01.05.09, 22:23
Witam serdecznie wszystkich zapalonych ogrodników

kupiłam w tym roku po raz pierwszy cebulki frezji i mam takie pytanie do Was - czy jak je teraz posadzę w skrzynce to zakwitną w to lato ??? może pytanie wyda Wam się głupie ale Ja jestem taki początkujący balkonowy ogrodnik smile
ciekawa jestem werdyktu ...

pozdrawiam
anett
Obserwuj wątek
    • ls48 Re: FREZJE :) 01.05.09, 22:40
      Frezja potrzebuje żyznego i przepuszczalnego podłoża (pH 6,0-7,2)
      wzbogaconego w składniki pokarmowe, świeże powietrze i od czasu do
      czasu zraszanie (do czasu kwitnienia). Uprawa jest dość
      skomplikowana i zależna od sposobu rozmnażania. Uprawa z bulw
      pozwala na uzyskiwanie kwiatów w przeciągu całego roku. Najbardziej
      optymalny okres sadzenia przypada wrzesień/połowa października, a
      kwitnienie trwa do kwietnia. Uprawa trwa ok. 4-6 miesięcy. Po
      wysadzeniu bulw podłoże powinno mieć temperaturę 13-17ºC a następnie
      10-13ºC. Natomiast cykl uprawy z nasion ogranicza się do wiosny
      (marzec-maj) a czas kwitnienia przypada na sierpień-marzec. Czas od
      siewu do kwietnia jest bardzo długi (6-9 miesięcy). Nasiona
      wysiewamy do skrzynek, gdy wykiełkują (około 3 tygodnie przy 20ºC)
      pikujemy chyba, że wysiewamy pojedynczo w rozstawie 4x4 cm.
      Odpowiednia temperatura do wzrostu 18ºC, a w okresie tworzenia się
      kwiatów nie powinna przekraczać 12ºC a podczas kwitnienia podnosimy
      ją 15-18ºC
    • wanda43 Re: FREZJE :) 02.05.09, 07:55
      Kilka lat temu wsadzilam cebulki do doniczki balkonowej. Niestety, nie wyrosło
      nic. W tym roku próbuje ponownie. Wsadziłam ok 2 tgodnie temu i jak dotąd nic
      nie wylazło. Jak wylezie, dam znac.
      • bakali Re: FREZJE :) 02.05.09, 09:23
        Hmm, myślę, że może już być trochę późno na sadzenie cebulek, frezje dość długo
        rosną i mogą nie zdązyć zakwitnąć.
        Ja wsadziłam cebulki w marcu do doniczki w domu, wykiełkowały po ok. tygodniu -
        dwóch. Na początku kwietnia doniczkę zadołowałam na stałe w skrzyni na balkonie.
        Teraz mam już dośc duże szczypiory, żadnych pączków jeszcze nie widać. Ziemia
        jest przepuszczalna (ziemia ogrodowa + piasek + perlit + nawóz długodziałający),
        zraszam liście, podlewam co kilka dni i ma się dobrze. Nie marznie, rośnie.
        Czytałam gdzieś, że frezja zakwita po ok. 5-6 miesiącach od posadzenia, ale
        jeszcze tego nie sprawdziłam, to mój frezjowy debiut.
        • gizmo292006 Re: FREZJE :) 02.05.09, 22:15
          dziękuję Wam serdecznie za informacje wink

kurcze wściekła jestem bo kupiłam te cebulki w marcu i zamiast je od razu do skrzynki posadzić, to skitrałam je i teraz dopiero bidule odkopałam crying

hmmm moźe posadzić tylko kilka a resztę na następny rok zostawić ??? mam ich z 15szt

anett
          • wanda43 Re: FREZJE :) 03.05.09, 06:34
            Wczoraj nie zdzierżyłam i pogrzegałam w donicy. Moje frezje mają czubeczki.
            Znakiem tego rosną i wyrosną .... za jakiś czas. Żeby sobie humor poprawić
            kupiłam sadzonke kokornaka wielkolistnego. Chcę, żeby mi zarosło wszystko na
            zielono, a on się ładnie oplata wokół kratki.
          • bakali Re: FREZJE :) 03.05.09, 09:33
            gizmo292006 napisała:

> dziękuję Wam serdecznie za informacje wink
            >
            > kurcze wściekła jestem bo kupiłam te cebulki w marcu i zamiast je od razu do sk
            > rzynki posadzić, to skitrałam je i teraz dopiero bidule odkopałam crying
            >
            > hmmm moźe posadzić tylko kilka a resztę na następny rok zostawić ??? mam ich z
            > 15szt
            >
            > anett

Gizmo, mozesz sprobowac z kilkoma cebulkami. Wybierz najladniejsze, takie
            najszybciej wykielkuja. Do doniczki, doniczke trzymaj w domu, zeby mialy jak
            najcieplej (ja do wykielkowania stawialam doniczke na kaloryferze na godzine -
            dwie dziennie, ale teraz juz wystarczy sloneczny parapet). Jeszcze szybciej
            wykielkuja pod przykryciem. Kiedy juz wykielkuja, musza miec troche chlodniej, z
            15 stopni, wiec mozesz je postawic w cieniu na balkonie. Moze zdaza Ci
            zakwitnac, powodzenia.
            • gizmo292006 Re: FREZJE :) 03.05.09, 17:35
              dzieki smile
              tak też zrobię ... jutro

miłego końca weekendu
              anett
    • y3y Re: FREZJE :) 04.05.09, 11:44
      Ja wysadzilam cebulki frezji 2 lata temu. Wzeszly i pieknie zakwitly. Dlugo sie
      jednak kwiatami nie cieszylam - wszystkie frezje blyskawicznie obzarly slimaki.
      U nas jest ich plaga.
      • wanda43 Re: FREZJE :) 04.05.09, 13:43
        Porozkładaj plastry zemniakow w miseczkach albo na talerzach. Potem wystarczy
        zebrac.
        • y3y Re: FREZJE :) 04.05.09, 17:28
          O tym sposobie nie slyszalam, dziekuje za pomysl Wando. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka