Dodaj do ulubionych

balkon południowy

09.02.07, 10:21
Moze zalozmy kilka watkow dla laikow i pol-laikow (jak ja wink) - z poradami
jakie rosliny nadaja sie na jaki balkon - oczywiscie chodzi o strone swiata i
rosliny, ktore juz przetestowliscie u siebie w takich warunkach i ladnie
rosly. Na poczatek proponuje balkon poludniowy, jako ze taki posiadam wink No,
powiedzmy lekko zorientowany na wschod - slonce jest do 15. Balkon jest
zadaszony i osloniety scianami po bokach. Jakie rosliny przetrwaja takie
warunki?
W ubieglym roku pieknie mi rosly aksamitki, surfinie i petunie. Na wiekszych
roslinach lisciastych panoszyly sie przedziorki.
Obserwuj wątek
    • krysp50 Re: balkon południowy 09.02.07, 12:14
      Mój balkon jest chyba bardziej wschodni,bo słońce mam latem do godz.12-tej.Na
      moim balkonie sprawdziły sie przede wszystkim pelargonie - wszystkich
      gatunków.Po raz pierwszy udały się w ubiegłym roku begonie /zmieniłam zasady ich
      podlewania -tylko na podstawek- i od razu pozytywny efekt,kwitły do
      grudnia/.Pięknie rosła i kwitła sandawilla.Co do petunii,to mam zawsze jedną lub
      dwie -ich liście "łapią" mszyce,ale zbyt szybko chorują na mączniaka,chyba
      jednak za mało słońca,chociaż ładnie kwitną i pachną.Natomiast nie udaje się już
      trzeci rok fuksja.To,że w zeszłym roku panoszyły się przędziorki,to nic dziwnego
      -swoje zrobiła pogoda i owady.Miałam też niecierpki,ale tak jak petunie,są
      "grymaśne".To tyle na gorąco...
      • gabula777 Re: balkon południowy 09.02.07, 14:00
        Zauważyłam,że surfinie nie lubią nadmiaru słońca,a z mączniakiem poradziłam
        sobie w ten sposób,że całe lato od czasu posadzenia opryskuję je szczególnie od
        spodu, skąd "wychodzi"choroba jakimś środkiem na choroby grzybowe(np.Saprol)co
        mniej więcej dwa tygodnie.Sa zdrowe,aż do nastania zimnych nocy,których nie
        lubią.Oprócz pelargonii dobrze rosną werbeny.Cenna uwaga jeśli chodzi o begonie
        ,postaram się też je tak podlewać,bo ostatnio miałam z nimi problemy(chyba
        zalałam korzenie)
        • marynia30 Re: balkon południowy 09.02.07, 16:38
          Ja też mam balkon południowy, osłonięty od zachodu. Pelargonie rosły pięknie.
          Inne roślinki też nienajgorzej. Źle natomiast posadziłam begonie, bo w ciężkiej
          ziemi i słabo kwitły.
          Gazanie polecam na taki balkon a z pnączy kobeę. Moja była troszkę schowana w
          cieniu i chyba dlatego miała niewiele kwiatów.
          • marynia30 Re: balkon południowy 09.02.07, 16:41
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,45932105,45932105.html?f=638&w=45932105&a=45932105

Tu jest mój zeszłoroczny balkon z wątku na ogrodach.
            • ixeska Re: balkon południowy 09.02.07, 23:28
              maryniu, to na pierwszym zdjęciu to sandawilla?
              Piękna! Piękny kolor!
              • ixeska Re: balkon południowy 10.02.07, 12:30
                Ja też mam balkon południowy.
                Najlepiej, tak jak już pisałam, rosną mi zawsze.... niecierpki smile)
                Nie rosną na bezpośrednim słońcu - zasłania je troszkę płotek. Ale na pewno
                mają gorąco. Trzeba też dodać, że podłoże, w którym rosną jest zawsze wilgotne.
                Nie muszę ich nawet specjalnie podlewać - to za sprawą trochę uszkodzonego
                odpływu z tego paska ziemi, w którym rosną. Myślę, że to uszkodzenie świetnie
                się sprawdza właśnie dla niecierpków.
                Rosną tak pięknie i bujnie, że nie ma sąsiada, który by się nimi nie
                zachwycałsmile))
                Wyobraźcie sobie, że dorastają do wysokości mniej-więcej 1 metra!!! I tak samo
                szerokie. I to całe w kwiatach aż do października. Latem wkleję zdjęcia smile))
                Świetnie rosną mi też Datury, Oleander, Bugenwille, aksamitki, rączniki,
                hortensje (w lekkim cieniu).
                • gabula777 Re: balkon południowy 10.02.07, 18:20
                  Jaki masz kolor tych niecierpków,bo sąsiadka ma zawsze pomarańczowoczerwone i
                  tez takie bujne.Ja lubię takie z"oczkiem",a te są takie prawie przy ziemi.
                • usianka Re: balkon południowy 12.02.07, 20:56
                  dziekuje smile
          • usianka Re: balkon południowy 12.02.07, 20:55
            inne czyli jakie? smile
            • ixeska Re: balkon południowy 13.02.07, 00:13
              Kolory niecierpków mam różne, ale nigdy nie miałam z oczkiem sad
              Może w tym roku spróbuję??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka