • kilkujadek Re: Przerwa w sesji 05.12.06, 22:22
              "...ja nie jestem przeciwny, wręcz przeciwnie, nie mam nic na przeciwko, ale..."
              "...no dobrze, ale jaką metodą wybierzemy metodę głosowania..."

pasuje do dzisiejszej sytuacji ? ;)

to by było nawet śmieszne gdyby nie było tragiczne.

BTW, ja wygooglałem trochę i ciut nt. obecnych i byłych radnych. Są informacje o
              ich wykształceniu, są o doświadczeniu zawodowym, są o ich pracy w Radzie M.
              Marki. Owszem, sporo rzeczy jest z programów wyborczych (czytaj: pod publiczkę),
              ale chociaż takie podstawowe dosier o współradnych można sobie chyba przygotować
              przed braniem udziału w sesji rady i głosowaniem nad kandydaturami?
              Dzięki temu w razie czego chyba nawet łatwiej zgłosić podparty wiedzą
              sprzeciw/zapytanie? Nie jest tak?
              • j.w.orlowski Re: Przerwa w sesji 05.12.06, 22:35
                kilkujadek napisał:
                >ale chociaż takie podstawowe dosier o współradnych można sobie chyba przygotowa
                > ć
                > przed braniem udziału w sesji rady i głosowaniem nad kandydaturami?

Owszem Ty tak myślisz i masz do tego prawo. lecz jak wynika z głosowania
                radnych w Komisji Budżetowo - Gospodarczej nie ma ekonomistów a są tylko znawcy
                ekonomii.
                A gdzie według obietnic przedwyborczych, dobro Miasta i jego ekonomiczny rozwój.
    • elf831 Re: Przerwa w sesji 06.12.06, 01:44
      A ja też mam ciekawe przecieki:)
      Po głosowaniu aby ograniczyć skład Komisji budżetowo-gospodarczej o raptem 3
      osoby ustawiono głosowanie tak by nie weszli do niej Skłodowski (prowadzi firmę
      księgową, zna się na tematyce gospodarki i ekonomii) i Adamczyk (po studiach z
      ekonomii oraz gospodarki nieruchomościami na geodezji)a na przewodniczącego na
      przewodniczącego tejże komisji szykowany jest Rżewski (prawnik).
      Po prostu rewelacyjna obsada stanowisk w radzie.
      Zatem niewiele wiedzacy o ekonomii, podatkach, budżetach, nieruchomościach itp
      prawnik od siedmiu boleści, bedzie kierował stadem żądnych dzierżenia kiesy
      hien, a ludzie kompetentni mają się przygladać.
      Aż mi się ulewa na samą myśl....
      Chyba się wyprowadzę z tego miasta bo tu się nie doczekam poprawy.
      Płacąc podatki oczękuję czegoś innego i czegoś więcej.
      • xar-rax Re: Przerwa w sesji 06.12.06, 13:43
        Znowu sie ciekawie zapowiada odsłuchanie II sesji.

Pozdrawiam xar :-)
      • zielu52 Re: Przerwa w sesji 06.12.06, 13:48
        elf831 napisała:a ludzie kompetentni mają się przygladać.
        > Aż mi się ulewa na samą myśl....
        > Chyba się wyprowadzę z tego miasta bo tu się nie doczekam poprawy.
        > Płacąc podatki oczękuję czegoś innego i czegoś więcej.

Też to rozważam. Ale xar mówi że nieobecni itd...mamy cztery lata na
        przygotowania. To duzo czasu.
        • ryszard.korotko Re: Znowu plama. 06.12.06, 21:15
          Muszę Państwu przyznać, że jestem zdegustowany atmosferą panującą na sesji.
          Wiadomo nasza grupa nie ma większości i się z tym zgadzamy. Sytuacja, która
          powstała była niewygodna dla wielu radnych ze wszystkich ugrupowań lecz w grę
          wchodzi "Wielka Polityka" osoby rozdającej w tym zespole karty.
          Radny może pracować w dwóch komisjach lecz konia z rzędem temu kto da sensowną
          odpowiedź skąd wziął się pomysł na ograniczenie do 12 liczby osób chcących
          pracować w komisjach.

> A gdzie według obietnic przedwyborczych, dobro Miasta i jego ekonomiczny rozwój.

No właśnie gdzie, gdzie w tym jest dobro miasta.
          Do Komisji bużetowo-gospodarczej zapisało się 15 osób. Cały problem wynikł z
          tego, że nie było odgórnej decyzji o "zmianie polityki" i wyrażeniu zgody w
          głosowaniu aby w komisjach było tyle osób ile się zapisało.
          Wystarczyło przeliczyć ilość głosów w komisji aby zobaczyć, że MSG, PIS nie
          mają wiekszości i było by po temacie.
          Wszyscy byliby zadowoleni a tak na samym początku spięcie niczemu nie służące.
          Przecież wszyscy chcemy dla naszego miasta dobrze.
          Mogła temu zaradzić Pani Przewodnicząca lecz nie mając wytycznych sama nie
          chciała iść na żadne ustępstwa, nawet nie próbowała dla dobra i spokoju w Radzie
          znaleźć wyjścia z patowej sytuacji dlaczego?
          Dlaczego Pani Przewodnicząca Rady nie chce scalać radnych - nie umie czy nie
          było rozkazu? Przecież powinna być naszą ostoją i opoką służyć dobrą radą i
          pomagać szukać salomonowego wyjścia.
          Tłumaczenie przez Przewodniczacą Klubu Radnych MWS Panią Elżbietę Brzozowską, że
          przy 12 osobach w komisji wiecej będzie "rąk" do pracy jest nieprzekonywujące.
          Można wiecej zrobić z mniejszą ilością osób chcących pracować w danej komisji
          niż z większą ilością "wcielonych bez przekonania".
          Nie można zabierać Radnemu możliwości decydowania o tym co chce w Radzie robić.
          Już na początku naszej drogi pokazano, że liczy sie tylko czyjaś "Wielka Polityka".

Pozdrawiam
          Ryszard Korotko
          • j.w.orlowski Re: Znowu plama. 07.12.06, 06:17
            Dla czytających.
            p.Korotko opisał sytuację w Radzie bardzo delikatnie. Dodałbym, że zostałem
            uznany jako ten któremu nic nie pasuje. Większość Radnych często spogląda na
            zegarek a i słownie daje mnie do zrozumienia, że mają większość w Radzie i
            nawet głosowanie jest niepotrzebne. Nie ważne jest czy ktoś zna się na ekonomi,
            ochronie środowiska, kulturze, ważne jest blokować i zniechęcić a znajomość i
            fachowość w temacie no cóż mierny ale wierny.
          • tomt3 Re: Znowu plama. 09.12.06, 12:15
            Pa podstawie Pana i p.Orłowskiego wypowiedzi nasuwa mi się wniosek że pod
            płaszczykiem ugrupowania MWS działa samoobrona.Oni też się wszyscy na
            wszystkim(podobno)znają,a jak co do czego,to jak mówi przysłowie "w dupie byli i
            gówno widzieli".Tylko żądza władzy im w głowie.Przykładem świecą nasze
            mamuty,niektóre z nich przez conajmniej osiem lat nie nauczyły się podstaw
            funkcjonowania rady,bo do tej pory nie było im to potrzebne, wszystko opierało
            się na zasadzie ręka rękę myje.Tak jak w samoobronie.Mam nadzieję że poinformują
            panowie forumowiczów,gdyby okazało się że dostaliście propozycję świadczenia
            usług seksualnych,żeby przepchnąć jakąś ustawę z korzyścią dla miasta i mieszkańców.
            • spartakus16 Re: Znowu plama. 09.12.06, 12:36

tomt3 napisał:

>Mam nadzieję że poinformuj
              > ą
              > panowie forumowiczów,gdyby okazało się że dostaliście propozycję świadczenia
              > usług seksualnych,żeby przepchnąć jakąś ustawę z korzyścią dla miasta i
              mieszka
              > ńców.

To kolejny dowcip w stylu?

tomt3 15.11.06, 12:45

Przychodzi facet do domu publicznego i zamawia sobie murzynkę.Gdy murzynka
              przychodzi do jego pokoju,każe jej się rozebrać,i na podłodze przyjąć pozycję
              kolanowo-łokciową.Gdy murzynka wykonała to polecenia,facet obchodzi ją w
              koło,ogląda i po paru minutach każe jej się ubierać,wręcza pieniądze i ją
              odprawia.
              Zaciekawiona murzynka pyta się - No jak to,zapłacił mi pan 100$ i tylko za
              to?Po co pan mi kazał przyjąć tę pozycję?
              Facet - Wie pani,mam zamiar położyć sobie w łazience czarne kafelki,chciałem
              zobaczyć,czy będzie do nich pasowała różowa fuga.

Reprezentuje pan żenujacy poziom poczucia humoru, ale to kwestia gustu i o tym
              dyskutować z panem nie zamierzam.

• tomt3 Re: Znowu plama. 09.12.06, 12:56
                spartakus16 napisał:
                > Reprezentuje pan żenujacy poziom poczucia humoru, ale to kwestia gustu i o tym
                > dyskutować z panem nie zamierzam.
                Proszę sobie darować,pana zdanie obchodzi mnie tyle co zeszłoroczne liście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka