Dodaj do ulubionych

chrzcimy pociechę u św. Izydora

25.09.03, 17:24
mieszkamy z mężem w Markach od niedawna i będziemy chrzcić naszą córeczkę w
kościele św Izydora.
czy może wiecie ile tu się daje co łaska, czy coś daje się organiścinie i czy
chrzty odprawia tu proboszcz czy wikariusze?
z góry dziękuję za wszelkie info
Marta
Obserwuj wątek
    • Gość: jola Re: chrzcimy pociechę u św. Izydora IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 22:30
      Witaj, ja swoją córkę chrzcilam w naszej parafii (św. Izydora) przed 4 laty.
      Pamietam, że zapłacilismy "co łaska" 50 zł. Niedawno zamawialam mszę za mojego
      tatę i też dalam 50 zł - proboszcz wręcz był zaskoczony, że to duzo. Fakt, że
      była to msza zbiorowa (w środowy wieczór), zatem moja intencja była jedną z
      kilku.
    • Gość: maten Re: chrzcimy pociechę u św. Izydora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 16:24
      My chrzciliśmy tam już 2 razy chociaż też mieszkamy od niedawna, 1 raz nie
      pamiętam, ale drugi to chyba było 100 zł. Chyba nie ma znaczenia kto będzie
      chrzcił - po prostu jak wypadło z rozdzielnika. Organiście nic nie płaciliśmy -
      zresztą jakbym miała płacić to chyba tylko za to, żeby nie śpiewał. Przepraszam
      za drobną złośliwość, ale naprawdę wystarczyłoby jakby grał. Pzdr!
      • bromba.i.inni Re: chrzcimy pociechę u św. Izydora 27.09.03, 02:23
        Droga ta religia...

bii
        • Gość: inny Re: chrzcimy pociechę u św. Izydora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 06:48
          bromba.i.inni napisała:

> Droga ta religia...
          > bii

Dlaczego tak uważasz?
          Pozdrawiam
          • Gość: Hirek Dlaczego płacić za Chrzest??? IP: *.chello.pl 28.09.03, 00:27
            Dlaczego w ogóle Chrzest jest płatny???? Dlaczego mamy płacić za Mszę w
            intencji kogoś? To powinna byc dobra wola księdza. Czy tak dużo kosztuje go
            wspomnienie czyjegoś imienia podczas modlitwy za zmarłych?
            Nie rozumiem tego niestety....
            Pozdrawiam.
            • stary.pustelnik Re: Dlaczego płacić za Chrzest??? 28.09.03, 08:32
              Gość portalu: Hirek napisał(a):

> Dlaczego w ogóle Chrzest jest płatny???? Dlaczego mamy płacić za Mszę w
              > intencji kogoś? To powinna byc dobra wola księdza. Czy tak dużo kosztuje go
              > wspomnienie czyjegoś imienia podczas modlitwy za zmarłych?
              > Nie rozumiem tego niestety....
              > Pozdrawiam.

Ja też wielu rzeczy nie rozumiem, a jeszcze więcej nie znam, dlatego przyjmij
              mój post jako podzielenie się wiedzą jaką ja posiadam.

Wg mojej, podkreslam, nie wiem na ile prawdziwej do końca wiedzy, rzecz się ma
              następująco.

W parafii wystepują dwa rodzaje dochodów:
              pierwszy - to ofiara na tacę - te pieniądze przeznaczone są na kościół,
              drugi - opłaty za czynności księdza - te pieniądze przeznaczone są dla księdza
              na jego utrzymanie

Przypuszczam, że pierwszy rodzaj dochodów jest kontrolowany przez Radę
              Parafialną, co z tymi drugimi - nie mam zielonego pojęcia.

Fajnie byłoby, aby zabrał głos ktoś znający temat. Chętnie bym poczytał.
              A może w sieci ktoś znajdzie informacje?

Pozdrawiam
              • Gość: putin Re: Dlaczego płacić za Chrzest??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 10:12
                Proponuję nie ruszać tematu pt. co się dzieje z pieniędzmi na tacę.
                Temat jest ograny. Ostatnio było dużo na temat opodatkowania Kościoła.
                Dajesz na kościół przypuszczam nie wiecej niż 20 zł
                miesięcznie i jesteś ciekaw co się z nimi dzieje.
                Jednocześnie płacisz frycowe 200 zł za nesotardę,
                której długi czas nie masz, płacisz 3.40 za benzynę
                z czego 1/3 idzie do kieszeni złodzieji etc., i nic na ten temat nie wiesz.
                Kościół daje rzeczy warte dużo i do tego
                dzisiaj absolutnie deficyte. Np. próbuje tłumaczyć
                ludziom, jak powinno wyglądać przyzwoite życie.
                Zresztą rozważ to stary.pustelniku w swojej pustelni
                dokładnie. Znakomity to jest temat dla pustelnika.

Pozdrawiam

• stary.pustelnik Re: Dlaczego płacić za Chrzest??? 28.09.03, 13:29
                  Źle zrozumiałeś moje intencje, podzieliłem się tylko swoją, ubogą i z
                  zastrzezeniem, że nie wiem czy prawdziwą wiedzą w tym temacie. Natomiast sprawa
                  co się dzieje z pieniędzmi na tacę nie interesuje mnie zupełnie i nie ma dla
                  mnie jakiegokolwiek znaczenia. Tak samo nie interesuje mnie zupełnie ile bierze
                  ksiądz za to czy inne działanie. Ja daję tyle, ile uważam że mogę dać i
                  natychmiast zapominam o tym, rozpamiętywanie tego nie leży w mojej naturze.

Ps. Wszystko na tym świecie kosztuje tyle, na ile jest komuś potrzebne.
                  • Gość: Rafał R. Re: Dlaczego płacić za Chrzest??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 18:40
                    stary.pustelnik napisał:
                    > Źle zrozumiałeś moje intencje, podzieliłem się tylko swoją, ubogą i z
                    > zastrzezeniem, że nie wiem czy prawdziwą wiedzą w tym temacie (...)
                    Jakoś tak strasznie zastrzegasz się ostatnio, Pustelniku Drogi - a przecież
                    piszesz zwykle rzeczy mądre i ciekawe (jak zresztą na Starego Pustelnika
                    przystało).
                    A tak troszkę obok tematu - moim zdaniem fajnie sprawa rozwiązana jest w
                    Niemczech. Gdy załatwiałem tam sprawy swojego zatrudnienia (byłem do nich
                    oddelegowany na dwa lata) oburzyłem się, gdy pytano mnie o wyznanie. Myślę
                    sobie "policyjne państwo" a tu okazuje się, że jest to potrzebnie ni mniej ni
                    więcej lecz do celów podatkowych. Po prostu - o ile dobrze rzecz zrozumiałem -
                    podatek na utrzymanie Kościoła, którego jesteś członkiem pobierany jest przez
                    państwo i odpowiedniemu Kościołowi przekazywany. Nie ma więc okazji do
                    kazań "finansowych" zachęcających wiernych do szczodrości, prawdopodobnie
                    jaśniej też wygląda sprawa podziału środków. Ciekaw tylko jestem, czy gdyby
                    przenieść to na nasz grunt, to ludzie nie zaczęliby "wypisywać się"
                    (przynajmniej od strony formalnej) byle tylko coś uszczknąć - taka tradycja :-
                    ))
                    • stary.pustelnik Re: Dlaczego płacić za Chrzest??? 28.09.03, 19:12
                      Gość portalu: Rafał R. napisał(a):

> Jakoś tak strasznie zastrzegasz się ostatnio, Pustelniku Drogi - a przecież
                      > piszesz zwykle rzeczy mądre i ciekawe (jak zresztą na Starego Pustelnika
                      > przystało).

Rafale drogi, zastrzegam się, jak piszesz, głownie dlatego że z wiekiem nabiera
                      się pokory i szacunku dla cudzych poglądów, a ponadto, im więcej wiem, tym
                      bardziej przekonuję się jak dużo jeszcze nie wiem.
                      A ponieważ temat finansów Kościoła i tak wróci za jakiś czas postanowiłem
                      odswieżyć swoją znajomość tematu.
                      na początek - Z księdzem biskupem Wiktorem Skworcem, przewodniczącym Komisji
                      Ekonomicznej Konferencji Episkopatu Polski i Podkomisji ds. Finansów przy
                      Kościelnej Komisji Konkordatowej, rozmawia ks. Stanisław Tkocz

"....Tym bardziej nie można by zrezygnować z ofiar składanych przez wiernych
                      przy okazji korzystania z posług religijnych. To właśnie te ofiary stanowią
                      źródło utrzymania duchowieństwa. Warto podkreślić w tym miejscu, że pieniądze
                      zbierane na tacę podczas niedzielnych Mszy św. nie są przeznaczane na
                      utrzymanie duchownych...."
                      www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IK/finanse_kosciola.html

Tu znalazłem potwierdzenie mojej skromnej wiedzy. Google na hasło "finanse
                      parafii" przedstawiają 15 stron i to bardzo ciekawych. Kończę, ponieważ biorę
                      się za lekturę.

Lubię mieć własne zdanie, taka moja pustelnicza natura.
                      Pozdrawiam
            • bromba.i.inni Re: Dlaczego płacić za Chrzest??? 28.09.03, 11:31
              Gość portalu: Hirek napisał(a):

> Dlaczego w ogóle Chrzest jest płatny????
              > Dlaczego mamy płacić za Mszę w
              > intencji kogoś?

A dlaczego fryzjer bierze pieniądze?

> To powinna byc dobra wola księdza.

Ponad 5000 lat temu, kiedy kapłan pośredniczył pomiędzy lękami człowieka, a
              niezbadaną i nieokiełznaną naturą to mogłaby być jego wyłącznie wola.

> Czy tak dużo kosztuje go
              > wspomnienie czyjegoś imienia podczas modlitwy za zmarłych?

W końcu zlecasz to profesjonalnej firmie, która z tego żyje.

> Nie rozumiem tego niestety....

Proponuję podręczniki szkolne, ew. zapytać fryzjera, na myjni samochodowej, w
              kiosku, w restaturacji, w prywatnej klinice, itp. itd.

Pozdrawiam,
              bii
      • Gość: Jerzy Lrajewski Re: chrzcimy pociechę u św. Izydora IP: 213.241.23.* 29.09.03, 19:05
        Wczoraj w kościele św. Izydora ksiądz ochrzcił mojego syna Marcina. Jestem
        szczęśliwy, że mój syn przestał być poganinem i stał się dzieckiem bożym.
        Bardzo mi ulżyło, że nie pójdzie do piekła. Miałem wyrzuty, że przez 16
        miesięcy narażałem go na takie ryzyko.

W perspektywie wieczności 100 zł, które z wdzięcznością przekazałem wcześniej
        księdzu, to drobiazg. Każdego roku pod koniec grudnia przelewam na konto naszej
        parafii większe kwoty, bo to jest moja parafia, a Kościół katolicki dobrze
        służy społeczności i społeczeństwu, w którym żyję. Pomaga nam wszystkim żyć
        zgodnie z przykazanimi godniej i uczciwiej, przypomina nam o dobru, gani zło.
        Wolę finansować działaność Kościoła niż rozdęte wydatki marnotrawnego państwa.
        Pozdrawiam
        Jerzy Krajewski
        PS. O organiście nawet nie pomyślałem. Nie znam takich zwyczajów, bo i jemu sie
        odwdzięczać.
        • bromba.i.inni Re: chrzcimy... i jesteśmy czyściuteńcy! 29.09.03, 21:52
          Gość portalu: Jerzy Lrajewski napisał(a):

[REKLAMA]
          > Każdego roku pod koniec grudnia przelewam na konto
          > naszej parafii większe kwoty,
          [KONIEC REKLAMY]

> Kościół katolicki dobrze
          > służy społeczności i społeczeństwu, w którym żyję.

Chyba zatem żyjemy w różnych społeczeństwach...

> Pomaga nam wszystkim żyć
          > zgodnie z przykazanimi godniej i uczciwiej,

zwłaszcza uczciwiej... 80% katolików w społeczństwie, a gdzie ci bandyci i
          złodzieje?

> przypomina nam o dobru, gani zło.

Gazeta Wyborcza także.

> PS. O organiście nawet nie pomyślałem. Nie znam takich zwyczajów, bo i jemu
          > sie odwdzięczać.

Czyli muzyka była nielegalnie? Co na to ZAiKS?

bii
        • stary.pustelnik Re: chrzcimy pociechę u św. Izydora 30.09.03, 06:21
          Gość portalu: Jerzy Lrajewski napisał(a):

> .......Jestem szczęśliwy, że mój syn przestał być poganinem i stał się
          dzieckiem bożym.
          > Bardzo mi ulżyło, że nie pójdzie do piekła.
          >
          Panie Jerzy, polecam
          www.opoka.org.pl/varia/poradnik/chrzest11.html
          a w ogóle polecam serdecznie www.opoka.org.pl/

Pozdrawiam
          • Gość: Rafał R Re: chrzcimy pociechę u św. Izydora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 21:59
            Ale tam tylko piszą, że "mówi się", iż nieochrzczeni nie są pozbawieni
            możliwości zbawienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka