Dodaj do ulubionych

O C H R O N A

IP: *.chello.pl 12.06.03, 22:33
Mam nadzieję, że ten wątek się rozwinie!
Pisałem, że jestem zapracowany. DOkładnie! Pracuję w Agencji Ochrony Osób i
MIenia "Solid Security"! Przeniosłem się na studia zaoczne - sta też w dni
robocze pracuję, a w weekendy mam szkołę, co ogranicza mój wolny czas do
minimum.
Wiem, że w Markach wielu ludzie "bierze ochronę".
Czy Wy wzięliśćie? Jaką? (Solid, Juwentus, Scorpion, inne)
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: toban Re: O C H R O N A IP: *.local.berlin 13.06.03, 09:33
      Gość portalu: Hirek napisał(a):

(...)
      > Wiem, że w Markach wielu ludzie "bierze ochronę".
      > Czy Wy wzięliśćie? Jaką? (Solid, Juwentus, Scorpion, inne)
      > Pozdrawiam.
      Solid i Juwentus w Markach widuję, właściwie oznakowane auta tych firm.
      Kiedyś na naszym osiedlu chcieliśmy skorzystać z ochrony, ale koszty położyły
      sprawę. Wydawało mi się wtedy, że ok. 30zł do czynszu to niedużo. Jednak
      ludzie nie mieli i nie mają pięniędzy i chyba mieć nie będą....
      • Gość: Krzak Re: O C H R O N A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 10:02
        Ochrona. Jaka Ochrona.

W takich Miastach jak marki to oni zciągają jak tylko mogą.
        Dlatego nie zdecydowałem sie na ochrone. A poza tym to znajomy jak sobie alarm
        założył w domu i na podwórku płacił odgroma pieniędzy to i tak go obrobili.
        w 10. min na 20 tyś. A oni przyjechali po 15min. Więc jaka ochrona.

Może nie mam racji to mnie uświadomcie że ochrona mnie ochroni.
        A jak temat sie rozwinie to opowiem jeszcze numer to wam oczy wyjdą.

psd.krzak
        • jo.st Re: O C H R O N A 13.06.03, 14:16
          Ja oplacam ochronę: wcześniej był to "Kampol bis", potem połączyli się
          ze "Scorpionem".
          Przeczytałam powyższe Wasze listy i mina mi zrzedła...
        • kojonkoski Re: O C H R O N A 13.06.03, 14:28
          > założył w domu i na podwórku płacił odgroma pieniędzy to i tak go obrobili.
          > w 10. min na 20 tyś. A oni przyjechali po 15min. Więc jaka ochrona.

Mnie obrobili w zimę w ten sposób na ok 6500 zł.
          W ramach monitoringu mieliśmy ubezpieczenie, które nie zwróciło wszystkiego ale
          lepsze 5700 niż nic.

Sąsiedzi nie mieli monitoringu i ukradli im wszystko, nawet lodówkę.
          Alarm i monitoring założyli dopiero po kradzieży.

Życzę bycia mądrym przed szkodą
          • Gość: Hirek Re: O C H R O N A IP: *.chello.pl 19.06.03, 23:40
            Ciekaw jestem czy lodówka sąsiadów była pełna...
            Zdawało mi się, że złodzieje widząc już tabliczkę agencji ochrony nie odważą
            się okraść posiadłości. A fakt nie dotarcia patrolu interwencyjnego na czas
            może byś spowodowany np. jednoczesnymi włamaniami w dwóch miejscach, przez co
            dotarcie do obydwu jest niemożliwe w odpowiednim czasie.
            Pozdrawiam.
    • Gość: Krzak Re: O C H R O N A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 15:10
      Więc czas na małą opowieść o ochronie.
      Było to parę lat temu, pamiętam wracaliśmy w sobotnią noc z imprezki
      z kolegami no i wiadomo jak to roszkę podchmieleni idziemy ul.Stawową
      A tu nagle widać latarki to my cichaczem podeszliśmy delikwentów i patrzymy
      a tu panowie z firmy ochroniarskiej Kam..... wyciągają kabel telefoniczny
      ale żeby było śmieszniej to musi być sprawca więc zatrzymali jakiegoś
      miejscowego pijaczka który leżał przy ogrodzeniu stadionu całkiem zamroczony
      gorzałką z mety..... i dalej nie musze pisać co było z tą sprawą.

W pustelniku pali się sklep z rtv agd no i znowu ochrona się pojawiła
      i jak to wzorowi pracownicy firmy muszą ratować towar
      wiec siup do sklepu no ic co dalej to sobie sami odpowiedzcie.

Przypuszczam że wszystkiego co skradzione to złodzieje nie kradną
      napewno tam gdzie można to i oni korzystają.....

pzd krzak
    • Gość: Hirek Re: O C H R O N A IP: *.chello.pl 13.06.03, 22:48
      Tak sądziłem. Ludzie są negatywnie nastawieni na ochronę. Nie dziwię się. Jest
      to swego rodzaju haracz, ale nieprawdą jednak jest, że wszystkie kradzieże lub
      wandalizmy w domach "niechronionych" są dziełem właśnie agencji ochrony.
      Może tak się zdarza - ja się jeszcze z takim problemem nie spotkałem osobiście.
      Mój rejon to Raszyn i okolice, więc kompletnie druga strona Warszawy. Tylko
      ludzie, którzy się dopiero budują chcą wziąć ochornę - traktują to jako
      standard. A ludzie, którzy już mieszkają jakiś czasy w swoim domu delikatnie
      mówiąc szybko mnie zmywają...
      A czy patrole interwencyjne okradają domy w którcyh było włamanie? Nawet mi to
      do głowy nie przyszło! Zdziwiłem się zatem wielce Krzaku, że o takim fakcie
      wspomniałeś.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Maggi Re: O C H R O N A IP: *.hogart.com.pl 25.06.03, 15:07
        My mamy od trzech lat Solid i jestem zadowolona... wydaje mi się, że byłoby
        dużo gorzej w moim nieco odludnym domu w sprawach kradzieży gdyby nie to, że
        jednak przyjeżdża ochrona...
        narazie straty netto po kilku włamaniachi wandalizmach nie przewyższają 2000
        PLN to chyba nie tak tragicznie. Poza tym ma jednak pewne poczucie
        bezpieczeństwa, ale może to naiwność!
        • Gość: Krzak Re: O C H R O N A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.03, 15:13
          Witam.

Ja tego nie rozumniem jak można napisać że ma sie ochrone złodzieje się
          włamują są straty na 2000 PLN I JEST OK. Ludzie ochrona jest po to żeby nie
          było żadnych strat. A te dwa tysiące to jest roczna opłata za Ochronę.
          Jak to ochrona i straty poco komu taka ochrona.

psd. krzak
          • rafal.redel Re: O C H R O N A 25.06.03, 17:17
            Gość portalu: Krzak napisał(a):
            > Ja tego nie rozumniem jak można napisać że ma sie ochrone złodzieje się
            > włamują są straty na 2000 PLN I JEST OK. Ludzie ochrona jest po to żeby nie
            > było żadnych strat. A te dwa tysiące to jest roczna opłata za Ochronę.
            > Jak to ochrona i straty poco komu taka ochrona.
            Hm... z jednej strony nie jest ok, ale wyobraź sobie jakie straty mogłyby być,
            gdyby złodzieje mieli na kradzież nie 10 minut tylko np. godzinkę. Mogłyby nie
            wynosić 2000 tylko np 10 razy więcej. Przecież te typki potrafią np.
            zdemontować kaloryfery, zalewając przy tym dom (fakt autentyczny z Marek, z
            dnia wizyty w tym mieście Papieża). Tak więc ochrona jednak COŚ daje.
            • Gość: Krzak Re: O C H R O N A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.03, 17:51
              No tak myślałem wobec bezradności mieszkańcy marek wybierają mniejsze zło
              lepiej starcić dwa niż dziesięć, nie tędy droga. Decydując się na ochronę
              musimy wybrać tę która zapewni nam największe bezpieczeństwo, a nie tą przy której nas okradną mniej czy więcej, to że jakaś ochrona jest droga to nie znaczy że jest najlepsza.

pzd krzak
              • Gość: Maggi Re: O C H R O N A IP: *.hogart.com.pl 25.06.03, 18:04
                Nie wierzę, że można obronić się w 100% przed złodziejami, w kraju w którym ok.
                20% ludzi jest bezrobotnych... jakoś nie mam złudzeń... należy minimalizować
                straty
              • rafal.redel Re: O C H R O N A 25.06.03, 18:27
                Gość portalu Krzak napisał:
                > No tak myślałem wobec bezradności mieszkańcy marek wybierają mniejsze zło
                > lepiej starcić dwa niż dziesięć, nie tędy droga. (...)
                To którędy droga, miły Krzaku?

> Decydując się na ochronę musimy wybrać tę która zapewni nam największe
                > bezpieczeństwo, a nie tą przy której nas okradną mniej czy więcej (...)
                Znasz taką ochronę? Nie wiem, jak można by uniknąć tego "okienka" pomiędzy
                wtargnięciem przez złodziei a przyjazdem ochrony. Zawsze to będzie kilka minut,
                przez które złodzieje mogą chwycić to i owo i zwiać. Chyba, że zatrudniłoby się
                patrol na stałe, ale mogłoby wyjść drogo :-)) Inna możliwość to więcej
                elektroniki (np. czujki także na zewnątrz a nie tylko wewnątrz) ale elektronikę
                też da się oszukać. Ech.. gdybyż ludzie tyle energii i pomysłowości co w
                okradanie współmieszkańców wkładali w rzeczy bardziej pożyteczne, świat
                wyglądałby znaczniej lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka