21.11.10, 01:36
Jak przygotowania do komuni?
Gdzie wyprawiacie ?
Czy myslicie juz o menu jakie bedziecie robic zwlaszcza obiad?
Wasz dzieci jak beda ubrane -tradycyjnie czy w albach?
Kiedy zaczniecie juz rozgladac sie za sukienkami, garniturami ,albami?

Obserwuj wątek
    • ulka43 Re: KOMUNIA 21.11.10, 16:34
      Przygotowania w toku, na razie bardziej intensywne te duchowe niż organizacyne wink
      U nas cała grupa będzie w albach, w sąsiedniej parafii alby mają tylko dziewczynki.
      Garnitur i albę właśnie kupiłam, ale w razie nagłego zwiększenia tempa wzrostu będę musiała przerabiać wink
      "Przyjęcie" (na max 15 osób) będzie w restauracji hotelowej, jeszcze nie ustaliliśmy menu, a np. znajomi mają już wszystko opłacone...
      • mama-1983 Re: KOMUNIA 22.11.10, 18:56
        Przygotowania na razie bardziej duchowe niż organizacyjne. U nas wszystkie dzieci idą w albach.
        Komunię będziemy robić w lokalu, menu do ustalenia po nowym roku.
        • baterflau Re: KOMUNIA 25.11.10, 17:30
          Tak duchowe to chyba wszedzie latanie takie ze hej u nas tez alby komunia w domu nie zaduzasmile
    • joanna7901 Re: KOMUNIA 11.01.11, 01:19
      Jakos cicho na ten temat na razie.
      ja sie moge pochwalic ze w ta niedziele bylam u nas w Ptaku i mam upatrzona sukienke.jutro jade po miescie troche sie porozgladac>
      a jak u was????????????moze macie jakies fajne propozycje ??????????
      • heca7 Re: KOMUNIA 11.01.11, 23:25
        Zdecydowałam, że impreza się odbędzie w domu. Pewna pani przyjdzie posprzątać przed i po... Po prostu jak policzyłam to będzie 10 osób dorosłych i 7 dzieci w wieku (17- 2). Czyli zwykle tyle ile mam na imieninach wink
        Co do sukienki to uparłam się kupić na Amazonie ale mam mały kłopot. Komputer zaczął mi się buntować, i żąda zamknięcia skryptu bo przestanie odpowiadaćuncertain Chyba się przeniosę na laptop męża. Aha bo u nas są dwie komunie i sukienka jest mi potrzebna na.....czwarteksmile W niedzielę będą alby.
    • freedoro Re: KOMUNIA 12.01.11, 16:39
      Przygotowania duchowe jak na razie dobrze. Syn zaliczył już przed świętami wszystkie modlitwy. Zostało jeszcze nauczenie się tekstu do spowiedzi ale to dopiero w lutym. Wszystkie dzieci idą w albach. Miesiąc temu krawiec pobierał miarę (ksiądz zorganizował spotkanie). 2 tyg. przed komunią przywiezie alby i przymiarki i ewentualne poprawki będą już umawiane indywidualnie.
      • kasia_wp Re: KOMUNIA 13.01.11, 09:18
        U nas podobnie, przygotowania duchowe pełną parą, cała reszta powoli. Zarezerwowaną mam restaurację, miara pobrana na albę i spodnie. Chyba garnitur już potrzebny nie będzie, dokupię koszulę i buty.
        Nie mam nic dla siebie do ubrania, ale to chyba bliżej wiosny zacznę się rozglądać.
    • joanna7901 Re: KOMUNIA 21.01.11, 00:44
      A jak z aproszeniami ?juz sie rozgladacie?moze macie jakies propozycje ?gdzie mozna kupic? w Lodzi lub internetowo????
      • kasia_wp Re: KOMUNIA 21.01.11, 13:48
        Chyba internetowo zamówię, ale mam kłopot z wyborem. Macie juz cos na oku?
        • sarna73 Re: KOMUNIA 27.01.11, 09:52
          ja wybrałam na allegro, razem z Mikołajem,
          mam zamówioną restaurację, wzięta jest też miara na alby, i tyle
          zalicza modlitwy na religii, ale moim zdaniem on tego nie czuje .... msze są za długie, nie może wysiedzieć co niedziela, a jak spytałam czy chce odłożyć komunie i nie iśc w tym roku, to powiedział że nie i że idzie do komunii po to, zeby móc wziąć ślub koscielny big_grin
    • mjermak Re: KOMUNIA 21.01.11, 23:17
      A te przygotowania duchowe to na czym u was polegaja? czy dzieciaki kojarza w ogole o co chodzi? Czy tylko ucza sie modlitw itd? nie zdaaja wam dziwnych pytan?
      Ja mam komunie za soba, pisalam o tym kiedys, ale tutaj inaczej sie to odbywa niz w Polsce-moim zdaniem fajniej ale to moje zdanie.
      Ale pamietam jaki mala miala problem ze spowiedzia bo wg niej to ona nie grzeszy a tutaj przygotowujacy dzieci tylko naprowadzaja w temacie nie podaja listy grzechow do wyboru. Ciekawa jestem, czyw tym roku juz mala ma dojrzalsze podejscie-bedzie okazja z nia pogadac "komunijnie" bo jedziemy na komunie w rodzinie do Polski.
      • joanna7901 Re: KOMUNIA 22.01.11, 00:08
        moja corka tak naprawde to "wkuwa"modlitwy praktycznie nie rozumiejac.bacia ktora chciala pomoc jej w nauczeniu jednej modlitwy tlumaczac jej pokoleii punktu tylko sprawe pogorszyla bo corka nie potrafila pozniej sie nauczyc "regolki"jak jest w ksiazeczce tylko mowila po swojemu.-mysle ze jest sporo takich dzieci co sie ucza po to zeby tylko zaliczyc-przynajmniej z tymi rodzicami co rozmawiam to tk jest.Iczy to ma w ogole sens takie "wkowanie"????
        mysle ze dzieci zamiast tych modlitw powiny miec lepiej tlumaczone wszystko na religii.
        • mjermak Re: KOMUNIA 01.02.11, 20:55
          Na prawde tak jest? A nie myslalas, zeby pojsc porozmawiac z katecheta czy tam ksiedzem?
          Ja pamietam "egzamin" mojej male przed Komunia-kazde dziecko przychodzilo z jednym lub obojgiem rodzicow (ja bylam z nia sama bo maz nie jest Katolikiem) i owszem powiedziala Ojcze nasz, juz przy Zdrowas mario troche sie pogubila a reszte mwoila swoimi slowami. A pytania byly fajne typu co to oznacza ze przyjmujesz Pana Jezusa, kim jest Duch sw. ale na poziomie dziecka i chociaz niby miala materialy z definicjami to mogal swoimi slowami mowic. I wiem, ze ona po swojemu zrozumiala o co chodzi nie znajc roznych modlitwa (nawet 10 przykazan na pamiec nie umie nadal, ale wie o czym sa).
          Strasnzie to smutne, ze takie duchowe wydarzenie w zyciu dziecka jest w Poslce tak splycane. A keidys tak chyba nie bylo, ja przynajmniej mialam cudowna zakonnice, ktora nas fajnie przygotowala, wlasnie tak po dziecinnemu pojmowalismy ze mamy meic czyste serduszka, rysowalismy jakies kwiatki na sercu z papieru za kazdy dobry uczynek i takei to wszystko bylo fajne, niemal bajkowe jak to dzisiaj wspominam. jedynie spowiedz byla sroba i z lekka przerazajaca.
          • ulka43 Re: KOMUNIA 10.02.11, 01:02
            Przygotowanie przez katechetkę u nas wygląda niezbyt kolorowo. Głównie wkuwanie na pamięć - zadawane do domu. Rodzice wściekli, że muszą tłumaczyć dzieciom co to np. zadośćuczynienie wink
            Cóż, regułek trzeba się nauczyć. A że wcześniej z dzieckiem nie rozmawiano o tym - trzeba nadrobić terazsmile
            Za to mamy fajnych księży, na różańce (w październiku) wpadali z gitarami, zawsze była rozmowa z dzieciakami o danej tajemnicy. Tak samo jest na mszy. Małemu tak się podoba, że chętnie chodzi na dodatkowe spotaknia w soboty (dla dzieci w różnym wieku).
            Myślę, że naprawdę jest świadom jakie wydarzenie go czeka w maju.
    • asia9915 Re: KOMUNIA 29.01.11, 23:47
      Impreza w restauracji, reszta "się sama robi" - syn idzie do komunii z klasą i w szkole jakieś pomiary stroju, wszystko dawno ustalone. Póki co mam zatem luz i się niczym nie przejmuję smile
    • czamon Re: KOMUNIA 24.02.11, 15:32
      Nam do komuni zostały 2 miesiace, Mamy przyjecie 1 maja. Lokal jest zarezerwowany tylko jeszcze nie ustaliłam jadłospisu. Alba już jest, tort jest też zamówiony, zaproszenia też. Muszę jeszce buty Oliwi kupić.
    • mama_karen Niezwykła Pamiątka I Komunii Św. 16.03.11, 00:35
      A ja polecam niezwykłą Pamiątkę I Komunii Św. mianowicie książeczka w której
      bohaterem jest konkretne dziecko a akcja dzieje się w rodzinnej miejscowości.
      Sama podarowałm w tamtym roku taki dodatek do głównego prezentu.W książce było zdjęcie chrzesnicy i dedykacja specjalnie dla niej na tą okazję. Mała zrobiła wielkie oczy jak zobaczyła swoje zdjęcie, imię i nazwisko w tytule. Książka mądra i pouczająca i naprawdę wyjątkowa, polecam nawet dla tych, których dzieci nie bardzo lubią czytać. Podaje stronę Wydawnictwa Niebieskisłoń, gdzie można zamowić taką i inne ksiązki

www.niebieskislon.pl

mama_karen
      • malowanka06 Re: Niezwykła Pamiątka I Komunii Św. 04.04.11, 19:22
        Absolutnie nie polecam tych książek.
        Są beznadziejne, obrazki brzydkie, historie jakieś strasznie głupkowate. zachwycić mogą może 3latkę
        Lepiej już kupić Pismo Święte, każdą inną książkę religijną dla dzieci czy młodzieży.
    • agava07 Re: KOMUNIA 16.03.11, 18:08
      Pomocny link:

www.komunie.com/przyjecie-komunijne.htm
      Zamieszczajcie inne nt.
      • heca7 Re: KOMUNIA 17.03.11, 21:15
        No to już albę mamy z głowywink Dziś byłam na zdejmowaniu miary. Ale tylko "obwąchałam" co i jak i stwierdziłam, że wzór jest identyczny z albą mojej bratanicy (miała komunię dwa lata temu w tej samej parafii) i....nie kupiłamwink Koszt to 160 zł. Wydam na co innego.
        • heca7 Re: KOMUNIA 20.03.11, 17:42
          Ja nie mogę. To chyba najgorzej zorganizowana parafia!
          Najpierw cała ta jazda z czwartkową komunią. Potem co na nią założyć i żeby nie alby bo ma być kameralnie. Miały więc być stroje wizytowe. O mało co nie kupiłam! i dobrze, że ręka mi zadrżała bo oto na zebraniu szkolnym padł pomysł żeby jednak "na galowo". Co dla kogo znaczy na galowo to wiadomo- rozrzut jak radziecka katiusza. Ale ok. ponieważ Alicja wyrosła mi z galowych rzeczy więc zaczęłam poszukiwania takowych. I dobrze, że nie zdążyłam kupićwink dziś mąż wraca z mszy dla komunistów i oznajmia , że jednak w czwartek alby surprised Padłam normalnie. Zdążyłam kupić tylko czarne czółenka ale one przydadzą się na później. Tak czy inaczej przydałoby się coś na przebranie w niedzielęwink mój mąż już wymiękł bo strrraszzssznie nie lubi zakupów dla dzieci a ja go ciągam i pytam "łaaaaadne?"wink
          • kasia_wp Re: KOMUNIA 21.03.11, 13:49
            My juz mamy wszystko w domu, gotowe. Alby odebrane , nawet buty zakupione.
            Ale u Ciebie Heca to faktycznie niezła jazda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka