Dodaj do ulubionych

do mam licealistów-matura j.polski

22.02.11, 17:53
witam
chciałabym się dowiedzieć, co myślicie o tym, żeby ktoś, kto jest w klasie o profilu matematycznym i j. pol przerabia na poziomie podstawowym, tylko podstawowe lektury pisał maturę na poziomie rozszerzonym? Może ktoś tak miał ze swoim dzieckiem? Córka twierdzi, że to żadna różnica, bo i tak najpierw trzeba napisać arkusz podstawowy taki sam jak wszyscy, pytania z rozumienia tekstu i pracę pisemną-analizę fragmentu lektury a później rozszerzony, samą pracę pisemną. Wg córki nie ma problemu napisać na wymagane 30%. Z tym, że praca z poziomu rozszerzonego dotyczy lektur, których ona na lekcji nie przerabia, więc chyba trudno napisać analizę tylko na podstawie fragmentu z arkusza, no może w przypadku poezji jest łatwiej, ale nie zawsze dają wiersz do wyboru. Moim zdaniem nie ma sensu niepotrzebnie się stresować. Problem się pojawił, bo przy rekrutacji na wymarzony kierunek poziom podstawowy ma przelicznik 0,8 a rozszerzony 1, więc jakaś różnica jest i teoretycznie może się tak zdarzyć, że ta nie wielka różnica będzie decydować o przyjęciu.
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • radiata Re: do mam licealistów-matura j.polski 22.02.11, 18:13
      moja córka pisała rozszerzony polski, co prawda w klasie humanistycznej, ale na pewno lepiej pisać rozszerzony polski z klasy o profilu mat. niż rozszerzoną matematykę po humanie smile
      Matura polega na analizie, rozprawce, jakiejś dużej formie literackiej na kilka stron na temat fragmentów tekstów, które są podane. W zeszłym roku był to fragment z Olgi Tokarczuk - bardzo trudny zresztą, Tokarczuk nigdy nie była lekturą szkolną... Przeważnie są też wiersze - wyjątkowo ich w zeszłym roku nie było... Pomaga bardziej ogólne oczytanie niż znajomość konkretnych lektur - te raczej się przydadzą na maturze podst. Reasumując nieznajomość wszystkich lektur nie przeszkadza w żadnym wypadku, najlepiej kupić kilka książek - matura rozszerzona z KLUCZEM koniecznie i pisać codziennie jeden temat i sprawdzać z kluczem czy umieściło się to co miało być - potrzebna jest wyłącznie umiejętność interpretacji fragmentu zgodnie z kluczem - powodzenia.
      PS matura rozszerzona z polskiego to największa loteria - nie zniechęcałabym córki
      • cruzbos Re: do mam licealistów-matura j.polski 22.02.11, 18:56
        Dzięki za odpowiedź
        Wiesz lektury, które są omawiane na lekcji to córka czyta, ale poza tym to raczej mało co, szczerze mówiąc, także z ogólnym oczytaniem może być kiepsko. Na lekcjach piszą analizy, do domu mają zadawane i z tym problemu nie ma, czwórki i piątki, ale to są takie prace jakby z poziomu podstawowego, czyli na podstawie jednej lektury lub porównanie jakiegoś problemu w dwóch różnych lekturach. A analiza na poziomie rozszerzonym to chyba wymaga umiejętności przedstawienia własnych przemyśleń, refleksji, uogólnień? Problem jest właśnie w tym, że córka dużo czasu poświęca na inne przedmioty, które bardziej ją interesują i na dodatkowe przygotowanie z polskiego nie ma czasu i ochoty też, więc to będzie takie pójście na żywioł.
        • kepp Re: do mam licealistów-matura j.polski 22.02.11, 22:52
          Przedmioty rozszerzone nie są obowiązkowe, więc nawet gdyby ten rozszerzony polski napisała na 13% to nic się nie stanie. Niedawno zdawałam maturę wink. Byłam w klasie matematycznej. Wielu moich znajomych zdawało rozszerzony polski, biologię, chemię, WOS czy geografię (geografię nawet ja ;]), ponieważ mogły być brane pod uwagę podczas rekrutacji na studia. Uczelnie finalnie i tak biorą pod uwagę wynik, który będzie dla niej korzystniejszy. Czyli jeśli zawali ten rozszerzony polski, to wezmą pod uwagę podstawowy i nic się nie stanie. A może jej się uda i na żywioł zdobędzie fajny wynik z rozszerzonego?
          Bardzo dobrze robi, że próbuje, kilka procent może zaważyć na przyjęciu na studia smile.
          Osobiście zdawałam geografię "na żywioł", na wszelki wypadek... Różnica między wynikiem z rozszerzonej geografii a z rozszerzonej matematyki u mnie to blisko 40% na korzyść matematyki. Uczelnia policzyła wynik z matematyki i problemu nie ma ;].

Koleżanka dzięki geografii zdawanej "na farta" dostała się na SGH... ;]
          Kolega zdaje rozszerzoną filozofię (rodzice swoją drogą też jak usłyszeli to najpierw kategorycznie zabronili). Inny znajomy zdawał rozszerzoną biologię, idąc na architekturę, ponieważ chciał zobaczyć, czy się da zdać ;]. Okazało się, że się da, wprawdzie zaczął architekturę ale zastanawia się nad zmianą kierunku jednak.

Wszyscy wymienieni po mat-fizie, nikt z nas na tym źle nie wyszedł wink.
          • cruzbos Re: do mam licealistów-matura j.polski 23.02.11, 14:59
            Dzięki za optymistyczny post
            Ostatecznie to córka podejmie decyzję, a jak ją znam to pójdzie na żywioł na tą rozszerzoną. Mam nadzieję, że wzniesie się na wyżyny swoich możliwości i może ujawnią się jakieś ukryte talenty literackiebig_grin
            • menodo Re: do mam licealistów-matura j.polski 23.02.11, 15:41
              Na rozszerzonej maturze z polskiego nie sa potrzebne talenty literackie ani nawet znajomosc podstawowych lektur. Uzdolnienia humanistyczne, a zwlaszcza ponadprzecietna wiedza sa tu wrecz przeciwskazaniembig_grin
              Podstawa jest odpowiednie wytrenowanie umiejetnosci rozwiazywania testow; jesli corka ma umysl scisly, wystarczy, ze troche pocwiczy i bedzie OK. Ale pojscia "na zywiol" tez bym nie polecala - bo te testy maja swoja specyfike i chodzi o to, aby ja poznac, oswoic sie , pocwiczyc "wstrzeliwanie sie w klucze" itd.

• nangaparbat3 Menodo 24.02.11, 10:04
                Test (z rozumienia czytanego tekstu) jest akurat na maturze podstawowej. Na maturze rozszerzonej z polskiego żadnych testów nie ma.
                • menodo Re: Menodo 24.02.11, 10:58
                  Racja. Widzialam pare arkuszy z poziomu rozszerzonego, ale rzeczywiscie od 2010 r. testu na rozumienie tekstu pisanego nie ma.
        • nangaparbat3 Re: do mam licealistów-matura j.polski 24.02.11, 10:01
          A an
          > aliza na poziomie rozszerzonym to chyba wymaga umiejętności przedstawienia włas
          > nych przemyśleń, refleksji,

Ależ skąd , własne przemyślenia i refleksje maturzystów nikogo nie interesują. Matura rozszerzona wymaga umiejętności analizy, interpretacji i porównywania tekstów - i tyle.
          • mamusia1999 Re: do mam licealistów-matura j.polski 24.02.11, 15:40
            bosze, dobrze, ze to sygnaturka, bo juz sie wystraszylam, ze przyklad tekstu do zrozumienia wink
          • cruzbos Re: do mam licealistów-matura j.polski 24.02.11, 20:55
            nangaparbat3 napisała:

No to miałam inną wizję tej matury.
            > Ależ skąd , własne przemyślenia i refleksje maturzystów nikogo nie interesują. - wydawało mi się, że właśnie o to chodzi w wypracowaniu na poziomie rozszerzonym

> Matura rozszerzona wymaga umiejętności analizy, interpretacji i porównywania te
            > kstów - i tyle. - a ja myślałam, że to dotyczy wypracowania na poziomie podstawowym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka