Dodaj do ulubionych

Depresyjny dziewięciolatek

29.10.10, 11:42
Mam problem z synem, lat prawie 9, trzecia klasa. Sprawia wrażenie jakby miał coś w rodzaju lekkiej depresji... Często bywa smutny, drażliwy, ma raczej niskie poczucie własnej wartości. Uczy się dość dobrze i nie ma problemów z przyswajaniem wiedzy, ale nawet pani nauczycielka ostatnio mi powiedziała coś w ten deseń, że "dzieci powinny być wesołe, radosne, z radością chodzić do szkoły, a jemu stale się cos nie podoba!" sad. Czy miał ktoś podobny problem ze swoim dzieckiem? Nie sądzę, żebym przesadzała; synek ma/miał pewne problemy z rozwojem, podejrzewano nawet ZA, nie potwierdziło się to, ale... Zresztą wywiad rodzinny też nie jest za ciekawy, jeśli chodzi o depresję. Chciałabym synowi jakoś pomóc. Myślę o wizytach u psychologa dziecięcego, ale nie wiem, na czym polegałaby praca z dzieckiem w tym wieku. Czy dzieci mogą mieć psychoterapię? Czy to pomaga? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. A może ktos zna dobrego i sprawdzonego psychologa dziecięcego w Katowicach?
Obserwuj wątek
    • judytak Re: Depresyjny dziewięciolatek 29.10.10, 12:48
      > Myś
      > lę o wizytach u psychologa dziecięcego, ale nie wiem, na czym polegałaby praca
      > z dzieckiem w tym wieku.

na rozmowie, na zabawie, na rysowaniu...
      zresztą, nie musisz wiedzieć z góry, psycholog ci powie, jak już będzie wiedział
      na pewno wizyta nie zaszkodzi

>Czy dzieci mogą mieć psychoterapię?

jak najbardziej mogą

>Czy to pomaga?

czesto pomaga

> A może ktos zna dobrego i sprawdzonego psyc
      > hologa dziecięcego w Katowicach?

w tym ci nie pomogę, zawsze można zaczynać od PPP, albo od rozmowy ze szkolnym psychologiem, który powinien wiedzieć, "kto jest kim" w okolicy

pozdrawiam
      Judyta

P.S. można też zaczynać od pediatry, może to zmęczenie organizmu jakimś stanem chorobowym, ukryta infekcja, niedobór czegoś, a i pediatra też wie, gdzie może skierować po pomoc psychologiczną
      J.

• firella2 Re: Depresyjny dziewięciolatek 29.10.10, 15:01
        Dzięki za odpowiedź smile. No właśnie, przejdziemy się do pediatry i na badania krwi, niedobory np. magnezu są b. prawdopodobne, bo dieta niestety dość monotonna. Pozdrawiam smile
        • bukacz Re: Depresyjny dziewięciolatek 31.10.10, 09:42
          podejrzewano ZA? mamusiu, może opowiedz nam coś więcej, np dlaczego podejrzewano to u Twojego dziecka? (może stężenie procentów nie wpłynęło na jego rozwój fizyczny, ale kto wie co z psychiką) co ty na to?
          troche późno wzięłaś się za "naprawianie" swojego dziecięcia, a jak było wcześniej?

monotonna dieta? rozwiń, to też może mieć wpływ na dziewięciolatka...
          • lolinka2 Re: Depresyjny dziewięciolatek 31.10.10, 11:02
            bukacz, ty masz JAKIEKOLWIEK pojęcie o ZA? stężenie procentów to FAS, a nie ZA. Pogrążasz się, człowieku...
            • gemmavera Re: Depresyjny dziewięciolatek 31.10.10, 14:32
              Bukacz najwyraźniej rozszyfrował ZA jako 'zespół alkoholowy'. wink
              Grunt to wiedzieć, o czym się mówi...
              • lolinka2 Re: Depresyjny dziewięciolatek 31.10.10, 21:08
                tiaaaaa.... jakie my ffszystkie mundre som tongue_out
    • gemmavera Re: Depresyjny dziewięciolatek 29.10.10, 17:08
      Firella, napisałam Ci maila z namiarami.
    • lolinka2 Re: Depresyjny dziewięciolatek 30.10.10, 00:59
      a) miał ktoś (a nawet ma) podobny problem. Wywiad ad. depresji w rodzinie też b.b.b.b.b. obciążony
      b) z dzieckiem da się regularną psychoterapię prowadzić - moja córka chodzi co tydzień na godzinę.
      c) pomaga - widzimy zmiany, otwiera się, uaktywnia kreatywność w szkole i jest z siebie zadowolona, tiki zanikają (a miała ich mnóstwo), z drugiej strony sporo nieprzewidzianych wybuchów emocji jest (typowa histeria), ale terapeutka uprzedzała, że tak to będzie wyglądało, bo ona musi emocje z głębi siebie z całych prawie 9 lat wypuścić
      i d) (fakultatywnie) dzieci nawet leki przeciwdepresyjne niekiedy biorą. tu już nie psycholog a psychiatra dziecięcy działa.
      • kanna Re: Depresyjny dziewięciolatek 01.11.10, 19:27
        leki przeciwdepresyjne dodaja energii, ale nie oddziaływuja na nastrój. I ZAWSZE łączy sie je z terapia.
        • lolinka2 Re: Depresyjny dziewięciolatek 03.11.10, 22:48
          u dzieci zawsze (na szczęście)
          u dorosłych nie zawsze (a szkoda, bo potem dochodzi do - jak to pisał Korczak - "przepisywania salicyny jako remedium na biedę")

a na co oddziałują antydepresanty, jeśli nie na nastrój? Biologicznie przecież hamowanie wychwytu zwrotnego serotoniny ma wpływać na afekt (czyli bardziej po ludzku nastrój)?
        • penelopa40 Re: ad kanna 05.11.10, 15:08
          bardzo ciekawe 2 teorie, szkoda, ze obie nieprawdziwe...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka