Dodaj do ulubionych

wonny pot u siedmiolatki

09.11.10, 11:42
Witam,
mam od kilku miesięcy problem z moją prawie siedmioletnią córką. Otóż od czerwca zaczęła wydzielać bardzo wonny pot. Jest już w pierwszej klasie, codziennie ma zajęcia ruchowe i przychodzi ze szkoły bardzo przepocona. Zapach jest tak intensywny jak u dorosłego. Nie wyczułam tego u rówieśniczek i też żadna z mam nie zauważyła tego typu przypadłości u swoich dzieci w podobnym wieku. Zrobiłam już pierwsze badania, ale wszstko jest w porządku, boję się że z tego tytułu może mieć wkrótce problemy. Higiena jest na normalnym poziomie. Nie wiem co robić, czy mam szukać przyczyny, czy kupić dezodorant, choć to odradza pediatra. Może ktoś ma podobny problem i może coś doradzić.
Obserwuj wątek
    • baba06 Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 11:50
      a dlaczego pediatra odradza dezodorant?
      • nemonka Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 11:56
        twierdzi, że jest za mała, planuję mimo to wybrać się do apteki i kupić coś, natomiast bardzo chciałabym sie dowiedzieć, czy za tym nie idą jakieś inne problemy np. zdrowotne, niestety zauważyłam, że pediatrzy nie chcą drążyć tematu, byłam już u dwóch i zbyli mnie
        • mamabasia Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 14:02
          U tak małych dzieci nie wolno stosowac antyperspirantów z aluminium.
          Kup doradzany przeze mnie kulkowy dezodorant Avene. Dla mojego dziecka poleciła go jako bezpieczny lekarz dermatolog.
    • baba06 Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 11:55
      dziecko.onet.pl/52092,6,42,dezodorant_dla_malucha,artykul.html
    • an_ni Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 13:47
      moja kolezanka miala podobny problem u swojej corki w podobnym wieku, o ile nie mlodszej
      przebadala ja endokrynologicznie i nic nie stwierdzono, bala sie przedwczesnego dojrzewania
      dziewczynka rozwija sie plciowo dosc szybko, ale miesci sie w normie
    • echo1111 Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 13:53
      U mojego syna w wieku 9 lat pojawił się ten sam problem, kupiłam mu dezodorant (nie antyperspirant)niestety nie do końca pomaga
    • mamabasia Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 14:01
      Kup w aptece dezodorant Avene- jest bezpieczny dla dzieci i stosujcie na noc po kapieli. Rano niech mała uzyje jakiegos dezodorantu zapachowego jak chce. Byc może sam bezzapachowy avene wystarczy.
      • nemonka Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 14:20
        tak też zrobie, kupię jej Avene i bedziemy stosować po kąpieli. Martwie się tym wczesnym dojrzewaniem, może to nie jest z tym związane, myslę też o poradzie u endokrynologa, jak na mój gust ma też dość duże owłosienie na nogach, rękach i plecach, na szczęście zupełnie białe włoski
    • baba06 Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 14:18
      może należałoby zwrócić też uwagę na odpowiednią dietę, bo wbrew pozorom odżywianie ma duży wpływ na to jak pachniemysmile
    • komyszka powody 09.11.10, 14:18
      1. dieta- być może córka je coś co powoduje intensywność/zapach potu
      2. grzybica- candida w przewodzie pokarmowym, też w sumie ściśle związana z dietą
      3. tkaniny ubrań które nosi- jak dużo sztucznych domieszek.

na początek rozpatrzyłabym co powyżej. a jak tarczyca?
      • nemonka Re: powody 09.11.10, 14:29
        nie wspomnialam wcześniej, ale ubrania od zawsze ma z naturalnej bawełny, codziennie zmieniane, a czasami nawet dwa razy na dzień, tak więc to odpada na pewno, co do diety to biorę to pod uwagę, ale ona jest ogólnie niejadkiem, więc je niewiele, żadnych ostrych przypraw, tarczyce juz badałam tsh w normie
    • ariana1 Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 15:45
      Moja 9 latka już od ponad roku używa dezodorantu. Ten sam problem co u ciebie - silne pocenie się. Kupiłam jej zwykły dezodorant kulkowy Fa w drogerii nie antypespirant. Uzywa codziennie rano i jest ok.
      • nemonka Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 17:06
        dzięki za rady, z dezodorantem spróbuję na pewno, ale temat i tak muszę podrążyć bo to się zaczęło jak miała 6,5 roku, to jest zdecydowanie za wcześnie, boję się, żeby nie było z tego innych problemów
        • mama303 Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 22:41
          E tam za wcześnie.... Byłam ostatnio na treningu dziewczynek w wieku 7 lat. Capiło w sali nieźle. Dzieci tez sie pocą. Ćwicza w szkole, mają stresy, emocje. To wszystko wpływać może na intensywniejszy proces pocenia się. Zauważyłam że u mojej córki ten zapaszek jest intensywniejszy jak ubranie jest z jakimś sztucznym dodatkiem.
          Moja córka też używa dezodorantu /kupiłam taki dla nastolatek, w sztyfcie/, może nie codzień ale używa i nosi tez na WF i treningi.
    • hermetyczka Re: wonny pot u siedmiolatki 09.11.10, 22:47
      wiem jak jest z moim synem (teraz 9,5 roku). w 100% problemy z "zapaszkiem" pojawiają się, jak młody jakoś żle zaczyna jeść- mam na myśli jak mu nie służy, jak zapiara się, zeby cos jeść. na przykład po powrocie z obozu etc. po prostu wypaca toksyny, wg mnie, i to nie chodzi o przyparawy. przez tydzien fajna dieta i przechodzi, może to candida? u nas dieta z kaszy/ryzu/warzyw, taka makrobiotyczna przez tydzien i pomaga.
      kup w aptece (zamów) R 32- to środek przeciwpotny, krople homeopatyczne. sama stosuję, jak mi sie tak zrobismile podawaj wg ulotki- gwarantuje, ze przejdzie.
      a higiena (myci epach rano) i delikatny dezodorant nie zaszkodzą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka