justyna1212 06.10.09, 12:58 Czy Wasze dzieci popełniają błędy ortograficzne (3 klasa), czy wymagana jest już bezbłędna pisownia? Ciekawi mnie, w której klasie dziecko powinno opanować ortografię? Zakładając oczywiście, że nie jest dyslektykiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_dorota Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 13:06 Mój syn jest w IV klasie. W III klasie robił dość często błędy ortograficzne. Zadzwoniłam w tej sprawie do poradni PPP i otrzymałam odpowiedź, że to typowe, że niepotrzebnie się gorączkuję, bo przecież on się dopiero uczy zasad ortografii, a skoro je już zna, to uczy się stosować. Teraz, w IV klasie nadal robi błędy, ale znacznie mniej. W jego przypadku bardzo sprawdza się regularne czytanie - jak czyta, to z dyktand (w III klasie tak było) - 4,5,6. Jak nie czyta, to nawet 1 i 2. Niestety nie lubi czytać, choć to bystre dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1212 Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 13:16 Ja czasem nie wiem czy się śmiać czy płakać. Ćwiczymy pisownię niemal codziennie, czytamy też, może nie tak dużo, jakby życzyła sobie tego nauczycielka, ale codziennie coś czytamy. A dyktanda są opłakane... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_dorota Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 13:20 Może to po prostu za duży stres dla dziecka takie dyktando? Może za bardzo się tym przejmujecie? Jeśli chodzi o ćwiczenia, to pani z poradni, która poinformowała mnie, że jest wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Dyslekcji. Przestrzegła mnie przed ćwiczeniami na ortografię typu napisane słowo z okienkiem lub kropkami do wpisania brakującej litery. Twierdzi, że to nie przynosi efektu i że znacznie lepiej jak dziecko przepisze ze 3 razy po 3 zdania, bo wtedy dobrze zapamiętuje kształt graficzny całego wyrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1212 Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 13:37 tak, też już o tym słyszałam... Liczę na to, że córka wzrokowo zapamięta wyraz, dlatego pisze lub przepisuje wyrazy, które najpierw ja jej prawidłowo napiszę. Ale jej jest zupełnie bez różnicy, słychać u, to pisze u. Nawet przy sprawdzaniu nie widzi, że coś jest z błędem... Odpowiedz Link Zgłoś
pam_71 Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 13:35 Każde dziecko jest inne Ja mam czwartoklasistę, który od pierwszej klasy nie ma kłopotów z ortografią. Po prostu pisze poprawnie. Dużo czyta, bo lubi. Po koniec pierwszej klasy czytał płynnie. Aktualnie z córą "męczymy" Kubusia Puchatka (IIkl)... Ona czyta na głos stronę-dwie, a potem my to samo, aby zrozumiała treść. Zeszyty sprawdzamy na bieżąco, bo na każdej stronie roi się od błędów. O dziwo na ostatnim dyktandzie znalazło się tylko "jeśeny" ... ale słówka wałkowaliśmy przez kilka dni ;-p Staramy się codziennie pisać 3-4 zdaniowe dyktandka i czytać min 10-20min na głos. W planach wizyta w PPP. No ale ... ja czytałam płynnie dopiero w wieku 11lat, a z ortami walczę do dzisiaj. Maturę i inne egzaminy zdałam, bez papierka o dysfunkcjach Damy radę A jak nie to pójdziemy szukać pomocy u specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1212 Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 13:40 tak, tak...każde dziecko jest inne...ale mnie się nie podobają tróje z dyktand!! Boję się co będzie w następnych klasach.. Odpowiedz Link Zgłoś
pam_71 Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 14:36 Na koniec III jeszcze jest ocena opisowa (w Polsce). Boję się co będzie w następnych klasach.. Jeżeli czyta ze zrozumieniem to bez przesady z tym "baniem". Jeśli masz wątpliwości skonsultuj się z psychologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuniedziela Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 17:36 wg wytycznych w teście kompetencyjnym klas 3 "dziecko nie popełnia dużej ilości rażących błędów ortograficznych" -wtedy jest ok. Czyli-nawet jeśli popełnia, to ma zaliczony test-dopuszczalna norma to w tej chwili ok 9-12 ...(podobno) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2511 Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 20:22 ja mam syna w 2 klasie ,i problem dotyczy błędów podczas przepisywania tekstu. Ciągle z tym ma problemy ,mimo iż ćwiczymy przepisywanie w domu to, to co przynosi ze szkoły po prostu mnie przeraża;/ jeszcze nigdy nie przepisał poprawnie ,mówi ze czyta wyraz i pisze go z pamięci,nie zwraca zupełnie uwagi na ortografię ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 11.10.09, 19:51 Badałaś młodego pod kątem dysleksji? Robienie błędów przy przepisywaniu z tablicy jest chyba dość typowe dla tej przypadłości. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 20:24 Trója też stopień...i może warto go czasami docenić... Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1212 Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 06.10.09, 20:47 Cóż ... czasy się zmieniły, powiem filozoficznie, że "za moich czasów" trója w klasach 1-3 w ogóle nie występowała w dzienniku. To okropnie frustrujące, że mimo ćwiczeń, uczenia się, dziecko dostaje taką ocenę. Byliśmy już w poradni sprawdzić czy córka nie ma dysleksji, ale okazało się, że jak na dyslektyka to robi za mało błędów. Martwi mnie, czy jest w stanie opanować ortografię. Czy trzecia klasa to nie za wcześnie na mówienie o problemie. Wychowawczyni daje mi do zrozumienia, że jest to problem.... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 07.10.09, 00:02 Jako szczęśliwa posiadaczka dyslektyczki nauczyłam się doceniać nawet dwóje z dyktand... jak na dyslektyka to > robi za mało błędów. I należy się z tego cieszyć. Póki możesz zrozumieć, co napisała, bez przeczytania tego na głos, nie jest tragicznie. >Martwi mnie, czy jest w stanie opanować ortografię Może spróbujcie innych metod? Młoda miała za zadanie układać historyjki z wyrazami z ó nieodmiennym -np: Góralka Róża, córka górnika Józefa śpiewała w chórze i odmawiała różaniec na wzgórzu. Są programy komputerowe i memo ortograficzne - zawsze trochę to urozmaica dziecku ciężką pracę. U nas trochę pomogło, w VI klasie zaczęła czasami dostawać z dyktand b.przyzwoite stopnie. Dyktand nie robiłam jej nigdy. BTW: Młodsza pisze praktycznie bez byków. Zawsze tak miała... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: błędy ortograficzne 3 klasa SP 11.10.09, 20:00 Ale w dzisiejszych czasach 3 na skali ocen to ciut co innego niż 3 w dawnych czasach. Teraz 2 to też w końcu ocena "zaliczająca". Btw u mojej starszej w klasach I-III widać było zdecydowane postępy w ortografii. W 3 klasie robiła błędy raczej sporadycznie - bez specjalnych ćwiczeń na tę okoliczność. Fakt, że ona z moli książkowych. Ale jeśli nie widać u dziecka postępów w porównaniu z czasem sprzed roku - to to może być jednak problemem. Odpowiedz Link Zgłoś