monika121975 18.06.10, 13:10 Co sądzicie nt tego podręcznika? Niby nowe ramy programowe zakładają wolniejsze niż kiedyś tempo nauki w kl. 1-3, ale np. w zeszycie ćwiczeń nr 1 (na wrzesień) dzieci już uczą się pisać liery (pisane). Myślałam, że zaczną od szlaczków Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: Razem w szkole 18.06.10, 13:29 Odnośnie do tych nieszczęsnych szlaczków: Szlaczki i inne grafomotoryczne łamańce były zmorą mojego syna. Nie wychodziły mu kompletnie. Za to litery pisane od początku pisze idealnie okrągłe i wpasowane w liniaturę, nauczyciel mówi z przymrużeniem oka że "jak dziewczyna". Z obserwacji - dzieci z reguły wolą pisać litery, niż szlaczki, więc tylko się cieszyć. Jak trzeba będzie wspomóc grafomotorykę, to nauczyciel zapewne dołoży karty pracy ze szlaczkami Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Razem w szkole 18.06.10, 21:39 Moja młoda właśnie kończy I klasę z tymi podręcznikami. Szlaczki tam też są. Ale potwierdzam, że ładniej młodej wychodziłu litery pisane w liniaturze niż te nieszczęsne duże szlaczki. Teraz idzie do II klasy i też będzie korzystać z książek Razem w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
beta75 Re: Razem w szkole 18.06.10, 21:46 Witam, mój syn właśnie kończy pierwszą klasę. On jest po "starej" zerówce więc trochę z tym podręcznikiem się nudzili Pani twierdzi, że podręcznik nie jest najlepszy i ciężko się jej na nim pracuje z dzieciakami. Uważa, że za długo były wprowadzane liery, dopierow w czerwcu poznali wszystkie. Tylko w tej klasie wszystkie dzieci były po zerówce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna7901 Re: Razem w szkole 18.06.10, 23:10 Moja corka tez konczy juz ostatnia czesc tej serii.AJ jestem zadowolona z tego podrecznika mimo ze corka tez wiele razy mowila ze jest to za latwy material,ze sie nudzi.Mysle ze te podreczniki sa ulozone wg,nowej podstawy a nasze dzieci konczyly zerowke idac starym programem i dlatego bylo to dlaniej i jej kolezanek i kolegow z klasy bardzo proste.W 2 klasie tez bedamieli Razem w szkole z czego sie ciesze.POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
monika121975 Re: Razem w szkole 19.06.10, 22:26 Uff pocieszyłyście mnie Moja córka ma 6 lat, od września 1 klasa - rozwój intelektualny to same achy i ochy Pań z przedszkola, które właśnie końćzy tj. jest w nastarszej grupie. Ale... niestety trochę brakuje jej cierpliwości w zadaniach wymagających sprawności manualnej i niestety dość łatwo się zniechęca, gdy jej to nie wychodzi a tu już od września czeka na nią pisanie. No ale wakacje przed nami i na ten czas mamy zalecenie jak najwięcej ćwiczyć dłonie i nadgarstki - poprzez granie w badmintona, wyrabianie ciasta itp Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 Re: Razem w szkole 20.06.10, 18:01 Hej a mozecie mi wypisac tytuly jakich sie uzywa w szkole w ramach tego podrecznika, bo ja mam na kartce napisane tak "Razem w szkole 1 - pakiet + czytanka + 2 zeszyty do cwiczenia pisania". Nie bede kupowala pakietu bo to dla dzieciaka z rodziny patologicznej, mam zamiar kupic tylko pierwsze częśći a pozniej mamuska sie postara o stypendium i bedzie z tego kupowane. NIe moge nigdzie w necie znalezc sladu zeszytu 2 do cwiczenia pisania, jest tylko jeden chyba? Czy czytanka to "Czytam z Oskarem i Polą" i czy potrzebna jest "wyprawka" czyli taka teczka z literkami do wycinania, figurami i czy potrzebny jest podrecznik do zajec na komputerze? bo w pakiecie to wszystko jest ale nie wiem czy to wszystko jest uzywane? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Razem w szkole 22.06.10, 15:34 moja młoda miała tylko jeden zeszyt do ćwiczenia pisania.Nic nie wiemaby była jego 2 część. My używaliśmy tego pakietu 10 książek + 10 ćwiczeń (jedna książka i ćwiczenia na miesiąc). Z książki do komputerów młoda baaardzo mało korzystała, ale to pewnie zależy od nauczyciela. Teczka z wyprawką jest konieczna, bo są tam rzeczy potrzebne do robienia zadań. Czytanki w tym pakiecie nie ma, więc musisz podpytać w szkole o jaką czytankę chodzi, bo może każda szkoła mieć inną. Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: Razem w szkole 21.06.10, 12:55 Moja córa kończy I klasę z Razem w szkole i coś mi się widzi, że wprowadzili pewne zmiany, bo ona we wrześniu miała tylko szlaczki, pisać zaczęli w październiku. Ale to dobrze, bo w tym wrześniu to wszyscy się strasznie wynudzili. Baardzo wolno wprowadzana jest matma, ale to chyba we wszystkich podręcznikach - do 10 uczą się liczyć przez siedem czy osiem miesięcy. My nie mieliśmy żadnych zeszytów do pisania ani czytanki - to pewnie kolejne zmiany. Podręcznik jest raczej nudny, choć córka lubi Polę i Oskara. Największą wpadką jest dla mnie wierszyk w 10 podręczniku o jakiejś dziewczynce, która nie wiedziała, co to jest kod pocztowy i cała kolejka na poczcie się z niej śmiała (sic!). I roczna praca pedagoga kształtująca postawę poszanowania dla innych bierze w łeb Druga wpadka to prezentowanie w jendej części zwierząt z perspektywy ich pożyteczności dla człowieka. Dżdżownica jest ok, ale o krecie można już było tylko napisać, że jest szkodnikiem. Podobnie jak te wstrętne motyle, których larwy zżerają kapustę. Zero wzmianki o bioróżnorodności ani o tym, że nawet te zwierzęta, które wchodzą w paradę NIEKTÓRYM ludziom, są potrzebne i zajmują ważne miejsce w ekosystemie. Cała nadzieja w nauczycielu. Odpowiedz Link Zgłoś
beta75 Re: Razem w szkole 22.06.10, 22:09 U nas do tego całego box-u w pażdzierniku były dokupione cwiczenia z matematyki i polskiego. to były odzielne ksiązki z tego co pani mowiła to "wyszły" później niż reszta. Cały rok były wykorzystywane. A w szkole uczniowie mieli jeszcze ksiązki WsiP "Czytac ze zrozumieniem" czy jakos tak. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś