ls48 25.04.09, 13:24 kupilam na balkon komarzyce. Narazie wygląda pieknie.Czy moge prosic o kilka zdań o niej. Nie chcialabym jej zmarnować. Z góry dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
claudia38 Re: komarzyca 27.04.09, 12:38 witam. Mialam komarzyce na swoim balkonie już w zeszlym roku i teraz też ją już kupiłam. Roślina jest bardzo łatwa w uprawie. U mnie była w towarzystwie pelargonii i bakopy Rosła świetnie, najdłuższe pędy mialy ponad metr długości. Podlewałam ją z nawozem dla kwiatów balkonowych. I coś w niej jest, ponieważ siedząc wieczorami na balkonie nie było komarów, nawet do domu nie wlatywały pozdrawiam Odpowiedz Link
wanda43 Re: komarzyca 27.04.09, 15:35 U mnie to samo. Rosła świetnie bez specjalnych zabiegów. Wieczorami uwielbiamy sobie z małzonkiem siedziec na balkonie. Szczegolnie, gdy jest burza. Komarzyca pachnie troche, jak to bździdło na komary i je naprawdę odstrasza. W tym roku też wsadziłam do skrzynek jako jeden z wypełniaczy. Odpowiedz Link
hoop_cola Re: komarzyca 08.05.09, 12:43 a ja wlasnie zauwazylam ze moja komarzyca posadzona tydzien temu zaczyna dziwnie wyglądać - tak jakby jej liscie schły ziemie ma wilgotną, siedzi sobie w towarzystwie lobeli i jakos cos z nią słabo mam ją pierwszy raz u siebie w skrzynkach - dajcie znac co moge z nia zrobić, jak ją odzywić, a moxze ona potrzebuje obfitego podlewania? Odpowiedz Link
yoma Re: komarzyca 08.05.09, 12:50 Zaryzykowałabym twierdzenie, że raczej ma za mokro... Odpowiedz Link
hoop_cola Re: komarzyca 08.05.09, 13:01 hmmm, moze. w koncu ostatnio mocno padało. czyli co - przesuszyc skrzynki? Odpowiedz Link
yoma Re: komarzyca 08.05.09, 14:56 Na razie nie podlewaj. Tylko żeby ci znowu lobelia nie padła... Odpowiedz Link
hoop_cola Re: komarzyca 08.05.09, 18:10 ale lobelia ma się swietnie a przeciez siedza w tej samej skrzyni. u mnie na tarasiku jest ogrom slonca od rana od wieczora i tak jak patrze, to wierzchia warstwa ziemi jest niezle sucha, za to w srodku wilgotna (ale nei mokra) na ile sie wstrzymac z podlewaniem zeby m ite moje cudenka nie popadały? po czym poznac kiedy dobrze jest podac? Odpowiedz Link
yoma Re: komarzyca 08.05.09, 18:14 No właśnie, lobelia lubi mokrzej. Jak w środku wilgotno, to na razie nie podlewaj. Wierzchnia warstwa na prawo być sucha, grunt, żeby było wilgotno dokoła korzeni. Najlepiej się sprawdza paluchem. Wrażasz w ziemię palec wskazujący i patrzysz, co się dzieje na końcu palca, jak wychodzi suchy, to podlać Odpowiedz Link
hoop_cola Re: komarzyca 08.05.09, 18:23 cholercia, to w przyszlym roku posadze komarzyce po bokach donicy a nie na jej srodku w otoczeniu lob czyli musze podlewac lob z ominięciem komara albo podlewac skąpiej Odpowiedz Link
peppa69 Re: komarzyca 05.06.09, 22:21 Z tego co wyczytałam komarzyca nie lubi ostrego słońca,bo może ono poparzyc jej liście. Pisałaś,że na tarasie masz mnóstwo słońca prawie przez cały dzień. Byc może to jest przyczyną usychania lisci. Odpowiedz Link
13ka Nie lubi słońca??? 17.06.09, 13:39 to moje komarzyce chyba jakieś zmutowane są, od 2 lat mam je w pełnym słońcu rosną jak opętane i liści popalonych nigdy nie miały. Żółkły im końcówki i owszem ale wtedy gdy je przez jakiś czas zbyt obficie podlewałam. Dodam jeszcze że bardzo im w tamtym roku służyło towarzystwo kocanek. Pchały się jedne przez drugie jakby w zawodach, które bardziej zwisać będą, kocanki miały 80cm komarzyce fajnie je uzupełniały od góry. Odpowiedz Link
peppa69 Re: Nie lubi słońca??? 17.06.09, 20:38 Powtórzyłam jedynie to co przeczytałam w internecie. Odpowiedz Link
gasior.ewa Re: komarzyca 11.07.09, 21:01 A ja chciałam kupić sobie komarzycę do mieszkania.Czy ktoś próbował hodować tę roślinę w domu ? Odpowiedz Link
drewniana7 rozmnażanie 26.05.09, 08:41 a może wiecie jak rozmnażyć komarzyce? czy da sie przechować przez zimę? Odpowiedz Link
yoma Re: rozmnażanie 06.06.09, 21:29 Na upartego się da, ale po co? Sadzonki są na wiosnę wszędzie i tanio. Odpowiedz Link
peppa69 Re: rozmnażanie 07.06.09, 20:54 Może i tanio(u nas 4,50 za szt.)Ale jak sie samemu rozmnaża można szaleć Ja np. zawsze sama pelargonie rozmnażam i dzięki temu zamiast do skrzynki 3 wsadzam 5. Odpowiedz Link
ivon444 rozmnażanie - do peppa69 lub innych OGRODNICZEK 16.06.09, 09:18 Bardzo Ciebie proszę napisz jak rozmnażasz pelargonie ( krok po kroku ) mnie niestety za każdym razem uschły lub były tak słabe ,że żal było patrzeć.... Z góry dziękuję Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: rozmnażanie - do peppa69 lub innych OGRODNIC 16.06.09, 14:45 mojemu tacie mimo dodania ukorzeniacza tez uschly. a ja kiedys urwalam kawalek lodygi (z 2 listkami i paczkiem kwiatowym) w parku bo spodobal mi sie kolor. wetknelam do domiczki z ziemia i podlewam zeby sucho nie bylo (ale tez nie za mokro). i pelargonia sie przyjela bo mimo ze paczek kwiatowy uschnal to listki robia sie coraz wieksze i roslinka wypuszcza kolejne. ale ze zrywalam takie malutkie to pewnie w tym roku nie doczekam kwiatkow. Odpowiedz Link
peppa69 Re: rozmnażanie - do peppa69 lub innych OGRODNIC 16.06.09, 21:29 Skrzynkę z przycietymi pelargoniami (prawie na łyso)trzymam na paprapecie okna w domu. Podlewam normalnie. w styczniu/lutym mam juz spore nowe pędy do rozmnożenia. Tne je na ok.10cm kawałki(z liściami) pamiętając ,która część była na dole ( jak rosło). Te końcówkę maczam w ukorzeniaczu i wsadzam do pojemniczkow po jogurcie ( z otworkami na spodzie ) i przykrywam przezroczystym woreczkiem foliowym (który co jakis czas zdejmuję). Podlewam umiarkowanie (nie mogą mieć za mokro, bo gniją i jakieś robale wchodzą im w łodyżki).Wszystkie oczywiście sie nie przyjmą,ale większość tak. Acha! Listki mogą zżółknąć,a nawet niektóre odpadną. W połowie maja rośliny są dobrze ukorzenione i nadają się do wsadzenia do skrzynek.Nie są takie wielkie jak te kupione u ogrodnika, ale szybko to nadrabiają !!! Nawet teraz zrobiłam sadzonki, bo mi wiatr z lekka połamał gałązki i wsadziłam je do ziemi bez ukorzeniacza. Odpowiedz Link
peppa69 Re: rozmnażanie - do peppa69 lub innych OGRODNIC 16.06.09, 21:44 Pisząc "do łysa" miałam na myśli skrócić je tak do ok20cm. Odpowiedz Link
peppa69 Re: komarzyca 05.07.09, 16:45 No i stało się. Moje piekne dotąd komarzyce po ostatnich ulewach zaczynają więdnąć. Wiem ,ze to na pewno od przelania ( w swej naiwności zapomniałam odblokowac otwory w dnach),bo woda stała w skrzynkach. Mam jednak pytanie :czy istnieje jeszcze jakaś szansa na uratowanie tych roślin? Odpowiedz Link
ixeska Re: komarzyca 08.07.09, 11:54 A ja mam pytanie: Czy komarzyca przetrwałaby na działce odwiedzanej co 2-3 tygodnie? Czy raczej by uschła ?? Odpowiedz Link
aga717 Re: komarzyca 08.07.09, 22:19 Moja komarzyca zimuje w gruncie i nic jej nie jest. Sądzę, że dobrze podlana spokojnie wytrzyma dwa trzy tygodnie. Odpowiedz Link