hania85 12.05.09, 12:50 Wczoraj stałam się właścicielką 12 sadzonek pnącej pelargonii. Jakim nawozem je podlewać aby uzyskać piękne kaskady kwiatów? co polecacie. W tamtym roku miałam nawóz w pałeczkach średnio byłam zadowolona. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: Nawóz do pelargonii. 12.05.09, 13:08 Kup nawóz do roślin kwitnących, tylko takie mają wystarczająco duzo potasu i fosforu, któr są potrzebne do zawiązania kwiatów i kwitnienia. Sa nawet specjalne nawozy "do pelargonii". Ja kupiłam ok. miesiąc temu "Burzę kwiatów" do pelargonii (tak się nazywa)firmy Substral i wszystko rosnie i kwitnie mi po tym jak wściekłe. jest w proszku, rozpuszczalne w wodzie, ale są tez takie w płynie. Odpowiedz Link
ixeska Re: Nawóz do pelargonii. 18.05.09, 17:20 Tak, Substral jest chyba najlepszy. Używałam go w zeszłym roku i był szał!! Odpowiedz Link
katrin.1 Re: Nawóz do pelargonii. 21.05.09, 12:43 Biohumus do pelargonii też jest dobry-stosowałam go w ubiegłym roku i kwitły pelargonki długo i obficie. Odpowiedz Link
bakali Re: Nawóz do pelargonii. 21.05.09, 13:02 Po Biohumusie wszystko rośnie, używam go od lat do wszystkiego i jest rewelacyjny. Odkryłam jednak też tę "Burze kwiatów" Substrala, karmię nim na przemian z Biohumusem wszystko jak leci, czy kwitnące czy nie, i efekty są oszałamiające, porozrastało się niemożliwie i pięknie zakwitło. Odpowiedz Link
krista57 Re: Nawóz do pelargonii. 21.05.09, 18:57 Używam "Biohumus-mawóz uniwersalny"...czy o tym mówicie,czy jest też specjalny do pelargonii,surfinni itp. Na tym moim nic nie pisze,ze też do kwitnących .Ma tyle samo azotu co potasu. Odpowiedz Link
blacksilk82 Re: Nawóz do pelargonii. 21.05.09, 20:13 Ja również zaczęłam stosować Substral "Burza Kwiatów", tylko zastanawia mnie częstotliwość nawożenia tą odżywką. Na opakowaniu napisane jest aby stosować przy każdym podlewaniu. Czy więc stosujecie go codziennie, co drugi dzień ? pozdrawiam Odpowiedz Link
bakali Re: Nawóz do pelargonii. 22.05.09, 08:37 kista: uniwersalny to uniwersalny, czyli do wszystkiego, dostarcza podstawowych składników pokarmowych i nie jest wyspecjalizowany do konkretnej grupy roślin. ja też go używam blacksilk: "Burzy kwiatów" mozna używać przy każdym podlewaniu, ale wtedy dodawać do wody dosłownie odrobinę, dużo mniejszą dawkę niż w instrukcji, żeby nie przenawozić roślin. Odpowiedz Link
jelyfish Re: Nawóz do pelargonii. 22.05.09, 13:22 A jesli mam ziemię z osmocote, to powinnam pelargonie dodatkowo nawozić? Zapomniałam spytać pana, od którego kupuję kwiatki Odpowiedz Link
bakali Re: Nawóz do pelargonii. 22.05.09, 13:44 jelyfish napisał: > A jesli mam ziemię z osmocote, to powinnam pelargonie dodatkowo nawozić? > Zapomniałam spytać pana, od którego kupuję kwiatki Ja bym nawoziła. Osmocote wolno się rozkłada, zawsze mi się wydaje, ze zanim nawóz się uwolni, skończy się sezon Odpowiedz Link
ada16 Re: Nawóz do pelargonii. 27.05.09, 12:28 a ja używam nawóz osmocote. Na poczatku sezonu i pod koniec lipca, mimo, ze na opakowaniu stoi- 1 raz na sezon. Inaczej we wrześniu smętne się te pelargonie robia . Odpowiedz Link