Dodaj do ulubionych

pacjentka?

16.12.10, 18:34
dziewczyny,napiszę na tym forum,co mnie tak strasznie drażniwink
tak mnie uczono-kobieta w ciąży nie jest pacjentką.jest położnicą.chyba,że jest chora,wtedy jest chorą położnicą i można o niej mówic,że jest pacjentką.ciąża to nie choroba,tylko stan fizjologicznysmile
jak któraś z nas(uczących się) się pomyliła w terminologii,to nie miała zaliczonych zajęc z położnictwa.
i jak Wy to widzicie?
Obserwuj wątek
    • sziszaczek Re: pacjentka? 23.12.10, 23:44
      mnie uczą ze położnica to w połogu, znaczy od IV okresu porodu, rożnie bywa, w niektórych kręgach to nie pacjenta a klientka wink
    • memphis90 Re: pacjentka? 30.12.10, 13:39
      Rodząca to pacjentka- czyli klientka zespołu opieki zdrowotnej. Rodząca, której coś dolega- to chora. Pacjent nie oznacza chorego- tak mnie uczono.
      • kaakaa Re: pacjentka? 30.12.10, 13:48
        To może potrafisz równie zgrabnie wyjaśnić, dlaczego w wielu szpitalach dokumentacja medyczna prowadzona w związku z porodem nazywa się "historia choroby"?
        • mama.rozy Re: pacjentka? 30.12.10, 15:09
          dzięki za wyjaśnienia i podłączam się z prośbą o dalszewink
          • lilabe1 Re: pacjentka? 11.01.11, 22:34
            Kobieta w ciąży to ciężarna a nie położnica. Położnicą jest kobieta po porodzie.
            Pacjentka to "pensjonariuszka" szpitala. Zdrowa ciężarna jest więc pacjentką szpitala.
            Stąd też "pacjent" nie zawsze oznacza "chory".
            Klientki obsługuje się w sklepie, u kosmetyczki, fryzjera itp...
            • monicus Re: pacjentka? 11.01.11, 22:45
              > Kobieta w ciąży to ciężarna

ja tam jestem przy nadziei a nie ciężarna
              • lilabe1 Re: pacjentka? 11.01.11, 22:57
                "...białogłowa przy nadziei - kobieta ciężarna / w ciąży ..."
                Myślę , że prof. Miodek nie zarzuciłby błędu ani mnie ani tobie smile
                • monicus Re: pacjentka? 12.01.11, 18:13
                  co to znaczy to wszyscy wiedza, ale odbior jest jednak inny wink mi nie ciąży
              • ph78 Re: pacjentka? 07.03.11, 21:35
                Monicus, gratki!!!smile
                • mama.rozy tak mi przyszło do głowy... 21.03.11, 10:33
                  że może jakby było takie rozróżnienie w nazywaniu-położnica po naturalnym porodzie,a pacjentka po cc(bo w końcu zabieg),to może byłoby lepiej?że tak naturalnie by wyszło,z wyraźnym rozgraniczeniem na to,co naturalne i na to,co zabiegowe.

• ciociacesia a dziewczyna pochlastana 21.03.11, 14:23
                    przy porodzie na 30 szwów to bedzie pacjentka czy poloznica?
                    jak krwawi w pologu to poloznica chyba?

co do ciezarnej i nadziei smile ja tam bylam jak najbardziej ciezarna, przy nadziei ze bedzie mi lzej smile pamietam ze kilka razy ostro klełam tego co wymyslil 'stan blogoslawiony' i ze ciaza to nie choroba smile ja sie wyjatkowo chora czulam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka