Dodaj do ulubionych

Nauczanie indywidualne

11.02.11, 14:19
Mój syn, pierwsza klasa, opuścił 6 tyg szkoły z powodu grypy. Nadal borykamy się z powikłaniami, ale jest już na tyle zdrowy że może wrócić do szkoły. Tyle że u nas od poniedziałku rozpoczynają się ferie. Dziś dostałam telefon ze szkoły z propozycją nauczania indywidualnego, tzn. jeśli po feriach nadal będzie opuszczać szkołę. To jest pierwsza klasa, ja materiał przerabiam z nim na bieżąco. Syn bardzo tęskni za kolegami z klasy. Od jakiego procentu opuszczonych dni szkoła ma obowiązek wprowadzić nauczanie w domu? Czy decyzja jest podejmowana w porozumieniu z rodzicami?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 14:20
      Nie mogą Ci narzucić nauczania indywidualnego. ty po prostu możesz się na nie nie zgodzić
    • lilajnaa Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 14:26
      Dzięki. O to mi właśnie chodziłosmile
    • thegimel Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 14:43
      Może taką mają procedurę po prostu, że jeśli dziecko z powodu choroby opuszcza jakąś liczbę godzin, to się tryb nauczania indywidualnego proponuje. Kuzynka korzystała, ale u niej były to nie komplikacje po grypie, a guz mózgu i więcej czasu w szpitalach spędzała niż w szkole.
      Myślę, że najlepiej iść do szkoły, wyjaśnić na czym sprawa polegała, z nauczycielką też pogadać - w czym dziecku pomóc, co trzeba pouzupełniać. Myślę, że pierwszak spokojnie z waszą pomocą nadgoni to co stracił.
    • ib_k Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 15:13
      Dziś dostałam telefon ze szkoły
      > z propozycją nauczania indywidualnego,

dać na mszę dziękczynną że w takiej dobrej szkole masz dziecko

Od jakiego procentu opuszczonych dni szko
      > ła ma obowiązek wprowadzić nauczanie w domu?

wtedy kiedy rodzic poprosi

Czy decyzja jest podejmowana w por
      > ozumieniu z rodzicami?

oczywiście

to że szkoła sama wyszła z propozycją NI bardzo dobrze o niej świadczy i warto skorzystać, nie wiem jak wygląda twoja praca z dzieckiem ale na pewno nauczyciel który prowadzi dziecko sprawdzi się lepiej, warto zgodzić się na choćby kilka wizyt w celu sprawdzenia poziomu zaległości czy wczesnego wyłapania "braków" nad którymi można później popracować
    • zolza79 Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 15:48
      Szkoła nie może narzucić nauczania indywidualnego. Przejdz się do szkoły i powiedz, że po feriach dziecko wraca do szkoły, dopytaj, w jaki sposób możesz nadrobić zaległości. Nauczanie indywidualne nie pomoże nadgonić Twojemu synowi zaległości, bo będzie miał mniej godzin tygodniowo i zaległości tylko się pogłębią.
      • damakama Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 15:54
        Decyzja o nauczaniu indywidualnym nie należy ani do szkoły ani do rodziców. O tym czy dziecko będzie miało nauczanie indywidualne decyduje Poradnia Psychologiczno - Pedagogiczna, do której dziecko trafia na wniosek rodzica - bez jego zgody szkoła nic nie może zrobić. Naprawdę możesz się cieszyć, że ze strony szkoły wyszła taka propozycja - najwyraźniej kogoś (pewnie wychowawcę) zaniepokoiła tak długa nieobecność (nie informowałaś wychowawcy dlaczego syn opuszcza tak długo zajęcia?).
    • joanna.pio Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 16:20
      Dziewczyny napisały już chyba większość. Nauczanie indywidualne to decyzja rodziców i lekarza prowadzącego. Szkole nic do tego, tzn. nie może ucznia wysłać na nauczanie indywidualne. Jeśli nauczanie jest rozpatrywane - lekarz musi widzieć zasadność nauki w takim trybie przez minimum 30 dni. Weź też pod uwagę, że trochę też trwają procedury - typu - załatwienie sprawy w poradni psychologiczno - pedagogicznej, a później w szkole.
    • lilajnaa Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 21:20
      Dziękuję za odpowiedzi. Po prostu spanikowałam, a domowe nauczanie jest ostatnią rzeczą jaką bym chciała dla mojego syna. Rozmowa z dyrektorką była szybka, ponieważ byłam w pracy i nie mogłam rozmawiać. Rozmowa była życzliwa, na zasadzie pytań o zdrowie syna itp, ind. nauczanie padło jako propozycja. Dopiero po odłożeniu słuchawki zaczęłam o tym myśleć, na zasadzie czy my jako rodzice możemy podjąć taką decyzję. Z wychowawczynią syna jestem w stałym kontakcie, tylko że ona też jest na zwolnieniu. Nie jestem rozeznana w procedurach szkolnych stąd moje wątpliwości. Dzięki waszym postom już jestem spokojna, licząc że po feriach syn wróci do szkoły normalnym trybem.
      pozdrawiam
      • i_love_my_babies Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 21:27
        czasem szkoła może wystąpić z propozycją nauczania indywidualnego, ale wniosek musi złożyć rodzic - w naszej szkole jest uczeń, który nie słyszy, rodzice uparli się na integrację za wszelką cenę (która nie wyszła) i naukę 2 języków obcych (!) oraz naukę normalnym trybem - po pół roku szkoła zaproponowała nauczanie indywidualne, bo uczeń w 36 osobowej klasie sobie nie radzi i rodzice się zgodzili (jak i na zwolnienie z nauki jednego języka obcego)
        • andaba Re: Nauczanie indywidualne 11.02.11, 21:57
          Jak syn wróci po feriach to nie ma sprawy - jeżeli nie, to może warto skorzystać, bo konsekwencją może być nieklasyfikowanie go jako ucznia co w efekcie mogłoby spowodować brak promocji.
          I jeszcze się nie spotkałam rodzica, który byłby załamany, że szkoła chce wydelegować nauczyciela do indywidualnego nauczania, jeżeli dziecko sporo choruje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka